6 седмична програма с упражнения за начинаещи

упражнения за начинаещи

Това е 6 седмична тренировъчна програма за начинаещи. Подходяща е, ако никога не си правила упражнения. Тренировките са кратки, целта е да се научиш да изпълняваш правилно основни упражнения, да придобиеш сила и да развиеш аеробния си капацитет, така че след месец и половина да можеш да преминеш към по-дълги тренировки.

От кухнята: Тренировките по-долу са част от проекта „Никога не е късно за ново начало“, които бяха издадени на 15 000 DVD-та, които се раздаваха безплатно. Снимахме 6те тренировки за 1 ден, който ми се стори ужааааасно дълъг. За да съм сигурна, че ще издържа 6 тренировки (макар и за начинаещи), репетирах 1 седмица по 5 часа всеки ден. Беше огромен физически и психически стрес! Обяснявах на екипа, че 6 тренировки е много за 1 ден, а те ме убеждаваха, че 2 часа готова продукция може да се снима за 1 ден 🙂 Към средата на снимачния ден разбраха какво имам предвид, че това не е филм, а тренировки 🙂 Справих се, но беше огромно предизвикателство!

Всичко, което не ме убива ме прави по-силна!

Забележка: Видеата се плейват в HD формат, но не са качени в HD, затова изглеждам сплескана, но това не променя упражненията 🙂

План за седмици 1 и 4

Наднормено тегло

Ден 1 – Тренировка 1 от Наднормено тегло
Ден 2 – Тренировка 2 от Наднормено тегло
Ден 3 – Аеробика, която пази коленете (виж най-долу всички аеробни тренировки)
Ден 4 – Тренировка 1 от Наднормено тегло
Ден 5 – Тренировка 2 от Наднормено тегло
Ден 6 – Почивка от тренировки, но дълга разходка
Ден 7 – Степ аеробика – да се изпълнява на земя!!!

Тренировка 1
Разгряването започва на 2:38
Правилна техника на изпълнение на Тренировка 1 на 7:44
Тренировка 1 започва на 11:54

Правилна техника на изпълнение на Тренировка 2 на 21:45
Тренировка 2 започва на 26:10

Разтягане на 37:40

План за седмици 2 и 5

Ден 1 – Тренировка 1 от Идеално тяло
Ден 2 – Тренировка 2 от Идеално тяло
Ден 3 – Ниско интензивна аеробика – 10 минути
Ден 4 – Тренировка 1 от Идеално тяло
Ден 5 – Тренировка 2 от Идеално тяло
Ден 6 – Почивка от тренировки, но дълга разходка
Ден 7 – Степ аеробика – да се изпълнява на земя!!!

Идеално тяло
Разгряване на 2:46

Правилна техника на изпълнение на Тренировка 1 на 8:00
Тренировка 1 започва на 13:31

Правилна техника на изпълнение на Тренировка 2 на 28:00
Тренировка 2 започва на 32:20

Разтягане на 45:25

План за седмици 3 и 6

Програма при хипертония (идеята е, че по-лека тренировка, може да се изпълнява и без да имаш хипертония)

Ден 1 – Тренировка 1 от Програма при хипертония
Ден 2 – Тренировка 2 от Програма при хипертония
Ден 3 – Аеробика 8 минути
Ден 4 – Тренировка 1 от Програма при хипертония
Ден 5 – Тренировка 2 от Програма при хипертония
Ден 6 – Почивка от тренировки, но дълга разходка
Ден 7 – Степ аеробика – да се изпълнява на земя!!!

Разгряването започва на 2:45

Правилна техника на изпълнени за Тренировка 1 на 7:56
Тренировка 1 започва на 12:00

Правилна техника на изпълнени за Тренировка 2 на 21:52
Тренировка 2 започва на 25:25

Разтягане на 35:40

Аеробика, която пази коленете

Степ аеробика – да се изпълнява на земя (без степ)!!!

Ниско интензивна аеробика – 10 минути

Аеробика 8 минути

245 comments

 1. ТаРа 24 април, 2013 at 08:18

  Привет и огромна благодарност, Руми за прекрасната програма. Знам, че от много време си обещала подобна програма и разбирам колко много си се потрудила за нея. Просто е чудесна 🙂 Аз вече съм към групата на напредналите, но обичам да гледам видеата за начинаещи, там така добре обясняваш как се изпълняват упражненията и ми много приятно репетирам стойката си 🙂 Чудесна сиииии

 2. MayaR 24 април, 2013 at 08:50

  Страхотна идея!
  Но тази трянировка подходяща ли е и за слаби хора, които по-скоро искат на направят мускули и да се стегнат, а не да отслабнат?

 3. teodora 24 април, 2013 at 08:53

  Благодарим ти Руми!!!
  Супер си!!
  Вече няма оправдания и кръшкане!

 4. Данчето 24 април, 2013 at 09:34

  Привет, Руми!
  Предполагам си пропуснала да качиш клипче-Програма при хипертония.
  Аз по принцип мисля че спадам към ниво средно напреднал, но мисля да я направя тази програма, дали ще е крачка назад според теб?

 5. Таня 24 април, 2013 at 10:45

  Съветите ти и упражненията ти са наистина страхотни , но за жалост нямам компютър вкъщи / понеже работя по 8 часа на ден пред компютър/ и се интересувам има ли дискове с твоите упражнения и от къде мога да си закупя!?
  Хубав ден ти желая!

  • Руми 24 април, 2013 at 10:59

   Таня, разпространяваха се безплатно тези дискове, нямам издадени други.

 6. петя 24 април, 2013 at 10:55

  Благодаря,Руми,ще ми е от полза 🙂 все се каня да започна 🙂 ти ме мотивираш.

 7. Sis 24 април, 2013 at 11:08

  Аз също се интересувам, дали тази програма е подходяща за слаби хора, които искат да стегнат. Много ще се радвам, ако обърнеш внимание и на т. нар. skinny fat хора 🙂

  • Руми 24 април, 2013 at 11:31

   Sis, не знайно за мен се шири разбирането, че тренировките са според проблемните зони и структурата на тялото, за мъже и за жени. Тренировките са си тренировки и са подходящи за всякакъв тип хора. Единствената разлика е, че тези тренировки са по-лесни, т.е. подходящи са за начинаещи с малко или много мазнини. Диетата е това, което кара тялото да отслабва, да се стяга и да се променя. Тренировките също помагат, но не в смисъл, че горят кой знае колко мазнини.

 8. Лина 24 април, 2013 at 13:13

  Аз не съм никакъв специалист в областта, но все пак: Мъжете по природа имат повече мускули, съответно са по-силни и е нормално да има разлика между тренировки за мъже и жени. Също така обичайно е момичетат да искат да отслабват, без да имат изразени мускули, при мъжете – желанието е за по-обемни мускули и т.н. 🙂

  • Руми 24 април, 2013 at 13:23

   Лина, упражненията са едни и същи и за мъже и за жени, разликата е в тежестите и в хормоните. Жените клякат със собствено тегло (малки гирички), мъжете клякат със 100 килограма. Жените имат ниски нива на тестостерон, хормон необходим за изграждането на мускули, мъжете имат високи нива на тестостерон. Жените правят лицеви опори от колене, мъжете нормални и много бройки. Жените правят гребане с гири, мъжете с големи гири (или ако могат се набират). Много мъже не могат да издържат моя тренировка и много жени правят моя тренировка, че и ме задминават по постижения. Както виждаш полът няма значение, има значение само в това какво искаш, но не и в средствата да го постигнеш.

 9. Яни 24 април, 2013 at 13:59

  Руми здравеййй :))) . Искам да те попитам какво можеш да ми предложиш от твоите тренировки. Висока съм около 1,76 . Тежа около 63/64 кг. Искам да си стгна тялото и да отслабна с 3 кг. Чакам отговор. Страхотна си !

  • Руми 24 април, 2013 at 14:13

   Яни, опита ли тренировките, под които си коментирала? Ако не си начинаеща, може да започнеш с програмата „Божествени тела“.

 10. Яни 24 април, 2013 at 14:19

  Можеш ли да ми е публикуваш тук… не мога да е открия “Божествени тела“

 11. Краси 24 април, 2013 at 16:17

  Здравей, Руми!
  Невероятна си! Благодарности за всичко, което правиш за нас! Попаднах на сайта ти преди 5 дни и вече 3-ти ден съм на диета и тренировки. Мотивира ме веднага – с подробно обяснените упражнения, с голямото им разнообразие, с удобните диети и рецепти.
  На 27 години съм, с ръст 158 см. и тегло 55кг. Майка съм на почти 2-годишно дете и имам доста подкожни мазнини почти навсякъде.
  От понеделник започнах НВД и упражненията за начинаещи. Възнамерявам да ги правя 4-6 седмици (в зависимост, от това колко ще ми бъде трудно). След това мисля да премина на тренировъчен план „Божествени тела“ с диета „Миленита“ за 4 седмици, а за лятото „Стегни се“ + „Лятната диета“. Според теб добре ли съм съставила плана и ако имаш други препоръки ще се радвам да ги споделиш?
  Отново изказвам огромни благодарности за труда ти! Изчетох почти всичко в сайта и всеки ден съм все по-амбицирана. А съпругът ми изобщо не вярва в сериозността ми (то и аз сякаш още не мога да се осъзная), но съм убедена, че резултатите ще покажат колко е грешил.

  • Руми 24 април, 2013 at 16:45

   Краси, супер план имаш 🙂 След Божествени тела, мини на следващата програма. „Стегни се“ може би ще ти е трудна. Ако отидеш на секция Тренировъчни програми, карай ги отзад напред – последно публикуваните (най-новите) са по-трудни.

 12. Краси 24 април, 2013 at 17:34

  Благодаря 🙂 „Усещане за жена“ ли е след „Божествени тела“?
  За първа диета на Ниско въглехидратната ли да остана или може на „Супер ефикасна за бъдещи булки“? Колебая се между двете – коя е за предпочитане? И в случай, че е от значение, да уточня, че имам болестта на Хашимото.

 13. sofi 24 април, 2013 at 18:21

  здравей Руми , страхотна работа отново. Моите поздравления . Като видях ,че има такава статия и си викам … „ето това е точно за мен, от днес започвам“.Току що направих тренировката за 1 ден , само където не мога да направя упражнението което е с единия крак напред и с тежеста на тялото надолу (извинявам се , но не зная как се казва) … и друг път съм се пробвала, но точно това не мога да направя. някакъв съвет да ми дадеш или и аз незнам :С

  • Руми 24 април, 2013 at 19:08

   sofi, опитай да изпълняваш напади близо до стена, маса или си вземи стол близо до теб. Помогни си с ръце, а и като имаш опора няма нужда да пазиш баланс и така упражнението става по-лесно.

   Анна, лег пресата е много хубаво упражнение в твоя случай, няма как да ти се отрази на коленете, може на други места, но за коленете е безопасно. Опитвала ли си сядане/ставане от стол. Може би на нормално висок стол ще ти е лесно, на по-нисък става по-трудно – така си регулирай трудността. Също да е стол (твърдо), а не мек диван. Опитай и качване върху стол (това обаче може да го усетиш в коленете) – регулирай трудността отново с височината седалката на стола и не стъпвай на меко и под наклон – стъпвай на твърда повърхност, без наклон. Избягвай да стъпваш на повърхности под наклон (босу).

 14. Анна 24 април, 2013 at 18:26

  Здравейте,Руми!Тренировките отново са разнообразни и смятам да започна тази програма.Истината е ,че преди може би година, случайно попаднах в нета на едно „дупи по селски“ 🙂 и така ме грабнахте,след това обаче се увлякох по тае бо,но сега отново се връщам към вашите програми.Проблемът ми е,че имам болезнени колене и са ми почти невъзможни всякакви клекове и напади,кото обаче изобилстват в повечето програми.Интересното е,че на лег преса нямам болки,но във фитнеса винаги са заети от мъжете,а и вкъщи не разполагам с такава,та въпросът ми е,дали има някакви по-различни упражнения за крака?

 15. Кристина 24 април, 2013 at 21:14

  Здравей, Руми!!! Интересува ме дали, ако имам сили след края на трениравката трябва да повторя упражненията?

