Тренировка с упражнения за бременни у дома, без уреди

Здравей и честита бременност 🙂 Желая ти леко раждане и здраво бебе 🙂

За този специален период от твоя живот подготвих тренировка, която ще те държи във форма и ще работи за твоето и на бебето здраве. Винаги съм била много предпазлива, когато става въпрос за упражнения за бременни и смятам, че всяка бъдеща майка трябва да подхожда с една идея по-голямо внимание и да слуша тялото си.

При някои бременни не се препоръчват физически упражнения, задължително обсъди това с твоя лекар.

Виж най-долу обяснение на всяко упражнение и колко повторения да изпълняваш в зависимост от това дали сега започваш с упражненията или имаш сериозен опит. Във видеото по-долу казвам кога да почиват начинаещи, напреднали и супер напреднали, но прочети и текста по-долу.

Моля, сподели видеото с бъдещи майки, за да има повече здрави бебета и щастливи семейства 🙂 Благодаря!

Знаеш ли, че:
1.Даже и да не си тренирала преди да забременееш е по-добре да започнеш сега, отколкото да не тренираш. Проучвания показват, че бебетата родени от трениращи майки имат по-малка вероятност да развият диабет и да са с наднормено тегло.

2. Тренировката подобрява настроението и те зарежда с енергия. Упражненията са идеален начин да се справиш с умората по време на бременност. Но слушай тялото си, ако ти се спи – спи. Тренировката няма да избяга, направи я след като се наспиш 🙂

3. Упражненията помагат да премахнеш болката в гърба и кръста, която е типична за много бременни. Все пак изморително е да се разхождаш с 10 или повече килограма и то „закачени’ пред теб. Силните мускули на гърба помагат в носенето не бебчето 🙂

4. Спиш по-добре, ако тренираш. Много бременни споделят, че не могат да си намерят място и сънят им не е добър. Тренировките помагат да си по-спокойна и по-лесно да заспиваш. Понеже тренировката енергизира не е добре да тренираш точно преди сън, освен ако знаеш, че това не ти пречи.

5. Разходките и упражненията помагат за редовното ходене до тоалетната.

6. Тренировките по време на бременност те подготвят за раждането и помагат за по-бързо връщане на формата след него.

Митове и факти за трениране по време на бременност:
1.Мит – пулсът не трябва да е повече от 140 удара в минута. По-важно е не колко ти е пулса, а как се чувстваш. Не трябва да задържаш дъха си и трябва да можеш да говориш по време на тренировка. Ако не можеш да говориш, значи си преминала границата и трябва да спреш за почивка, след което ако се чувстваш добре продължаваш с тренировката.

2. Мит – не трябва да се тренират коремните мускули. Коремните мускули се тренират, но не с коремни преси, още повече, че след първия триместър не трябва да лежиш по гръб, а само настрани. Има много упражнения за корем, които са чудесни през бременността. Например от изправено положение или седеж.

3. Мит – не трябва да се бяга по време на бременност. Може да бягаш, ако преди бременността си бягала И ако се чувстваш добре. Слушай тялото си и се адаптирай в движение.

4. Факт – по време на бременността ставаш по-гъвкава и е лесно да се контузиш. Прави каквото си правила преди бременността и не прави повече. Не е време за рекорди.

5. Мит – ако не си тренирала преди бременността, сега не трябва да тренираш. Напротив, изследвания показват, че е по-добре майката да започне физически упражнения, даже и да не е тренирала преди това. Може да започнеш с разходки, а след това да включиш и тренировката по-горе, като изпълняваш толкова повторения, колкото се чувстваш добре. 5 или 8 – няма значение, важното е да започнеш и ако се чувстваш добре ще ги увеличиш.

ОБЯСНИЕ НА УПРАЖНЕНИЯТА

Колко повторения се изпълняват от всяко упражнение?
Начинаещи, ако не си тренирала до сега – 8

Напреднали, ако тренираш от поне 6 месеца – 12

Супер напреднали, ако тренираш редовно от години – 20

След като се изпълнят всички повторения, се почива 1 минута. Почивката е активна – разходка из стаята. Не се сяда и не се ляга 🙂 . След това се повтарят всички упражнения още 1 или 2 пъти.

