Изхвърли кантара, купи си метър!

izhvarli-kantara

Срещаш приятели, които отдавна не си виждала „Уоу, изглеждаш страхотно, много си отслабнала!“ Знаят ли колко си отслабнала? Не знаят, но виждат, че талията ти е по-тънка, дупето е по-малко, бедрата са елегантни. Виждат обиколките ти. Нямат представа колко тежиш.

Събуждаш се. Теглиш се. Ужас +1.5 кг спрямо вчера! Напълняла си! С 1.5 кг за 1 ден! Целият ти свят се срива. Спазваш режим, тренираш и накрая си напълняла. Е, ами поне да беше яла, каквото си искаш, като ще напълняваш, да знаеш от какво е. Обуваш си панталона, не забелязваш, че не ти стяга. Днес нищо няма да ядеш и много ще тренираш или по-добре да се натъпчеш здраво, и без това няма смисъл. Не знаеш кое от двете, много си разстроена от кантара.

Из писмо на клиентка:“Здравей Руми, днес сутринта се премерих и теглото беше 61 кг. Във вторник тежах 57.9 кг. Вярно, че в сряда и четвъртък бях на Крисмас динърс от работата и си похапнах, но може ли това да даде такова отражение? Коремът ми е леко подут, а пия непрекъснато вода както ми написа преди време.“

Моят отговор: „Здравей, да, може да се случи. Когато увеличиш храната се увеличава и водата в тялото. Мери си бедрата и ханша с метър, за да видиш дали си напълняла. Талията може да е по-голяма без да си напълняла от подуването на корема.“

След 1 ден: „Здравей Руми, премерих се и мерките на бедрата и ханша са същите 🙂 Предполагам е било заради водата, защото днес коремът ми не е вече подут. Не съм си мерила обаче теглото.“

Алелуя! Научих още един човек да не вярва на кантара! Как така се случва за 1 ден 3 кг. разлика в теглото? Да, възможно е. Ако сте били на хранене с енергиен недостиг и заради партита хапнете малко повече (без да сте прекалявали, просто не спазвате плана) веднага се увеличава водата в тяло. И понеже знам, че така ще се случи, за да се изхвърли по-бързо давам съвет да се пие повече вода, за да не се задържа. Но има период, в който все пак водата се задържа, подувате се и ако тогава се изтеглите идва края на света! 24 часа по-късно водата се изхвърля, защото пиете вода и тялото няма причина да я задържа.

Какво се прави, когато кантарът показва повече? Мерят си бедрата и ханша и ако са толкова колкото трябва, значи всичко е наред.

Кога кантарът може да излъже?

При жени, които искат само да се „стегнат“ кантарът е безмислен, защото докато тренират изграждат мускули, т.е. наддават на килограми. В същото време намаляват мазнините, т.е. намаляват килограми и резултатът е танто за кукуригу или плато. Теглото не мърда. Даже може да се случи вариант, в който обиколките спадат, видимо изглеждате по-слаби, но килограмите са повече. Това е така заради тренировките и изграждането на мускули. Няма начин да тренирате и да не качите малко мускули.

Ако искате да се „стегнете“ – не следете кантара, а обиколките си. Запишете си обиколките на талия, ханш, бедро (ляво и дясно), прасец (ляв и десен), ръка (бицепс в отпуснато състояние). Ако имате изразена талия – измерете най-малката обиколка. Има хора, които нямат точно изразена талия и тогава това не е най-малката обиколка (обикновено при мъже с бирено коремче, среща се и при жени с наднормено тегло). Ханш, бедра, прасец, ръка измерете няколко пъти и запишете най-голямото измерено число – идеята е, че от тук натам ще спадат, затова търсите най-голямата обиколка и не се стремите да мерите на едно и също място всеки път, защото е субективно. Може да следите и само едното бедро, защото ако отслабва едното, отслабва и другото. Нормално е да имате разлика в обиколките на ляв и десен крак.