 16. Ива 24 април, 2013 at 21:44

  Тъй като от месеци не съм тренирала смятам да вляза във форма отново с тази програма! Мотивирана съм да започна отново.. 🙂

 17. Biba_e 25 април, 2013 at 07:58

  Отново страхотна!много се радвам че си в страхотна форма след боледуването.Не знам как го правиш?!?!аз само за 1 седм.бях на режим захранване и някой дни тъпкане с мнепозволени храни.Станах „тежка“трудно подвижна задържах мн.вода чувствах се като натровена.Тази седм.отново съм на протеиновата твоя диета и започнах да се чуствам удобно в кожата си.Много страно ми се стори упр.които съм правила преди по 5-6кръга не можех да направя дори и 3.Радостна съм да те видя добре здравословно.Страхотна програма отново.

 18. Мерилин 25 април, 2013 at 08:20

  Здравей,Руми!
  Много ми харесва страницата ти и всеки ден влизам в нея. Невероятна си! Попаднах на сайта ти от около един месец и се чудех дали да ти пиша,но на тази страхотна статия ме вдъхнови много и ми даде кураж.Аз се казвам Мерилин и съм на 14 години, висока съм 151 см. и тежа 53/54 килограма. Обичам да ям всичко но точно овесени ядки,мюслита и тем подобни не ми харесват става ми гадно от тях.Аз от вчера почнах http://fitnesinstruktor.com/6-sedmici-nachinaesti/ сутринта опитах се да ям http://fitnesinstruktor.com/liatna-dieta/ кофичката с мляко с овесените ядки но цялата кофичка с мляко ми е много едвам изядох половината (щях да повърна). После на обяд не можах да ям защото на обяд излизам за училище. Като отидох там веднага си купих 200г. ягоди и към 14:30ч. ги изядох. И после като се прибрах вечерта ядох само салата. Мотивирана съм да започна някакви тренировки някаква диета искам за 1 месец да сваля около 8/9кг. Миналото лято бях стигнала до 43кг и ми беше много добре. Надявам се да ми помогнеш, защото не желая да започвам диета, която няма да има ефект. Чакам отговор.

 19. Safka 25 април, 2013 at 08:30

  Руми поздравления ти винаги мислих все добро на хората.Изпълнявам всичките ти упражнения с голямо удоволствие.Пожелавам ти и занапред да си все така лъчезарна,усмихната и да ни радваш с твоите упражнения.Още малко ще направя месец откакто тренирам с твоите упражнения и мога да кажа,че има голям напредък.Свалям кг а и в сантиметрите съм надолу и това ми дава стимул да продължа.

 20. Нели 25 април, 2013 at 09:17

  Здравей Руми,
  клипчетата са невероятни 🙂
  Могат ли да се свалят като файлове и да се гледат без интернет ?
  Аз от началото на годината се боря усърдно с килограмите, от 75кг в началото на януари , сега съм 67кг 🙂 Висока съм 167см и целта ми е 60кг в най-добрия случай – 58 :))) Съчетавам хранителния режим с кардио тренировка сутрин 30-40мин на кростренажор , но мисля да включа и твоите упражнения.
  Можеш ли да ми кажеш как е най-добре да ги съчетая ? Имам на разположение в къщи велоаргометър и кростренажор, на коя степен трябва да ги използвам за да има по-голям ефект и кой уред от двата е за предпочитане ?
  Благодаря предварително за отговорите ти :)))
  Поздравления за сайта (hug)

 21. Safka 25 април, 2013 at 10:42

  Нели могат да свалят,аз така съм направила и си ги редувам.Успех в отслабването.Аз засега съм доволна. 🙂

 22. Нели 25 април, 2013 at 11:04

  Safka, благодаря за отговора!
  Може ли да ми кажеш как да си ги сваля ?

 23. Safka 25 април, 2013 at 12:24

  Разбира се,че може на самия клип там отдясно има един знак с две точки ,натискаш върху него и ти дава линк към ютуб,след това трябва да имаш програма за сваляне от ютуб клипчета и така си ги правиш в една папка.Дано да съм обяснила както трябва за да ме разбереш 🙂

 24. Лина 25 април, 2013 at 19:30

  Здравей Руми, всичките ти тренировки са невероятни. Мога ли да те помоля за тренировъчна програма за стягане-прибиране на лопатките на гърба, винаги се старая да бъда изправена, но насила. Благодаря ти!

 25. Magdalena 26 април, 2013 at 20:07

  Zdravei Rumi pisha ti za da te pitam za suvet ili mnenie po skoro. teja 75 kg na visochina 1.76 iskam da svalq 10 kg,no ne iskam da e rqzko i si mislq da zapochna sytrin s oveseni qdki vecherqta s riba ili salata ili pileshko meso i za obqd zelenchyci ili plodove i natrypah celylit po bedrata i dypeto i s tova koeto mislq za hraneneto i ako vsqka sytrin pravq tezi tvoi yprajneniq za celylit dali shte moje da izchezne i neznam dali e brich no otstrani na lqvoto bedro mi stoi kato babynka moje i da e leko obrazuvanie i sus dietata i yprajneniqta dali shte moga da go izchistq i nego i celylita i s bqgane po 3puti v sedmicata takova vreme imam i kakvi hrani bi preporuchala koito chistqt celylita bi li mi dala mnenieto ti

  • Руми 26 април, 2013 at 20:12

   Магдалена, избери си режим от секцията „Коя диета“, започни тренировъчната програма, под която пишеш, измери си обиколките и ги следи всяка седмица. Настрой се реалистично, 10 кг се свалят за 3-4 месеца. Ако имаш възможност пиши на кирилица.

 26. neli 27 април, 2013 at 10:05

  Руми здравей 🙂 следя те от месеци насам и ти се възхищавам на това,което правиш уникална си 🙂 не бях сигурна дали да пиша тук,но се престраших..имам въпрос-какво мислиш за 90 дневната диета?понеже имам доста приятелки,които я спазват и наистина има ефект при тях и твърдят,че не е имало йо-йо ..после.. е естествено,че не са се върнали към старите си навици! ако я започна и ако добавя твоите упражнения,които си публикувала дали ще се увеличи ефекта на слабеене,като се има в предвид,че имам да сваля около 4- 5 килца при ръст 1.56? а иначе тежа 55 кг.благодаря ти предварително 🙂

  • Руми 27 април, 2013 at 10:10

   Neli, йо йо ефектът зависи и от това как се храниш след като отслабнеш. Ако ядеш много ще започнеш да напълняваш. Ако искаш да слабееш рецептата е режим и тренировки.

 27. neli 27 април, 2013 at 10:24

  благодаря ти за бързия отговор много си мила 🙂 хубав ден 🙂

 28. Лина 27 април, 2013 at 11:25

  Здравей Руми, дано не ставам досадна, моля те за съвет за изправяне на стойката и стягане на лопатките. Има ли упражнения който не бива да правя при леко отпуснати рамене и поизкочили лиопатки и упраженния на който да наблягам. Хубав ден.

  • Руми 27 април, 2013 at 12:55

   Лина, всички мои тренировки, които са за горна част или цяло тяло имат упражнения за изправяне на стойката, просто не го споменавам във видеото, защото много малко хора се интересуват от това. Лопатките не можеш да ги стегнеш, но мускулите около тях можеш. Имам предвид молбата ти, когато имам възможност ще снимам специално видео за това.

 29. Таня 27 април, 2013 at 15:47

  Здравей,Руми!Изгледах внимателно програмите и много ми харесаха,но ме интересува мога ли с тези упражнения да сваля 4-5 кг.(висока съм 1,65 см., в момента съм 56-57кг.,а до преди 2 месеца си поддържах 52-53 кг.).Тренирам всеки ден(без неделя),но килограмите си стоятПодлагам се на какви ли не диети и пр.,но не се получава.Много ще съм ти благодарна за съвета…Хубав ден!

  • Руми 27 април, 2013 at 16:08

   Таня, само с тренировки едва ли ще отслабнеш, освен ако не тренираш по 3-4 часа ден, което е нереалистично и не добре за тялото ти. Отслабва се от диета – погледни горе секция „Коя диета“ и си избери според предпочитанията ти за храни. Моите любими са Лятна, Миленита и Мимоза – най-балансирани са.

 30. Гери 28 април, 2013 at 08:04

  Руми май не тук трябва да ти задам въпроса,но на имейла сигурно е лудница…..Както винаги когато се затруднявам в избора на нещо или не съм сигурна си те питам теб.Колебая се между избора си за готвене на мазнина.Не пържене,а за слагане по малко в готвенето,задушаване на зеленчуци и т.н.
  Краве или кокосово масло?Кокосовото май е по лек вариянт?

  • Руми 28 април, 2013 at 09:46

   Гери, аз обичам и двете 🙂 Обикновено не слагам мазнина като готвя, освен ако не искам да има аромат на масло краве/кокос. Примерно харесвам броколи, но им слагам малко масло след като са готови. Задушавам ги в гевгир, който слагам в тенджера и всъщност става на пара, леко сурови, с масло ммммм.

 31. Гери 28 април, 2013 at 16:33

  Да Руми съгласна,но аз доста време избягвам мазнини и то при готвене и каквото и да правя всичко ми е като воднисто и леко безвкусно мисля да си взема кокосово масло и по 1-2 чаени лъжички, зависи от количеството храна която ще готвя.А аз готвя повече зеленчуци с по- чисто месце , мисля няма да е проблем,още повече че напоследък клоня да набавям енергия от протеин с малко мазнина,а не от въглени.
  Мисля че първото нещо кмоето ще си направя е задушени зеленчуци,писна ми да ги ям варени на пара.Руми благодаря за включването,както винаги си насреща и помагаш.

 32. Веси 28 април, 2013 at 20:20

  Здравей, мила Руми! Няма да ти сипя хвалби по отношение на сайта и видеоклиповете, защото ти си знаеш 🙂 Аз имам един въпрос и знам, че не му е тук мястото, но коментарите под “Протеинова диета“, която реших да започна (и към която е въпросът) са заключени. Така, аз живея във Великобритания и тофуто е неизменна част от менюто ми, защото го продават навсякъде и е евтино. Обаче много ми се яде нещо подобно на извара и си намерих един еквивалент – Cottage cheese. Естествено, не е вкусно като нашата извара, но ми писна от тофу и темпе (все пак не съм вегетарианка), а и тук сирената им са изключително мазни… само да видиш какво представлява местния чедар, ще ти призлее. Мога ли да го включа в менюто си към протеиновата диета, а също мога ли да включа от онази моцарела, която е във вода – прясна? Имаш ли представа дали са достатъчно богати на протеин, колкото трябва. Ще ти бъда много благодарна, ако ми помогнеш. Целувки и успех. 🙂

  • Руми 28 април, 2013 at 20:27

   Веси, може да включиш cottage cheese и моцарела, на етикета им пише хранителните стойности.

 33. Веси 28 април, 2013 at 20:32

  Да, мерси за бързия отговор. Аз пиша списък за пазар и затова реших да се обърна към теб, преди да отида в магазина. Много съм се мотивирала и ще ти пиша след две седмици, за да споделя резултат.

 34. Нели 29 април, 2013 at 10:16

  Руми, на всички си отговорила, само на мен не 🙁

  „Нели April 25, 2013 at 9:17 am
  Здравей Руми,
  клипчетата са невероятни
  Могат ли да се свалят като файлове и да се гледат без интернет ?
  Аз от началото на годината се боря усърдно с килограмите, от 75кг в началото на януари , сега съм 67кг Висока съм 167см и целта ми е 60кг в най-добрия случай – 58 )) Съчетавам хранителния режим с кардио тренировка сутрин 30-40мин на кростренажор , но мисля да включа и твоите упражнения.
  Можеш ли да ми кажеш как е най-добре да ги съчетая ? Имам на разположение в къщи велоаргометър и кростренажор, на коя степен трябва да ги използвам за да има по-голям ефект и кой уред от двата е за предпочитане ?
  Благодаря предварително за отговорите ти ))
  Поздравления за сайта (hug)“

  • Руми 29 април, 2013 at 12:16

   Нели, в сайта има готови, безплатни хранителни режими и тренировки, които се ползват така както са – т.е. не ги кастъмазвайм. Ако искаш ги използваш така както са или ако искаш ми пишеш да ти изготвя програма. За да отговоря на въпроса ти, трябва да ти задам въпроси, с които да уточня някои неща. Защо не си избереш хранителен режим от секция „Коя диета“ и не следваш тренировъчните програми?