Колко пъти седмично да тренираш?
Начинаещи – изпълняват тази тренировка през ден. Един ден тренират, на следващия почиват.

Напреднали – изпълняват тренировката 2 поредни дни, на третия ден почиват.

Супер напреднали – изпълняват тренировката 5 пъти седмично или колкото имат нужда според текущото състояние.

Бременните жени е важно да не прегряват, затова по всяко време, ако усетиш, че ти е горещо, спри тренировката, докато се охладиш. Не забравяй да пиеш вода, особено след тренировка. Физическите упражнения носят много ползи за майката и бебето, но слушай тялото си, защото всеки ден е различен и съответно адаптирай натоварването според както се чувстваш в този ден. При някои бременни не се препоръчват физически упражнения, задължително обсъди това с твоя лекар.

1 – Стяга бедра, дупе, гръб, рамене
От прав стоеж с ръце встрани, клекни с ръце напред. При изправяне ръцете са встрани и леко назад, така че да се събират лопатките, за да участва и гърба.

СНИМКИ

2 – Работят ЛЯВА половина на дупето, ДЕСЕН брич, рамене, ръце
Усукан напад на ЛЯВ крак, ДЕСНИЯТ крак е обтегнат назад зад левия, ръцете са свити и стегнати. При изправяне ДЕСНИЯТ крак се изнася встрани, ръцете също отиват вдясно, отново стегнати.

СНИМКИ

3 – Стяга вътрешна част на бедрата, тазово дъно
Краката са поставени по-широко от раменете, пръстите на стъпалата сочат навън. Клекни, като поддържаш прав гръб. При изправяне стегни дупето и „подгъни“ таза напред.

СНИМКИ

4 – като 2 с другия крак

5 – Работят бедра, дупе, трицепси, гръб
Напад с ЛЯВ крак напред. Ръцете обтегнати назад с длани нагоре, лопатките са събрани, за да работи и гърба. При изправяне ДЕСЕН крак се повдига със свито коляно, ръцете обтегнати напред.

СНИМКИ

6 – Стяга тазово дъно, дупе
„Подгъване“ на таз 🙂 От прав стоеж, с леко свити колене, пръстите на стъпалата сочат навън. Съвсем леко движение с таза напред. Задържане за 4-5 секунди и връщане до изходно положение. Гърбът е неутрален (прав) в изходното положение, без извивка в долната част на гърба.

СНИМКИ

7 – като 5 другия крак

8 – Работят задна част на ръката, гърди (мускулите, а не бюста 🙂 ), корем, рамене
Лицеви опори тесен (раменен) хват. Чудесно стяга задната част на ръцете (трицепс). Дланите са точно под раменете. Раменете са надолу и назад. Коремът е стегнат. При движение надолу лактите се движат покрай тялото, все едно галят бебето 🙂 и раменете стоят далече от ушите. Не се притеснявай, ако правиш съвсем малко движение надолу, колкото, толкова 🙂 .

СНИМКИ

9 – Стяга корем, рамене, ръце, гърди
От поза Дъска (поза за лицева опора) едното коляно отива към пода, след това другото коляно. 2 повторения се броят за 1 🙂 . По-лесен вариант е, ако се постави коляното на пода, по-трудно е, ако коленете не докосват пода.

СНИМКИ

10 – Работят дупе и задна част на бедрото
От лакти и колене повдигане на свит ЛЯВ крак. Движението е само от тазобедрената става. Няма движение от кръста!

СНИМКИ

11 – Работят корем, гърди, рамене, задна част на ръката
В тази разновидност на лицевата опора ръцете са поставени по-широко от раменете. Раменете са назад и надолу, да не отиват към ушите :). Лактите галят бебето, нали 🙂

СНИМКИ

12 – като 11 ДЕСЕН крак

СНИМКИ

13 – Работа за корем
Седни на пода, събери стъпала, коленете сочат навън, като пеперуда. Помогни си с ръце (няма значение дали са свити или обтегнати), така че да няма напрежение в гърба и да го държиш прав. Със силата на коремните мускули повдигни единия крак нагоре, след това той слиза надолу, а другият крак се повдига. Целта е да се ангажират мускулите на корема.

