20 минутна тренировъчна програма за начинаещи в домашни условия, с включени разгряване и разтягане

За кого е подходяща тази програма
Ако никога не си тренирала. С тези упражнения бързо влизаш във форма и напредваш към следващите по трудност програми.

Ако искаш да тренираш за здраве. Упражненията са така комбинирани, че тялото ти да е в баланс и да те предпазват от травми.

Ако искаш да тренираш корема. В програмата са заложени упражнения, с които се неутрализира вредата от коремните преси.

Ако искаш фини ръце. Ръцете се тренират, така че да НЕ се напомпват и да НЕ стават огромни.

Ако искаш по-изхвръкнало дупе. Включени са много упражнения за оформяне на дупе.

Ако целта ти е стройни бедра, без големи мускули.

За подобряване на стойката.

Тренировките в последователността, в която да ги изпълняваш.

Тренировка 1 – упражнения за цяло тяло

Тренировка 2 – упражнения за корем, бедра, дупе и кардио

Тренировка 3 – упражнения за корем, ръце, рамене, гърди, гръб

Тренировка 4 – упражнения за дупе, гръб, корем, кардио

Тренировка 5 – аеробни и силови упражнения за цяло тяло с акцент дупе

Какво представлява програмата
Програмата за начинаещи е лека, подготвяща, полагаща основи на добра техника на изпълнение, така че да няма травми. Важно е да нямаш силна, сковаваща мускулна треска, защото това влошава качеството на живот.

За да се превърне нещо в начин на живот е добре да го практикуваш дълго време. Има по-голяма вероятност да си редовна с тренировките, ако не те боли тялото при всяко движение.

Как да прилагаш програмата
Прилагай програмата според това как се чувстваш. Виж по-долу какви са вариантите.

Единственото условие е да следваш последователността на тренировките. Изпълняваш ги подред, а не разбъркано.

Тренировките са леки, затова може да тренираш без почивен ден. Т.е. тренираш всеки ден – започваш с първата тренировка, след 5 дни стигаш до петата и след това започваш отново с тренировка 1.

НО ако имаш силна мускулна треска след някоя от тренировки, на следващия ден вместо да тренираш, инвестирай времето за тренировка в бързо ходене. След това продължи с тренировката, до която си стигнала.

За да са ефективни тренировките, трябва да се научиш да слушаш тялото си. Силната мускулна треска означа, че имаш нужда от почивка. Бързото ходене е страхотен, щадящ начин да ускориш пулса, което внася повече кислород в тялото ти и това помага за по-бързо минаване на мускулната треска.

Може първата седмица да не тренираш всеки ден, а през ден, зависи дали имаш сковаваща мускулна треска в деня след тренировка. Тялото ти много бързо се адаптира към натоварването и от втората или третата седмица е много вероятно да не получаваш силна мускулна треска и да можеш да тренираш всеки ден.
Ако имаш лека мускулна треска, може да тренираш всеки ден.

Каква е разликата между лека и сковаваща мускулна треска?
Със сигурност ще разбереш ако е сковаваща 😀 Това означава като ставаш от стола да те боли всичко и първите няколко крачки да имаш нужда от раздвижване. Или като легнеш и не можеш да станеш от мускулна треска на корема. Спокойно, комбинирала съм упражненията, така че да не се стига до там, но хората сме различни и може на някой да му дойде в повече натоварването.

Колко дълго се изпълнява тази програма
Докато ти стане лесна. Индивидуално е за всеки. Ако след 2 седмици тези тренировки са ти лесни, преминавай напред. А може да ти станат лесни след 3-4-5 седмици. Тренировките трябва да са трудни, но възможни за изпълнение. Стане ли ти лесно, трябва да преминеш към следващата програма. Лесните неща не те развиват. За да вървиш напред, трябва да ти е трудно. Все пак това са 15 минути тренировка, ако ще размахваш ръце и крака, без да се запъхтиш и да се изпотиш, какъв е смисълът да тренираш?!

Ползата от тренировката идва, когато ти е трудно и въпреки това правиш опит да издържиш още малко. Няма значение дали ще се справиш, важното е да направиш опит за още едно повторение, да издържиш още няколко секунди подскоци и т.н.

Кога да почивам от тренировка
Когато нямаш възможност да тренираш или имаш сковаваща мускулна треска.

Може ли да тренирам по-дълго от 15 минути
Да, може. Всяка тренировка е 15 минути, с разгряването преди нея и разтягането в края стават 20 минути. Ако искаш да тренираш по-дълго, след края на тренировката пусни видеото от началото на тренировката и го изпълни цялото или до половината. След което превърти до разтягането и направи и него. Важно е след тренировка мускулите да се релаксират. Подготвила съм много кратко разтягане, защото знам, че в началото всички го пропускат, докато не усетят ползата от него. А ползата се усеща след 1-2 месеца. Тогава 2 минути разтягане няма да ти стигат 🙂

Сподели тази програма с приятели, които никога не са тренирали. Обсъждайте всеки ден как се чувствате след всяка от тренировките. Интересно и мотивиращо е да имаш фитнес партньор, всеки в своята къща.

Изпрати ми своя снимка как тренираш с програмата за начинаещи. Обожавам да гледам снимки 🙂 Пиши ми на имейла, като сложиш тема/subject: снимки как тренирам.

Не забравяй, че ако искаш видими резултати, като стягане, оформяне и отслабване, трябва да комбинираш тренировките с точното хранене за теб. Виж какво може да се постигне с точно такива домашни тренировки и правилно хранене, а не гладуване!

179 comments

 1. Dani 9 юли, 2015 at 14:00

  Здравей Руми от около месец тренирам с твоята програма за начинаещи, а иначе за около 3 месеца може би и малко по -вече смъкнах 10кг, за сега мисля че с килограмите съм добре, но имам нужда от малко стягане. И така започнах да тренирам с твоите тренировки за начинаещи и се чувствам много добре и дори ми харесват много. Видях че си написала тази статия, но не мога да открия тренировките искам да опитам и с новата ти програма за начинаещи. Иначе искам да те поздравя сайта ти е супер много ми харесва и дори всеки ден прекарвам малко време тук.

  • Rumiana Ilieva 9 юли, 2015 at 14:31

   Поздравления за резултатите! Работех по статята, вече всички видеа са онлайн.

  • Стела 24 юли, 2015 at 00:10

   Здравей Руми,

   Вече 2 седмица изпълнявам тренировките за начинаещи, тъй като са ми лесни ще мина към следващите. Въпроса ми е следния: тъй като съм родила преди 3 месеца и половина, прпблема ми е корема. Мога ли да правя някакви упражнения за корем след треноровката?
   Благодаря предварително

   • Rumiana Ilieva 24 юли, 2015 at 00:19

    Ако имаш предвид дали ти е позволено след раждане, ти би трябвало да усещаш дали можеш. А ако питаш дали е добре да добавиш упражнения за корем – според мен няма нужда, обяснила съм в едно от видеата защо. Така или иначе с упражнения за корем работиш за коремни мускули, а не коремни мазнини.

  • Красимира 26 юли, 2015 at 10:45

   Здравей Руми ,в сайта ти имаше упражнения за начинаещи който вече не намирам. Не съм от много сериозно трениращи ,защото имам дискова херния и трябва да щадя кръста,та с тези леки упражнения чудесно си тренирах два пъти в седмицата.От януари съм на хранителен режим и отслабнах 10 килограма искаше ми се да продължавам и с твойте упражнения. Дали ще може да ги върнеш с сайта.

 2. десислава 9 юли, 2015 at 16:46

  Руми, тренировката подходяща ли е за бременни жени?

  • Rumiana Ilieva 9 юли, 2015 at 16:50

   Ако съм бременна, и нямам противопоказния за тренировки, на мен ще са ми леки 🙂 Зависи как е тренирала преди това бременната. Да, може да се прави от бременни. А може и да не е подходяща в някой конкретен случай. Коремните преси трябва да се пропускат!