 35. Нели 29 април, 2013 at 14:06

  Мила Руми,
  режима който следвам е на принципа на ниско въглехидратната диета и при мен работи. Избрала съм си упражненията от тази статия и и ги започнах от днес, по скоро въпроса ми е, може ли да ги комбинирам с кардио тренировката която си правя в момента с кростренажора – всяка сутрин по 30-40мин или трябва да ги изпълнявам само тях. А ако мога да ги комбинирам, кое да изпълнявам първо – упражненията или кардиото ? Извинявам се за мнгого въпроси и настоятелността 🙁

  • Руми 30 април, 2013 at 18:39

   Нели, тренировката е добре да е структурирана така – разгряване, в което да има аеробика 5-7 минути; силови упражнения; аеробни упражнения. Т.е. след силовите упражнения може да правиш кростренажьор по-дълго, а преди тях само за 5-7 минути.

   ИВА, не яж солено, сладко, контролирай въглехидратите, пий повече вода.

 36. ИВА 30 април, 2013 at 18:26

  Здравей Руми!Можеш ли да ми дадеш съвет какво трябва и какво не трябва да правя,за да не задържам вода?Благодаря предварително,ще се радвам да ме посъветваш!

 37. sofi 1 май, 2013 at 10:12

  имам въпрос – скачам на въже и това ми е главната тренировка , искам да попитам дали упраженията в тази статия да ги изпълнявам преди въжето или след него ?

  • Руми 1 май, 2013 at 10:16

   sofi, скачането на въже не е главната тренировка, а само част от нея. Виж какво съм отговорила на Нели, важи и за теб. Разгряване (скачане на въже), силова тренировка (горните тренировки), аеробна тренировка (скачане на въже).

 38. sofi 1 май, 2013 at 11:20

  Благодаря Руми , начинаеща съм и незнам дали ще мога да издържа , но тази вечер ще опитам този вариант. Благодаря ти отново за бързия отговор 🙂 Лек ден и приятно изкарване на празничните дни 🙂

 39. Didi 1 май, 2013 at 21:03

  Руми, ако проблемната ни зона е примерно корема, можем ли да си изберем още някоя твоя тренировка, наблягаща на проблемната зона и да я правим след упражненията в тази програма.

  • Руми 2 май, 2013 at 06:18

   Didi, независимо къде ти е проблемната зона, по-голяма полза ще имаш, ако направиш аеробика след силовата тренировка. С упражнения за корем не гориш мазнините на корема, а тренираш мускулите в тази зона. Колкото тренираш корема, толкова трябва и гърба, за да не създаваш дисбаланс в мускулатурата. Също трябва и недостиг на енергия, за да се обърне тялото си към запасите (мазнини). Т.е. без да намалиш храната е почти невъзможно да влияеш на проблемните зони.

 40. АЛУСИАНА 2 май, 2013 at 10:08

  Здравей Руми! Аз имам за сваляне няколко кила и вчера тренирах по една от твойте програми и имам огромна мусколна треска и съм много доволна!!!!

 41. Rali 2 май, 2013 at 22:11

  Здравй, Руми. Отдавна следя блога ти, но така и не се решавам да почна някоя програма. Напоследък, обаче, взех да качвам много килограми и не се чувствам добре в собствената си кожа. Тази програма ми харесва, тъй като не съм от най-спортните натури и едва ли не почвам от нулата. В добавка си избрах протеиновата ти диета. Тя включва всички любими мои храни. 🙂 Добре ли съм се насочила? Размерите ми са: 1.68м/65кг. Искам да сваля около 10кг., но не това е най-важното, а да се чувствам добре. Въпросът, който искам да ти задам е дали протеиновата диета е подходяща за мен, тъй като имам бавен метаболизъм и все страдам от това… Не разбирам много от това, кои храни стимулират метаболизма и кои не, тъй че би ли ми дала съвет?

  • Руми 3 май, 2013 at 09:44

   Rali, протеиновата диета винаги дава резултат, само да бъде съчетана с много зеленчуци (без картофи).

 42. Кристина 5 май, 2013 at 13:04

  Здравей, Руми! От около 3 месеца тренирам с твоите тренировки за начинаещи, като последните 2 започнах да редувам и с други 2 тренировки за напреднали, защото вариантът за начинаещи ми беше лесен. Но започнах да имам болки в глезените и в твои отгови към други читатели със сходни случаи беше писала да се спрат тренировки или намалят докато не изчезне болката. Но аз реших да да си да почивка, (кято продължи около 2 седмици) защото се чувствах много уморена, а и ежедневието ми е доста забързано. Та имам 2 въпроса: 1 дори и след тези 3 месеца когато изпълнявам упражненията се чува пукане във почти всички стави (ремене, тазобедрена и глезени….) мислех си, че ще изчезнат, но явно… не е толква лесно. Та ако отида на дъпбок масаж, дали ще има някакъв резултат или просто си трябва време, за да ми свикне тялото? И 2 – сега когато вече ми отминаха болежките да започна с този 6 седмичен план за начинаещи или да си продължа откъдето спрях?
  Сайтът е страхотен, предполагам, че и в скоро време ще се обърна към теб за хранителен режим, защото хич не ми се получава 😀

  • Руми 5 май, 2013 at 13:36

   Кристина, разгрявай по-дълго местата, които пукат. Когато започнеш физическа дейност започва отделяне на синовиална течности и други „смазочни материали“ 😀 обаче трябва време да се случи. Затова отдели повече време на разгряване и пукането ще намалее, може да не изчезне. И аз имам пукащи места, не знам дали това е проблем, за сега не ме болят, но ги разгрявам повече от другите непукащи места. Дълбокият масаж на мен не ми действа на пукането, а на мускулите. Продължи откъдето си спряла, 2 седмици не е голям период, ще ти е трудно, но като си вземаш по-големи почивки между сериите ще се справиш.

 43. Сафка 5 май, 2013 at 16:23

  Здравейте и от мен отново.Кристина на мен също ми се случи така да ми пукат глезените и си смених упражнението.Повече тренирах горната част докато ми мине (2-3 дни) и след това пак започвам да си тренирам от там където съм спряла и да ти кажа,че така на 2 пъти ми се случваше и до там.Дано вече да не ми пукат 😀

 44. януша 6 май, 2013 at 15:13

  Здравей, Руми! Много се радвам, че си се постарала да направиш такава програма и да я качиш. На 13 год съм 59 кг и височина 171 см. Едни от нещата, които не си харесвам, е мазнината на корема ми(цяла година правих коремни преси, но като видях, че не става, и ги отказах) и дебелите ми ръце. Някои казват, че това е наследствено, но аз искам да го коригирам(упорита съм и не мързелива). Та исках да те попитам дали ще има резултат с тази твоя програма от 6 седмици. Също забравих и лекия целулит по дупето ми. Моля те, помогни ми до лятото да го няма!:)

  • Руми 6 май, 2013 at 16:17

   януша, както сама си разбрала с упражнения мазнини не се махат (коремните преси не махат мазнините от корема). Мазнини се махат чрез хранене. Виж диетата за тинейджъри.

 45. Magdalena 6 май, 2013 at 18:53

  Руми моля те за съвет за стягане на бедра и дупе изчиствяане на целулит и отстрани имам едни като бабунки и преличат на брич започнах диета би ли ми казала кои точно упражнения да правя,защото те са толкова много .. няма проблем дори да правя едни сутрин и едни вечер просто те моля да ми кажеш,кои точно да правя :))

  • Руми 6 май, 2013 at 19:06

   Magdalena, диетата ще премахне бричовете, не упражненията. Ако искаш погледни диетите, които съм публикувала в сайта, със сигурност работят. Изпълнявай тренировъчните програми и прочети коментарите преди твоя, вече дискутирахме премахването на мазнини в определена зона, че не става с упражнения за тази зона.

 46. Magdalena 7 май, 2013 at 06:19

  Mersi mnogo za mnenieto Rumi a primerno stava li da pravq nqkoq dieta ot tvoite bez znachenie koq shte,zashtoto mai vsichki shte pomognat da mahna bricha i sytrin da pravq anticelylitni yprajneniq a vecher yprajneniq za stqgane ili brichove i imam vuzmojnost i da ticham kakvo bi me posuvetvala da kombiniram s dietata kakvi yprajneniq trqbva da sa ili nqma znachenie tova ?

  • Руми 7 май, 2013 at 08:41

   Magdalena, изпълнявай тренировъчните програми в сайта, защото включват упражнения за цялото тяло. Трябва да се тренират всички мускули.

 47. Magdalena 7 май, 2013 at 10:43

  A ima li znachenie koi yprajneniq tochno ili vsichki stavat za mahane na brichove I stqgane na tqloto?

  • Руми 7 май, 2013 at 10:48

   Magdalena, има значение да са упражнения за цялото тяло, за да не създаваш дисбаланс. Написала съм да следваш тренировъчните програми и че с упражнения за мускулите под бричовете/кореме няма да свалиш бричовете/корема.

  • Руми 7 май, 2013 at 12:02

   Magdalena, диетата създава енергиен недостиг, упражненията правят така че да гориш основно мазнини (и по-малко мускули), така че накрая да не си слабо желе, а стегната. Много пъти съм писала за въпросите, които задаваш. Прочети няколко статии и коментарите към тях 🙂 Ако имаш възможност пиши на кирилица.

 48. Евгения 8 май, 2013 at 08:08

  Здравей, Руми!
  Може би тук не е най-подходящо да питам, но все пак… 🙂
  Правя твоите тренировъчни програми от около 7-8 месеца и тъкмо стигнах до програмата „Стегни се“ когато разбрах, че съм бременна.
  Прочетох, че физическата активност се променя с всеки триместър и пулса да не се покачва повече от 140. Интересува ме кои от твоите програми мога да правя поне в първия триместър? Дали да се насоча към упражненията за начинаещи или да продължа, но с по умерено темпо?
  Поздрави 🙂

  • Руми 8 май, 2013 at 11:55

   Евгения, честита бременност! Желая ти леко раждане и здраво бебе 🙂 Тренировките ми не са съобразени с изискванията за бременни, а и зависи бременната на какво ниво е. Като цяло всичко може да правиш, без подскоци, с по-малко тежести (гирички) и вземай достатъчно почивка между сериите. По-дълги и по-малко интензивни тренировки.

   adara, следи си обиколките, а не килограмите. Килограми гледай за по-голям период от време. Важно е какво ядеш, виж Лятната диета, но адаптирай количествата за твоя случай. Трябва ти режим на хранене и тренировки. Даже и бавно да сваляш не трябва да се отказваш, и 1 кг. да сваляш на месец, за 1 година са 12 кг! Макар че, не съм фен на следенето на килограми в краткосрочен план. Ако искаш ще ти изготвя режим, пиши ми на имейла.

 49. adara 8 май, 2013 at 11:05

  Здравейте, много полезен сайт, благодаря за усилията.
  Както повечето тук попаднах на сайта тъй като искам да отслабна и да вляза малко във форма, ето и ситуацията при мен – майка съм на 3 деца, 2 от които породени и все още кърмачета (малкото е на 1г.). Имам да свалям около 16-17кг, висока съм 169см и в момента тежа 75-76кг. Тях достигнах с 90 дневната диета преди няколко месеца (върнала съм няколко кг междувременно). Реших да свалям останалите килограми с протеинова диета, защото знам, че по приинцип са най-ефикасни. Проблемът е, че за 2 седмици нищо не съм свалила. Онзи ден в отчаянието си, реших да направя 1 бял ден и изкарах 36ч на айрян от 2к кисело мляко – ефекта е няма и 300гр, което си е съдържанието на корема ми предполагам. 🙁 Ям основно пилешко филе на скара/сух тиган и салата без мазнина, сутрин закусвам половин кофичка кисело мляко с 2-3л овесени трици, друго което ям, са дробчета, извара обезмаслена, яйца (основно белтъци) и тн. Не ям хляб (никога не съм яла хляб с ядене), сладко, газирано, избягвам доколкото е възможно всичко с подсладсители и консерванти (и това по принцип), пия поне по 2,5л вода (също по принцип и конкретно вода), не пия нат. сокове, алкохол и разни такива, позволявам си по 1 кафе (смесено – инка и кафе) с мляко и стевия (течна, без добавки) и въпреки всичко кантара и сантиметърът не мърдат. Не мога да се ограничавам прекалено, защото ме е страх да не навредя на бебето, но и не мога да се понасям такава. Започнах и упражненията от първия клип, тъй като съм съвсем начинаещ. Въпроса ми е дали имате някаква идея защо така се получава при мен и освен упражненията какво друго мога да направя? Колко време трябва да опитвам преди да се откажа? И доколко е редно да огранича количествата, средно на ден изяждам около 400-500гр месо, страх ме е ако го огранича да не ми намалее кърмата. И последно, мога ли да пия нещо за подпомагане на отслабването и какво?
  Предварително благодаря за отговора!