СНИМКИ

Ако тренировката ти харесва, сподели я с други бъдещи майки, за да има повече здрави бебета и щастливи семейства 🙂 Благодаря!

72 comments

 1. Петранка 30 август, 2015 at 10:27

  Здравей,Руми!Много хубава тренировка,чак ми се прииска да съм бременна……отново 🙂
  Стаята е станала много добре,бяла,изглежда просторна………а и говориш на български,супер!
  Поздравления!!!
  Очаквам с нетърпение ФитРум!
  А, и да те попитам,защо като харесам някоя статия от сайта не се качва на стената във фейсбук?!Преди излизаше сподели,сега само лайк 🙁
  Слънчев ден 🙂 🙂 🙂

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 10:43

   Може да я правиш тази тренировка, нищо че не си бременна 🙂 Става и за начинаещи. Само упражненията за тазовото дъно може да се сторят леки, но пък са полезни. А за лайка и Фейсбук, не знам. Ще предам на Пламен (админа на сайта) да види, благодаря

   • Петранка 30 август, 2015 at 15:48

    За моя радост ,вече не съм начинаеща 🙂 🙂 🙂
    Тренирам с теб вече 18 месеца!
    Чувствам се страхотно 🙂 🙂 🙂
    Във всички предизвикателства съм с теб 😉
    Преди ФитРум ще ти изпратя снимки :))))))))))
    Очаквам с нетърпение………..
    С удоволствие ще споделя тази тренировка :)))))))))
    До утре с Ками 😉
    П.С.Румфит ми е подготовка за ФитРум :)))))))))))

 2. Нели 30 август, 2015 at 11:10

  Здрвей Руми, чудесна тренировка и много подходящи упражнения.
  Преди 5 месеца родих първото си дете и бих искала да споделя своя опит с всички бъдещи майки и ако мога да съм от полза. Тренировките по време на бременност са страхотен начин да се почувстваш пълноценен човек. Преди да забременея винаги съм била активна. Тренирах 4- 5 пъти седмично във фитнес и 2- 3 пъти в къщи. Случвало се е да нямам време за фитнес, но в такъв случай просто правех тренировка в къщи.
  Тренирах до средата на 8ми месец с тежести и за цялата бременност качих 5кг, а родих бебе 3,510кг и 5 дни след раждането бях -9кг. Родих секцио и много се притеснявах дали ще си върна формата бързо, но бях изумена как тренираното тяло се отблагодарява за грижите към него. Една седмица след раждането бях в по- добра форма, от колкото преди да забременея и релефът на корема се виждаше ясно. Бих искала да посъветвам всички бъдещи майки да обърнат внимание на тялото си и да спортуват. Всичко е въпрос на желание и думи като : „Не мога, сега трябва да ям за двама, боли ме кръста……. и т.н“ са само извинения. Твоите тренировки са страхотни и упражненията могат само да помогнат и улеснят раждането и възстановяването.

 3. Ина 30 август, 2015 at 11:21

  Здравей Руми,
  от доста време тренирам с теб в къщи. вече съм бременна края на седми месец. Ежедневно правя много разходки. исках да започна и някакви домашни тренировки , но не знаех на кой точно да се доверя. като видях тренировката ти за бременни много се зарадвах. мислиш ли, че е удачно да правя тази тренировка, предвид месецаите, в които съм. мерси много страхотна си

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 12:09

   Опитай и прецени. Ако се чувстваш добре, значи е ок.Преценката е индивидуална, а не според това в кой месец си. Тренировката е много лека и приятна, но е важно как се чувстваш.

 4. Виви 30 август, 2015 at 11:33

  Чудесна идея за тренировка за бременни, поздравления. Аз до 5я месец тренирах с Руми, до 8я карах колело, на термина, за 5часа родих живо и здраво момченце. ?? Дано повече бременни разберат, че всъщност са бременни, а не болни!

