Изберете страница
Вчера си направих Вега тест за поносимост към 100 (приблизително) вида храни. Искам да уточня, че знам към кои храни имам непоносимост, което съм проверила в течение на много години опити, грешки и наблюдаване как се чувствам.

Отидох в кабинет Здравец към 6.30 вечерта (закъснях заради паркирането в центъра на София), посрещна ме Ради, която веднага ме попита какви проблеми имам. Проблеми с корема и храносмилането нямам или поне знам как да си ги решавам, но съм ужасно любопитна да пробвам всякакви нови неща. Все пак споменах, че понякога имам разстройство, понякога запек, но то кой ли няма от време на време.

Седнах срещу Ради, делеше ни бюро, на което тя беше сложила апарата за Вега тест, това е малка кутия 15 на 25 сантиметра. Към кутията са свързани накрайници, един, който държах в лявата си ръка (завършва с метален цилиндър, който се стиска) и един, с който ме докосват по белодробната точка, за да се установи дали имам поносимост към даден вид храна.

Към апарата е свързан и метален държач, това е метален кръг, около 3-4 сантиметра висок, с дупки в него, за да се пъхат там ампулите с различни извлеци на храни.

Преди да започне теста Вега, Ради докосва няколко пъти палеца ми (близо до нокътя е белодробната точка, която разбрах, че ще се докосва при теста) с накрайника и гледа какво ми е личното число (някаква мярка, нещо като отправна точка какво е нормално за мен) и след това по време на самия тест, когато има отклонения от това число, явно имам непоносимост към храната.

Друго, което разбрах за теста е, че той лови непоносимост към храна, когато е в следствие на нейното голямо консумиране и ако се спре за 3-6 месеца може да се нулира резултата и отново да се консумира без проблем. Това ми е странно, особено за моя случай, защото при мен най-често имаше непоносимост към храни, които не ям или много рядко консумирам, което учуди Ради, но за мен си изглеждаше логично.

Т.е. при теста Вега се очаква да имаш непоносимост към храни, с които прекаляваш или ядеш редовно. За мен обаче по-логично е да имаш непоносимост към храни, които не ядеш 🙂 .

Вега тест трае час и половина, защото всяка храна се тества по отделно. Слага се ампула с извлека в металното гнездо, след това се докосва точката на палеца и се гледа какво показва апарата. Хубаво е, че апаратът за Vega test издава звук всеки път, когато има докосване и звукът е различен при поносимост или непоносимост, така че веднага ви става ясен резултата.

Ради има разпечатан списък с храни и срещу всяка пише ДА или НЕ в зависимост от резултата от теста. Някои храни не дават категорична непоносимост и тях тя отбелязва с +-, което означава, ако искам да спра да ги ям за малко и да видя дали няма да се чувствам по-добре.

Не знам на какъв принцип работи този Vega test апарат, но при мен даде доста точни резултати (приемам, че си знам кое е добре и зле за мен и на тази база правя сравнението).

Примерно като ям портокали след това ми се подува корема и къркори. Тестът Вега показа, че имам непоносимост към портокали, аз така или иначе рядко ги ям.

Белият ориз ми докарва запек и Вега тестът каза, че не е ок за мен.

Бобът ми подува корема и тестът показа, че не е за мен.

Това лято всяка вечер изяждах по 2-3 кила диня и си докарвах болки в корема, мислех, че е от количеството, но Вега тестът показа, че имам непоносимост към динята. Следващото лято ще изследвам това по-обстойно.

Ради се учуди, че ям ужасно много кисело и прясно мляко и яйца и нямам непоносимост към тези храни (мога да изям 8 жълтъка и не ми става лошо, не съм пробвала повече, че ме хваща срам от мене си).

От ядките, орехът, шам и обикновения фъстък не са за мен- тук не мога да коментирам защото рядко ям и трите и нямам наблюдения.

Дафиновият лист също не е за мен, пак не мога да коментирам за достоверност, защото рядко го използвам като готвя и не съм забелязала да не ми понася.

Имам непоносимост към консерванти, което аз си знам и избягвам храни с много Е-та по опаковките, но тук странното отново беше, че аз не ям консерванти, а тестът показва, че съм пренаситена с тях. (Възможно е да консумирам храни с консерванти и да не знам за това, ще се наблюдавам известно време).

Интересното за Вега теста е, че могат да се тестват комбинации от храни. Например слага се ампула брашно, мая, сирене и така се проверява дали ни понася сандвич със сирене. Може да си кажете какво ядете най-често и ако има ампули със съответните храни да тествате дали е ок за вас. Примерно леща с пълнозърнест хляб е много ок за мен.

Ради каза, че има клиенти, които са ок на краставици, ок на домати, обаче като се сложи и сирене и това вече не е добре за тях, т.е. Шопската салата не е за всеки 😉 .

При мен излезе, че краставиците и доматите (по отделно) не ми понасят, което ми е странно. За краставиците категорично мисля, че си ги понасям, за доматите ставало ми е тежко, ама то след половин кило (или повече) Шопска салата на всеки му става.

В края на теста Ради ми каза как би трябвало да се храня, вметна че аз си знам (беше станало дума, че здравословното хранене ми е хоби), но ми каза нейния препоръчителен режим, който е следният:

Сутрин плодове до 400 грама
Преди обед малко ядки, сурови до 30 грама.
Обяд въглехидрати (картофи, ориз) със салата
Към 15-16 часа нещо сладко, шоколад
За вечеря месо със салата.

Аз имам коментар към храненията на обяд и след обед – на обед може да се добави и някакъв източник на протеини (риба, месо), с шоколад към 15-16 часа категорично не, ако сте в период на отслабване. Може да се яде шоколад след като отслабнете, но не й докато слабеете.

Сега за нещата, които не ми харесаха.

Както казах Vega test е ок, защото се покрива и с моите наблюдения за мен. Има и отклонения като краставиците и доматите, но да кажем, че изключенията потвърждават правилото. Това, което не ми хареса е поговорката „Вода гази, жаден ходи” – т.е. човекът, който ми прави теста не спазва принципите му 🙁 . Може би в мен е проблема, но като ходя на фризьор гледам с каква прическа е, като ходя да ме тестват за храни очаквам човекът насреща да няма проблем с храната. Допускам, че Ради може да има здравословни проблеми и искрено й пожелавам да намали килограмите си и да няма здравословни проблеми.

Друга препоръка е да има някакъв извод и практически действия от теста. Примерно съставяне на хранителен режим според резултата от Вега теста. От въпросите, които ми задавате всеки ден виждам, че има голямо непознаване на храните, какво съдържат, как се обработват. Може би и някоя книга да се подарява след теста, където тези неща са описани.

Дали препоръчвам да си направите Вега тест? Нямам негативно мнение, в същото време не съм сигурна за неговата достоверност за вас. За себе си знаех кое е ок и кое не и мога да кажа, че доста „позна”. При всички случаи, ако имате пари за харчане си струва да опитате, но е добре това да не е единично и самоцелно действие, а да води до следващи неща, като промяна на храненето и търсене на още информация как да се храните здравословно.

Телефонът на Ради (Радослава Мицева) е 0888-515-094.

Блог директория