 50. Евгения 8 май, 2013 at 15:09

  Благодаря 🙂
  Като цяло съм намалила малко тренировките, решила съм да слушам повече тялото си и да не прегрявам 😀

 51. Marty 8 май, 2013 at 18:03

  Здравей Руми,спортувала съм над 10 години редовно,но от 2.6 г.-не,качих около 8 кг,които искам да сваля и да бъда отново стегната.Тъй като попринцип съм издържлива на физическо натоварване,мога ли да започна директно с по-интензивна и сериозна програма.Другото ми опасение е,че имам голям бюст и се опасявам да не увисне,упражнения за гърди и мазане,достатъчно ли ще е като превенция.Поздравления за сайта,личи си,че го правиш от сърце.Много успехи!

  • Руми 8 май, 2013 at 18:22

   Marty, като започнеш с тренировките ще разбереш кое ниво е за теб. Трябва да ти е трудно, но възможно за изпълнение. Бюстът не е мускули и няма упражнения за него. Тренировките и хубавата храна се отразяват много добре на кожата, но гледай да сваляш бавно, защото шансът за стрии е по-малък. Повечето жени свалят доста от бюста 🙁 Използвай спортен сутиен по време на тренировка, трябва да е стегнат без да ти пречи да дишаш.

 52. adara 9 май, 2013 at 09:09

  Здравей, Руми, много благодаря за отговора!
  Към момента нямам никаква възможност да си поръчам индивидуален режим, тъй като този ми е 1ви месец от втората година майчинство и още не сме се нагодили към моето безпаричие. 🙂 Живот и здраве след месец-два като посвикннем и ако все още нещата са така закучени ще се възползвам. 🙂
  Аз имам един въпрос – започнах упражненията за хора с наднормено тегло и имам мускулна треска, което предполагам е нормално. Четох обаче, че за да има ефект упражненията трябва да траят поне 20 мин, а тези които правя са около 10ина мин. Към момента обаче физически ми е невъзможно да ги повторя, но пък аеробните упр. не ме затрудняват и се чудех, дали докато позаякна мога последното упражнение да го правя още 5-10 мин или да включа (ако издържа) една лека аеробна тренировка? Или трябва да изчакам малко и когато ми е възможно да започна да повтарям тренировка? Също така прочетох, че препоръчваш след тренировка да се взима протеин и малко въглехидрати, аз обаче кърмя и надали мога да пия протеини, мога ли да ги заменя с пиле, извара, белтък, а въглехидратите с обичайната ми закуска от к мляко с трици?
  И накрая да споделя нещо интересно при мен – имам мускулна треска само в краката и едната ръка, другата ми е ок, което предполагам се дължи на това, че основно с нея разнасям бебето и тя съответно е свикнала на по-голямо натоварване. 🙂

  • Руми 9 май, 2013 at 10:01

   adara, супер ще е ако след силовата тренировка направиш още 10 минути аеробика – или упражнението в края или бягане на място, леко скачане на въже или каквото ти е възможно за изпълнение. След като увеличиш аеробния си капацитет ще ти е и по-лесно с другите упражнения. Нямаш нужда от протеинови добавки, ако ядеш месо, риба, яйца, млечни, ядки. Сменяй ръцете като носиш бебето, явно е добра тренировка 🙂 Забелязала съм, че майките винаги имат развити мускули на ръцете!

 53. Geri 9 май, 2013 at 16:49

  Здравей Руми,

  След като приключа с тази програма коя е най-подходяща да започна?

  • Руми 9 май, 2013 at 18:53

   Geri, щракни на секция начинаещи горе в менюто и мини по 3 пъти всяка тренировка, след което започни Божествени тела.

 54. Петя 9 май, 2013 at 22:20

  Здравей Руми, днес една приятелка ми изпрати линк към сайта ти и вече съм влюбена в него. Има всичко за всеки, подробно, достъпно. Благодаря ти! Бъди здрава и Бог да те благослови!

 55. Mery 9 май, 2013 at 22:40

  Здравей Руми,
  Страхотни тренировки си ни подготвила в тази програма, за което ти благодаря сърдечно! Вече съм на втората седмица и понеже чета другите коментари, понякога правя и аеробна тренировка след силовите упражнения.

  Но моят проблем е, че докато правя аеробика усещам нещо в стъпалото, сякаш ме пробождат иглички, ако така може да се каже. Дали това е свързано с факта, че имам плоскостъпие?

 56. nina 10 май, 2013 at 20:20

  Здравей Руми . С този тренировъчен план трябва ли да се изпълнява някаква диета в предположение че искам да сваля 5 – 7 килограма ?

  • Руми 10 май, 2013 at 22:46

   nina, начинът, по който изглеждаш се дължи 80% на храната и 20% на тренировките. Без диета много трудно се намаляват мазнини/стяга/оформя.

 57. Magdalena 12 май, 2013 at 13:27

  Zdravei Rumi bih iskala tvoeto mnenie visoka sum 1.77 i sum 70 kg iskam do 15 juli da svalq pone 8/9 tova bi li stanalo vuzmojno kato hodq na fitnes 3/4 puti v sedmicata hoda da ticham v parka igraq po 2/3 puti basketbol spazvam dieta ?
  Vuprosut mi e imam celylit po bedrata i dupeto i malko brich na leviq krak sus nqkoq ot tvoite dieta (neznam dali ima znachenie koq) tichane basketbol i fitnes moga li da gi smukna tezi kilogrami a i sus masaji i da izchistq bricha i moga da pravq i ako trqbva nqkoi ot tvoite yprajneniq (samo kaji koi) do lqtoto i na kakvi yredi da nablegna vuv fitnesa ili da mi naparvqt programa kakvo bi me posuvetvala ?

  • Руми 12 май, 2013 at 16:16

   Магдалена, няма значение колко ще постигнеш до 15 юли, а и не знам колко ще е, хората са различни. Важното е, че си започнала да тренираш и следваш режим а хранене – ще имаш напредък. Добре е да следваш програма. Аз не изготвям програми за трениране във фитнес зала. Ако искаш погледни моите тренировъчни програми, горе в менюто има препратка към тях. Не наблягай на нищо, а тренирай тялото като система от свързани части. Т.е. тренирай всички мускули.

 58. Magdalena 12 май, 2013 at 17:56

  Mersj Rumi vuprosut mi e osven tichane basketbol fitnes i nqkoq dieta ot tvoite i masaji kakvo da pravq drygo za celylita i brichovete kakvo bi me posuvetvala da pravq ti i da pravq li nqkoi yprajneniq ot tvoite (samo ne znam koi stavat za tova koeto az iskam brichove i celylit ) mersi za otgovora

 59. Magdalena 12 май, 2013 at 17:58

  da az treniram vsichki myskyli,no tochno za celylit i brichove na kakvi yprajneniq da nablegna me interesyva koi bi me posuvetvala ti ili nqma znachenie kakvi yprajneniq pravq ili koq dieta spazvam ?

  • Руми 12 май, 2013 at 22:08

   Магдалена и Ани, не знам колко ще свалите. Тренирайте цялото тяло, не наблягайте на нищо. Вижте статията Защо с коремни преси не се топи корема (разбирайте защо с упражнения за бричове не се топят бричове). Моля, ако имате възможност да пишете на кирилица.

   Светлана, поздравления 🙂 -3 см от бедрата е ханша е резултат като за 3-4 седмици, а не за 12 дни 🙂

 60. Svetlana Hristova 12 май, 2013 at 19:56

  Здавейте момичета, искам да се похваля, че за 12 дена от тази програма съм свалила по 3см. от бедрата и ханша( ходя на анти целулитен масаж и там ме мерят) играя всяки ден по програмта,да си призная имам забележки за пълна диета,ама се старая да спазвам :). Искам да ви кажа,че наистина се чуствам по добре, като спортувам, има дни когато ме помръзва, но трябва да си показваме ината и да продалжаваме :). Аз съм на 44г. тежа 80кг. и съм висока 170 см. Успех на всички!!!!

 61. ani 12 май, 2013 at 20:23

  Zdravei Rumi bih iskala da popitam sa6to kato Magdalena , dali 6te svalq 5 – 10 kilograma do kraq na juni v predpolojenie 4e ot ponedelnik ( utre ) 6te sam na dieta i ot 1 sedmica spazvam trenirovkite po gore , mejdu drugoto visoka sam 1.60 i sum 55 ili ve4e 57 kilograma ? Molq otgovori mi za6toto e mega spe6no :’-(

 62. Magdalena 12 май, 2013 at 22:35

  Razbrah kakvo imash predvid Rumi a ima li znachenie dietata ili nqma znachenie tova a yprajneniqta kakvi da sa za stqgane otslabvane ili mahane na celylit?

  • Руми 12 май, 2013 at 22:46

   Магдалена, според мен не ме разбираш :). Ето много кратък план.
   1. Следвай диета
   2. Следвай тренировъчна програма

 63. Neli 13 май, 2013 at 12:53

  Руми здравей,
  Днес започнах с първата тренировка от тази програма иии останах много изненадана. Докато гледах видеото, упражненията не ми се сториха много сложни, но когато започнах да ги изпълнявам – се оказа че дори неможах да издържа всички повторения, а камо ли да правя и кардио на кростренажора след тях. Но все пак се чувствам страхотно днес, имам лека мускулна треска в бедрата , но без това май неможе 🙂
  Благодаря за прекрасните съвети и тренировки, които споделяш с нас !!!

 64. ani 13 май, 2013 at 19:39

  zdravei iskam da te popitam ne6to posledno , a to e : kakvo misli6 za vodnata dieta + tezi trenirovki ?

  • Руми 13 май, 2013 at 21:22

   ani, хайде да не си говорим за глупости 🙂 В сайта има много диети и тренировки, пробвай ги!

 65. Ивет 14 май, 2013 at 12:33

  Здравейте, Руми! Благодаря за чудесния сайт! Измина първата ми седмица от 6-седмичната програма. Най-уморителна и може би поради тази причина най-неприятна ми е степ-аеробиката 🙂 Засега не наблюдавам промени в килограмите, но усещам повече лекота и бодрост.
  След раждането напълнях с около 20 килограма и се надявам с помощта на вашите упражнения да успея да се преборя с тях.
  Все още не мога да се наканя да захвана някоя от диетите ви, за момента съм се ориентирала към т. нар. „Система минус 60“, тъй като мога да ям и от храната, която приготвям за другите от семейството. При нея рестрикциите са преди всичко по отношение на вечерята (до 18:00 ч.). За съжаление нямам голям напредък и предвиждам след като адаптирам деня си към тренировките, да включа и някоя диета от вашите.
  За протокола, висока съм 170 см, тежа около 85-87 кг. Започнах да си водя дневник с храната, която ям през деня, и всяка седмица записвам обиколките. Кантарът засега няма да го гледам, тъй като много бавно свалям килограми и се обезсърчавам, когато не виждам промяна.
  Още веднъж благодаря за сайта и ви пожелавам всякакви успехи!

  • Руми 14 май, 2013 at 13:28

   Ивет, супер е, че си водиш дневник, така ще знаеш с каква и колко храна ще започваш да напредваш. Не гледай кантара, никой не знае колко тежиш. Как изглеждаш се определя от обиколките ти.

 66. Tolya 14 май, 2013 at 14:06

  Zravei, Rumi! Parvo iskam da se izvinq,4e ne pi6a na kirilica,no mi e malko sojno s klaviaturata 🙂 nadqvam se da me razbere6.
  Pozdravqvam te za unikalnata strani4ka,koqto si napravila..strahotna e i vseki den se rovq i 4eta,no imam malak problem…..nadqvam se da mi pomogne6….