 5. Надя 30 август, 2015 at 11:49

  Руми, много се радвам, че вече има и такива упражнения, макар и на края на бременността ми. Със сигурност ако повторя ще се възползвам от тях. Страхотна си!

 6. Светла Петрова 30 август, 2015 at 11:58

  Здравей, Руми! Много ми хареса тази тренировка. Тренирам с теб с нива за супер напреднали, но ми хареса за мои приятелки, които ги е много страх да почнат да тренират, а са с наднормено тегло и особено ги е страх от подскоци. Само се притеснявам, ако им покажа тази тренировка, да не кажат: „Ама аз не съм бременна“ и отново да се откажат. А за възрастни дами над 60 години тази тренировка подходяща ли е? Може би е хубаво да снимаш и някакви тренировки за възрастни хора над 60-70 години, когато имаш възможност (това – само идея).

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 12:11

   Да, тренировката е подходяща и за не бременни начинаещи, над 60 години и всички, които искат нещо по-леко. Моята майка е на 64 години и тренира с мои тренировки, но са снимани специално за нея. Подобни леки упражнения прави и се чувства добре, също ходи 6-10 км на ден.

 7. Ивелина Янакиева 30 август, 2015 at 12:03

  Аз лично не бих се доверила на видео упражнения за бременни от жена, която не е бременна ( и нераждала, доколкото знам). Просто усещането за тялото се променя страшно много и ако човек отсреща не е го изживявя ми е трудно да се зарибя и аз. Просто за този “ раздел “ мнението ми е такова. Иначе много харесвам сайта и концепцията за тренировни без уреди. Поздрави

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 12:13

   Разбирам те 🙂 Но не бих пуснала, нещо, което не съм проучила. Но си права, че личният опит е много важен – това беше и причината толкова години да няма такава тренировка на сайта.

 8. Габриела Иванова 30 август, 2015 at 12:30

  Здравей, Руми! Поздравления за тренировката! Гледам те от Словения. Много ми харесва, че постоянно предизвикваш себе си и пробваш нови идеи!

  Без да прозвучи негативно,но ме интересува дали тези дами, които не бихте се доверили на видео за упражнения за бременни от жена, която не е раждала или не е бременна, си избират гинеоколог или акушерка, която е раждала? Правят проучване или в поставят условие? Интересува ме дали гинелогът трябва да е раждала жена, детският психолог трябва да има деца и дали същото се отнаса и за фитнес интрукторът, които прави тренировки за бременни? 🙂 Докога ще се слагаме в калъпи?

  Поздрави! Stay fit and healthy!

  • Лапето 31 август, 2015 at 06:24

   Същото щях да попитам и аз, за да не се повтарят коментарите, подкрепям това мнение.
   Руми, поздравления, за тези тренировки за бременни дами. Възхищавам се на това! Тежка и отговорна работа! Успех!
   Като бременна до към 7-я месец карах велоергометър.Имах лека бременност. Първия триместър трябва внимателно да подходите към тренировките си и да слушате тялото си.

 9. Роси 30 август, 2015 at 12:47

  Аз пък много съжалявам, че я нямаше тази тренировка докато бях бременна, а се чудех какви упражнения да правя събирани от тук от там 🙂 Мисля даже да я пробвам, карай, че не съм бременна. Поздравявам те за това,че си помислила и за бременните дами 🙂

 10. Силвия 30 август, 2015 at 13:32

  Поздравления и от мен Руми! Чудесно е че те има и мислиш за този прекрасен момент в житейския път на всяка жена. Бих те предизвикала за следващата тренировка Нека тя бъде щадяща кръста -за хора с дисковото херния или подобни здравословни проблеми Ще се радвам ако приемеш това предизвикателство

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 13:41

   С удоволствие го приемам и даже е в списъка ми със задачи. След ФитРум ще снимам специализирани програми – при болки в кръста, без подскоци, за по-голямо дупе, за по-големи ръце, за покачване на мускули 🙂