Мерете се с шивашки метър 1 път седмично, сутрин, на гладно, след тоалет, преди тренировка. След тренировка мускулите се изпълват с кръв и обиколките са по-големи за няколко часа. Нормално е след тренировка да ви стягат дънките на бедрата. Нормално е като се наядете също да ви стягат дънките на бедрата. Хванете дънките си за копчето, дръпнете ги напред и ще усетите стягане в бедрата. Т.е. като се наядете и напиете с вода, коремът се подува и опъва дънките и на бедрата – не се напълнява, просто коремът прави панталона по-тесен.

Ако имате да сваляте над 10 кг. кантарът може да помага, но не се теглете всеки ден, а на по-голям период от време (веднъж на седмица). Но като цяло имайте предвид, че е нормално теглото да варира с няколко килограма, което не знам дали върши работа. Случаите, в които върши работа е при хора с наднормено тегло, примерно при жени над 80 кг., ръст около 160, не препоръчвам подскоци докато не намалят теглото си, защото ще го отнесат ставите и връзките. Тъй като мускулите на начинаещите все още са слаби, нервната система не е тренирана, аеробният капацитет е малък – ще компенсират с всичко, с което могат и вероятността за травми е голяма. Т.е. при наднормено тегло, кантарът ми помага да дам правилния съвет кога да се започне с определен вид тренировки, как да се подходи с натоварването, защото едно е да се кляка със собствено тегло 55 кг, друго е с 80 или 90.

Но ако искате да се „стегнете“: Изхвърлете кантара и си купете шивашки метър!

кантар

29 comments

 1. Zlati 15 декември, 2012 at 22:23

  Нямям думи за пореден път невероятно поучителна статия това е моят коледен подарак винаги си лутам главата с меренето и обиколките но сега ми се разясни.Радвам се че публикуваш толкова полезни за нас статии.Измерила съм си обиколките лятото записах ги а листа пазя в портмонето си ще се премеря тези дни дано съм на прав път и остана доволна от резултата 🙂

 2. Лили 16 декември, 2012 at 03:07

  Точно търсех повод да ти пиша по повод обиколки тия дни 🙂 Аз кантар няма от години, защото ме стресира излишно … меря се на см и по дрехи (в момента разполагам само с второто 🙂 )
  Обаче ето какъв ужас ми се случи преди 2 дни – събуждам се, обувам си дънките (които ми се свличаха без колан) и те …. ми се впиват по краката. Аз направо се чудя как да не се разплача! От 18 дни се готвя за Коледа като се храня като по конец – месо, зеленчуци, яйца и риба, малко млечни (в повечето случаи обезмаслени), по 30 гр орехи и/ или 2сл овесени ядки на ден. Включих и твоите тренировки и тази седмица за пръв път успях да постигна 5-дневно трениране, като в сряда беше и сутрин и вечер. И вече усещам, че съм станала по-силна, успявам да правя малко по-сериозни тренировки като издръжливост. И на фона на всичко това краката ми са станали по-големи и закръглени. Голямо разочарование 🙁 Естествено не се отказах, утре ми е почивният ден и имам бегла надежда, че като не подскачам/бягам/клякам на тях малко ще поспаднат. Мислиш ли, че нещо бъркам? Не е възможно да се храня така, да тренирам и да дебелея, нали? (а като кг не съм слаба в момента, имам поне 7-8кг за сваляне)

  • Руми 16 декември, 2012 at 10:47

   Лили, да не са се свили дънките? Може да се напълнява докато се храниш много чисто, ако ядеш по-големи количества отколкото имаш нужда. От тренировките се покачват мускули може от това да са ти по-тесни дънките, но това означава, че не се храниш според целите си, защото не чистиш мазнини. Имай предвид, че повечето жени чистят лесно от горна част на тялото, а бедра и ханш се включват последни, примерно след 3-4 седмици режим с енергиен недостиг.