 3. Вили 9 юли, 2015 at 17:37

  Здравей, Руми! Много се радвам на новите тренировки, защото тъкмо се подготвях да започна с другите ти тренировки за начинаещи. Сега съм разколебана по кои да започна- тези като по-нови по-добри ли са или по-старите са по-основни. Ти как би направила разликата и кое за кого препоръчваш ако може да се даде мнение?

 4. Ива 9 юли, 2015 at 17:41

  Руми,скоро приключвам Кросфит тази програма подходяща ли е за мен или ще ми е лесничка?

  • Rumiana Ilieva 9 юли, 2015 at 17:44

   Ееее, сигурна ли си, че си правила РумФит/КросФит 😀 Имат разлика от небето до земята, това е начинаeщи, за хора които никога не са тренирали. След РумФит следвай седмичните програми, които публикувам всяка седмица.

  • Rumiana Ilieva 9 юли, 2015 at 17:51

   Добре дошла 🙂 И да пратиш снимка, ако не си срамежлива 🙂

 5. Ива 9 юли, 2015 at 17:55

  Добре,много благодаря!Много ми хареса програмата,защото е на български мноого по-приятни са ми тренировките тогава.

 6. Милена 9 юли, 2015 at 18:16

  Здравей,Руми!Преди няколко дни започнах старата 6 седмична програма за начинаещи и съм много амбицирана!Сега видях новата програма и въпросът ми е мога ли да прекъсна старата и да започна с тази? Благодаря предварително! 🙂

 7. Даниела 9 юли, 2015 at 20:05

  Здравей, Руми 🙂
  Следя от години чудесата, които твориш, но така и не мога да преодолея липсата на постоянство – като се захвана с тренировките, да не се отказвам. А имам нужда: първо – от повече движение за по-здравословен начин на живот; второ – от това да сваля доста излишни килограми (поне около 12 кг).
  Моят въпрос е: Кога е правилно да се правят тренировките – сутрин и вечер (предполагам) или само веднъж дневно?
  Благодаря и отново поздравления за труда, който полагаш тези важни принципи, съвети, тренировки и диети да достигат до повече хора!!!

  • Rumiana Ilieva 9 юли, 2015 at 20:07

   Няма значение кога тренираш, важното е да тренираш. Знам, че навсякъде се тръби кога да тренираш, какво да ядеш преди-след тренировка. Истината е, че всичко това е без значение. Тренирай и яж, когато искаш и каквото искаш (само да е в точните количества за теб).

 8. Надя 10 юли, 2015 at 05:45

  Руми, новата програма за начинаещи изглежда мнооого добре 🙂 Харесва ми, че има повече кардио упражнения, а прозорчето със следващите упражнения е страхотно и наистина полезно! Днес я видях късно, но утре отивам за гирички и почвам с тази програма! 🙂

  • Rumiana Ilieva 10 юли, 2015 at 09:14

   Всяка тренировка започва с 3 минути кардио сцел да повим пулса и да се чувастваме по-добре по време на тренировката.

 9. didi 10 юли, 2015 at 09:14

  Чудесна си, Руми- както винаги! Отдавна не съм тренирала и тъкмо се чудех от къде да захвана и ето – ти публикуваш нова програма за начинаещи и то идеално ми идва- по 20 мин.- просто няма как вече да се оправдам, че нямам време. И понеже още вчера във фейсбук видях програмата, веднага я споделих с приятели и съмишленици. Прекрасно лято! Благодаря.

 10. таня божилова 10 юли, 2015 at 10:08

  Тъй като чакам с нетърпение режима си и непрекъснато съм или в сайта ти, или в мейла си, видях още снощи новите тренировки и ги започнах от тази сутрин. Това добре ли е, или да правя тези, които ми изпрати като изненада. И моля те, Руми, не ме забравяййййййй
  А колкото до тренировката ,беше супер, но тъй като от началото на седмицата правя по старата програма за начинаещи, направих втората, май съм сгрешила

  • Rumiana Ilieva 10 юли, 2015 at 10:21

   Пробвай тези, които ти пратих 1 седмица, после 1 седмица тези. Това са програми за начинаещи, ако са ти лесни, прави Напреднали от тези, които ти пратих. Никой не забравям, написала съм си опашка с режими и по ред си ги карам, просто трябва време 🙂

  • Nelii 24 юли, 2015 at 15:43

   Zdravei Rumi, trenirovkite sa super, no imam edin vypros. Kakvo da qm predi i sled trenirovka? Tozi vypros me mychi ot dosta vreme i sega reshih da te popitam.

   • Rumiana Ilieva 24 юли, 2015 at 19:29

    Няма значение, просто яж и тренирай. Няма магически храни.

 11. Fiona 10 юли, 2015 at 16:51

  Аз също бях занемарила тренировките за известно време и загубих форма. Програмата ми идва като по поръчка. Вчера правих ден 1 и днес имам мускулна треска на дупето. Бях забравила това упражнение „коляно в коляно“, а преди така го обичах. Много е ефективно!

 12. Веселина 10 юли, 2015 at 17:12

  Благодарение на тази програма разбрах, колко съм напреднала 🙂 Но ми е много приятно и 2 седмици ще я следвам, като добавям още нещо от себе си 🙂
  Чудесно ново разтягане!

  • Rumiana Ilieva 10 юли, 2015 at 17:23

   Разтягането е бебешко, но не исках да отказвам хората, които не разбират ползата му 🙂

 13. Силвия Никифорова 10 юли, 2015 at 18:43

  Страхотна тренировка. Утре със сигурност ще имам мускулна треска , но няма да спирам Определено новата е по-трудно от 6-седмичната Поздрави!

 14. Виктория 11 юли, 2015 at 12:29

  От днес започнах тази програма за начинаещи, но отдавна следя какво публикуваш.Все още не мога да споделя какъв ефект има при мен, ще го направя по-късно,обещавам :p .Страхотна си, не само заради програмите, които правиш , а и начинът, по който ни ги представяш.Успех и за напред!

 15. Катерина 11 юли, 2015 at 17:01

  Здравей, Руми!
  Много ми харесват тренировките, които представяш и най-вече, че могат да се изпълняват в дом. условия и не те обвързва с ходене във фитнес залата. Но се чудя кои тренировки ще са най-подходящи за мен. Ако можеш да ми дадеш съвет! Аз съм на 26 год. висока съм 168 см. и тежа 46кг. През зимата ходя да плувам, а сега тичам на открито между 3 и 6 км. през ден/два. До момента не се съобразявам какво и кога ям, но имам воля и мога да го правя. Искам да постигна релефно тяло с минимално или никакво приемане на хранителни добавки .
  Ще съм ти много благодарна, ако ми дадеш съвет как мога да постигна релефно тяло.
  Адмирации за това което правиш и постигнатите резултати!

  • Rumiana Ilieva 11 юли, 2015 at 17:09

   Ако до сега не си тренирала, започни с тази програма за начинаещи.

   • Катерина 11 юли, 2015 at 19:00

    Започнах вече и усещам, че има ефект. Благодаря Руми!

 16. Tsveteto 12 юли, 2015 at 07:23

  Руми,упражненията са страхотни.Дали е добре да се правят сутрин веднага след закуска.Много ми е трудно да отделя време за спорт през седмицата ,защото работя на 3 места и се прибирам към 21h много изморена за спорт.

  • Rumiana Ilieva 12 юли, 2015 at 07:52

   Тренирай, когато можеш. Ако след закуска ти е тежко, тремирай преди да ядеш.

 17. Анастасия 12 юли, 2015 at 14:11

  Здравей Руми. Много съм щастлива, че те има и че полагаш такъв голям труд упражненията ти да са достъпни за всички. Аз стренирам с упражненията за начинаещи от около месец. Скоро разбрах, че съм бременна, но ще продължавам да тренирам докато мога. Това ми действа много ободряващо.

