Прекрасни, споделям ви какво вярвам, че ми помага да изглеждам добре, защото искам да имам емпатично сърце, добра душа, но искам и да изглеждам добре. Не съм фен на течението, че да искаш да изглеждаш добре е повърхностно. Не смятам, че външният вид е най-важното нещо. Но вярвам, че да се харесваш е важно.

Някои уроци по-долу научих по трудния начин: със страдание и вземане на поука, други ми се получават натурално. Споделете ми с кои имате трудности и правите ли всички 5. Не се притеснявайте, това е процес за по-добър живот, а не състезание по съвършенство. Перфекционизмът не е за щастливи хора 🙂

1. Достатъчно сън. Много съм подценявала силата на съня и си казвах “какво пък толкова, ще спя в друг живот” и отлагах наспиването. Докато заради спане по 4-5 часа в денонощието, един ден не можах да се позная в огледалото. Вместо момичето със закачлив поглед, ме погледна изморена и видимо по-възрастна моя версия + такъв апетит получих от малко сън, че ядях по 3000-4000 ккал на ден и качих 2-3 килограма. Отне ми 2 години да си възстановя хронично нарушения сън! Тогава се роди и моята Rumi cosmetics, защото трябваше да полагам повече грижи за лицето си и да компенсирам липсата на сън. Ако спиш достатъчно и не ядеш много, изглеждаш свежа и млада, независимо на колко години си.

2. Движение и тренировки за физическото тяло. За разлика от съня това ми е силна страна и ми се получава лесно, макар че положих 15 години труд в тази посока, и да, сега ми е лесно, но когато бях на 20+ не бях редовна с тренировките, бях на приливи и отливи. На 20+ можеш да си го позволиш, компенсираш с това, че гените ни имат много силна възможност да компенсират всякакъв вид стрес.

Колкото по-дълго гените ни използват тази компенсация, толкова повече намалява способността им да го правят, затова настъпват и признаците на остаряване. Може да прочетеш книгата Lifespan на Дейвид Синклер (има я и на български) за повече информация.

Движението и тренировките са едно от нещата, които намаляват вредата от стреса (под стрес имам предвид, всичко, което изкарва тялото от хомеостаза/равновесие). Редовните, кратки тренировки, действат подмладяващо и неутрализират вредата от хроничния стрес.

Затова й създадох онлайн фитнес студио “Прекрасна”, където има толкова много тренировки, че в продължение на 1 година може да тренираш без да повториш някоя + няма начин да не намериш подходящия за теб, и приятен за теб, начин на трениране. Има аеробни, силови, високоинтензивни, нискоинтензивни, изометрични тренировки и йога. 7, 13, 20, 25, 30, 40 и 50 минутни занимания. Също в студиото споделям под формата на кратки (5 минути на ден) видео курсове всичко, което научавам от курсовете, които постоянно карам. Последният курс е за това как да изграждаме навици лесно, особено навикът за редовно трениране и здравословно хранен. Ела, в студиото, за да промениш живота си към по-добро, да постигнеш щастието да се харесваш и обичаш постоянно.

3. Тренировки за мозъка и съзнанието. Така както тренираме тялото, така има тренировки и за мозъка. В моя случай това са курсовете, които карам (всеки ден слушам/чета лекции), като те не са само на тема хранене и тренировки. Имам много интереси и се чувствам пълноценна, когато разширявам кръгозора си. Логическите игри са супер тренировка за мозъка, ако това е твоето нещо. Има различни начини, тествай и открий своя. Постоянното учене и четене, държат мозъка млад. Медитацията е чудесна и се радвам, че след дълго прекъсване отново я възобнових. Тук все още не съм в свои води и не съм превърнала медитацията в моя същност. Когато го постигна ще направя практичен курс как да се научиш да медитираш редовно. Защото, до сега не съм намерила курс за медитация за хора, които не обичат да медитират, но искат ползите от медитацията. В тренировките в онлайн студио “Прекрасна” включвам упражнения за координация, които също развиват мозъка.

4. Храната е превенция на много болести и разкрасява. Освен, че е вкусна и ни носи наслада, кара ни да се чувстваме уютно и понижава стреса, тя доставя ценни вещества, от които зависи живота ни. И макар действието й да не е толкова бързо, бавно и сигурно подобрява или влошава качеството ни на живот.

Хората сме така устроени, че търсим всичко, което ни носи мигновена наслада и избягваме всичко, което ни причинява мигновена вреда. Затова е трудно да спреш да ядеш вкусна храна, която не е полезна, защото вкусът ти носи наслада сега, а вредата я някъде в бъдещето и неясно каква. Ако вкусните, неполезни храни бяха отровни и виждахме действието на отровата веднага, нямаше да ги ядем, колкото и вкусни да са, защото знаем, че сега и веднага ще се разболеем.