 11. Biba_e 30 август, 2015 at 14:04

  Здравейте на всички бременни и всички бъдещи майки,и последователи на Руми!искам да споделя моя опит с моята бременност.Дъщеря ми е на 18месеца вече ,а тренирам с Руми от много време.Включително и през цялата си бременност до две седмици преди да родя.Страхотно се чувствах потейки се с Руми и малката в кпремът ми?.Тренирах всяка сутрин и работех .Вярно,след 6тия месец от бременноста ми модифицирах упражненията а някой замествах но като цяло се чувствах страхотно с Руми и тренировките й.Моят съвет е слушайте тялото си момичета ,то ще ви подскаже с какво темпо да тренирате с Руми .Родих нормално и след 3 седмици след раждането бях отново с Руми? БЛАГОДАРЯ сърдечно за всички години с теб Руми!

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 14:07

   Благодаря, че сподели! Имала си късметлийска бременност. Покрай проучването какво може и какво не се начетох на много форуми. Има жени, които се чувстат доста зле и не могат даже и да ходят. При това при едната бременност са били супер активни, а при другата нищо не могат да правят. Всичко е различно. Ако можеш – правиш, ако не, слушаш тялото си 🙂

 12. Lina 30 август, 2015 at 14:04

  Благодаря, Руми! Чаках я с нетърпение тази тренировка. Вече съм в 7-ми месец и определено ще я пробвам. 🙂

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 14:05

   Ще се радвам да споделиш как ти е в 7ми месец тази тренировка 🙂

   • Lina 23 септември, 2015 at 19:09

    Малко късничко отговарям, но сега се върнах отново да прегледам коментарите и видях….
    Чувствах се много добре след тренировката, но определено всеки ден се чувствам различно и понякога имам нужда само да се разходя или малко йога, а в някой дни нищо не мога да правя.
    Още веднъж благодаря! 🙂

 13. Яна Георгиева 30 август, 2015 at 15:58

  Здравей Руми, защо не пусна тази тренировка година и половин по-рано, тогава бях бременна с второто си момче. Но не е късно за трето и без това съпруга ми настоява за момиче…но ще видим. След този пост той каза:Мятаме се , нали твоя човек е разбработил нова тренировка за бременни .9месеца така, после пак се връщат във френския легион с лицевите опори:Той така нарича твоите седмични програми , понякога ме гледа как тренираме и се чуди как ги изпълняваш някои упражнения.Възхищава ме се и двамата на твоя труд.
  Стаята е чудесна, а ти си по-прекрасна от всякога.Звука на микрофона също е супер, чува се прекрасна бълг.реч.Живея в Англия и се радвам че Румфит 2 ще бъде на български.
  Хубава седмица на всички!

  • Rumiana Ilieva 30 август, 2015 at 16:01

   Френския легион 😀 Супер е 3 деца! Имам 2 приятелки с по 2 деца и за мен са богини!

 14. Надежда 31 август, 2015 at 08:27

  Здравей Руми,
  само коремчето ти липсва 🙂
  много готини упражнения
  Браво !
  и аз тренирах докато бях бременна, много е полезно 🙂

 15. Даниела Георгиева 31 август, 2015 at 14:00

  Руми,браво за тренировката,толкова е хубаво да знаеш,че си нормална жена,дори и когато си бременна и имаш куп различни усещания и хормоните не спират да си играят….А колко си хубава на този светъл фон и какви хубави крака имаш….:))))

 16. Даниела Георгиева 31 август, 2015 at 14:02

  Само да добавя,че смятам,че тази тренировка също е подходяща и за раждалите със секцио,след пълно възстановяване.Не бива да се чака.

 17. Даниела Георгиева 31 август, 2015 at 14:16

  Да,пробвах я,изпълнявах по този начин и ниво 2 на 90- дневното предизвикателство и до 5ти месец тренирах,после спрях заради контаркции,но бих продължила,ако ги нямах…Препоръчвам я с две ръце!!!!!!