 18. Ради 12 юли, 2015 at 14:32

  Здравей, Руми, тренирах с твоите тренировки за начинащи преди да пуснеш новите. Бях на 6-та седмица, мислих да започна след това с други, но са ми трудни някои от упражненията, като лицевите опори, затова реших да продължа с новите тренировки за начинаещи. Много ми харесват упражненията, но неми харесва, че се загравя и разтяга много бързо, затова аз си ги правя по-дълго. Изпотяват ме упражненията, но нямам мусколна треска, това нормално ли е? Може ли да тренирам всеки ден с различна тренировка, но ще ги карам подред, както си писала? За съжаление не отслабвам бързо, защото имам дъщеря на 6 месеца и половина, която кърмя. Опитвам се да се ограничавам, но не ми се получава всеки ден. За 6 седмици съм отслабнала 4 кг. , което според мен е малко, имам още 10. Иначе тренирам всеки ден и мисля да стигна до ниво супер напреднали и да не се отказвам.
  Дъщеря ми много се кефи, когато правя разтягането: цялото тяло към тавана 🙂
  Благодаря ти много, Руми

  • Rumiana Ilieva 12 юли, 2015 at 15:13

   Според мен 4 кг за 6 седмицу е пергектен резултат. Обяснила съм защо са кратки:)

 19. kami 12 юли, 2015 at 15:59

  Здравей,Руми.Бих искала да ме посъветваш(помогнеш).На почти 15г съм,висока 1.55-56 и тежа 58кг.Много искам да отслабна поне до 50кг и да стегна тялото си.В корема,краката и ръцете(без да стават по-големи).Благодаря предварително! 🙂

  • Rumiana Ilieva 12 юли, 2015 at 16:08

   Нямам възможност да консултирам в коментарите. Нека твой родител да ми пише на имейла.

 20. Марта 13 юли, 2015 at 06:01

  Здравейте Руми,много съм щастлива,че попаднах на сайта Ви.Никога не съм тренирала ,а имам нужда от стягане и упражненията много ми харесват.Обаче имам проблем с дишането и на 6-7 минута вече се задъхвам и уморявам.Знам,че правиното дишане по време на упражненията е много важно,бихте ли ме посъветвали как да го оправя?Благодаря много ,наистина сте в голяма помощ.

  • Rumiana Ilieva 13 юли, 2015 at 06:51

   Ще се научиш да дишаш, във видеото казвам кога да се диша и издиша, слушай кога го правя аз. Ако се задъхаш, спри видеото и прави маршируване на място (активна почивка). След това продължаваш с тренировката.

 21. Силва 13 юли, 2015 at 21:49

  Здравей Руми,
  Попаднах в сайта ти, чрез няколко приятелки, които всеки ден са тук, за да тренират и четат съветите ти. Тъй като 3 пъти седмично тренирам канго джъмп, реших в останалите 4 дни да си правя подходящи други тренировки и реших да започна именно тези, които си публикувала тук. Като започна с начинаещи и нататък. Вчера изпълних цялата програма за начинаещи (всички 5 клипа с тренировки)…. След което прочетох, че са били за 5 дни….всеки ден последователен клип от упражнения… Доста се изтощих, но нямам мускулна треска, което е добре. Днес правих отново упражнение първо от погазаните по-горе клипове (вече само от този клип, в две повторения на цялата група упражнение, както е показано), а утре съм на канго.

  Бих искала да попитам, дали да не прескоча упражненията за начинаещи, и да премина към малко по-интензивни тук от сайта ти, някъде…или е добре да си карам така, седмица – две и постепенно да преминавам към по-натоварващи? Имам още един въпрос. Комбинацията канго + твоите упражнения, при което тренирам 7 от 7 дни, смяташ ли, че това е добре за мен, за тялото ми? Или да намаля темпото и да почивам хаотично 2 дни в седмицата непоследователни?

  Резултатите които гоня са намаляване на телесно тегло (отслабване) и оформяне (лек релеф). Не бих искала в никакъв случай мускулна маса и огромни мускули.
  А храненето ми….стремя се да се храня разнообразно, основно със зеленчуци (сезонни), млечни продукти, риба, яйца, сурови ядки. Използвам единствено прясно мляко и кафява захар за кафето, от което вероятно може би идва проблема, макар че не съм сигурна, че е възможно 1 пакетче захар в капучиното на ден, да се отразява пречещо на режима ми. Не мога да говоря за това, не съм толкова запозната, трябва специалист да се изкаже по темата :p

  Благодаря предварително за отделеното време

  • Rumiana Ilieva 14 юли, 2015 at 13:38

   Щом можеш да изпълниш всички начинаещи в 1 ден, значи си за ниво 2 от 90 дневното. Едно пакетче захар няма да обърне каруцата 🙂

   • Силва 14 юли, 2015 at 21:24

    Благодаря за съвета Руми,
    Ще мина на ниво две утре. Днес бях на канго.

    Поздрави
    Силва

 22. Didi 13 юли, 2015 at 22:27

  След малък застой и аз почвам тренировките отново.Много съм впечатлена от новата програма за начинаещи,изглежда динамична и приятна.Днес съм на тренировка едно,но се притеснявам,че след няколко дни ще бъда в МЦ,а при мен нещата са много страшни и съм на силни болкоуспокояващи ,мога ли и тогава да тренирам,защото имах чувството,че след 7 дни пауза,все едно целия резултат изчезваше,но имам опасения,че може би е рисковано!? Руми благодаря ти,че ни мотивираш,изглеждаш чудесно!!!

  • Rumiana Ilieva 14 юли, 2015 at 13:39

   Ако можеш тренираш, ако не можеш не тренираш. Много момичета споделят, че тренират без проблем, даже след време, ако са имали болки, изчезват. Така, че ако не те боли, тренирай.

 23. Лина 14 юли, 2015 at 10:12

  Здравей, Руми. Много харесах тренировките ти и започнах от тези за начинаещи. Искам да отслабна около 5 – 10 кг ( тежа 55 при ръст 155 !!! ) . Мотивирана съм, само че имам малък проблем : нямам никаква енергия. Това не е мързел, а умора – и аз не знам от какво. Чувствам се като от кашкавал, като че ли не правя правилно упражненията и нямам сила. Нормално ли е? Би ли ми дала някакъв съвет, как да си набавя повече енергия?

  • Rumiana Ilieva 14 юли, 2015 at 13:41

   Започни с няколко минути на тренировка. Опитай да тренираш няколко часа след хранене, а не на гладно. Посъветвай се с лекар, има състояния, при които умората е симптопм, не е нещо страшно 🙂

 24. Eli 15 юли, 2015 at 13:58

  Здравей,Руми,а старите тренировки за начинаещи къде мога да ги намеря или са изтрити

  • Rumiana Ilieva 15 юли, 2015 at 14:16

   Не са изтрити, има си ги 🙂 Просто давам линк вече към новите.

 25. Силва 15 юли, 2015 at 22:58

  Здравей отново Руми,
  Започнах днес „ниво 2“ – „ден 1“ от тренировка „90 дни“, както ме посъветва. Забелязах, че са 4 клипа по 5 минути. Предполагам, че се правят последователно упражненията от 4-те клипа (така направих днес). Упражненията ми харесаха, но има и такива, които леко ме затрудняват…вероятно не ги правя максимално правилно. Тези, които ме затрудниха, ги направих по-бавно от показаното…предполагам, че при още едно – две повторения на тези упражнения…ще им свикна.

  Бих искала да попитам, ако правилно съм разбрала. Следващата тренировка, която трябва да направя (например утре) „ниво 3“ на „ден 1“ ли трябва да бъде?

