FAQ

Как да се храним на празник

хранене на празник

На празник трябва да е като на празник! Не се спазва стриктно меню на празник! (важи за всички читатели и клиенти).

Все пак не може да имате повече от 1-2 празника месечно, изключение е месец декември, защото имаме Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Ако отслабвате
В тези 3 дни може да закусите леко. След това глад цял ден, само вода, чай без захар (без фрешове, сокове и др.). Задължително си направете тренировката, даже да е изтощителна, силова тренировка. На вечеря се наяжте здраво. Наяждането да стане на кръгове 🙂

Не може да не ви спретна и кръгово хранене, нали 🙂

Първи кръг: минавате и опитвате от всичко на масата. Почивате 10 минути. Ако ви се яде още, минавате Втори кръг от всичко. Почивате 10 минути или колкото искате. Правите трети кръг хранене от всичко. Тук би трябвало здраво да сте преяли, нали по български обичай на масата има поне 7-8-9 ястия.

Ако поддържате форма
Не се притеснявайте на празниците. Отпуснете се като човек и не мислете какво е позволено и какво не на празничната вечеря. Може би единственото ограничение е да се отпускате само на 1 хранене през денонощието. Не преяждайте и на закуска, и на обяд и на вечеря. Няма да се чувствате добре, енергията ви ще спадне, ако нон стоп имате храна за мелене в корема.

От друга страна ще имате много висока енергия и мотивация, ако с желание очаквате празничното преяждане. Цял ден ще си мислите за вкусотиите, които ви очакват, с кеф ще си направите тренировката и ще тръпнете в очакване за празника. Няма да ви е тежко, преяло, подуто. Ще ви е леко, радостно и нетърпеливо 🙂

Как да се мерите по време на и след преяждане/зареждане
Когато се увеличи храната, и особено въглехидратите, се увеличава водата в тялото, т.е. задържате вода. От една страна ще имате повече храна в корема (знам, че сте способни да изядете 1 кг.), от друга страна ще задържите вода (поне 1 кг.) и хоп, кантарът показва 2 кг. повече. Има хора, които могат да погълнат повече от 1 кг. храна и да задържат повече от 1 кг. вода, т.е. ще качат повече от 2 кг.

Означава ли това, че сте качили 2 килограма мазнини? Не, не означава. Нищо лошо не се е случило, не сте качили, спокойно 🙂 !

За да задържате по-малко вода, пийте повече вода. Така и по-бързо след празниците ще върнете старите си килограми, защото колкото повече вода пиете, толкова повече вода изхвърляте, т.е. не задържате вода. Обикновено 3 дни след като се върнете към нормалното си хранене (меню с енергиен недостиг) си връщате и предишното тегло.

Внимание: теглото е много неточна мярка. Заради задържане на вода и коремно съдържание кантарът може да варива с 1-2 кг., което не означава, че сте качили 1-2 кг. мазнини. Предпочитам мерене на обиколки на талия, ханш и бедра – това е по-точен показател накъде вървите.

ОБАЧЕ
Забележете, че говоря за преяждане 1 път на ден и само 3 дни в месец декември. Не говоря да се прави редовно.

Алтернативен начин на хранене
Навсякъде се говори за редовно хранене по малко 5-6 пъти на ден, включително и аз в ранните си статии съм писала за това. Има периоди, в които това е подходящо. Например, ако започвате режим за намаляване на мазнините обикновено се намалява количеството храна и човек изпитва дискомфорт/глад докато свикне с новите количества. Тогава съм забелязала, че е добре 4-5 пъти хранене на ден, защото така човек не изпитва вълчи глад и не се стига до натъпкване. Обаче и няма задоволството от това да се нахраниш напълно. В преходния период (първите 2-3-4 месеца) хранене 5 пъти на ден е полезно за намаляване на количеството храна, с което сте свикнали и поддържане на нивото на кръвната захар стабилно (вижте по-надолу защо смятам това за нездравословно).

Обаче в дългосрочен план мисля, че е добре да се премине на хранене 2-3 пъти на ден. Това е добре по няколко причини.