  Opitvam se da otkriq nai-dobriq na4in,za da zapo4na s uprajneniqta i estestveno po nai-korektniq na4in…
  Neka ti se predstavq parvo…Kazvam se Tolya i sam na 30 godini…..visoka sam 1,58 i teja mejdu 46 i 48 kilograma…..4estno kazano sam dovolna ot kilogramite si,no bih iskala da naprvq ne6to,za da moga da se stegna nai-ve4e i da smakna mazninit v oblastta na korema i palaskite (ni6to novo)…..Ot dosta vreme ne sam pravila nikakvi trenirovki i mi se vijda mako nanagorni6te zapo4vaneto….Iskam da ti kaja sa6to,4e sam operirana ot sarce i se izmorqvam malko po-barzo ot normalnoto,no tova nikoga ne me e karalo da se otkazvam…..leka poleka vsi4ko stava…..
  Ta misalta mi e….ako moje6 da mi pomogne6 da si sastavq trenirova4en plan,koito da se nagodi kam moeto polojenie i da ima vidim efekt (imam predvid stqgane na korem,dupe i cqloto tqlo)……imam kato ideq zapo4vaneto sas „6 sedmi4na programa za na4inae6ti“,no sled tova neznam kak da prodalja….Pro4etoh obstoino informaciqta,no vse o6te ne sam sigurna dali da zapo4na s uprajneniqta (plan za sedmica 1 i 4..tai kato pi6e,4e za sa hora s nadnormeno teglo)…..Blagodarq ti predvaritelno

  • Руми 14 май, 2013 at 14:13

   Tolya, първо започни с тази програма, а после му мислиш как да продължиш. За стягането е отговорно храненето. Прочети коментарите преди твоя, отговорила съм на подобни въпроси.

 67. Таня 14 май, 2013 at 14:49

  Зравей,Руми!Вече втора седмица изпълнявам тази програма,съчетано с диета(както ме посъветва),която приключва след 2 дни.Искам да попитам дали мога да продължа да правя упражненията с Лятната диета…(напомням само,че целта ми е да достигна 52 кг.,а в момента съм 55кг.)…много благодаря,предварително.Хубав ден!

  • Руми 14 май, 2013 at 21:21

   Таня, следвай диетата колкото дълго искаш, като след 4тата седмица прави почивки по 2-3 дни или колкото искаш.

   магдалена, прочети коментарите преди твоя, вече ме питаха за корема 🙂

 68. магдалена 14 май, 2013 at 18:48

  Здравей Руми,искам да те попитам кое е най-подходящо да правя за премахване на мазнините по корема?

 69. Мария Ангелова 15 май, 2013 at 09:08

  Здравей, Руми
  Вчера попаднах на сайта ти и се загледах в клипчетата. Тъй като в момента нямам възможност за индивидуална програма реших да си избера някоя от публикуваните тук в сайта 🙂 Аз съм на 22 години, 166 см, по-принцип килограмите ми винаги са варирали между 52 53 кг , но миналото лято бях се обезводнила нищо не можех да хапна , отслабнах до 49 кг, бях на системи и тн и от както оздравях качвам непрекъснато, сега съм 60 кг и се чувствам ужасно … Харесах си в интернет 90 дневна диета че ми се стори по лесна и се чудя от твойте упражнения кое да си избера 6 седмична програма с упражнения за начинаещи или Божествени тела 🙂 ще се радвам да ми препоръчаш

  • Руми 15 май, 2013 at 10:02

   Мария, ако никога (или отдавна) не си тренирала започни с тази програма за начинаещи.

 70. Силвия 15 май, 2013 at 10:05

  Руми, аз не искам да свалям килограми понеже съм слаба. Имам нужда от тонизиране и стягане на дупе, гърди, рамене, карака и трупане на мускулна маса. Какво би ми препоръчала. Не съм тренирала скоро 🙂 Благодаря!

  • Руми 15 май, 2013 at 10:07

   Сивия, тренирай редовно, започни с тази програма.

 71. Силвия 15 май, 2013 at 10:11

  OK. Т.е. да не ме притеснява наименованието програма за хора с наднормено тегло..“? Защото на мен ми звучи стряскащо, съвсем ще се изгубя 🙂

  • Руми 15 май, 2013 at 10:21

   Силвия, името на програмата означава, че е по-лесна 🙂 едно е да правиш упражнения като си 50 кг и друго като си 70 или 100 кг. Както като видиш „Упражнения против/за целулит“ – означава, че са за бедра, защото там излиза целулита, а не че ще си махнеш целулита 😉

 72. магдалена 15 май, 2013 at 16:53

  Тази тренировка или Божествени тела дава по-бърз ефект?

  • Руми 16 май, 2013 at 12:29

   магдалена, ефект за какво 🙂 Храненето определя как изглеждаш!

   esta, след силовата тренировка, ако правиш по 20 минути кростренажьор, това ускорява горенето на мазнини, ако следваш режим на енергиен недостиг. Може да използваш и кростренажьора за разгряване 5-10 минути. Не знам как се чувстваш с този пулс, ориентир може да е това дали можеш да говориш или не по време на тренировка. Трябва да ти е трудно, но възможно да говориш, за да е високо натоварването. Ако ти е лесно да говориш (може би) може да увеличиш натоварването. Би трябвало да усещаш дали ти е достатъчно натоварването.

   Didi, какво знам за теб, че да ти препоръчам каквото и да било 😀 Тренировките не са според ръста, а според нивото ти на тренираност.

 73. esta 15 май, 2013 at 17:15

  Здравей Руми,поздравления за полжения труд и за начина по който изглеждаш. Тренирам с програмите ти от няколко месеца, но съм включила и кростренажор. След разгряването тичам 5 мин. за покачване на пулса и след тренировка преди разтягането също тичам 7 мин. Искам да те попитам правилно ли е това и ако не как да използвам уреда максимално добре в комбинация с тренировките. И още нещо по време на тренировките пулсът ми е максимално около 100( казваш, че за която възраст препоръчително е м/у 110 и 120, това означава ли че трябва да увелича натоварването. Благодаря ти.

 74. Didi 15 май, 2013 at 23:42

  Здравейте, Руми.
  Попаднах случайно на сайта Ви и бих искала да Ви помоля за съвет. Съжалявам, ако пиша на грешното място, но ми е трудно да се ориентирам.
  Въпросът ми е следният: Висока съм 1.53 и съм с наднормено тело. Започнах една диета и се чудя кояе най-подходящата тренировъчна програма, която да има резултат не само за теглото, но и за ръста ми. Предварително благодаря за помощта. 🙂

 75. Tolya 16 май, 2013 at 20:57

  Rumi….bih iskala da znam,koq e nai-podhodq6tata dieta za men,tai kato ne iskam da svalqm kilogrami poneje se strahuvam da ne iz4ezna napalno (158…46kg)…no pak iskam da mahna izli6nite maznini…i tai kato kaza,4e bez dieta ne stava…..prosto iskam da se naso4a nanqkade…..no vsi4kite ti dieti sa predimno,ZA SMAKVANE na kila 🙂 blagodarq ti 🙂

  • Руми 16 май, 2013 at 21:06

   Толя, излишните мазнини са си килограми или грамове в твоя случай 🙂 Можеш да компенсираш намаляването на мазнините с покачване на мускули и така теглото ти ще остане същото или даже може да се повиши. Започни с тренировките, виж има ли промяна след 4 седмици и тогава ще решиш имаш ли нужда от режим или не. Избери си от публикуваните режими според храните, които ядеш. Ако можеш пиши на кирилица.

 76. Didi 16 май, 2013 at 23:45

  Съжалявам в такъв случай.Ако говорим за ниво на тренираност може да кажем, че съм начинаеща.

 77. Диана 17 май, 2013 at 19:06

  Здравей, Руми!
  Програмата като цяло много ми харесва, но въпросът ми е дали мога да я използвам като раздвижване, преди няколко месеца разтегнах връзки на ляво коляно и извадих колянна става. Дали е възможно да го претоваря с тези упражнения, а попринцип не съм пълна, за да го натоварвам допълнително с килограмите си (47кг; 159см; 16г). много ми се иска да възвърна гъвкавостта и да стегна тялото си отново. :с

  • Руми 17 май, 2013 at 19:09

   Диана, не мога да преценя дали е подходяща за раздвижване в твоя случай, но имай предвид, че не съм я правила с тази цел.

 78. maria 17 май, 2013 at 20:13

  Здравей Руми, страхотен сайт. Много се изморяваме двете. 🙂 Интересна ми е обаче със какви упражнения бих могла да си стегна бюста. Единственото упражнение, за което съм чувала, че помага са може би лицевите опори.

  П. С: Изглеждаш супер!!!

  • Руми 17 май, 2013 at 20:23

   maria, бюстът не може да се стегне, защото не е мускули. Лицевите опори са за гръдните мускули, което не е бюста 🙁 Благодаря за милите думи!

 79. Глори 18 май, 2013 at 17:01

  Здравей Руми, аз съм на 17 години, не знам къде да пиша за това пиша тук. Висока съм 1.65 и тежа 60 кг. Изобщо не си харесвам тялото 🙁 Имам целулит, стрии .. Невероятно много се комплексирам заради него. Искам да се стегна, да се чувствам уверена още повече, че ще ходя на море с училището ми в началото на Август и искам да се гордея с тялото ми. Опитвам се да намаля храната, но ако не ми е казано какво точно трябва да ям и да правя ми е много трудно. Започнах да тичам от вчера. Клякам от 1 седмица. Започнах с 55 клякания и всеки ден правя с пет повече. Мога да ям 3 пъти на ден най-много 4. Закуската към 7:20. след това съм на училище до 15 и не мога да се храня много пълноценно. Моля те кажи ми коя диета да спазвам и ме насочи с някакви упражнения, защото в момента не мога да си позволя 100 лева за оптималната или друга платена диета. Благодаря предварително 🙂

  • Руми 18 май, 2013 at 18:24

   Глори, виж диетата за тинейджъри, там са описани кои храни да избягваш и кои да ядеш. Тренирай цялото тяло, а не само бедрата. Започни с тренировъчната програма за начинаещи и след това следвай другите.

 80. Stefka 19 май, 2013 at 10:39

  Здравейте ,
  Имам ужасен проблем. Тежа 60 кг на височина 160 см и си казах че ще отслабвам . Първо започнах да бягам но след тренировката галавата много ме заболява както и ми се схваща опашната кост. След това си казах че ще правя упражненията на Руми за начинаещи.По същия начин след тренировка започват болките в главата.принципно страдам от мигрена и физическото натоварване е един от симптомите, но все пак ми се струва странно. Какво да правя за отслабна Руми в този случей?

  • Руми 19 май, 2013 at 10:41

   Stefka, за да отслабнеш с упражнения трябва да тренираш по 3-4-5- часа на ден. Важно е како и колко ядеш. Опитай само с 4 минути упражнения и всяка седмица увеличавай с по 1 минута.

 81. GrungeG 19 май, 2013 at 12:23

  Здравей Руми,

  Имам един малък върпос към теб, ако можеш да ми помогнеш по някакъв начин.
  От 1 месец съм на ниско въглехидратна диета (почти стриктно спазвана:D)
  Също така от 3 месеца почти ходя на тае бо 3 пъти в седмица и в някой от почивните правя твойте упражнениея. До тук добре, кг – 5, талия -8 см и т.н.
  Доволна съм много от резултатите, аз не съм пълна, но от мръзел натрупах мазнинка и целулит. Много се разписах май, но проблема ми е следния – вечер корема ми се подува ужасно много! Все едно съм бременна! Става много твърд, объл и изпъкнал. Сутрин примерно е плосък с лека бабунка от мазнинка под пъпа, но лека, а вечер става като камък :(( Не преяждам изобщо, не се тъпча на веднъж, ям по 4-5-6 пъти на ден както си описала, пих пробиотици за подут корем и сходни проблеми, но никакъв резултат. Просто да ме е срам вечер да изляза с нещо по тясно 🙁
  Не мога да си обясня защо така, надявам се да имаш някаква идея или съвет какво мога да направя!

  Благоадря ти много предварително!

  • Руми 19 май, 2013 at 13:55

   GrungeG, на повечето хора вечер коремът им е по-подут от сутринта, и аз съм така 🙂 Имам огромна разлика в корема след няколко хранения, издува се напред и според мен е нормално, нали го пълня с храна. Вземи една празна торба и като я напълниш ще изглежда по-различен начин.

 82. Svetlana 19 май, 2013 at 14:35

  Момичета, вчера бях на масаж 🙂 задържам обиколките, днес ще си изиграя аеробиката и от утре ще мина на следващата програма “ Стегни се“. Тази седмица ми е 3-та от тази програма, и както казва Руми, като ти става лесно трябва да минем на по горно ниво. Позрдави на всички и успех! 🙂

  • Руми 19 май, 2013 at 14:36

   Svetlana, посочи с мишката Тренировъчни програми и ще ги видиш подредени по трудност. „Стегни се“ ще ти се стори невъзможна след тази за начинаещи!