Храната носи фитонутриенти, които неутрализират свободните радикали и забавят процеса на стареене и се чувстваме и изглеждаме по-млади. Затова в онлайн студио “Прекрасна” има над 350 здравословни рецепти, организирани в 7 сезонни менюта, така че можеш да намериш рецепта за всеки повод и начин на хранене. В продължение над 1 година може всеки ден да хапваш различно ястие, толкова много рецепти има в студиото. Храната и тренировките са двете основни неща, на които да обърнеш внимание, ако искаш да изглеждаш по-добре, по-млада и по-жизнена. Ела в студиото от тук.

5. Истинска козметика. Козметиката ми е страст от тийнейджърка. На 25 години изкарах курс за козметик, за да мога да си почиствам сама лицето и да си правя маски. Тази тема винаги ми е била много интересна и с удоволствие чета изследвания и научни открития за растителни екстракти, които влияят положително на кожата.

Откак се помня се грижа за кожата си, понякога с прекъсвания. Последното прекъсване за грижата за кожата ми, съчетано със сериозно недоспиване (майчинство) ми даде идеята да превърна дългогодишната си страст в луксозен серум за хора, които имат високи изисквания към съставките (да са натурални и със силно действие и да дават видими резултати).

Бях спряла да се грижа за кожата си поради липса на време и смяна на начина ми на живот. Имах нужда да опростя вечерния си ритуал, в който редувах различни масла.

Имах 7-8 шишенца с масла и всяка вечер смесвах няколко върху дланта си, а на следващата вечер си правех нова смес. Когато се появи новият член на семейството ни, трябваше ми по-прост ритуал, но не исках да се отказвам от всички масла, които използвах до тогава. Така се роди идеята за масления серум GLOW, с редки и ценни масла, които дават най-добри резултати най-бързо. Имах нужда всичките ми любими масла да са на едно място и нищо да не смесвам и да не помня кои нанесох снощи и на кои им е ред днес.

Маслата са моя отдавнашна страст. Преди години се наложи да изхвърля цялата си козметиката и да започна “на чисто” в буквален и преносен смисъл. Следвах Автоимунния протокол с цел да постигна ремисия на заболяване, и едно от изискванията в него е да използвам козметика, която не дразни имунната система, така започнаха откритията ми с маслата.

Първата ми любов беше маслото от шипка, което и до ден днешен обожавам и затова го има и в двата ми емблематични серума GLOW (за всеки тип кожа) и серум PUGA (специално за чувствителна и акнеична кожа и по време на бременност и кърмене).

С етеричните масла имам особена връзка, четях за ползите им, но те имат и тъмна страна – използвани в големи количества вредят. Затова стоях настрана от тях, когато имаш автоимунно заболяване се научаваш да си много внимателна с всякакви тестове върху себе си.

Когато започнахме разработването на серума GLOW в сертифицирана по COSMOS organic лаборатория, научих много неща за етеричните масла. Бях неотлъчно до технолозите и разпитвах за всяка стъпка и исках да ми споделят ресурсите, които те четат.

Например научих, че българското масло от Роза Дамасцена е толкова силно, че се слага в ниска концентрация (и даже и в такава концентрация покачва цената на продукта, защото заедно с маслото от нероли и сандал са най-скъпите масла в света), за да има ползи от него. Ако се сложи в по-висока концентрация се покачват алергените в крайния продукт.

Маслото от Роза Дамасцена, с което България е известна в цял свят, когато се използва в препоръчаната от Европейския съюз концентрация, всъщност няма аромат на роза. Всички продукти, които имат аромат на роза, или имат добавен синтетичен аромат, или маслото от роза е в непозволена и опасно висока концентрация.

Сега съм спокойна, че етеричните масла, които използвам в моята козметика са в безопасна концентрация, съобразена с европейските изисквания за козметични продукти.

Сутрешният ми козметичен ритуал:

1. Измивам лицето само с вода и подсушавам. Защото имам суха кожа и вечер правя двойно почистване, което е златен стандарт за чиста кожа, според дерматолозите.
2. Нанасям околоочен крем GLOW
3. Нанасям крем за лице GLOW
4. Слагам си балсам за устни GLOW

Вечерният ми козметичен ритуал:

1. Почистване на лицето с THE BALM
2. Измиване на лицето с почистваща пяна с розова вода
3. Запечатване на влагата в кожата и подхранване с масления серум GLOW

Прекрасна, както виждаш нещата, които правя, за да поддържам красотата си, са натурални и достъпни. Не правя нищо сложно или нещо, което не го е имало и преди 1000 години (растителните ексракти ги е имало като растения, и благодарение на технологиите, имаме достъп до техните екстракти). Козметиката, която използвам е съставена от масла и растителни екстракти, родени от природата и научните открития за силата на ботаническите активни съставки. Тренировките, храната и ученето на нови неща са въпрос на твой избор.

С добро сърце и душа и стремяща се към красота,
Руми

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!