  Благодаря предварително
  Силва

 26. Силва 15 юли, 2015 at 23:06

  Ох…извинявам се, само още един въпрос… (междудругото пиша тук, защото само тук намерих форма за писане на коментар).
  Исках да попитам за упражненията с гирички за ръцете. Моите гирички вкъщи са от по 2 кг., забелязвам, че при част от упражненията с тях изключително силно ме заболяват китките и мускулите горе (ъъъ..задната част на бицепсите, нз точно как се водят мускулите там) и една част правих без гири. Исках да попитам, ако елиминирам гиричките и правя този тип упражнения без тях…дали ефектът от тренировката би бил същият, както ако ги използвам?

 27. Ваня 16 юли, 2015 at 13:30

  Може ли с тази програма да се тренира по-дълго без да се преминава на по-трудно ниво?
  Нямам за цел да правя релефно тяло, нито имам проблеми с килограмите.
  Като ефект от тренировките търся само тонус. Не обичам да тренирам дълго и изтощително, а и не съм първа младост.

 28. Юлия 16 юли, 2015 at 22:04

  Здравей Руми,
  Искам да ти кажа едно голямо благодаря за търпението и за всички усилия които полагаш,супер мотивиращо е,
  аз живея и работя в Женева и всяка сутрин имам възможност да правя упражнения и се чувствувам супер ,мускулната хреска бързо премина ,
  и сега даже правя по 2 тренировки на ден сутрин и следобяд към 17.00,
  Доста отслабнах аз и не съм пълна но бях в много добра форма но сега с тия швейцарски шоколади нещата излязоха малко от контрол ,
  ама като се ядосах на себе си и си казах край ,аз ще ставам такава каквато бях и намерих Вашите програми и резултатите не закъсняха ,
  Ама има още какво да се направи,
  и освен това през деня намирам време и правя упражнения за гръбначния стълб от руски сайтове гледам,
  И мисля че нещата се получават доста добре.
  още веднъж ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ
  Ако имам някакви специални въпроси, разбирам че може и на e-mail
  да пиша.

  • Galina 2 август, 2015 at 23:17

   Здравей Юлия,би ли ми дала линк за упражненията на гръбначния стълб!Имам скулиоза и може би те ще ми се отразят добре! Благодаря предварително!

 29. Боби 19 юли, 2015 at 17:14

  Здравей Руми поздравявам те за сайта страхотен е.Винаги съм си мислела че веднъж да има някакъв подобен сайт ще се хвана здраво да тренирам но уви .Дори не помня вече колко пъти започвах и стигах може би до третата,най-много седмица след което се случва нещо отказвам се и в близките три четри месеца несе сещам за тренировки докато несе вгледам в огледалото и се започва от ново с две думи програмата за начинаещи е знам можеби на изуст.Небих казала че съм с наднормено тегло но доста сам мекичка и имам 5-6кг които се борят всячески с мен.Не сам много добра и в спазване на диети до 3-4 дни и се започва от ново.Но както и да е в момента отново започнах нивото за начинаещи,проблема е че съм страшно ангажирана а неискам да се отказвам отново мола те дайми съвет.

  • Rumiana Ilieva 19 юли, 2015 at 19:55

   Тази програма е нова, знаеш ли я вече 🙂 Явно за теб това не е нещо важно, така че докато стане важно ще е така. Такс както си описала нещата тремираш заради огледалото и понеже не си с наднормено тегло нямаш силна мотивация. Трябва ти причина, за да тренираш. Защо искаш да тренираш?

 30. Светлана 21 юли, 2015 at 09:12

  Здравей,Руми.Благодаря за прекрасните тренировки.Искам да те попитам дали мога да спазвам следния режим:Два дена да тренирам по програмата Наднормено тегло,два дена Идеално тегло и два дена тренировките за хипертония.Така ще имам общо 6тренировки за седмицата.Подредени в този ред тренировките дали ще имат нужния ефект?Тези тренировки за наченаещи ми допадат най много.Благодаря 🙂

  • Rumiana Ilieva 21 юли, 2015 at 09:29

   Да, може да следваш предишната програма за начинаещи. Не си спомням реда на тренровките, погледни как съм ги дала и така ги следвай 🙂

 31. Силва 21 юли, 2015 at 12:22

  Здравей Руми,
  Вече съм на ден 4, от 90 дни, ниво 2. Много съм доволна от упражненията, въпреки че има такива, които са ми малко по-трудни, но не са невъзможни. Напредвам с темпото, всеки път ми става все по-лесно и смятам да комбинирам някои и в дните, когато правя канго. Исках да попитам, дали би било много, в дните, в които не съм на канго да правя сутрин, примерно ден 5, а вечер ден 6?

  • Rumiana Ilieva 21 юли, 2015 at 14:11

   Пробеай 2 тренировки дневно и виж как се чувстваш.

   • Силва 21 юли, 2015 at 21:29

    Утре съм на канго от 19,00 ч. Сутринта мисля да направя ден 5. А вдругиден ще направя сутринта ден 6, а вечерта ден 7. Ще кажа после какво се случва.

 32. Христина 21 юли, 2015 at 18:42

  Здравейте, Румяна,зная че нямате достатъчно време,но ако все пак решите да ми отговорите ще се радвам.Искам да ви питам колко кг трябва да тежи едната гира, за да се стягат ръцете и да намалява обема им?

  • Rumiana Ilieva 21 юли, 2015 at 21:34

   Следвай програмата. Във видеата обяснявам защо ръцете не се стягат с гири.

 33. Христина 22 юли, 2015 at 16:33

  Програмата изглежда страхотно. Аз редовно прекъсвам, така че си тренирам с начинаещи от режима, сега смятам да започна с тази. Изглежда много различна и определено ми допада. За разгряването и разтягането си много права, когато започнах за първи път тренировки „умирах“ още на разгряването и сега не го долюбвам но съм усетила ползите от него и си го правя без да мрънкам, колкото съм по – схваната , толкова по дълго загрявам. В края на тренировката единственото , което исках е душ и да се тръшна на дивана, вече имам моменти в които времето което отделям за разтягане е колкото самата тренировка. Поздрави!

  • Rumiana Ilieva 22 юли, 2015 at 19:38

   Разтяганвто след тренировка е удоволствие. Все едно изцеждаш умората от мускулите.

 34. Силва 22 юли, 2015 at 21:01

  Здравей Руми,
  Днес направих експеримента в дните ми с канго, да правя сутрин деня, който ми е по ред от тренировките 90 дни. Чувствам се по-енергична и силна. Смятам да опитам, в дните в които нямам канго да правя по два от дните…сутрин и вечер. Мисля, че напредвам много добре с този вид тренировки, но може би утре ще пропусна тренировката и ще почина, защото днес на кангото, започнахме силово…без много разгряване, поради което..имам чувството, че си пренапрегнах лявото бедро…. Боли ме, сякаш имам мускулна треска, но само на него… което според мен не е мускулна треска, а пренапрягане.

  • Rumiana Ilieva 23 юли, 2015 at 09:08

   Оки 🙂 Имай предвид, че оценка дали ти понася или не се прави на следващия ден. Мускулната треска идва с 24 часа закъснение. Т.е. дай си 1-2 седмици да видиш какво нтоварване ти понася. Не се притеснявай да си вземаш непредвидени почивки, ако имаш мускулна треска и се чувстваш изморена (това означава, че не си възстановила от предишната тренировка). Важно е да спиш и да се храниш добре, за да възстановяваш. Ако си разтгенала нещо, обикновено минава за над 1 седмица.

 35. АЛекс 24 юли, 2015 at 16:49

  Здравей!
  Много ми допада новата програма, започвам от нулата, но се надявам да има непредък.
  Искам само да попитам- от около две седмици ми изготвиха ниско калорична диета, признавам, че не я спазвам до последната хапка, но съм доста стриктна. Изрично ми забраниха с нея да добавям повече физически натоварвания от нормалните за мен, но реших все пак да започна и твоята програма за начинаещи. След тези две седмици се оказа, че не съм отслабнала и бяха разочаровани от мен, но аз се чуствам доста по- енергична и стегната. Дали да продължавам с тренировките и диетата щом нямат ефект?