 3. Теодора 16 декември, 2012 at 13:03

  Здравей ,знам,че не е по темата,но съм много притеснена и мислех,че може да ми помогнеш.Преди около месец се претоварих с коремни преси с вдигане на крака и оттогава имам напрежение и болка в кръста при навеждане или след като съм седяла по-дълго време и съм схваната,както и при всяко натоварване на кръста.Болката е по-силна 2-3 дни след тренировка (преди правех всеки ден,напоследък ги разредих,заради проблема) и мисля,да спра .Но болката не отминава и се страхувам дали проблема не е сериозен и не знам какво да правя.Ще правя леки разтягащи упражнения и може би физиотерапия,но се чудя дали ще мога после пак да тренирам без да ме боли?Благодаря ти,предварително 🙂

  • Руми 16 декември, 2012 at 13:24

   Теодора, спри да правиш коремни преси с повдигане на крака, докато изцяло ти премине болката. Постоянно повтарям и показвам да се тренират мускулите на корема със стабилизиращи упражнения от поза дъска. Отиди на лекар. Прави на всеки час разтягане на сгъвачите на бедрата, има го в края на почти всяко видео с тренировка. Единият крак е напред, другият назад върху коляно и се задържа в тази поза.

 4. Мария 16 декември, 2012 at 13:22

  Руми здравей!
  Прекрасна статия и много мотивираща.
  Аз кантар в къщи нямам ,но не мисля и да купувам ,меря се
  с шивашки метър и така най-добре разбирам какво съм постигнала.
  Останаха ми съвсем малко мазнинки на долната част на корема ,но се
  надявам ,че скоро ще изчиста и тях.
  Най-големия ми проблем обаче при мен е храненето.
  За съжаление почивките ми на работа не позволяват нормално хранене,
  което ме притеснява много.
  А работим и доста често извънредно и трябваше да прекратя
  тренировките….за което ме боли много.
  Спрях да тренирам от преди месец. 🙁
  Сега когато се връщаме към нормалното работно време ще
  започна пак с нещо по-леко и ще мина на „нормалните“
  за мен тренировки.
  Имам въпроси и ще се радвам да ми отговориш. 🙂
  Каква храна да ям ,след като почивката ми едната е
  едва 7 минути?
  Като през това време ходя до тоалетна…
  През втората си почивка се храня нормално.
  Но от 12.30 до 16.00 или 17.00ч. нямам почивка и
  прегладнявам много а за да не умра от глад ям набързо една
  шоколадова вафла или мюсли бар,солети или някакви крекери. 🙁
  Та въпроса ми е с какво да се храня ,след като
  време за ядене нямам /работя в производство?
  И ще можеш ли да направиш някаква такава статия за хора като мен ,които
  имат проблем с времето за хранене?
  Благодаря ти за вниманието ,за труда ти ,за помоща ти!
  Бъди здрава ,все такава усмихната и лъчезарна!
  Много нови последователи и фенове! 🙂
  Прекрасна неделя!

  • Руми 16 декември, 2012 at 13:36

   Мария, супер идея ми дойде за теб 🙂 За 7 минути може да отидеш в тоалетната и да изпиеш хранене 🙂

   Разбий в блендер:
   1 банан, 30 гр. ядки, малко вода – това е около 300 калории

   Или 1 ябълка, канела, орехи, мааалко мед, вода.

   Течен крем карамел 🙂 300 мл прясно мляко, 1 яйце, 3-4 фурми. Разбий всичко в блендер, после го сложи на котлона колкото да мине топлинна обработка яйцето. И по-гъсто да стане, няма много дъвкане и бързо ще го изядеш. Ако ти е ок по-гъсто, сложи 2 яйца 🙂

   Винаги има начин, просто когато сме изморени и на границата на възможностите е трудно да сме креативни. Желая ти да се върнеш към нормално работно време и тренировки 🙂 А в голямата почивка опитай тренировката от тази статия.