Социална причина
Може да закусите леко, след това целия ден да сте на вода и чай (без захар и мед). На вечеря хората обикновено се събират (семейства, приятели) и човек има нужда да се отпусне, да се освободи от стреса, да изпита задоволство и удовлетвореност, от компанията, от разговорите, от емоциите, които споделя, от храната ( т.е. здраво хапване). Храненето освен необходимост е и удоволствие. Задоволството да се нахраниш без ограничения е търсено усещане от повечето хора.

Ако се храните 2 пъти на ден, можете да ядете каквото искате, защото не можете да изядете много храна, а и да го направите тя няма да се усвои изцяло. Все пак съветът ми е да опитате да преяждате с хубави храни, а не с брашно и захар, но всеки сам си прави избора, хората сме различни 🙂 Може и 3 пъти на ден да се храните, отново без абсолютно нищо между храненията, само вода и чай (без захар и мед), даже и без 1 солета. Свикнете да се храните, когато сядате да се храните. Не похапвайте и не кусвайте!

Здравословна причина
Напоследък много хора развиват инсулинова резистентност. Това е пред диабетно състояние, при което инсулинът не може да „вкара“ в клетките глюкозата, резултатът е повишена кръвна захар и произвеждане на повече инсулин от панкреаса в следствие, на което той се изтощава, намалява/спира производството на инсулин и се стига до диабет (липса на инсулин). Ето защо мисля, че честото покачване на кръвната захар от повече хранения на ден не е добро за здравето.

Не са известни причините, заради които се стига до инсулинова резистентност и диабет. Обаче аз имам мнение, което се базира на еволюцията и ако щете на шесто чувство (т.е. нямам доказателства). Мисля че честото хранене, лесния достъп до храна и обездвижването водят до инсулинова резистентсност. Така както свикваме с едно упражнение, ако го правим често, така и тялото свиква с честото отделяне на инсулин и развива резистентност.

Т.е. по-рядкото провокиране на инсулин би трябвало да прави тялото по-чувствително към него. Или по-рядкото хранене, защото след всяко хранене се отделя инсулин.

Еволюционна причина
От еволюционна гледна точка, човек не е имал хладилник и магазин, от който да си набави храна, когато иска. Набавянето на храна е свързано с намирането й – физическа дейност при това в условията на глад, защото храна се търси като сърши. Това не е регулярен процес на всеки 3-4 часа. Яде се много като има храна, после има период на гладуване до намирането на следващата храна. Т.е. нерегулярни периоди на преяждане и глад.

Заключение
Ако изчистите храненето си от брашно (всички зърнени) и захар, може да ядете колкото и каквото си искате. Наяжте се здраво, после изчакайте да изгладнеете. Ще видите, че ще ви трябват поне 6-7-8 часа, за да почувствате глад. После яжте и той денят свършил 🙂 .

Храни, които се правят от брашно, които постепенно (за 1-2 години) да се изключат от менюто или да се ядат супер рядко – хляб, тестени закуски, сладкиши, курабийки, солети, крекери, бисквити, торти, пици, спагети и др.

Храни, които съдържат захар – заменете захарта с плодове.

Весели празници!

ПП. Ще имате Коледен подарък от мен 😉

27 comments

 1. Ели 11 декември, 2012 at 21:24

  Руми, според теб дали райската ябълка е по-полезна от обикновените сортове ? 🙂

 2. Галина Ковачева 11 декември, 2012 at 21:27

  Много интересна статия,Руми!Но не мога да се съглася,че трябва да се изключат изделията като:хляб ,спагети и др.Интересува ме какво ти е мнението за въглехидратната ротация.Хубава и спокойна вечер!

 3. Чавдара 11 декември, 2012 at 21:40

  Хубава статия. Мисля да опитам да се храня когато съм гладна. До сега се хранех по 5 пъти, но доста често ми е тежко. Притеснява ме само кога ще мога да ям плодове. До сега бяха в отделни хранения. И до колко плода са препоръчителни на ден, защото май прекалявам с количествата. 🙂

  • Руми 11 декември, 2012 at 21:50

   Чавдара, на мен плодове на гладно не ми понасят и ги ям за десерт. За всеки е различно количеството, пробвай и ще разбереш колко плода на ден.

   Галина, няма проблем да не си съгласна с мен 🙂 Има много хора, при които въглехидратната ротация работи както за поддържане на форма, така и за намаляване на мазнини и покачване на мускули.

