Захранване след диета

Захранването след диета не е като захранване след гладуване. Диетата е хранителен режим, при който се яде, а не се гладува.

Все пак, ако не искате да си върнете обратно свалените с диетата килца, добре е да знаете как да се храните или как да се захраните.

Ако сте били на диета с нисък прием на въглехидрати, тогава при започване на техния прием ще върнете малко килограми – това е нормално. Примерно 1-3 кг е добре (пак зависи си от човека).

Въпросът е в това как да се храним, така че да не върнем обратно всички свалени килограми, че и повече.

Основен принцип на НЕ напълняването е: яжте толкова колкото харчите. Или с други думи яжте толкова калории колкото изразходвате.

Не е необходимо да сте на диета, за да не напълнявате. След като вече сте отслабнали, можете да се храните нормално и няма да напълнявате.

Обаче:

Ако се тъпчете с храна, която е сладка, направена от тесто или пържена – ще напълнеете отново.

Идеята е да се храните здравословно 3-5 пъти на ден без да се тъпчете и да се опитате да прилагате наученото от диетата. Няма проблем 1 ден да прекалите с храната (били сте на гости на мама или е Коледа), но на следващия ден, направете разтоварващ ден – яжте салата и пийте чай (вода).

Опитайте да балансирате храненето си. Яжте здравословно през повечето време, от време на време „прекалявайте”, след това обаче направете разтоварващ ден.

От вас зависи да се радвате на храната без да напълнявате.

Хранете се здравословно!

Какво е здравословно хранене?

Колкото по-проста храна ядете, толкова по-добре. Како е проста храна – храна, която не е многократно обработвана и сготвена по сложен и завъртян начин.

Ако обичате месо, не го гответе с някакъв сложен сос, като преди това сте го варили, пекли, пържили и накрая го поливате със соса. Представете си хората преди 200-300 години – как биха приготвили месото – най-вероятно варено или печено. Колкото по-просто по-добре.

Защо да си поливате салатата с майонезен сос – използвайте просто сол, зехтин (олио) и оцет.

Яжте вафли, торти и чипс – но от време на време. Най-добре изобщо да не се ядат такива неща, но трудно се живее в скафандър, нали 😉 Ако това не е основната ви храна, а просто от време на време – няма проблем.

С две думи – захранването след диета е да се яде като при диетата, но постепенно да се увеличава количеството, като се набляга на суровите и непреработени храни.

А защо не погледнете списъка с диети и не си изберете една по ваш вкус 😉

19 comments

 1. Ivo 4 юни, 2008 at 09:30

  Четох статията за захранването след диета. Добра е в общи линии, даже в повечето.
  Само някои забележки.
  Пишеш „Яжте вафли, торти и чипс – но от време на време“. По принцип е така, обаче … Моят начин на хранене води тялото до там, че не ми се ядат такива работи. Тази събота имахме гости. Заради тях бяхме взели бисквити, чипс, кола. Цяла вечер седях на масата и не си взех нищо от тях. Знаех, че дори и да се натъпча като прасе, няма да ми стане нищо, защото това ще е изключение на фона на общото хранене. Но просто не ми се ядяха. Не съм се насилвал, не ми се е напълвала устата със слюнки – нищо. Просто не ме привличаха по никакъв начин.
  Ако на някой по време или след диетата му се ядат въглехидрати, трябва да си преосмисли храненето. Това си е защитна реакция на организма – не му даваш достатъчно калории и той изпраща сигнали сигнали към мозъка, че иска въглехидрати. Защо въглехидрати – ами тялото знае, че това е бърза енергия, и си иска тях, за да задоволи нуждите си веднага.
  Затова и изречението: „Ако това не е основната ви храна, а просто от време на време – няма проблем.“ не е вярно. Има проблем, проблема е, че тялото не получава енергия и има опасност да влезе в режим на пестене.

 2. Rumi 4 юни, 2008 at 11:24

  Иво, много се радвам за теб, че нямаш нужда от въглехидрати, аз също съм така. Обаче с теб сме изключения, а този сайт е за широка аудитория, която има нужда сама до достигне до извода за бързите въглехидрати. Не може на човек, който е свикнал да яде вафли да му ги отрежеш за цял живот, просто не е човешко, това няма да го мотивира. По-добре да яде вафли от време на време и ако сам стигне до извода, че няма нужда от тях добре. Ако пък иска да яде вафли и това го прави щастлив, пак добре.

  Така, че продължавам да съм на мнение, че яденето на вафли не пречи и че не се напълнява ако се прави от време на време.