  • Rumiana Ilieva 24 юли, 2015 at 19:31

   Щом ти харесва продължавай 🙂 Не разбирам как някой може да се разочарова от клиентите си.

 36. Силва 24 юли, 2015 at 19:15

  Здравей Руми,
  май съм разтегнала….днес ме боли по-силно… не можах да си довърша тренировката (канго) и прекъснах…все пак потренирах малко. Утре и в други ден може би ще тренирам с нещо за корем и ръце… няма да натоварвам краката, заради разтегнатото. Дано да ми мине по-бързо. Иначе имам мускулна треска само на гърдите (от упражненията дъска с подскачане от онзи ден + лицевите опори, на които буквално се измъчих 😀 😀 :D). Мисля, че спя добре (хващат ми се 8 часа сън). За храната, не знам дали приемам най-правилно храна. Сега съм намалила количествата на половина, отколкото съм се хранила преди това, при което от време на време чувствам лек глад и най-вече вечер.

  • Rumiana Ilieva 24 юли, 2015 at 19:33

   Недей да тренираш за разтегнатото място докато напълно ти моне, а след това гп тествай с лека тренировка и постепенно увеличавай натоварването. Сънят лекува 🙂

 37. Гери М. 27 юли, 2015 at 09:16

  Здравей Руми, след като през последните два месеца се съсипах от диети и по един час дневно на велоергометъра, а резултата е минус 0 кг. най-после реших от днес да започна с твоите тренировки -успях да направя 1-вата два пъти и честно да ти кажа мислех си, че ще умра – от мен изтече сигурно 10литра вода но поне се посмях на себе си защото преди да започна си казах „аа та това е мн.лесно“ .. а после се оказа, че дори не мога да клекна или да си вдигна крака и всички сланини се тресяха .. жалка картинка… аз съм с хашимото и СПЯ поради, което спазвам хранителен режим но уви съм 165см и невероятните 81кг. ..но няма да се откажа и за това предварително ти благодаря за тези тренировки – сигурна съм,че вече ще има резултат!

  • Rumiana Ilieva 27 юли, 2015 at 09:21

   Добре дошла! Не се отказвай! За резултатите трябва поне 1 месец, а и храната е МНОГО важна. Без промяна в начина на хранене, няма да се получи. Погледни Лятната диета или ми пиши да ти изготвя начин на хранене 🙂

 38. Елена 27 юли, 2015 at 20:01

  Тренировките изглеждат много интересни от утре ги започвам. Ще се опитам да бъда сериозна и да не се отказвам 🙂 🙂 🙂

 39. Силва 27 юли, 2015 at 21:19

  Здравей Руми,
  днес се качих на кантара да видя как вървя и резултатът е + 2 кг. Иначе се чувствам по-леко и по-тонизирана, а и ми се струва, че визуално съм по-слаба. Подобно нещо ми се случи, преди 3 години, когато усилено тренирах тае-бо. Тогава бях качила 3 кг., но изглеждах много релефна и някак, по-слаба. Макар, че бях започнала да оформям мускули по себе си, резултатът много, много не ми хареса, защото не целя много релефно тяло… Към момента виждам, че започвам да оформям лек релеф, за който много се радвам, защото за момента е в умерени граници. Бих искала още съвсем малко и след това…ако мога да поддържам постиженията без да трупам повече. Иначе днес правих ден 9 и 10 от ниво 2. Чувствам се леко уморена, но имам чувството, че ме изтощава повече жегата, отколкото тренировките. Утре съм на канго, след това ако съм все още нетонизирана мисля да направя 2 дни почивка (да олабя малко:D 😀 😀 )…

  Поздрави

  • Rumiana Ilieva 27 юли, 2015 at 21:51

   Програмата за начинаещи е много лека, не мисля, че кой знае какви мускули ще се качат от нея 🙂 Следи си обиколките, килограмите варират много. Тегли се следващата седмица всеки ден, сутрин на гладно след тоалет и ще видиш какво имам предвид.

 40. Ели 28 юли, 2015 at 20:39

  Здравей Руми, малко съм объркана, не съм тренирала от доста време, т.е начинаеща съм. Колебая се между тази тренировъчна програма и 6 седмичната, коя има по-бърз ефект? Не ми е толкова до отслабването, по-скоро стягане.

  • Rumiana Ilieva 28 юли, 2015 at 20:48

   Няма по-бърз ефект 🙂 Започни с тази програма.

 41. таняя 29 юли, 2015 at 19:28

  Здравей Руми .Аз съм начинаеща и от няколко дни тренирам .Програмата е супер. Искам да те питам упражненията моше ли да се изпълняват при хора с разширени вени

  • Rumiana Ilieva 29 юли, 2015 at 19:48

   Да, може, все пак зависи колко е тежък случаят.

 42. Светлана 30 юли, 2015 at 22:04

  Здравей,Руми!От скоро тренирам с теб и съм страшно доволна.Извинявам се ,но искам да те попитам дали мога да спазвам два дена тренировките за надн.тегло,два дена идеално тегло и два дена за хипертония.Много ми допадат тези програми.Така подредени ще имат ли добър ефект ?Благодаря

  • Rumiana Ilieva 30 юли, 2015 at 22:07

   Да, може и така да ги следваш. По-добрият ефект идва от храненето 🙂

 43. Вени 31 юли, 2015 at 08:48

  Здравей, Руми! Искам да те попитам ако съчетая тази програма с л-карнитин ще има ли някакъв проблем ? Благодаря ти предварително с отговора 🙂

  P.S Страхотна си!!!

  • Rumiana Ilieva 31 юли, 2015 at 10:12

   Няма проблем, стига да не си с хипо функция на щитоводната жлеза. Без намаляване на храната и тренировки, каквото и да пиеш, няма да стане. С две думи няма смисъл от добавки. От добавки има смисъл, ако имаш здравословен проблем и са такив,а които ти помагат.

 44. Венелина Бодурова 31 юли, 2015 at 14:54

  Здравейте, Руми. Казвам се Венелина. На 49 год. съм. От две години имам проблеми с теглото. Качих близо 15 кг. Преди 1 год. ми установиха хипофункция на щитовидната жлеза. Току що прочетох ваш коментар под новата ви тренировъчна програма, че не бива да се пие л-карнитин от хора с хипофункция на щит.жлеза. Моля за вашето мнение дали наистина не трябва да вземам и защо. Интересува ме дали може да ми изготвите хранителен и двигателен режим за постепенно сваляне на килограми.
  поздрави

 45. Цвети 1 август, 2015 at 06:48

  Здравей ,тренирам само уикенда с програмата за начинаещи съответно 1 и 2 , следващата Събота и Неделя да продължа ли с 3 и 4 или няма значение поредността след 5 дневен интервал прекъсване

  • Rumiana Ilieva 1 август, 2015 at 07:38

   След 5 дни рекъсване, не е от такова значение последователнсотта, но мини през всички тренировки.

 46. Гери М. 3 август, 2015 at 11:47

  Здравей отново 🙂 миналия понеделник започнах тази в съчетание с 6 седмичната + 20 мин кростренажор,а от 10 дни съм на протеиновата диета като с много усилия според един калкулатор докарвам до 900-1000калории на ден – може би заради щитовидната и СПЯ но за сега резултата е плачевен _ минус 500гр и без разлика в мерките – реве ми се но ще продължавам .. грам по грам и може да си върна старите 55кг…само още 24500гр … дано другия път като споделя резултата той да е страхотен…отново благодаря- без тези упражнения нямаше да си мръдна Д-то 🙂

  • Rumiana Ilieva 3 август, 2015 at 12:19

   Килограмите варират, така че не имс е доверявай. Също 1 седмица е много кратък период. Продължавай и ще има резултати!

 47. Дани 3 август, 2015 at 17:11

  Малко странен въпрос искам да задам.Когато сме в цикъл вредно ли е да тренираме?