 18. Андриана 31 август, 2015 at 15:18

  Преди месец родих второто си детенце, чувствам се чудесно и мисля да се възползвам като начало от тези тренировки! 🙂 Жалко ,че ги нямаше преди няколко месеца, но поне за третата ми бременност ще ги има! 🙂 БЛагодаря Руми!

 19. Dani Dineva 31 август, 2015 at 16:53

  Руми, направо ми четеш мислите. Точно преди известно време мислех да ти пиша няма ли най-накрая да направиш една тренировка за бременни 😉 Аз съм в началото на 6 месец, направих я току-що и се чувствам страхотно. Знаеш, преди това тренирах с упражнения за супер напреднали. До края на 4 месец не тренирах нищо поради периода на бременността, но сега се чувствам по-уверена. Мисля да редувам йога, заедно с твоите упражнения. Опитвам се ежедневно да минавам минимум 5 км, понякога до 10.
  Пожелавам успех на всички бъдещи майки!

  • Rumiana Ilieva 31 август, 2015 at 17:06

   Честито, Дани 🙂 Първите 3-4 месеца трябва леко трениране, че даже може и без. Радвам се, че се чувстваш добре и че можеш да се движиш. Слушай тялото си и почивай, ако се чувстваш изморена. Умората е естествен сигнал да си починеш, ама наистина 🙂

 20. Виолета 1 септември, 2015 at 10:29

  Страхотна тренировка! Не бях тренирала отдавна и я направих за начинаещи, перфектна е, усещам че мога и по 12 повторения да правя. Аз съм в средата на 5ти месец и се чувствам добре. Много много Благодаря за прекрасната тренировка!!!

  • Rumiana Ilieva 1 септември, 2015 at 10:32

   Добре си направила с леко начало. Нали марширува на място? То пак си е тренировка. Направи я още няколко пъти и ако пак ти е леко, опитай по 12 пъти.

 21. cchery 1 септември, 2015 at 16:12

  Здравейте.

  Щастлива съм да видя как нагласите в живота ни се променят. А с тях и отношението ни към различните ситуации, в които попадаме. Преди 13 години, когато аз бях бременна за първи път, въпросът за тренировки по време на бременност би докарал повечето гинеколози до нервен срив. Слава Богу, сега определено не е така. Настоящият постинг е доказателство за това.

  Руми, възхищавам ти се за това, че…. си намерила време и си го инвестирала в четене и събиране на информация за периода на бременност, която после си „превела“ на езика на тренировките! Надявам се много момичета да открият този постинг!!!

  Само за протокола – когато си оперирах китката това лято, забелязах, че ортопедът ми нямаше операции на неговите китки. Но при все това му се доверих!!!!…. Личният опит е много важен! Точно толкова, колкото и знанията в областта, в която работиш.

  Успех на тази програма и всички, които са решили да я следват!

 22. Бисквитка 2 септември, 2015 at 09:55

  Като жена, която е била бременна и е раждала, ще кажа, че комплексът е реално изпълним и достъпен за всяка, която няма проблеми с бременността (аз имах – кървене до 3-ия месец и контракции от 6-ия до края(((.

  Като колега – инструктор, ще изкоментирам, че тези упражнения са подходящи не само за бременни, но и за влизане във форма след раждане, травма, боледуване или дълго прекъсване по какъвто и да е друг повод. След консултация с лекар, на когото му пука за вас.

  Като човек мога да кажа само: благодаря, Руми!!!

   • Бисквитка 2 септември, 2015 at 13:04

    Дори се опитах да я изиграя, но половината упражнения са ми трудни… Малко се попребих с ролерите 🙂
    След два-три дена пак ще пробвам.

    • Rumiana Ilieva 2 септември, 2015 at 13:34

     Олеее, представям си как си се подредила, щом тази тренировка ти е трудно. Виждала съм те да клякаш с 50 кг лост!