  Също така, статиите са написани за общия случай, така че да са валидни за повечето хора. А вече, когато някой ми зададе конкретен въпрос за неговия случай, тогава съм склонна да препоръчвам или да „забранявам“ храни. Макар че в повечето случаи е по-важно какво самия човек мисли за себе си и предпочитам да стимулирам това, от колкото да налагам точни правила, които само ще изплашат хората.

  Но като захранването след диета всъщност е начин на живот 🙂

  Замислила съм поредица от статии за гликемичен индекс, инсулин и разни други неща, така че който иска да се просветли по-надълбоко да може 🙂

 3. Ivo 4 юни, 2008 at 11:34

  Руми, да, от тази гледна точка си права.
  Между другото много ти е добър и полезен сайта, поне от това, което съм прочел досега. Да не излезе, че само критикувам :). Напротив, повечето неща са доста правилни и полезни.
  Добре е ако сложиш някои допълнения. Например хареса ми обяснението, че трябва и фитнес заедно с диетите. Обаче няма да е зле да допълниш към това, че ако някоя девойка реши да отслабва с диета и фитнес, да не обръща внимание на кантара, а на мерките си. Може да го има някъде това, ако е така, извинявай.
  Например забелязах, че сума ти девойки казват, че са високи еди-колко си и искат да станат еди-колко си килограма. Това е добре, ама само ако са супер затлъстели. Иначе ако едно момиче е 65 килограма да речем, и се хване сериозно с фитнес и диета, възможно е след период от време това момиче да загуби 5 килограма мазнини, обаче да качи 5 килограма мускули. Така кантара няма да покаже никаква промяна, но външния и вид ще е коренно различен.
  Или накратко – изхвърлете си кантарите 🙂

 4. Ели 17 март, 2009 at 08:06

  Руми, а кой всъщност е автора на тези написани от теб думи??? Това твое мнение ли е или са мъдри съвети на лекари-диетолози?
  Ще се радвам на откровението ти!

 5. Руми 17 март, 2009 at 08:18

  Ели, целият сайт е мое мнение, може би не съм мъдра, но споделям от сърце 😉

 6. Ели 17 март, 2009 at 08:43

  Руми, питам, защото съвършенно същите думи видях и ето тук:

  /редакция от Руми: махнах линка към този, който ме преписва, няма нужда да му правим реклама/

  Само че си ги е приписал един лекар….
  Странно….

 7. Руми 17 март, 2009 at 08:58

  Ели, постоянно ме преписват и виждам мои статии на всякакви места. Как не го е срам да си преписва чужд труд, защото писането на статии си е труд. Както и да е, да е жив и здрав, ясно е че така няма да успее в живота.

 8. Ели 17 март, 2009 at 11:30

  Руми, факта, че си махнала линка за мен е достатъчно определящ истинността в тази ситуация.
  Не мисля, че е коректен подобен тип редакция!
  Желая ти успех!

 9. Руми 17 март, 2009 at 11:43

  Ели, слагането на линкове по сайтовете се счита за реклама. Вместо този така наречен доктор да сложи линк към източника (моя сайт) ти искаш от мен аз да сложа линк към него?! От къде на къде в моя сайт ще има реклама на някой, който ме копира???? Освен това, от къде знаеш, че е доктор? Аз мога да си напиша, че съм лекар, професор и каквото си искам, но в страницата си за мен, честно си казвам, че не съм фитнес инструктор, не съм диетолог и че това ми е хоби. Не ми е приятно някой да поставя под съмнение авторитета ми. А защо не разгледаш сайтовете на този доктор и не видиш, че е взел и диетата ми за бременни и че слага една и съща статия в няколко свои анонимни блога.

  В моя блог ти виждаш снимката ми, има имената ми и виждаш коментарите ми към всички хора, на които помагам. А в неговия блог да видя някакви коментари, на някой да е помогнал? Освен това може да се провери кога е публикувана моята статия и кога неговата. Ели, помисли си какво отношение имаш към хората и на кой да вярваш.

 10. iva 21 май, 2009 at 22:07

  Руми,вече от седмица и половинасъм на диетата и наистина действа,но смятам да продължа още малко.моля те,кажи ми как точно да го започна възстановителния режим- какв храни по-точно ,защото много лесно напълнявам и ме е страх да се върна към нормално ядене макар и то да е без сладките неща

 11. Сава 18 октомври, 2009 at 18:38

  Здравейте, много съм впечатлена от всичко, което научих за тази диета и искам да я опитам, защото след раждането на 3-то ми дете цяла година след това още не съм свалила 10-те кг., които са ми в повече. Но…все още се кърмим – може ли да започна тази диета като кърмачка?