 48. Дани 5 август, 2015 at 20:35

  Здравейте!Първо искам много да благодаря за бързия отговор!Вчера и днес бях болна от някакъв грип и се наложи да спра тренировките.Бях стигнала до четвъртата и в деня на четвъртата бях започнала пъвият ден на лятната диета.Въпросът ми е дали мога утре да започна петата тренировка(без диетата)?

 49. Кремена Георгиева 8 август, 2015 at 17:48

  Преди около 4 години за пръв път попаднах на твоя сайт, Руми. Тогава правих някои от комплексите. Имаше почти веднага резултат. Но… Прекъснах. От средата на юли започнах отново с новите тренировки за начинаещи, които играх около 3 седмици. Чувствам се страхотно. От три дни правя едни по-сложни упражнения, публикувани през 2011 година и озаглавени „Упражнения за отслабване“. И те са превъзходни. Изобщо който и комплекс да отворя от твоята страница, Руми, всичко е великолепно. Истинско удоволствие е да тренира човек с теб.

 50. Росица Любенова 9 август, 2015 at 14:06

  Руми, колко трябва да тежат гирите за тренировка и има ли разлика дали са за начинаещи или напреднали?

  • Rumiana Ilieva 9 август, 2015 at 14:15

   Започни с 3 кг гира, двете общо са 6. Няма смисъл от по-леки гири, ще можеш с 2 по 3 кг. След време ще си вземеш 2 по 5 кг (след 6-12 месеца).

 51. Vili 11 август, 2015 at 21:17

  Здравейте, започнах с тренировките и подходящ хранителен режим като диета(избрах протеиновата диета), бих искала да попитам дали е проблем и ще има ли ефект ако тренирам вечер или следобед, тъй като обикновено сутрин съм от рано по работа и нямам време за тренировка. Аз съм около 80 кг и съм висока 164 (имам доста за сваляне)

  • Rumiana Ilieva 11 август, 2015 at 21:41

   Няма значение кога тренираш. Тренирай, когато ти е удобно, така ще го правиш завинаги, което е важното!

 52. Veselina 12 август, 2015 at 10:03

  Zdravei Rumi,
  dnes gledah programata za nachinaeshti i imam gelanei da se probvam,no ne razbrah s tazi programa otslabvash ili e samo za stqgane.Az sam 162sm i teja 65 kg iskam da svalq pone 8 kg.shte uspeq li s tezi uprajneni,kato razbirase az se hranq predimno s plodove ,zelenchutsi izbqgvam pyrjeno i qm bez hlqb.

  • Rumiana Ilieva 12 август, 2015 at 14:38

   Стягане и отслабване е едно и също. Отслабва се не от упражненията, а от това, че намаляваш храната. Ако имаш възможност пиши на българица 🙂

 53. Рени 12 август, 2015 at 17:00

  Здравей, Руми,
  След доста разглеждане на сайта ти, реших и аз да тренирам с теб! 🙂 Преди съм правила различни упражнения на различни хора, но за първи път следвам програма, затова реших все пак да започна с тази за начинаещи. Днес направих трети ден, но ми се струва лесна, затова смятам след 5 ден да започна Ниво 2. Единственият ми проблем са лицевите опори – ръцете ми са слаби и макар всеки ден да се опитвам не успявах да направя повече от 3-4, а гледайки видеата ти разбрах че дори ги правя грешно (с лакти навън). Има ли с какво да ги заменя или това е изключено?

  • Rumiana Ilieva 12 август, 2015 at 17:21

   Не ги заменяй, защото така няма да се научиш. Прави колкото можеш. Постепенно ще правиш все повече и правилно.

   • Рени 12 август, 2015 at 19:16

    Благодаря за бързия отговор! Значи да повтарям тези тренировки докато се науча да правя лицеви опори или мога да продължа щом не ми е достатъчно трудно(след като направя дадената тренировка повтарям още веднъж до средата на клипа, за да се натоваря повече)?

    • Rumiana Ilieva 13 август, 2015 at 14:52

     Ако само лицевите опори са ти трудни, продължи със следвщата програма, НО си прави всички лицеви опори, иначе няма как да се научиш.

 54. Гери Г 13 август, 2015 at 09:12

  Здравей, Руми 🙂
  Вкъщи имам 2 гирички от по 2кг, но ми се сториха леки и затова си поръчах 2 по 3кг (:D мислех дори да са 2 по 4кг) кой да знае, че има такава разлика между 2 и 3 кг. Вчера едва се прибрах с гиричките от там откъдето ги взех, 20-25 минути пеша в тези жеги 😀 като редувах ръцете, накрая отворих пакета с доставката и почнах да ги нося в различни ръце и някак стана номера 😀 Таа това беше забавната част.
  Днес правих тренировка 1 като си мислех „тя е лека, сигурно няма ме измори хич“ ( преди това карах на разни 7минутни, които повтарях по 2 пъти, като добавях загрявка и разгрявка и пак тренировката ставаше около 25 мин.
  Та накрая на твоята тренировка (това прозорче със следващата тренировка е мноооого яко) реки се лееха от мен, все едно нищо не бях правила предните 2 седмици 😀 Сега ме понаболяват ръцете и краката, но пък ми е толкова весело и щастливо, че няма накъде 🙂 <3 разкошна програма!

   • Гери Г 14 август, 2015 at 07:06

    Аз тренирам по чорапи :$ Това дали е противопоказно, т.е с маратонки ли е препоръчително да се тренира и ако да с какви 🙂

    • Rumiana Ilieva 14 август, 2015 at 07:09

     Внимавай да не се подлъхзнеш по чорапи (ако е ламинат или паркет). Не е противопоказно, ако ти понася. Повечето хора са отвикнали да ходят боси и ги заболяват колене, глезени и стъпала, ако тренират без маратонки. При тренировки с много скачане, маратонките предазват. Но ако ти е добре боса, ок. Според мен по-добре без чорапи 🙂 За вида на маратонките, аз ползвам Reebok CrossFit.

 55. ТВ 14 август, 2015 at 18:06

  Не разбрах всички тези 5 тренировки една след друга или в 5 последоватвлни дни-всяка една на ден?

 56. Дани 16 август, 2015 at 21:17

  Здравейте!Изпълних тази програма почти 2 пъти.Но баща ми ми казва,че от упражнения няма да отслабна,да съм се откажела и прочие…Предполагам нарочно ми го казва,за да ме стимулира.Та въпросът ми е ако тренирам усилено тренировките за малко по-напреднали и ако си огранича храната ще успея ли да отслабна?

  • Rumiana Ilieva 17 август, 2015 at 03:48

   Ще отслабнеш, но трябва да комбинираш тренировките с подходящото хранене за теб.

 57. Пламена 18 август, 2015 at 07:24

  Здравейте, мисля и аз да се включа,имам около 8кг. за сваляне след раждането

  • Rumiana Ilieva 18 август, 2015 at 07:33

   Добре дошла! Осве тренировки трябва и на храната да обърнеш внимание, не става само с упражнения 🙂

 58. Пламена 18 август, 2015 at 08:11

  В храненето се ограничавам,сладко ,пържено,мазно и тестяно не ям,газирано не пия нито разни сокове.Единствената сладост ми е кафето (2к.л.).Краката ми очевадно имат нужда от стягане ,преди забременяването ми бяха почти перфе с 1месец фитнес.Ще пуснеш ли упражнения спец. за крака,благодаря!