 5. Мария 16 декември, 2012 at 14:14

  Страшно много ти благодаря за тези идеи! 🙂
  Веднага записвам и ще приготвям през седмицата 🙂
  А за тренировките…още днес мятам една 🙂
  За подсилване на организма си купих витамини ,защото
  често оставаме по 12-14 часа а в някои случаи по 20. 🙁
  Реших ,че е по-добре за спра тренировките ,тъй като вече
  и физически и психически бях се сринала. 🙁
  Радвам се ,обаче че вече минаваме на нормално работно време
  и тренировките ще бъдат пак неизменна част от моето ежедневие.
  Благодаря ти за мотивацията ,Руми!

 6. Лили 16 декември, 2012 at 15:23

  Руми, благодаря ти за коментара. Въпросните дънки ги бях обувала вече след пране, така че със сигурност не са се свили магически 🙂 В края на деня ми бяха що годе хлабави, но нищо общо с преди месец …
  Може би все пак не е за пренебрегване факта, че аз тогава нямах грам мускул по себе си … опитвах се да отслабна само с диета с отрицателен калориен баланс (ядях доста въглехидрати) и като за капак се отпуснах нечовешки за 1 седмица. След това минах на протеиновото хранене и възстанових тренирането за пръв път от наистина много месеци насам. Уж смятам, че имам видима разлика, но когато се прибера вкъщи и се видя в огледалото ще разбера наистина 🙂
  П.С. аз не съм от тези жени, изключително равномерно пълнея и отслабвам – като слагам, слагам на всичко – крака, дупе, корем, паласки, дори в гръб и ръце виждам разлика. После слава Богу също така равномерно отслабвам, но явно ми трябва още време 🙂

 7. silvia 16 декември, 2012 at 15:36

  zdr rumi stra6no mnogo ti blagodarq 4e ima 4ovek kato teb da pomaga na xorata iskam da spodelq s teb ve4e 20dena treniram ysileno no mnogo malko irezultati ima az sam 85kg visoka 1,65sm i iskam da otslabna s pone 10kg.nemoga da pazq dieta no po cql den nesam i gladna qm samo ve4er kolkoto ne6to v stomaxa dase namira 6te 4akam da mi pi6e6

  • Руми 16 декември, 2012 at 15:42

   silvia, първо настрой се за промяна на начина на живот, а не просто отслабване. Второ имай реалистични очаквания – ако килограмите са трупани с години или месеци, не може да се очаква, че ще изчезнат за дни. Трето яж по-малко храна отколкото харчиш, четвърто тренирай 5 пъти седмично. Няма нужда да дефинираш дали е бавно или бързо, радвай се, че си с по-добри мерки от началото 🙂 . Ако имаш възможност пиши на кирилица.

 8. Елена 16 декември, 2012 at 16:18

  Здравей, Руми! Аз съм на 16 години 174см, 60-61кг, 86-бюст, 63-талия, 93-ханш.Тренирам от 3-4 месеца тае бо, аеробика и когато нямам време правя някои от твоите тренировки вкъщи.Не спазвам определена диета, но се ограничавам и се храня здравословно.Свалила съм 3 кг откакто тренирам. Бедрата ми заякнаха доста, имам плочки на корема, понеже попринцип нямах много мазнина в тази зона.Проблема ми е, че имам бричове, които искам да премахна. От известно време търся всякакви диети и се бях надъхала да почна някоя след празниците, понеже знам,че по това време няма да я спазя и няма смисъл. Само,че ме е страх да не сваля още от бюст, понеже от както съм почнала да тренирам от 90см е намаляла на 86см. Искам да отслабна от една зона, но от друга в никакъв случай , но знам, че това е невъзможно.Прасците ми също са оформени, но ми се иска да сваля малко точно под тях, бедрата са ми доста оформени и мускулести, че ако заякна още в тази зона мисля,че ще стане грозно.Не знам какво да правя!Моля те, Руми, посъветвай ме!