 4. Лили 11 декември, 2012 at 22:03

  Руми, страхотна си, както винаги! Ще ми бъде супер полезно това, което си написала, но най-много ти благодаря за това, че ме насърчаваш да се чувствам нормален човек, задето обичам храната (и не-диетичната в това число) и непрестанно намираш начин хем да сме себе си, хем да пазим талия, като преборваш всички възможни наши оправдания за това 🙂

  • Руми 11 декември, 2012 at 22:07

   Лили, благодаря, много си мила. Всички сме си нормални, а ненормално е, че ни облъчват с реклами на измислени храни и препарати да сме без целулит! А то жена без целулит почти няма, нормално е да имаме мазнини на бедрата! Обичам си моите женствени мазнинки 🙂

 5. Даниела 12 декември, 2012 at 08:33

  Много полезна статия,Руми!Като знам в нашето семейство за какво хапване става въпрос-всички сме чревоугодници 🙂

 6. маруся 12 декември, 2012 at 09:47

  Благодаря ти Руми!Точно навреме.Аз имам с един празник повече през декември,но ще се справя. 🙂
  Весели празници и на теб.Бъди жива и здрава.
  Надявам се на празнична(или следпразнична ) тренировка. 😉

 7. Mariana 12 декември, 2012 at 11:26

  Здравей Руми,

  първо искам да те поздравя за новата рубрика с Надя , мислиш и вървиш напред.
  Много добре ми се отразява релаксацията , но пак ми се появи проблема с дишането , за който много отдавна искам да те питам и все забравям.
  В момента в който Надя казва да обърнем внимание на дишането и аз спирам да дишам или го зачестявам и не мога да го успокоя.
  Същото е и когато тренирам , като кажеш стегни корема о аз го стягам , но спирам да дишам. Не мога едновременно да съм стегнала корема и да дишам .

  Имаш ли обяснение за това , сигурно не дишам правилно.

  Последния път като ти писах , бях болна ( вирус) , оправих се за 3 дни и то без да пия нищо , мисля че организмът ми е станал по силен.

  Относно последната ти статия за „как да се храним“, трябва да ти кажа , че моята дъщеря , която е на 5 год . се храни точно по начина които описваш.
  Още от захранването си ,тя имаше дни или хранения на повече храна или поемаше 1,2 лъжици и отказваше повече. Всички се притесняваха защото имаше за 2 дни , да е изяла храна колкото само за 1 хранене, но аз усещах че всичко е ОК и тя си слуша организма , което ние не правим . И сега се храни така може на вечеря да изяде толкова ядене , колкото аз за цял ден не мога , но на другия ден я виждам как не и се яде. Не обича да яде с хляб , дори и супите ги яде така , единствено на село топлия пресен хляб но само него без нищо. От тестените закуски нищо не обича и така е от както е захранена , нито съм я насилвала и не съм и обяснявала кое е полезно и кое не , е само за зрънчовците и чипса съм и обяснявала колко са вредни. Тя като се разболее и спира да яде , ти също ме беше посъветвала така ,когато ми беше паднал имунитета и какво ли не ме хвана тогава .

  Ще чакам отговорът ти за моето дишане.

  Поздрави!

  Мариана

  • Руми 12 декември, 2012 at 17:34

   Mariana, опитай като се случи нещо, да не го оценяш, а да го наблюдаваш. Не си мисли, че правиш нещо лошо, а осъзнай какво се случва и толкова. Не квалифицирай спирането на дишането само го отрази като факт, че се е случило. Все едно си външен наблюдател и записваш какво се случва, без да му слагаш етикет добро/лошо. Надя ще бъде 30 дни в ашрам и няма да отговоря на коментарите.
   Децата наистина знаят как да се хранят и е добре, че не я караш да яде, когато не иска. Когато съм болна гледам да не ям, само чай, някой плод или зеленчук, но по-добре глад. По-бързо ми минава. Гладът е лечебен (но не е за отслабване).