  • Rumiana Ilieva 18 август, 2015 at 09:17

   Добре е да си записваш какво ядеш. Ограничението може да не е достатъчно. Имам предвид, че ако преди си яла 3000 калории, а имаш нужда от 1500 да слабееш, ако ги намалиш на 2000 с ограничението, ще има ефект само в началото. После трябва да наравиш още корекции. Идва момент, в който не можеш да намаляваш повече храната и тогава се включват други механизми. Виж какво се прави при застой, макар че ти е рано още 🙂

 59. Гери М. 19 август, 2015 at 10:12

  Руми,пиша отново защото не мога да не се похваля…малко е но от 81 сега съм 77кг. за 20 дни ..първата седмица нищичко не свалих но вече има надежда и за мен ..може би резултата щеше да е по добър ако тренирам 7 а не 5 дни и не си позволявах тайничко по някоя и друга биричка но от към храната съм бетон 🙂 само пиле,извара,краставици и домати …имам едно притеснение- с минус 1-2 см съм на всякъде без прасците- там започнаха да се оформят гигантски мускули и това не ми харесва …но дано с времето се коригират … Ще пиша пак след 7 кг..дано да е скоро…. Благодаря и ти пожелавам мн.приятни емоции 🙂

  • Rumiana Ilieva 19 август, 2015 at 10:54

   За 20 дни -4 кг е гигантски резултат! Няма нужда да тренираш повече, няма да отслабваш по-бързо. Трябва и да се възстановяваш след тренировка, а това става като почиваш. Не се вманиачвай, бъди стриктна с храненето, но се настрой, че нямаш нищо забранено. Ако много ти се яде нещо, хапни си. По-добре така, отколкото да развиеш непоносимост към начина си на хранене. Малките отклонения н иправят успешни 🙂

 60. Ванеса 20 август, 2015 at 10:09

  Здравей, Руми!
  Тази програма за начинаещи е страхотна! Правя я вече втора седмица и се чувствам много добре – коремът постепенно се прибира, а дупето и бедрата се стягат. Ти казваш, че когато програмата ни стане лесна, можем да преминем към по-натоварващи тренировки, така че да ни бъде по-трудно. Въпросът ми е тъй като все още не мога да правя лицевите опори както трябва (трудни са ми, понеже нямам сила в ръцете), според теб трябва ли да мина напред или да изчакам още малко докато не ги направя? Най-много ми харесва тренировка 4 (специално нея я правя по 3 пъти), защото има и ръченица, и хорце. И понеже съм танцьорка и обичам да танцувам народни танци, ще се радвам да направиш още подобни тренировки! Поздравления за това, което правиш! Страхотна си! :):):)

  • Rumiana Ilieva 20 август, 2015 at 10:25

   Да, мини напред, ако само лицевите опори са ти трудни. Извън тренировката, когато се сетиш и можеш прави по 5 лицеви опори. Всичко се учи с практика. След 1 месец ще можеш 🙂

 61. Василка 20 август, 2015 at 11:51

  Здравей Руми, аз съм на 35г, 75кг, 170см. Целта ми е да отслабна поне 15кг и да стегна тялото си. Започнах да правя 20-минутната програмата за начинаещи и да се храня предимно с протеини, зеленчуци и плодове. Ако правя една тренировка (20 минути) за деня, ще бъде ли достатъчно да постигна желания от мен резултат?…. Разбира се после ще продължа с „напреднали“. Засега успявам да направя упражненията, но без лицевите опори. Нямам мускулна треска, но доста се задъхва и много обилно се изпотявам. Знам, че отслабването и индивидуален процес при всеки и не можеш да прогнозираш, но се чудех по принцип дали е възможно, тъй като не обичам дълго време да спортувам.

  • Rumiana Ilieva 20 август, 2015 at 11:56

   Да, 20 минути на ден са достатъчни, още повече с този тип тренировки, при които почти няма почивка. Аз също тренирам по 20 минути на ден 🙂 Даже това лято тенирах само по 10-15 минути с леки за мен упражнения.

 62. Румяна 23 август, 2015 at 08:11

  Здравей, Руми! Пише ти още една Руми 🙂 Дай боже един ден и аз да изглеждам толкова добре като теб!
  Преди няколко дни започнах тренировките за начинаещи като в момента съм на номер 4. Трябва да кажа, че за пръв път наистина осъзнах какво е „да тренираш умно“ – 15 минути, а каква пот се лее, не е истина! Упражненията наистина много ми харесват, а и аз, за добро или лошо, съм с такава структура (малко по-яка в краката), че още на следващия ден видимо усещам стягане. Особено след ден 3 – ръце, гръб – едва мръднах сутринта! 😀 Въпреки това, с малко мовече разтягане, реших да си продължа с четвъртото видео. Е, усетих се, че правя по-малко поовторения, отколкото ми се иска, но пък с всяко следващо видео определено задобрявам (особено в начина на изпълнение), затова продължавам!
  Благодаря искрено за прекрасните упражнения! Желая ти да вървиш все напред!

 63. Диди 24 август, 2015 at 09:22

  Здравей, Руми!

  Моята битка с килограмите я започнах преди около 6 месеца. Затова време успях да сваля доста (между 15-20 кг.) с различни режими. Имам да свалям още и затова смятам да започна някой от протеиновите ти режими в комбинация с упражнения. Много ти благодаря за подробно написаната информация, даваш ни наистина много ценен опит! Имам един въпрос – за начинаещ като мен какви гирички трябва да си купя, мислех си за 1 кг, но дали не е твърде малко?

  Всичко най-добро и много адмирации за работата!

 64. Надя 24 август, 2015 at 20:56

  След 2-годишна „почивка“ от тренировките и много качени килограми (10) в следствие на много стрес и безразборно хранене, от днес се опитвам да започна „нов живот“. Стартирам с новите тренировки за начинаещи 🙂
  @Руми: тренировките не са ми трудни за изпълнение като брой повторения, тежести. Нямам мускулна треска, мога да продължавам повече с повторението на едно упражнения, докато мускулът се умори. Но дробовете ми направо ще се пръснат 🙂
  Надявам се скоро дишането да ми стане една идея по-малкок болезнено по време на тренировката и ще премина към по-тежките натоварвания.
  Поздрави и успех на всички започващи промяна.

  • Rumiana Ilieva 25 август, 2015 at 07:43

   Всеки има различно слабо място – издръжливост, серобен капазитет, сила. Силни сме колкото най-слабото ни място 🙂 Затова работим за слабостите, за да не пречат на силите ни 🙂

 65. Никол 25 август, 2015 at 19:03

  Здравей Руми! На 18 години съм и винаги съм била пълна, дори дебела. Мисля, че е време за промяна, тежа 87 килограма а съм висока 170 см. Молбата ми към теб е да ми помогнеш с някакъв хранителен режим и примерни тренировки в къщи имам и велоаргометър на който тренирам по 40 минути на ден. Благодаря!

  • Rumiana Ilieva 26 август, 2015 at 08:17

   Писала си под тренировъчна програма, пробва ли я? А за режим ми пиши на имейла и ще ти изготвя.

 66. Нунес 27 август, 2015 at 08:31

  Здравей, Руми !Тренировките са страхотни.Вече 2 седмици ги правя и се чувствам добре. По-жизнена,концентрирана и амбицирана за добри резултати.Усмихнат ден ! 🙂

 67. Джина 28 август, 2015 at 13:41

  Здравей, Руми,
  Вече две седмици правя новата ти програма за начинаещи и много ми харесва, но като че ли вече не е предизвикатлство за мен. Попринцип съм доста активна, но бях прекъснала с тренировките за околко 2-3 месеца, тъй като бях качила около 4 килограма и ми беше тежко да тренирам. Сега вече свалих килограмите и се чувствам страхотно и имам енергия за тренировки.
  Въпросът ми е, след като програмата за начинаещи не ми е преизвикателна вече, към коя програма да премина? Не искам тренировките да са прекалено дълги и прекалено брутални, тъй като предпочитам да тренирам сутрин преди работа и нямам много време (20 минути са перфектни, заедно със загряване и разтягане). От друга страна, мисля, че вече е време да започна да правя лек релеф. Моля за съвет към коя програма да премина, имайки предвид гореизложеното 🙂

  • Rumiana Ilieva 28 август, 2015 at 13:47

   Започни 90 дневната програма, ниво 2, ако има по-дълги тренировки, прави ги по-малко кръгове.