 23. Mimi 2 септември, 2015 at 17:07

  Здравейте Румяна, хубаво е че имате цел – по- голяма група зрители, но тези упражнения са опасни за бременните. По голяма част от тях са на един крак , а на бременните вестибуларният апарат не е от най – добрите. Останалите упражнения са за коремните мускули, които ако се натоварват може да предизвикат контракции. Въобще не са подходящи.Мисля, че не видях коментар от бременна дама…

  • Rumiana Ilieva 2 септември, 2015 at 17:13

   Упражненията са подходящи за бременни. Жената се хваща за стол, потпира се на стена, показвам в началото още в разгряването тази идея. Корем се тренира, но не с коремни преси. Не мога да се съглася с теб. Имаш коментар от жена мисля в 6 и 7 месец. Но всеки е различен и може да не са подходящи за всички, това го разбирам и съм написала всеки да си прецени.

  • Виолета 3 септември, 2015 at 13:14

   Аз съм бременна и съм оставила коментар по-нагоре. Не всички бременни имат проблем с вестибуларния апарат, а който има може да се подпре на стол. Лично аз не усещам голямо натоварване на коремните мускули, освен на последното упражнение, но пък мога да направя всички нужни повторения. Абсолютно всички упражнения са изпълними и леки, казвам го като начинаещ. Ако имаме желание , има и начин. Всеки преценява сам за себе си обаче дали здравословното му състояние позволява.

  • Deux Coccinelles 4 септември, 2015 at 00:12

   Аз съм бременна дама почти в 9-и месец и нямам абсолютно никакъв проблем със цялата тренировка. Коремът почти не се товари, поне аз не усетих. Вестибюларният апарат на всеки е различен и както е написала Руми ако някой има проблем може да се подпира и да се държи за стол. Контракции се предизвикват най-вече от тичане и подскачане – но пак е индивидуално. Може нищо да не правиш и пак да имаш контракции, които обикновено са фалшиви контракции и почти всяка бременна ги е имала.

 24. Яница Русева 3 септември, 2015 at 10:09

  Здравейте , Румяна!
  Приветствам идеята Ви и от днес мисля да започна с упражненията за бременни , понеже съм бременна в пети месец.
  Сигурно ще прозвучи банално , забелязвам че съм наддала , но не повече от 2-3 кг , засега (не се тегля , съдя по дрехите си).Та въпросът ми е как мога да спомогна за премахване на целулитните натрупвания по бедрата и дупето в този период от бременността?
  Благодаря Ви и успех !

  • Rumiana Ilieva 3 септември, 2015 at 10:13

   С хранене, движение, пиене на вода. Нормално е по време на бременността да се покачат малко мазнини, а целулитът е начинът, по който изглеждат мазнините. Периодът не е подходящ за премахване на мазнини. По-скоро се храни добре, за да не се натрупват много мазнини.

 25. Лора 5 септември, 2015 at 19:59

  Здравейте! Според мен тренировката е съвсем лека и всяка бременна, която държи на себе си и здравето си може без проблем да я изпълнява. Казвам го като майка от три месеца, като до деня, в който родих в края на деветия месец тренирах със седмичните програми на Руми, естествено с модификации на някои упражнения и с гири от по 4 кг. Искам да кажа огромно благодаря на Руми за целия труд. От три години тренирам с нея и никога не съм била в по-добра форма. Три месеца след раждането съм със същите мерки както преди. Бих препоръчала на всички бременни, стига да нямат здравословни проблеми, да не спират да тренират.

 26. Даниела Георгиева 9 септември, 2015 at 16:56

  СТрахотна тренировка, не знаех, че я има, но утре сутрин съм на линия. Аз съм в шестият месец, до сега наблягах на разходки, по 7-10 километра на ден, но вече захладнява и ще мина на домашна практика.

  Интересно ми е да споделите какво казват вашите доктори за след раждането – тук настояват, че по време на бременността няма никакъв проблем да се тренира, но след раждането трябва да се изчакат поне 3 месеца преди да се започне отново. някакви мнения по този въпрос?

