6 седмици след раждането


промяна след раждане

Чудех се какво магическо има в „40 дни след раждането“, защото всички казваха, нека минат „40 дни“. Наистина, 6 седмици след раждането се чувствам близо до предбременното ми състояние.

Разбирам защо всички ми казваха „нека минат първите 6 седмици“ и ще се почувстваш по-добре. Наистина така се случи 🙂

Първите 20 дни след раждането бяха тежки за мен от физическа гледна точка. Имах доста шевове, болеше ме опашната кост, не можех да седя на стол, имах мускулен спазъм на лявата половина на глутеуса и нямах физическа сила.

След втората седмица се почувствах по-добре, а след третата почти нормално.

За тренировки не съм си мислела изобщо. Исках само да се почувствам нормално. В края на третата седмица изпитах желание да се раздвижа и започнах да изкачвам стълбите в кооперацията. 6 етажа нагоре, 6 етажа надолу. Започнах с 5 пъти и стигнах до 9 пъти, което отнемаше около 18 минути.

В края на 5тата седмица ми се прииска да тренирам, ура! Защото преди това си мислех, че сигурно 2 месеца няма да искам нищо да правя. Усещането ми беше, че трябва време тялото ми да се излекува.

Мисля да си дам много време (4 месеца) да се възстановят коремните ми мускули, преди да започна със сериозни тренировки. До тогава ще тренирам леко и ще избягвам всички изолирани упражнения за корем.

3 килограма ме делят от предишното ми тегло.

Заради кърменето имам огромен апетит, сигурно ям по 3000 калории на ден. Не ги броя, но е много храна 🙂

Давам си 1 година време да вляза във форма. Не мисля да си ограничавам храненето или нещо специално. Ще си ям и тренирам и каквото се получи. 1 година след раждането ще се попитам „Искам ли нещо повече“ и тогава ще реша как да постъпя – дали да чистя мазнини или не.

Много ми се иска коремът ми да се прибира по-бързо, но уви, той се прибира с бавни (според мен) темпове. Търпение омммм 🙂

Добре, че ми хрумна да се снимам през 2 седмици, защото сега виждам, че има прогрес и коремът се прибира, просто трябва време и търпение.

Нямам стрии!!!

Мислех, че ще имам и фанатично се мажех по 2 пъти на ден.

Сутрин с крем на Мустела

Вечер с едно от тези масла:
карите, кокос и жожоба
масло от шипка
масло за бременни

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Как се чувствам като майка

Така както и като не бях майка 🙂 Не усещам някаква промяна в мен.

Има много промени в живота ми, но в личностен план не виждам промени.

Налага се да планирам много внимателно всички срещи и ангажименти извън къщи, защото кърмя на 2-3-4 часа и трябва да съм на разположение, когато бебето иска да суче. Планирането е доста трудно, защото Макс суче на поискване и няма съвсем точен ритъм, макар че най-често е на 3 часа и кърмя 8 пъти в денонощие.

Какво ми се искаше да знам преди раждането?

Кърменето отнема 8 часа на денонощие. Това беше шок за мен, че толкова време отива за кърмене. Животът ми е само кърмене 🙂 Всички ми казваха, че кърменето изисква отдаване, но имах нужда да чуя, че това са 8 часа на денонощие. Малкият сучеше около 50 минути, после оригване 10 минути, смяна на памперс 5-10 минути и минал 1 час и остават само 2 до следващото кърмене. Когато схванах това ми беше лесно да организирам работата и кърменето да вървят ръка за ръка. Макс вече суче само 20-30 минути, задобрял е много 🙂

Мога да се наспивам на части. Чувствам се наспала, ако събера 7 часа сън на денонощие, независимо, че не са последователни. Всички ми казваха, че няма да мога да се наспивам, което не е така. Ако сборно събера 2+2+2+1=7 часа сън, се чувствам добре.

При кърмене през 3 часа, няма как да спиш повече от 2 последователни часа. Радвам се, че приех новия начин на спане и не го правя на драма (освен, когато Макс реши да суче през 1 час, тогава си е драма, но е рядко). Милото много ми помага да се наспивам, като поема Мъника през 2 вечерни кърмения, за да мога да изкарам 2 смени по 2 часа сън необезпокоявано. Защото понякога Макс мрънка докато спи и аз се събуждам без той да има нужда от внимание.

Въпрос?

Какво искаше да си знаела преди раждането? Да помогнем на бъдещите майки 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!