 68. Кати 30 август, 2015 at 22:38

  Привет, Руми! Моите адмирации към труда, положителността ти и мотивацията, която даваш на своите последователи!
  По време на бременността си качих умопомрачителните 44 кг и успях частично да ги сваля след това. В момента съм между 73 и 75. Не мога и да мечтая за онези 55-58 от преди раждането, но бих желала да сваля поне още 5-7 кг и да се стегна (въпреки свръхтеглото за ръст 165 см, имам по начало стегната фигура и не изглеждам страшно, но самата аз се чувствам дискомфортно). Тъй като упражнения не съм правила с години, ще ми бъде доста трудно, но възнамерявам да започна с тези.За съжаление преди няколко месеца внезапно се разболях от неврологично заболяване, което увреди нервите на ръцете ми. В момента не бих могла да изпълнявам упражнения с гирички или да правя лицеви упори. Как мислиш, има ли смисъл и ще има ли резултат при мен, ако изпускам упражнения, които натоварват по-специално дланите на ръцете? Притеснявам се, че така доста ще скъся тренировките, но към момента все още нямам избор. Иначе движението и умерените тренировки са абсолютно препоръчителни за мен и няма проблем да започна!

  Предварително ти благодаря за отделеното време и ти желая успехи!!!!!

  • Rumiana Ilieva 31 август, 2015 at 08:08

   Винаги е по-добре да правиш нещо, вместо нищо. Повтори 2 пъти тренировката, ако искаш, като правиш само упражненията, които можеш.

 69. Мими 1 септември, 2015 at 10:17

  Здравей, Руми,

  Понеже от почти година си пия сериозно чиа с вода, подходящо ли е преди тренировка да ги пия?

  • Rumiana Ilieva 1 септември, 2015 at 16:51

   Да, може да пиеш каквото искаш. Няма значение какво пиеш или ядеш преди/след тренировка. Важно е качеството на храната и какво ядеш за целия ден.

 70. . 4 септември, 2015 at 13:22

  Здравейте, след прекъсване на тренировките от около 2-3 месеца отново се заръщам… преди бях стигнала до края на 90дневното предизвикателство ниво 2 и сега се чудя от къде да започна…дали да пробвам пак за начинаещи… или някоя др. програма….и коя да е тя 🙂 Благодаря

  • Rumiana Ilieva 4 септември, 2015 at 13:27

   Пробвай начинаещи или ниво 2 и виж как се чувстваш. Може да се включиш във ФитРум, нова програма, която стартира на 28.09, платена е.

 71. Костадина 9 септември, 2015 at 15:50

  Здравей, Руми! Тренировките са страхотни, обаче след някой от тях имам адска мускулна треска, а след останалите дори не съм задъхана и не чувствам нищо на следващия ден, това нормално ли е?

  • Rumiana Ilieva 9 септември, 2015 at 16:46

   Да, нормално е. Значи някои са ти лесни. Може би е време да минеш към ниво 2 от 90 дни 🙂 Имай предвид, че мускулната треска идва след 24 часа тренировка, т.е. може да мислиш, че нямаш треска, а всъщност тя да идва по-късно. Но обикновено при начинаещи идва по-рано треската. При тренирани хора идва по-късно.

 72. Надя 14 септември, 2015 at 18:57

  Здравей, Руми! Адмирации за невероятните усилия, които полагаш, за да ни помагаш и радваш!
  Преди две години изготви хранителен режим и тренировъчна програма за мен, благодарение на която свалих излишните 20кг., натрупани по време на първата ми бременност. Сега отново след бебе номер 2 се включвам с пълни сили!

  • Rumiana Ilieva 14 септември, 2015 at 20:20

   Добре дошла обратно 🙂 Пиши ми на мейла и ще ти изпратя новите-стари тренировки, преснимах ги и ги изпращам постепенно на всички.

 73. Джулия 16 септември, 2015 at 18:28

  Здравей,Руми!
  Може ли да ми кажеш какъв хранителен режим да спазвам за плосък корем или плочки, и упражнения за стягане на краката!
  Благодаря предварително!

 74. Лили 25 септември, 2015 at 06:51

  Здравей Руми!Опитах се да коментирам при 90 дневното предизвикателство,но нещо не се получава,затова пиша тук.Надявам се не е проблем.Значи аз съм тийнейджърка и тренирам за да отслабна и за да си развия мускулатурата и не смятам да се отказвам за напред.Но едно нещо ме притеснява от скоро.Имам чувството,че гърдите ми се топят и ме притеснява това,че ако не спра да тренирам ще си останат малки.Възможно ли е?Знам,че това е глупав въпрос,но ще съм ти много благодарна,ако ми отговориш!
  Усмивки!

  • Rumiana Ilieva 25 септември, 2015 at 08:00

   При намаляване на подкожни мазнини, често намалява и бюста, защото е и мастна тъкан.

 75. DANIELAPETROVA 28 септември, 2015 at 09:49

  Здравей,Руми! Днес направих първата си тренировка за начинаещи, след като си платих абонамет! Изглежда лесно, но като започнах ми излезе въздуха….! Натоварващо си е! Не можах да разбера кога ще имам достъп до второ ниво тренировки??? И какъв е начина за индивидуални такива плюс индивидуален хранителен режим???

 76. Северина 29 септември, 2015 at 12:31

  Здравей, Руми! Първо искам да те поздравя за усърдния ти труд и за това, че успяваш да мотивираш и промениш живота на толкова много жени! Е, вече и аз съм в числото на мотивираните! Родих преди 4 месеца и имам за сваляне кошмарните и страшни 20-тина килограма… Започнах програмата за начинаещи, но имам проблем. Много ми се вие свят по време на тренировките. Може би не правя нещо правилно… Може ли да ме посъветваш какво да направя? Благодаря предварително за съвета!

  • Rumiana Ilieva 29 септември, 2015 at 12:44

   Спокойно, след 1-2 седмици това ще отмине. До тогава: не тренирай на гладно, а примерно 2 часа след хранене. Гледай да си пила 1 чаша вода преди тренировка. Спирай видеото и почивай, като по време на почивката не седяй, а стой права и се разхождай из стаята. Ако до сега не си тренирала, започни с 10 минути на ден и като свикнеш без да ти се вие свят, увеличи на 15 минути. Пак като свикнеш увеличи на 20 минути. Добави през деня 1 час ходене, като може да е 3 пъти по 20 минути. Разхождайте се с бебето 🙂 Намери си някое нанагорнище, което да икачваш докато буташ количка, страхото е за прасци и дупе 🙂 както и за развитие на аеробна издръжливост. Може и да не ти достига въздух, поради липса на аеробна издръжливост. Сподели как се чувстваш след няколко дни. Успех 🙂

   • Северина 29 септември, 2015 at 14:48

    Благодаря! Ще пробвам! По принцип съм тренирала преди и това е ново за мен. Но явно последната година мързелуване си казва думата… Пак благодаря за съвета! Скоро се надявам да мога да се похваля с резултати 🙂

 77. Иглика Бартан 30 септември, 2015 at 16:00

  Здравей Руми,
  Когато изпълнявам „планк“, много ме боли лявата китка (най-вероятно, защото нося бебето с лявата ръка и си няпрягам китката да го задържа като шава). В тази връзка имам два въпроса:
  – мога ли да изпълнявм „планк“ от лакти и каква е разликата в натоварването?
  – какво мога да правя, за да ми заякне китката? 🙂

  • Rumiana Ilieva 30 септември, 2015 at 16:59

   Изпълнявай от лакти. Дай си почивка на китката и след отва работи за заякване с планк от длани.

 78. Мария Атанасова 1 октомври, 2015 at 15:46

  Руми, привет! Току що изпълних четвъртата тренировка от програмата за начинаещи! Така се зарадвах на ръченицата и хорото 🙂 ! Благодаря ти за усилията; за това, че се усмихваш, докато тренираш и успяваш да мотивираш толкова жени да правят същото. Устремила съм се към Фит30. Стискай палци да се включа скоро! 🙂

Коментарите са заключени