 83. Svetlana 19 май, 2013 at 17:17

  Аз съм играла, и ги знам почти всички програми, имах прекъсване от 8месеца и затова започнах отначало, след като не се изморявам вече, мисля да опитам със Стегни се!

 84. Svetlana 19 май, 2013 at 17:58

  Може би си права Руми,първо ще мина на Божествени тела,пък по нататък ще видим :))

 85. Деси 20 май, 2013 at 12:59

  Здравей Руми, на 21 години съм и след един гаден инциденди се озовах с такова наднормено тегло, че имам за сваляне на около 27-8 кг, с тези упражнения коя диета от твоите би ми препоръчала. Благодаря предварително!

 86. Bel 20 май, 2013 at 16:41

  Здравей Руми, искам да попитам за 90- дневната диета кой упражнения от сайта ти биха били най- подходящи?

 87. Milena 20 май, 2013 at 16:45

  Здравей, Руми 🙂
  Казвам се Милена и започнах твоята програма за начинаещи, никога не бях тренирала преди. Не, че не съм опитвала, но някакси се отчайвах, че не се справям или упражненията ми ставаха скучни и се отказвах. Вече съм в началото на третата седмица от твоите тренировки и не съм изпуснала нито една. Като започнах имаше упражнения, които не правех докрая, но сега с радост установявам, че вече правя всичко 🙂 А, забравих да кажа, че съм на нисковъглехидратната диета и за две седмици съм 3 кг назад=) Страшно благодаря за чудесните тренировки и за супер доброто настроение, което носиш! Желая ти много, много успехи!

 88. violina 20 май, 2013 at 21:17

  zdravei rumi sorry no nqmam kirilica.
  imam slednoto pitane. imam figura pqsu4en 4asovnik. no w sledstvie na hormonalno le4enie napulnqh pri rust ot 176 ot 55 na 75 kg. dosega sum swalila 6 kg.30min sprintove i 30min uprajneniq plus dieta po4ti samona zelen4uci i malko plod i malko qi4eni beltuci ili tofu, principno sum veganka. no imam ujasen problem poduwane na kraka prasci i bedra sled ti4ane plus redowno podpuhwane sled sport izglejdam kato bidon . predloji mi cardio deinost?
  mersi i pozdravleniq za strahotniq site

  • Руми 20 май, 2013 at 21:25

   Деси, всички диети работят, избери си според храните, които консумираш. Любими са ми Лятна, Миленита и Мимоза.

   Bel, упражненията не са според диетата. Избери си тренировъчна програма и започвай.

   Milena, благодаря за милите думи 🙂

 89. Didi 21 май, 2013 at 13:57

  GrungeG извинявай, че се намесвам, но моя приятелка беше с този проблем, направо изглеждаше като бременна. В крайна сметка се оказа че има две хернии. Според мен провери този вариант. Надявам се всичко да е наред с теб. 🙂

 90. Ivona 22 май, 2013 at 22:55

  Здравей Руми много съм отчаяна и ме е яд че се сетих 2 месеца преди морето,както и да е как мога да махна бричове и целулит какво ли не пробвах кремове ли не бяха и няма махане ..?

  • Руми 22 май, 2013 at 23:17

   Ivona, махат се с хранене и редовни тренировки. Започни програмата, под която си коментирала, избери си диета и ще има подобрение.

 91. Вилияна 23 май, 2013 at 16:45

  Аз съм потресена. По-скоро очарована, но доста изненадващо. Попадала съм на твои клипове в YouTube, преди време, но се бях демотивирала. В момента съм на друга вълна и наистина искам да направя някаква промяна. Готова съм за голяма промяна. Попаднах на сайта ти и… какво да ти кажа. Без думи съм, толкова безплатни диети, тренировки, рецепти, съзададени от толкова лъчезарен и усмихнат човек. Благодаря ти 🙂 Избрах си тренировки за дупе, корем и бедра (естествено упражненията, които показваш за начинаещи) и лятната диета. Много съм надъхана след време да си взема и една от двете диети за отслабване, но не знам коя точно ще е по-подходяща за мен – „оптимално тегло“ или „28 дена“. Но за това може би ще ти пиша по-късно, защото смятам първо да позагрея като начинаеща. 😉

 92. Lora 24 май, 2013 at 17:45

  Здравей Руми, очарована съм от твоите тренировки. Просто ми действаш адски позитивно и надъхващо. С теб имам желание да тренирам, а смея да кажа, че съм доста несериозна личност и бързо губя а;бцията да се занимавам с дадена дейност, с твоите тренировки не е така. Наистина съм ти благодарна за това, което правиш (и не само аз). И искам да те попитам дали би могла да ми препоръчаш упражнения от някоя тренировка, които биха били подходящи за разтягане за шпагат. Имам голямо желание да се науча да правя, но не знам как да подходя.. Благодаря 🙂

  • Руми 29 май, 2013 at 18:59

   Lora, нямам подходящо разтягане, за да се научиш да правиш шпагат.

   Juliana, добави 20 минути аеробика след силовата тренировка.

   Красимира, започни хранителен режим и тренировки, в сайта има много безплатни и от двете.

   Ива, програмата не е специално разработена за твоята специфика. На повечето хора добре им се отразява Мъртва тяга, ако искаш опитай, но започни с навеждане със собствено тегло, после на 1 крак и тогава добави тежест на 2 крака. Напредвай бавно, постепенно и консервативно.

   iveta, звучиш много объркано. Успокой се, разгледай сайта, прочети и ще видиш светлина в тунела 🙂 На всички казвам: хранене+тренировки – много е просто, но не е лесно. Ще трябва воля, да издържиш трудните моменти, ще се справиш 🙂

   Десислава, за съжаление не можеш да кажеш на тялото откъде да отслабва. Ако в краката станеш много слаба, добави към клековете и нападите тежести, за да покачиш мускули, така бедрата малко ще пораснат.

   Моля да пишете на кирилица (ако имате)!

 93. Juliana 24 май, 2013 at 19:30

  Здравей, Руми! Искам да те поздравя за страхотния сайт и за ентусиазма, с който сегрижиш за здравето и добрата форма на хората напълно безвъзмездно 🙂 Искам да помоля за съвет. На 30 години съм, 53кг., 165 см. Не варирам в годините с килограмите, но структурата ми е такава, че пълнея само на корем. И макар че през бремеността качих само 9кг и една седмица след раждането бях 51 кг., ми остана една ужасна паласка на корема. Вижда се единствено като седна, но е голяма и дебела. В момента правя тренировките за начинаещи, на 2-та седмица съм. Отказала съм бялото брашно, хляба и всичко сладко. Исках да попитам какво допълнително бих могла да правя или да наблегна на нещо, за да изчезнат по-бързо тези мазнини в областта на корема. Благодаря ти предварително 🙂

 94. Svetlana 24 май, 2013 at 20:30

  Здравейте отново момичета, аз съм още по 1см надолу от ханша и бедрата :). Руми петъчната ти тренировка на Божествени тела е убийствена ;),но сега се чуствам прекрасно. Пух казал на Прасчо :)…..колкото повече,толкова повече ми се тренира :), казва го и Руми !!!

 95. Красимира 25 май, 2013 at 03:14

  Здравей, Руми.. Имам малък проблем преди бях стегната в корем имах плочки в краката също, а сега нещо съм се отпуснала краката ми в горната част (бедрата) са се оголемили корема ми е малко по голям искам отново да си имам онова тяло секси тялото стегнато какво ще ми препоръчаш ? 🙂

 96. Ива 25 май, 2013 at 22:50

  Здравей, Руми! Първо искам да ти благодаря за всичко, което правиш за нас:) От известно време следя сайта ти, преди време правих някои от упражненията. Наложи ми се да спра заради операция. Сега съм ОК, но имам сериозен проблем с кръста. Дископатия с премазан 5 кръстен прешлен. Болките ми са почти хронични. Докторите казаха да заякна кръстните мускули, но да не напрягам кръста. Много ми се иска да започна отново с упражненията от програмата за начинаещи, дали биха били добро решение в моя случай?
  Поздрави и много красиво лято!:)

 97. iveta 28 май, 2013 at 01:08

  zdr rumi stava ve4e sedmica 4eta i neznam kakvo da pravq kakva dieta i kakvi uprajneniq. zna4i parvo da ti obesnq moeto polojenie az sam na 23godini imam edno dete na 5 godinki ojenih se malka rodih na 18 bqh 56 57 kilograma kogata se omajih no neznam rqsko mojebi za oklolo 2 meseca nadadah mn i kogata zabremenqh o6te pove4e stanah 86 kilograma i sega sam 80 kilograma pak vob6te ne qm pak i imam dr problem imam neredoven cikal na godinata 3 4 pati nai mn da imam cikal mn se pritesnqvam kakvo stava sas men samo se poduvam sqkash izkustveno sam debela i to samo korema mi e golqm i vav racete sam edra krakata ne. molqte pomogni mi dai mi savet kakvo da pravq dieta nesto 6teti bada mn n blagodarna az sam 164sm 80kil. 4akam otgovor mila

 98. Десислава 28 май, 2013 at 08:57

  Руми страхотна си от няколко седмици правя упражненията идеално тяло и определено има разлика.Проблемат при мене е че съм много слаба аз съм 177 и тежа 55 кг. ,а имам шкембаче което искам да го махна да го стегна,а както ти си написала плочки всеки има но не се виждат под слоя мазнини.Въпросат ми е следния как да го махна така че в краката да не отслабвам повече.

 99. Tolya 29 май, 2013 at 17:31

  Zdraveite momi4eta……i zdravei Rumi!Ve4e 11 dena sledvam tvoqta programa za na4inae6ti i li4no az zapo4vam da vijdam dosta vidimi podobreniq,makar,4e ne spazvam nikakva hranitelna dieta,no ti mi kaza 4e nqma i nujda ot takava za v momenta i v moq slu4ai….Prosto iskah iskrenno da ti blagodarq i da ti pojelaq vse taka da ni nadahva6 vsi4ki jeni,koito 4etem tvoqta strani4ka…..UNIKALNA SIIIIII 😉

 100. Десислава 30 май, 2013 at 14:06

  Добре започвам диета и добавям тежести.Благодаря ти много за отговора 🙂

 101. iveta 30 май, 2013 at 21:36

  blagodarq rumi za otgovora prosto iskah ti da mi predlojish nesto az sam razgledala vsi4ko vsi4ko zvu4i mn hubavo no iskah ti da mi predlojish nesto. ako ne te zatrudnqvam de soryy ako te bezpokoq

 102. магдалена 31 май, 2013 at 14:20

  Руми искам да те попитам ако спазвам диета и правя тази програма за 6 седмици,ще има ли ефект върху целулита?Благодаря предварително!

 103. Gergana 31 май, 2013 at 20:54

  Zdravej Rumi! Trenirovachnata programa e strahotna. Az sum super murzeliva na tema trenirovki, no opredeleno me nakara da treniram. Dnes beshe purvata mi trenirovka, i sum mnogo gorda ot sebe si. Ot mnogo vreme sledq tenirovkite ti, no ne mojeh da zapochna da treniram. Do dnes. Ot izvestno vreme se stremq da se hranq zdravoslovno, ogranichila sum zaharta i vrednite hrani, no qvno imam zdravosloven problem i postoqnno kachvam kilca. Nadqvam se s tazi programa da moga da gi ogranicha i daje namalq kilogramite. Septemvri se pribiram na Bulgariq za 2 sedmici i shte hodq na lekar da razbera dali imam naistina zdravosloven problem. A do togava shte treniram vseki den. Nadqvam se! Blagodarq otnovo za hubava trenirovachna programa! 🙂

  • Руми 31 май, 2013 at 21:40

   Gergana, може да ограничаваш храната и пак да пълнееш. Ще го сведа до математика. Примерно ако имаш нужда от 1500 калории, за да отслабваш, а си приемала 3000 и след ограничението са 2500, пак ще напълняваш, но по-бавно. Трябва да намериш подходящото количество храна за теб. Тренирай редовно, образовай се на тема хранене и постепенно ще намериш правилния път.