   Svetla, просто спри да пробваш. Яж само като си седнала да се храниш, не се слага храна на крак. Какво има да опитваш на храната? Най-много за сол да пробваш нещо, макар че след като намалих солта вече не пробвам за сол. На храните знаеш вкуса, защо ги опитваш? Знаеш ли колко е приятно да седнеш гладен и да ядеш с апетит! Жестоко е! Разваляш си удоволствието 😉 В нашето семейство не може да се яде преди да дадем начало на храненето, имаме си нещо като ритуал и ако започнеш да ядеш преди другите е неуважение. Ако искаш използвай това – давай старт на храненето, преди това е неуважение да се яде.

 8. Svetla 12 декември, 2012 at 11:48

  Наистина чудесна статия Руми, толкова съм изчела за палео режими, гладуване, протоколи, ротации и т.н., че съм стигнала сама до същите изводи и се радвам, че се потвърждават. Особено съм съгласна с 2 до 3 хранения на ден, освен това се оказва много по-лесно и по-малко обсебващо за спазване. Това което ме мъчи е, че не успявам да контролирам похапването между 2те ми основни хранения, особено докато готвя, винги пробвам и в един момент сядам на масата не чак толкова гладна, но изяждам същото количество храна. Лошото с похапването е, че мн често се случва напълно несъзнателно, давам си сметка, чак след като хапна. Имаш ли някакви съвети за отказване от този вреден навик?

 9. Яни 12 декември, 2012 at 13:35

  Много ми харесва статията!Зареждаща,ведра и същевременно успокоява всички лакомници!:)Весели празници на всички!!!!!! :)))))))))))

 10. Нев 13 декември, 2012 at 00:06

  Руми, знам, че съветите в този форум ги даваш ти, но ако ми позволиш да споделя собствения си опит с йога дишането по въпроса на Мариана. Йога дишането е по-различно от нормалното с това, че се прави през носа, със затворена уста и въздухът не изпълва дробовете, а се пуска по-скоро към стомаха (все едно се опитваш да издадеш хриплив или шептящ звук в основата на гърлото). По този начин не е трудно хем да дишаш, хем да си стегнал мускулите на корема. Доста е трудно в началото да поддържаш дишането, защото си фокусиран да държиш тялото си в съотвената поза (което ако не си тренирал само по себе си е сериозна работа :), но с практиката нещата си идват на мястото.

 11. Mariana 13 декември, 2012 at 11:36

  Руми, благодаря за отговора.
  Относно храненето , когато не съм на твоите диети, най добре се чувствам като ям 2 пъти на ден , закускообядвам както ти казваш към 2,3 ч. и вечеря към 8 ч.

  Нев, направих го и стана , но при издишане корема веднага се отпуска.
  Да, практика трябва.

 12. Ана 13 декември, 2012 at 15:39

  Мила Руми, страхотна статия за пореден път! Много ти благодаря, че си отделила време за празничното похапване. Тъкмо разсъждавах как да постъпя и ще последвам съветите ти. Лично аз съм забелязала, че яденето „на често“ през днея не ми се отразява добре. Липсва ми енергия, а и някак не се чувствам сита. Аз си хапвам 3 пъти на ден в нормални количества и определено нямам никакви проблеми. Нямам търпение за Коледния подарък – изненада!

 13. desi 13 декември, 2012 at 21:17

  Здравей,Руми!Знам,че си писала и солетите в забранената графа,но проблем ли е ако сме навън и няма какво да хапнем си вземем солети,има и пълнозърнести 🙂 Също така искам да попитам дали е добре ако се тренира 4-пъти седмично по 60мин.а през някоя от сутрините да се прави кратка интервална тренировка сутрин?Ще се радвам ако ни споделиш горе-долу в какви граници варират отделните нутриенти в храненето ти.Хубаво е да се опитваш да следваш хората за пример! 🙂

  • Руми 13 декември, 2012 at 21:23

   desi, аз съм написала какво смятам, че е добре да се ограничава, а сега ми искаш разрешение да го ядеш 😀 Яж солети, ако ти понасят 🙂 За моето хранене, нутриентите варират, а и аз не си следя и смятам стриктно, защото съм ок с начина, по който изглеждам и се чувствам. Долу горе ям на ден около 200 гр. риба, 2-3 яйца, 4-5-6 плода, много зеленчуци. Понякога ям ядки, варива, кашкавал, моцарела, картофи. Но след месец може да се храня различно, зависи какво ми се яде.