  • Rumiana Ilieva 9 септември, 2015 at 17:07

   Мога да споделя опита си с клиенти и моето мнение (базирано на теория, нямам личен опит). Обикновено 2 месеца след раждане повечето жени може да тренират. Започва се леко и се наблюдаваш колко да напредваш. Имам клиентки, които започват още след 1 месец, но на мен ми се вижда рано. Казвам им го и ги оставям сами да си преценят. Моето виждане е да се изчакат 2 месеца, през които да се започне с разходки, когато жената е готова. Особено след секцио. Мисля, че 1 месец е много кратък срок за възстановяване. Пръста си да порежа ме боли 2 седмици, а след коремна операция си представям какво е. Най-добре всеки да прецени сам според както се чувства. Може и след 3-4 месеца да се започне.

 27. Мирена 17 септември, 2015 at 14:32

  Днес за трети път направих тренировката за бременни, прекрасна е! Благодаря!

 28. Гери 18 септември, 2015 at 08:39

  Здравей Руми, а дали е добре в начална бременност да се изпълняват лакътни планкове за корем? За жена с няколко месеца опит в тренировките 🙂

 29. ваня 18 септември, 2015 at 16:37

  Здравей Руми,с тези упражнения възможно ли е да качваме по по- малко килограми по време на бременноста

  • Rumiana Ilieva 18 септември, 2015 at 16:39

   Не, не е възможно 🙂 Внимавай какво ядеш – това ще ти помогне да качиш нормално.

 30. Виктория 12 октомври, 2015 at 11:00

  тренировката е супер,но според мен не е за бременни в началото да,но от лицевите упори натам…поне за мен е така.Правила съм тези упражнения преди да забременея и в началото,но с голямо коремче не става поне при мен.

  • Rumiana Ilieva 12 октомври, 2015 at 11:06

   Виждала съм бременни с големи, кореми, които правят лицеви опори от колене или с длани върху диван. Индивидуално е, както казваш 🙂

 31. Анастасия 2 ноември, 2015 at 20:18

  Много хубави нренировки Руми. Преди да забременея тренирах всеки ден с теб. След като разбрах, че съм бременна спрях поради ред причини. Сега съм в 5 месец и пак тринирам с теб. Чувствам се превъзходно и се надявам така да е до края. Аз съм с диабет и съм на инсулин и тренировките ми помагат много за регулиране на КЗ. Благодаря ти.

 32. Фифи 13 ноември, 2015 at 16:11

  Здравей Руми, имам един въпрос относно килограмите … на 21г. съм .. бременна почти в 6-тия месец .. висока 1.72. Преди бременността бях 50кг. а сега съм станала 60 и това много ме притеснява. Чувствам се нормално , но не съм сигурна дали е нормално да съм качила толкова. Иначе не ми личи толкова и коремчето е малко все още .. при положение че не ям много .. нямам голям апетит ям си нормално ..

  • Rumiana Ilieva 14 ноември, 2015 at 16:44

   Важно е как се чустваш 🙂 Не мога да давам оценки на килограите ти, не е добре да разчиташ ня някой друг да ти казва, какво е нормално за теб 🙂

 33. Христина 16 ноември, 2015 at 17:22

  Супер тренировка, незнам просто какъв суперлатив да използвам за да изкажа възхищението си към теб!
  Браво и благодаря! До около 20 седмица от бремнноста изпълнявах нормалните ти тренировки, стигнах до 15та тренировъчна седмица, но след като се обади кръста започнах с тази за бременни която е по-адаптирана за съответното състояние. В комбинация с йога се чувствам прекрасно!
  Успешна седмица ти желая!

  • Rumiana Ilieva 16 ноември, 2015 at 17:26

   Радвам се, че се чувстваш добре 🙂 Нормалните ми тренировки определено не са за бремнни, но ако тренираш отдавана с мен, може би знаеш как да модифицираш 🙂

 34. Lora Ivanova 21 юни, 2016 at 07:50

  Здравей Руми, видях че имаш и сайт на английски, но не намерих тренировка за бременни в него. Имаш ли това видео но на английски?
  Благодаря!

Коментарите са заключени

отслабване

Отслабване Весела

Прекрасни, днешната мотивация е с разказа и снимките на Весела. Много обичам да видя снимки на клиенти след година, защото показват, че промяната е трайна. ...