  • Руми 16 декември, 2012 at 16:22

   Елена, тренирай със собствено тегло, в някакъв момент покачването на мускули ще спре. За съжаление не може да контролираш откъде да сваляш, а бюстът много страда и може още да намалее. Една от причините да не искам да съм много релефна е, защото бюстът ми спада значително. Така че трябва да си решиш какъв е компромисът за теб. С времето може би бричовете ще намаляват, 3-4 месеца е малък период от време. Комбинирай аеробика и силови тренировки, макар че ако тренираш таебо то си е доаста аеробика. Дай си поне още 3-4 за по-големи промени по тялото и след това поддържай резултата с редовни тренировки и хубава храна.

 9. Ан 16 декември, 2012 at 22:13

  Аз пък даже не се и меря 😀 единствено се гледам в огледалото! Между другото в началото,когато открих сайта и започнах да тренирам редовно, не правех никакви аеробни тренировки,плашеха ме много понеже не ми достигаше въздух. Постепенно обаче започнах и тях и ефекта след месец беше поразителен, изглеждах по-слаба и стегната! Бърпи-тата пък в началото толкова омразни за мен,сега са ми любимо упражнение!

 10. Mariya 17 декември, 2012 at 00:49

  Zdravei,Rumi! Iskam da te pozdravq za strahotniq sait i polezna informaciq koqto ni predostavqsh.Internet prostranstvoto e palno s nai-razlichni saitove, no tvoq e edinstveniq v koito vsichko e napisano tochno qsno i na razbiraem ezik. Vazhishtavam se na tarpenieto ti i gotovnosta ti da pomagash na vseki koito q tarsi. Az otkrih saita ti predi okolo 2 meseca i polovina i ot togava treniram redovno s teb 6 pati v sedmicata kato ot vreme na vreme treniram i tae-bo ot dvd-ta zashtoto useshtam che tqloto mi svikva s trenirovkite i ne se izmorqvam taka kakto v nachaloto vapreki che vseki den smenqm trenirovkite. Az sportuvam ot okolo 3 godini kato predi hodih na aerobika,tae bo ,bqgah no e bilo primerno 3-4 pati v sedmicata i chak sega zapochnah po usileno,ako moga taka da se izrazq. Samo che hraneneto mi e problem v momenta neznam kakvo mi stava qde mi se mn sladko i vaglehidrati i ne moga da se kontroliram kato predi. Predi tarpqh na glad qdqh normalno a sega postoqno mislq za qdene i qm,kato nai-loshoto e che ili qm mnogo ili izobshto ne qm neshto ne moga da namerq zlatnata sreda i da si izgradq rejim na hranene. Zapochnah da imam problemi s koremi i cikala. Ne mi e idvalo ot avgust mesec i mn se pritesnqvam i nz kakvo da pravq. Mislq si che vsichko idva ot nepravilno hranene. I oshte po-loshoto e che zaposhnah da se hranq vecher predi lqgane koeto znam che e mn vredno no si smenih rabotata i prekluchvam kasno i ne moga da ne qm.Oh mn obarkana i pritesnena se chustvam i neznam kakvo da pravq. Izvinqvam se za dalgiq roman koito izpisah i shte bada mn blagodarna ako mi pomognesh blagodarq predvaritelno.
  P.S. Nqmam kirilica na komputara zatova pisha na latinica izvinqvam se za koeto

  • Руми 17 декември, 2012 at 13:00

   Mariya, не се притеснявай, яж когато можеш, само да има 2 часа до сън. Гледай да се наспиваш, тренирай, храни се с хубава храна и не се притеснявай за нещата, които не можеш да контролираш.