 14. desi 13 декември, 2012 at 22:07

  Руми,благодаря за бързия отговор!Иначе по това което казваш разбирам,че рядко хапваш други въглехидрати освен плодове.На мен ядките са ми проблем,почти няма ден без тях и рядко са под 50гр.Нормално да не си ги смяташ стриктно,ти си ги знаеш 🙂 Но молбата ми беше ако може да ни ориентираш по колко горе долу е добре да са разпределени,когато искаме да чистим.Знам,че е много индивидуално,но сигурно има някакви средни граници 🙂

  • Руми 13 декември, 2012 at 22:13

   desi, според мен не може да се слиза под 1200 калории на ден, макс до 1000, от тук нагоре в зависимост от индивидуалните данни може да се увеличи, така че да има 200-300-400 калории недостиг. Ще взема да направя една високо въглехидратна диета за всички любители на плодовете 🙂 протеините и мазнините ще са до позволения минимум, останалото въглехидрати – това ще работи за чистене също. Както виждаш опитвам се да ти обясня, че е важно общото количество нутриенти, а не точно съотношение протеин:въглехидрати:мазнини.

 15. desi 13 декември, 2012 at 22:26

  Руми,значи да разбирам,че както аз съм 52кг.168см.височина могат да се ядат от 1300-1400калории за чистене.Разбрах,че както казваш е важно калориите колко са,а не точно колко нутриенти.Много ще се надявам да е така,защото както ти казах на мен ядките са ми проблем и все си мисля,че може би те са проблем при чистене,а и може би защото мазнините ми на ден са от 70-80гр.
  Все пак много благодаря за съветите и отговорите!Ще чакам с нетърпение някоя нова диета 🙂

 16. Илина 17 декември, 2012 at 15:19

  Руми, казваш да се изключат постепенно храни от брашно и захар, когато не сме на диета. За захарта съм съгласна не само защото разваля външния вид понякога, но най-вече защото тя е елемент, който изсмуква калция от костите и наред с обездвижването и кафетата, които имат същия ефект, са основни причинители на остеопорозата. Бялото брашно пък ни дава привидно бърза енергия, но не след дълго след като сме го яли, изпадаме в сънливост и неработоспособност. Но има ли вреда пълнозърнестото и овесеното брашно, чистата пшеница, кафявият ориз те също са зърнени и въглехидратни?

 17. Илина 17 декември, 2012 at 15:25

  А за опитването ми се ще да добавя нещо. Храненето трябва да зарежда не само тялото, но и духа. Една много сигурна спирачка пред преяждането е спирането за молитва преди хранене. Така човек не опитва преди да седне на масата, а молитвата има учудващ ефект върху желанията на тялото – прави така, че да се вслушаме в него и просто да удовлетворим глада без излишества. Тя пренасочва зареждането към духа.

 18. Neli 7 март, 2013 at 21:48

  Rumi, sigurno e 4udeso da znae4 koga s kakvo da se hrani6 i po kolkom i koe e polezno i koe ne! Tova 4e si dietolog e golqmo predismvo! Az si hapvam kakvoto i kogato mi se qde! E razbirase izbqgvam ve4er i sa6to da lqgam s palen korem! Togava ne se 4uvstvam dobre i sam vinagi s podut korem! Nai obi4am sutrin kato stana i nqmam korem no nqma kak da ne hapna ne6to prez denq! I vednaga sled kato sloja hrana v stomaha si i se poduvam! Neznam za6to e taka! Dali e ot nepodhodq6tata hrana ili za6toto smesvam hrani koito ne trqbva da se smesvat! I az neznam no 4ustvoto na podutost e naistina nepriqtno i se 4uvstvam mnogo nekomfortno! 🙂

  • Руми 7 март, 2013 at 22:27

   Neli, нормално е като хапнеш и пийнеш все пак да ти си издуе корема. Както в празна торба като сложиш покупки и се издува 🙂 Не е нормално, ако има газове и по-голямо подуване.

Коментарите са заключени

Ден 11 ниво 3

Прекрасни, днес ще тренираме с тренировки, които вече сме правили. Нали знаете, че в петък тренировката ще е по-бруталничка, настройваме се за прекрасен уикенд, който ...