 104. магдалена 1 юни, 2013 at 15:14

  Руми искам само да те попитам цялата тренировка е тези три клипчета нали и съответно първата седмица от понеделник до неделя да правя упражненията от първия клип ли,защото много не разбрах кога какво трябва да правя.Благодаря

  • Руми 1 юни, 2013 at 19:06

   магдалена, всеки клип съдържа по 2 тренировки и под него е разписано на коя минута какво започва. Прочети текста под всяко видео и ще се ориентираш.

 105. jeni 1 юни, 2013 at 21:25

  Zdravei Rumi kazvam se Jeni i sum na 16. Iskam da te popitam za nqkakvi uprajneniq za korem i palaski. Opitvah razlichni dieti no e golqm stres za korema mi i mi pada kruvnoto. Visoka sum 1.53 i teja okolo 55kg. Ot 2-3 meseca hodq i na voleibol sutrin predi uchilishte. Iskam da svalq 5-10kg za 1 mesec. Shte mojesh li da mi kajesh kakuv hranitelen rejim da spazvam i kakvi uprajneniq da pravq za palaski i stqgane na korema. Blagodarq ti predvaritelno!:))

  • Руми 2 юни, 2013 at 10:08

   jeni, iveta, имате нереалистични очаквания. Рядко се сваля над 5 кг за 1 месец. Започнете хранителен режим от сайта, нямам възможност да коментирам по замени и менюто на всеки. Започнете и тренировъчната програма, под която сте писали. Ако искате да ви изготвя програма, имейлът ми е в страницата „За контакт“.

 106. iveta 1 юни, 2013 at 21:40

  rumi zdr nqmam na kirilica da ti pisha izvinqvai mn az reshih da zapo4na proteinovata dieta dnes mie parviqt den i uprajneniqta za na4inaesti moje li da mi kajesh dobar li e izborat mi za dietata i uprajneniqta az iskam da svalq 10kil za mesec dali ste ima efekt blagodarq ti predvaritelno. i mogali da zamenq kiseloto mlqko sas nesto dr 4e nemoga da go qm i kogato mn mi se qde sladko kakvo da qm za da se izlaja i vav kafeto samo mlqko li.

 107. магдалена 2 юни, 2013 at 10:52

  Руми само последно да те питам да видя дали съм разбрала пада се да тренирам 4 пъти седмично за събота и неделя няма тренировка нали?

  • Руми 2 юни, 2013 at 10:55

   магдалена, не си разбрала 🙁 не знам как да го напиша по-добре. Погледни, където е разписан график от Ден 1 до Ден 7.

 108. магдалена 2 юни, 2013 at 11:13

  Благодаря много за търпението Руми,след като изгледах целия клип и прочетох графика разбрах най-сетне!

 109. Iveta 3 юни, 2013 at 01:22

  Zdr rumi razbrah ce prosto nqmash jelaniq da se zamivash s men no pone edin pat mi otgovori na nqkoi vapros. Mojeli da piq cai i pr mlqko pri proteinovata dieta dte den mi e vece? Soryy ako sam te pritesnila!!!

  • Руми 3 юни, 2013 at 08:57

   Iveta, диетите в сайта се използват така както са направени. Сайтът се посещава от 6000 души на ден, наистина нямам възможност да коментирам по менюто на всеки. Отговоря ли на теб започва лавина от въпроси „Мога ли да заменя еди какво си“. Не ми е приятно да чета, че нямам желание да се занимавам с някой при положение, че помагам в сайта абсолютно безплатно.

 110. Ели 3 юни, 2013 at 08:21

  Здравей Руми,
  от днес започвам лятната диета и тренировката за начинаещи, после ще дам отчет с резултатите, за коите не се съмнявам, че ще дойдат скоро, ако спазвам всичко стриктно 🙂
  Аз не съм начинаеща, но дълго време не бях тренирала поради липса на време/ и организация най-вече :)/. Преди това съм правила твоите упражнения по 1-2 пъти на ден и се чувствах чудесно.
  Бих искала само да попитам – мога ли да мина горната тренировка за по-кратък период от 6 седмици и да се прехвърля на друга след това? Планирам вечер да тичам за допълнително натоварване, като основната ми цел е стягане на корем и бедра, както и стопяване на целулита.

  • Руми 3 юни, 2013 at 08:53

   Ели, изпълнявай горната програма докато ти стане лесна, може да е 1 или 6 седмици.

 111. магдалена 3 юни, 2013 at 17:27

  Руми може ли да съчетая тази тренировка с някоя твоя за корем например сутрин да правя за корем а малко по късно тази?

 112. Гергана 3 юни, 2013 at 18:57

  Здравей Руми. Постоянно чета за правилното хранене, много внимавам какво яда и калориите които поемам се стремя да не са повече от 1500.
  А и се движа много, ходя над 5 км дневно, и то в общи линии бързо ходене. Като цяло съм супер динамичен човек.
  След твоите тренировки се чувствам страхотно.
  Благодаря ти! 🙂

 113. магдалена 3 юни, 2013 at 21:45

  М ок аз ще спазвам някъв хранителен режим,но нали все пак като горя мазнини ще трябва и тренировка за да се стегна.

 114. Iveta 4 юни, 2013 at 03:59

  Mi eto rumi ti prosto ne mi otgovarqsh pishes na dr koito e pisal sled men ko ti kostva da pishesh da ili ne!!! Ti qvno si izbirash hora na koga kak da pishesh ok nqma da te zanimavam povece!!!

 115. Мими 4 юни, 2013 at 17:54

  Здравей, Руми 🙂 Първо благодаря за всичката полезна информация и съвети, които предоставяш напълно безплатно и с които със сигурност помагаш на много жени. На кратко ще напиша, какъв е моят случай и с какво мисля да започна. Преди 8 месеца родих и до преди 1 месец кърмих. Сега вече е време за сваляне на килограми 🙂 По принцип никога не съм била много слаба. Висока съм 171 см. и 3-4 месеца преди да забременея бях 62 кг. (не много слаба, но и така се харесвах) Но започнах да качвам и когато забременях, вече бях 69 кг. По време на бременността, станах 84 кг. След като родих, свалих 12 и в момента съм 72 кг. Искам да сваля минимум още10 и съм си поставила за цел това да стане до октомври месец, когато дъщеря ми става на 1 годинка 🙂 Ориентирах се да започна с диетата „Миленита“ и с тези тренировки? Добре ли ще е с тази диета ли ще ми препоръчаш някоя друга. Само да допълня, че хормона на щитовидната жлеза, доста ми се качи от бременността и в момента го поддържам с хапчета. Знам, че е по-трудно да се отслабне (дори невъзможно), когато е висок, но за сега ми е добре и се надявам, това да не е проблем. Проблемът е, че вече 2 седмици много намалих храненето, не ям сладко, не пия газирано, почти не ям хляб, доста намалих и количеството на храната… но не отслабвам, а преди да забременея, като прилагах тези неща, си свалях. Искрено се надявам с твоите съвети, хранителни режими и тренировки да се получат нещата. Ще се радвам, ако имаш възможност да ми отговориш. Хубав ден и много успехи ти пожелавам 🙂

 116. Ivona 6 юни, 2013 at 09:38

  Здравей Руми искам да ти кажа ти си един невероятен човек от доста време следя сайта ти и много те харесвам.Имам проблем имам целулит по бедрата и дупето и малко брич даже незнам дали е брич или е от много килограми като обуя банския леко отдолу излиза и стърчи въпросът ми към теб е мисля да започна някаква диета август съм на море и поне малко от малко да постигна нещо би ли дала съвет с какво мога да махна целулита и бричовете и от значение имат ли упражненията,които трябва да правя смисъл трябва да правя такива за бричове или просто някакви упражнения без значение какви за да не се отпусна ? Благодаря ти :*

 117. Изи 6 юни, 2013 at 10:15

  Здравей Руми,

  Много харесвам упражненията ти и ги правех редовно. Сега обаче забременях и си позволявам да правя упражненията, които публикува за хора с наднормено тегло и супер начинаещи, защото ми изглеждат по-леки. Можеш ли да дадеш някакви съвети и насоки кои упражнения са подходящи и за нас бременните?
  Благодаря предватително!

 118. Petya 7 юни, 2013 at 08:33

  Здравей , Руми поздравления за страхотния сайт.Скоро попаднах на него и смятам от следващата седмица да започвам с упражненията за начинаещи.Не ми стана ясно обаче следното : всички упражнения в първото видео ли са за седмици 1 и 4 ,защото то включва две тренировки?
  И по същата логика , във второто видео ,упражненията са за седмици 2 и 5,но и там тренировките са две.
  Ще ти бъда благодарна да поясниш !

  • Руми 7 юни, 2013 at 09:31

   Petya, под всяко видео има 7 дневен график в кой ден коя тренировка от кое видео да се изпълнява.

   • Petya 9 юни, 2013 at 06:30

    Руми, благодаря ти за бързия отговор!Мисля , че ми стана ясно.
    Да те питам , знам , че не препоръчваш вземането на допълнителни добавки, започнах да спазвам лятната диета , но нямам достатъчно енергия за тренировките, какво ще ми препоръчаш да направя, имам голямо желание ,но физически нямам необходимата енергия.

 119. Iva 7 юни, 2013 at 10:23

  Здравей Руми,
  Мисля,че за два дни успях да прочета повечето неща от сайта ти – наистина всичко е обяснено страхотно и с голяма доза логика.Започнах с протеиновата диета и упражненията за начинаещи,имам да свалям към 7-8 кг ,и въпреки че всичко ми се струва много лесно,имам един проблем – по принцип съм с по-ниско кръвно и в края на тренировката вече доста ми се вие свят и ходя малко замаяна след нея.Прочетох за протеиновия шейк,но хич не мога не мога да пия подобни ,има ли нещо друго което мога да хапвам преди/след тренировка,за да се чувствам по-добре без да нарушавам диетата? Благодаря ти 🙂

 120. Таня 7 юни, 2013 at 10:47

  Здравей,Руми! Другата седмица ми е последната от програмата за начинаещи …и не мога да преценя с коя програма да продължа;колебая се между „Божествени тела “ и „Усещане за жена“.Много ще се радвам,ако ме посъветваш…Хубав ден!

  • Руми 7 юни, 2013 at 10:49

   Таня, Усещан за жена във варианта за начинаещи.

 121. Мими 8 юни, 2013 at 18:54

  Здравей отново, Руми 🙂 Много ще съм ти благодарна, ако успееш да ми отговориш(на вапроса по-горе), дали правилно съм се насочила, защото за мен е важно и твоето мнение! Ако пък нямаш време и желание, няма проблем… все пак правиш това безплатно и не си длъжна на никого, но ще се радвам ако имаш възможност да ми драснеш 2 реда. Хубав ден от мен! 🙂

 122. Руми 8 юни, 2013 at 19:13

  Мими, следвай диета Миленита щом ти харесва, тренирай и ще има резултат. (все едно и също повтарям, диета и тренировки …)

  • Руми 9 юни, 2013 at 10:49

   Ivona, прочети коментарите преди твоя и ще видиш, че вече са ме питали как да се намали определена. Няма как да намалиш само една зона. Моля пиши на кирилица.

 123. Vesii 9 юни, 2013 at 10:25

  Здравей, Руми възхитена съм от този сайт, изгледах почти всичко , но си избрах да направя 6 седмичната програма доста добре ми се отразява… Започнах да пия едни хапчета и исках да попитам за твойто мнение, че наистина ме е малко страх да не стане обратния ефект като ги спра и да напълнея повече, защото за 6 месеца съм качила 8 кг. и искам да си върна предишните ми кг…. Хапчетата се казват – Botanical Slimming Soft gel

  • Руми 9 юни, 2013 at 10:51

   Vesii, не давам мнение по хранителни добавки и тренировъчни програми на колеги. Без хранителен режими тренировки няма нищо да постигнеш, независимо какво пиеш.

 124. Десислава 9 юни, 2013 at 11:45

  Здравейте! Аз искам да попитам мога ли някак да предотвратя мускулната треска на следващия ден след тренировката?

 125. Веси 9 юни, 2013 at 13:00

  Здравей Руми искам да сваля около 10-12 кг,но не искам да ства рязко да ми се появът стрии и да се отпусна и т.н от една седмица насам ям само слати плодове и зеленчуци месо риба пилешко месо . Имам много целулит по бедрата,корема дупето би ли ми казала каква диета да започна,че да не отслабна рязко и какво да правя с този целулит ходя да тичам посещавам фитнес от 1седмица,но трябва още нещо би ли ми казала какво да правя с този целулит с какво друго да го чистя и има ли значение каква точно е диетата или всякаква диета помага за премахването му ? Ще ти бъда изключително благодарна и много ти се възхищавам ти си един страхотен човек 🙂

 126. магдалена 9 юни, 2013 at 13:00

  Руми,тази Степ аеробика ме сасипва не мога да е издържа на 18 минута капнах.Всичко друго от програмата е супер,но степ аеробиката ме затруднява доста.Надявам се другата седмица да е издържа!