   Жени, мери се само сутрин, защото иначе мериш какво си яла през деня 🙂 Едва ли покачваш за 2 дни 🙂 Бананите и киселото мляко би трябвало да задържат вода, но щом ти се отразяват ок, супер 🙂

 11. Жени 17 декември, 2012 at 07:20

  При мен задържането на вода веднага дава и отклонение в обиколките. Вечер например са повече от сутринта ,или пък преди цикъл също „набъбвам “
  Аз съм 47-46 кг и имам релеф ,но задържането на вода веднага се отразява най -много на бедрата отстрани ,където бяха бричовете ,под формата на странен целулит ,който изчезва веднага щом отводня.Преди това явление ме хвърляше в пълен ужас ,като ме караше да тренирам още повече ,до пълно изтощение с още по-голям калориен дефицит хранене ……….и пак същото до следващия път .Така към днешна дата съм приела това явление и насочих усилията си ,през тези дни на набъбване, към подбор на храни ,които имат диуретичен ефект -и съм установила че бананите и киселото мляко най -бързо ме връщат към нормалното ми състояние .И все пак Руми ,въпросът ми е нормално ли е целулита да става видим в тези дни ,при условие че не се вижда през другото време ?Нали не е възможно за два дни да си правим целулит ,и после пак за ден два да си го махаме 🙂 ?

 12. Даниела 17 декември, 2012 at 12:55

  Руми,страшно митивираща статия!!!!така ми беше изчезнала мотивацията тия дни,но след последното ти писмо-отговор на моите безкрайни оплаквания,тоя кантар не го и поглеждам,минавайки покрай него!Но пък метъра ми стана приятел!Трудно е да осъзнаем наистина,че истината е в сантиметрите,не в килограмите!

 13. Даниела 17 декември, 2012 at 13:03

  и аз имам въпрос-щом киселото мляко задържа вода не е ли добре да го разредя като закуска или да го изключа изцяло,Руми?

  • Руми 17 декември, 2012 at 13:06

   Даниела, всяка храна задържа вода 🙂 Не се хващай за думата, зависи и от количествата 🙂

 14. Cveti 17 декември, 2012 at 13:13

  Руми, какво мислиш за консумацията на черен хляб?
  Желая ти весели празници! 🙂

 15. Raposinha 18 декември, 2012 at 21:50

  Руми, здравей!
  Статията ти е изключително полезна и много приятно се изненадах, като разбрах защо всеки път след тренировка дънките все едно са ми станали по-тесни и то именно на краката. 🙂 Много ти благодаря за информацията, продължавай в същия дух!
  Весели празници на теб и любимите ти хора!

 16. Елена 19 декември, 2012 at 18:21

  Значи таебо-то не е добре, щом е доста кардио без силови тренировки? Аз мислех, че повече се отслабва от кардиото .

 17. таня 20 декември, 2012 at 10:28

  Руми,знам ,че това ще е доста глупав въпрос,но къде точно се измерват ханша ,ръцете,корема…никога не съм ползвала метър :/ …в най-пълната част ли,другаде ли…питам теб,защото така е бъда най-сигурна 🙂 и пак извинявай за тоя въпрос!!!

 18. desii 24 февруари, 2013 at 16:32

  руми , вкъщи се мерих на механичния кантар и ме показва 45 и 500 46 … а днес се мерих на електронен и ме показва 47.300 … това е невъзможно , защото съм си същата … дали човек не трябва да се мери на различни кантари .. чувала съм ,че механичните са си най … просто бях много учудена .. аз попринцип не ям вечер , но бях на рожден ден .. в четвъртък пих кола много ядох и тн .. дали съм задържала вода …. аз на другия ден веднага по лека храна и тенировки от твоите … но предполагам , че теглото не е константа и има периоди на задържане на организма , когато непример неможеш да отидеш до тоалетна … 2 кг вариране предполагам е нормално … все пак ако постоянно тренирам и спазвам режими , а тялото ми изхвърля всичко на момента ще изчезна 😀 :d 😀 и все пак мисля , че е от различните кантари .. като скелет съм (имам мускули де) , но няма как да съм 47 и нещо

 19. desii 28 февруари, 2013 at 14:52

  значи , трябва да се отървем от глупавите внушения и тн. , защото е нормално това и няма как 2 различни кантара да показват едно и също

Коментарите са заключени

Синьо Зелени Водорасли АФА

За пръв път „срещнах“ синьо зелените водорасли АФА преди повече от 10 години. При поредното ми посещение при моята козметичка забелязах, че тя е по-красива, ...