 12. dafinka 3 януари, 2010 at 08:58

  az se pridarjam kam dietata na Dukan s nekoi izklu4enia i sam svalila 15-20 kg.no po vreme na praznici si pozvolih nekoi ne6ta na kakav da mina moje bi na portal

 13. velislava 13 януари, 2010 at 22:49

  Руми възможно ли е да се 4увствам отпаднала и да ми е лошо,защото не приемам храни богати на въглехидрати.Аз съм на 8 ден от нвд и ве4е ми е зле.а след като премине периода на захранване и запазим килограмите безопасно ли е да се хапват сладки работи и т.н.Много бих искала да знам защото мога да изкарам известно време на диета,но като цяло винаги сам била по4итател на сладките и тестени изделия и доскоро основно с това се хранех.

 14. velislava 13 януари, 2010 at 22:52

  Вярно ли е 4е когато свършиш с диетата дори и от малък прием на въглехидрати задължително си връщаш поне 2-3 кг,ако не и пове4е.

 15. sony 20 април, 2011 at 12:31

  тъкмо навреме ви намерих една вечер докато се чудех пиер.д ли да подхвана ,че вече не мога да се трая.бивша спортиска сам и тия килограми в повече ме подтискат.отказах цигарите вече две години и половина ,но качих 15кг.висока сам 161см. и бях 70.2гр .чувстжам се добре на 56-57кг и сега тожа ми е целта .на мен кокалите ми тежат на тези килограми изглеждам много слаба.мажът ми казва да стана 60 ,че вече сам на 35г нямало как да изглеждам като момиченце.ще го оборвам.и така от 18 04. сам да диета само дето първия ден хапнах и сладко иначе упръжненията на руми за дупе,целулит ги правя но днес ще почина понеже мускулите вчера сам си понатоварила и още след вчерашната тренировка почнаха да ме болят.но мисля ,че с тях по барзо ще стане и ще се стегна.сега по великден ще пропусна козунака дори ,но другата седмица съпруга има рожден ден тогава ще си позволя торта.имам вапрос по колко яйца може а седмица,а воденички и дробчета,а мляко 2% добре ли е ,защото това 0.1% не ми допада.сега сам безработна и ставам на обяд пия топла вода с лимон и половин чаена лажичка мед и после закусжам с мляко и пшенични трици 2 с.л. на обяд дробчета на фурна с домати следобед яйце и мляко и вечерта скумрия на скара и шопска с 50гр. извара.за сега сам свалила 400гр. вървя почти всеки ден 5км. понякога 7км,а веднъж дори 18км с ку4ето и мъжа ми.навращане понякога бягаме,но това лятото ,след вечеря трагваме и вървим поне час и половина.пишете ми нещо за съвет или стимул ,попивам всичко.желая успих на всички ентусиаски -стягаите се лято идва.ако почна лятото работа на разкопки….уха.пия вода по 2-2.5 ,а съм стигала и до 3.5л

  • Руми 20 април, 2011 at 13:28

   sony, добре дошла в редиците на отслабващите. Защо не започнеш някоя моя диета, защото ми е трудно на всеки да казвам дали режимът, който си е измислил е ок. Горе от менюто избери Коя диета, и от там си исбери, виж диета с бюджет 120 лв и после мини на Лятна диета. Моля те пиши под съответната диета, защото сега си писала под захранване след диета и коментарът ти не е по темата.

 16. waterrr 25 юни, 2011 at 11:15

  Здравей Руми.
  С една приятелка преди месец започнахме твоите упражнения и всеки ден по 20-тина минути и ги редувахме, след това нов режим и аз от 77 кг (висока съм 1.62 знам, че е ужасно много) станах 70 кг и съм много щастлива! Не съм спазвала стриктно диети, но намалих яденето. През последните 2 седмици обаче спрях да свалям килограми и искам да попитам лятната диета подходяща ли е, защото ми се вижда, че не е много трудна и искам да стана 55 кг. някъде. Знам, че трябва търпение, но искам да ме посъветваш как да продължа и с коя диета. Благодаря предварително

 17. waterrr 25 юни, 2011 at 11:34

  Много, многоо се извинявам, че това, което писах не е в темата без да искам сбърках.

  • Руми 26 юни, 2011 at 09:07

   waterrr, поздравления за свалените килограми, Лятната диета е много добра, действай 🙂

Коментарите са заключени