 127. Теа 9 юни, 2013 at 13:01

  Здравей,Руми чудя се каква диета да започна за да премахна бричовете и какви упражнения да правя какво би ми казала ?

 128. Преслава 9 юни, 2013 at 22:07

  Здравей Руми!
  Тренировката е чудесна и смятам да я започна съвсем скоро!!! Единствено искам да ти задам един въпрос. Забелязах, че на клипчетата си с маратонки, въпреки че си в домашна среда. Трябва ли да се носят маратонки по време на тренировки? Ако сме боси, това ще навреди ли по някакъв нанчин на стъпалата ни? Аз лично съм народна танцьорка от 5 години и съм забелязала, че когато танцувам вкъщи боса, след това ме болят стъпалата и петите… Извинявам се, ако вече си отговаряла на този въпрос.
  Поздрави от Велико Търново!

  • Руми 10 юни, 2013 at 11:11

   Преслава, коя тренировка е чудесна, те са 6 на тази страница 🙂 Тренирай както ти е удобно. Има хора, които не могат да тренират боси.

   • Преслава 10 юни, 2013 at 16:25

    Извинявай, не се изразих правилно. Имам предвид цялата 6 седмична програма. Благодаря за отговора!:)

 129. Ели 10 юни, 2013 at 10:07

  Здравей Руми,
  тренировката е чудесна, минах вече упражненията за първите 2 седмици по 2 пъти, както и аеробиката и степ – аеробиката. Страхотна си и тренировките са чудесни, след това се чувствам заредена с енергия и стегната. Благодаря ти за всичко, което правиш за нас 🙂
  Тренирам два пъти дневно, сутрин на гладно преди работа и вечер преди вечеря. Първо започнах с две силови тренировки дневно, после започнах вечер за правя аеробиката/или степа, но те са ми по-уморителни.
  Бих искала да попитам кой вариант е по-добър – ти как тренираш и как препоръчваш да продължа?

  • Руми 10 юни, 2013 at 11:12

   Ели, идеалният вариант е сутрин на гладно аеробика, преди вечеря силова тренировка. Двуразовото трениране може би не е за дълъг период от време, може да започнеш да усещаш болки, макар че може и да ти е добре, зависи от човека. Обикновено го препоръчвам само за периода на намаляване на мазнини.

   • Ели 10 юни, 2013 at 12:07

    Благодаря, Руми, ще пробвам аеробиката сутрин.
    Засега се опитвам с по две тренировки на ден, защото се надявам на видим резултат до 1 месец (съчетано с твоите диети, разбира се :)), после може и да намаля на веднъж дневно.
    За мен важното е, че се чувствам добре след тренровка, но признавам че ме затрудняват повече от очакваното, не се считам за съвсем начинаещ, но понякога трудно изкарвам до края с твоето темпо 🙂

 130. Savina 10 юни, 2013 at 11:34

  Здравейте аз съм Савина и преди няколко сена направих 11 години.Аз съм 53кг и искам да отслабна.Ако искате ми вярвайте опитвала съм над 100 диети но никоя не помага.Аз намалих храната,и сега правя вашите упражнения.Нещо друго да добавя искам докато тръгна пак на училище да съм слаба!За да не ми се подиграват и не само това искам да се храня здравословно!Съвети?

 131. ИВА 10 юни, 2013 at 14:05

  Здравей Руми,искам само да те попитам клек с тежест за мускулен растеж ли е или по-скоро ще доведе до отслабване на дупето ми.Ако не може ли ми дадеш някъв съвет за растеж на дупето.Ще съм ти благодарна ако ми отговориш.

  • Руми 10 юни, 2013 at 14:10

   Ива, скоро ще публикувам тренировка за уголемяване на дупето.

 132. ИВА 10 юни, 2013 at 15:15

  Добре,чакам я с нетърпение.Благодаря ти много за бързия отговор!

 133. Tanya 10 юни, 2013 at 15:42

  Здравей, Руми! Тежа 48 кг и съм на 24 години. Слаба съм, но имам желание да се стегна цялостно, но най-вече в долната част на корема. Въпросът ми е трябва ли да спазвам някакъв хранителен режим или само физическите упражнения са достатъчни? Благодаря!

  • Руми 10 юни, 2013 at 16:30

   Tanya, опитах 2 месеца само с тренировки и ако не се получи каквото искаш, тогава включи и хранителен режим.

 134. Roni 10 юни, 2013 at 17:51

  Здравей, Руми !
  Страхотна програма си направила. Около две седмици тренирам по нея и има промяна. 🙂
  Толкова много неща научих от твоя сайт, особено за тренировките.
  Искам да те питам, какво представлява въглехидратна ротация и дали е полезна. Доста интересни неща прочетох по темата, но не мога да преценя. С такъв начин на хранене няма ли опасност да стресирам тялото си и да спра да отслабвам.
  Извинявам се ако не е тук мястото за такъв въпрос.

  • Руми 10 юни, 2013 at 17:55

   Roni, ако имаш да сваляш доста килограми и преди да са минали поне 4 седмици не виждам смисъл от въглехидратна ротация. При наднормено тегло добре действа диета с намалени калории, от тук следва, че ще се намалят и въглехидратите и протеина и мазнините.

 135. Десислава 10 юни, 2013 at 20:11

  Руми пак ще те питам, как да предотвратим мускулната треска на следващия ден след тренировката? Моля те отговори ме! Мерси предарително 🙂

  • Руми 10 юни, 2013 at 20:15

   Десислава, няма как. Леката аеробика помага, когато имаш мускулна треска.

 136. Нелина 10 юни, 2013 at 20:20

  Здравей,Руми чудя се каква диета да започна за да премахна бричовете и какви упражнения да правя какво би ми казала ?

  • Руми 10 юни, 2013 at 20:24

   Нелина, прочети коментарите преди твоя, вече ме питаха и отговорих 🙂

 137. Сами 11 юни, 2013 at 14:07

  Привет! Тези упражнения ми изглеждат наистина добре, но аз винаги съм смятала, че в домашни условия трудно се постигат добри резултати. Предпочитам да ходя на фитнес и там да получавам съвети на място от специалисти.

 138. Хриси 11 юни, 2013 at 14:23

  мацки, препоръчайте ми фитнес за района на бизнес парка в Младост София.

 139. Petya 11 юни, 2013 at 14:24

  Здравей, Руми от тази седмица започнах упражненията за начинаещи.Нека тази положителна енергия , която даваш на всички нас , многократно да ти се върне!Всичко е перфектно обяснено , но ако не те затруднява да отговориш за степ аеробиката , във всички упражнения е упоменато да се изпълнява на земя , т.е правя я без тенджерката(степа) на равна земя,нали?Ако е така ,не ми е ясно как ще изпълнявам упражненията .Предварително ти благодаря за отговора.

  • Руми 11 юни, 2013 at 16:16

   Petya, просто правиш стъпките без да се качваш на платформа, ако стъпвам върху тенджерата напред, ти стъпваш само напред. Ако минавам през степа настрани, ти стъпваш встрани без да се качваш на платформа. Пробвай и ще го усетиш 🙂

   • Petya 12 юни, 2013 at 07:41

    Руми , благодаря ти за търпението да отговаряш на въпросите ни.Всичко ми се изясни,в неделя ще играя степ аеробика.

 140. Ivona 11 юни, 2013 at 17:02

  Ivona May 22, 2013 at 10:55 pm

  Здравей Руми много съм отчаяна и ме е яд че се сетих 2 месеца преди морето,както и да е как мога да махна бричове и целулит какво ли не пробвах кремове ли не бяха и няма махане ..?

  Reply

  Руми May 22, 2013 at 11:17 pm

  Ivona, махат се с хранене и редовни тренировки. Започни програмата, под която си коментирала, избери си диета и ще има подобрение. За коя програма казваш Руми,че немога да те разбера нещо ?

  • Руми 11 юни, 2013 at 17:14

   Ivona, най-горе на тази страница е разписана 6 седмична тренировъчна програма!

 141. ИВА 12 юни, 2013 at 13:03

  Руми,когато изпълнявам аеробика не зависимо коя имам силна болка долу в ляво при продължителни подскоци например това според теб нормално ли е?И всъщност не съм толкова изморена,но болката ми пречи да продължа аеробиката

  • Руми 12 юни, 2013 at 13:26

   ИВА, не е нормално, спри веднага като получиш болка. Ако си здрава може би е защото ти идва в повече. На следващия ден ще издържиш повече. Ако не разгряваш може да е от това.

 142. ИВА 12 юни, 2013 at 13:39

  Не знам интересното е ,че дори не се чувствам изморена просто ме заболява много,не мога да си го обясня може да е защото тренирам след като съм се нахранила или няма логика да е от това?

  • Руми 12 юни, 2013 at 13:59

   Ива, ако е основно/голямо хранене, изчакваш 2 часа и тогава тренираш. Ако е малка закуска може и след 1 часа. Аз не мога да тренирам 3 часа след голямо хранене.

 143. Христина К. 12 юни, 2013 at 14:35

  Аз също предпочитам домашните упражнения, защото мисля, че са доста по-ефективни, от ходенето нафитнес.Хриси, препоръчвам ти СПАРК фитнес център. Не са много ниски цените, но за сметка на това си заслужава като обслужване. И все пак те агитирам да полагаш усилия и вкъщи, защото най-важното е да имаме дисциплината за постигането на резултати 🙂

  • Хриси 13 юни, 2013 at 12:59

   Здравей, Христина, благодаря за бързата реакция, поразрових се из нета и виждам доста хубави неща за спортен център Спарк. Видях, че има и басейн, той как е като ниво? много ми се ходи и на плуване, затова питам.

   • Руми 13 юни, 2013 at 13:06

    Хриси, под статиите се коментира във връзка с темата, по която е писано. В Интернет има много информация за басейни. Не искам да те засегна, а само да напомня, че това това не е форум. Ако имаш въпрос по 6 седмичната програма за начинаещи – ще ти отговоря, както ще се радвам и други читатели да се включат в дискусия по темата.

 144. krisska 12 юни, 2013 at 15:25

  здравей Руми искам да те попитам тази 6 седмична програма става ли за майки кърмачки понеже родих преди месец

  • Руми 12 юни, 2013 at 16:13

   krisska, става. Само да си се възстановила след раждането и да можеш да правиш упражнения. Започни с малко и леко, всеки стрес може да се отрази на кърмата и да спре. Затова внимаваш със стреса (не само от упражнения).

 145. Viktoriq 12 юни, 2013 at 21:21

  Здравей Руми на 17 години съм висока 1.72 и тежа 70 кг. 30 август съм на училищен лагер и искам до тогава да сваля 7/8 кг избрала съм си диета даже утре ще я почна.И така проблема ми е че имам много целулит по бедрата и дупето и малко бричове какво би ме посъветвала да правя от твойте програми
  Програма за стягане
  За начинаещи или
  Антицелулитни или Божествени тела . Искам само да получа отговор на въпроса коя програма да правя тоест кои упражнения.
  Благодаря!

  • Руми 12 юни, 2013 at 21:40

   Viktoriq, започни с упражнения за начинаещи, ако нямаш опит. Изчети коментарите преди твоя, дала съм съвети. Програмите са подредени по трудност е менюто „Тренировъчни програми“. Ако ти кажа да започнеш с „Ние не сме желета“, а си начинаеща – няма да можеш. Така че започни според нивото си.

 146. Viktoriq 13 юни, 2013 at 19:47

  Благодаря за отговора Руми наистина ми помогна много,а до тогава дали ще мога видимо да намаля брича и целулита знам, че за всеки е индивидуално,но попринцип питам :))))

  • Руми 13 юни, 2013 at 20:09

   Vikroiq, не знам 🙂 Но при всички случаи ще имаш напредък спрямо сега.

Коментарите са заключени

Стига мрънка

В популярния виц за човека, който цял живот се молел да спечели от тотото, но никога не пуснал фиш, има много истина. Всеки ден получавам ...