6 седмици след раждането

47
промяна след раждане

Чудех се какво магическо има в „40 дни след раждането“, защото всички казваха, нека минат „40 дни“. Наистина, 6 седмици след раждането се чувствам близо до предбременното ми състояние.

Разбирам защо всички ми казваха „нека минат първите 6 седмици“ и ще се почувстваш по-добре. Наистина така се случи 🙂

Първите 20 дни след раждането бяха тежки за мен от физическа гледна точка. Имах доста шевове, болеше ме опашната кост, не можех да седя на стол, имах мускулен спазъм на лявата половина на глутеуса и нямах физическа сила.

След втората седмица се почувствах по-добре, а след третата почти нормално.

За тренировки не съм си мислела изобщо. Исках само да се почувствам нормално. В края на третата седмица изпитах желание да се раздвижа и започнах да изкачвам стълбите в кооперацията. 6 етажа нагоре, 6 етажа надолу. Започнах с 5 пъти и стигнах до 9 пъти, което отнемаше около 18 минути.

В края на 5тата седмица ми се прииска да тренирам, ура! Защото преди това си мислех, че сигурно 2 месеца няма да искам нищо да правя. Усещането ми беше, че трябва време тялото ми да се излекува.

Мисля да си дам много време (4 месеца) да се възстановят коремните ми мускули, преди да започна със сериозни тренировки. До тогава ще тренирам леко и ще избягвам всички изолирани упражнения за корем.

3 килограма ме делят от предишното ми тегло.

Заради кърменето имам огромен апетит, сигурно ям по 3000 калории на ден. Не ги броя, но е много храна 🙂

Давам си 1 година време да вляза във форма. Не мисля да правя диета или нещо специално. Ще си ям и тренирам и каквото се получи. 1 година след раждането ще се попитам „Искам ли нещо повече“ и тогава ще реша как да постъпя – дали да чистя мазнини или не.

Много ми се иска коремът ми да се прибира по-бързо, но уви, той се прибира с бавни (според мен) темпове. Търпение омммм 🙂

Добре, че ми хрумна да се снимам през 2 седмици, защото сега виждам, че има прогрес и коремът се прибира, просто трябва време и търпение.

Нямам стрии!!!

Мислех, че ще имам и фанатично се мажех по 2 пъти на ден.

Сутрин с крем на Мустела

Вечер с едно от тези масла:
карите, кокос и жожоба
масло от шипка
масло за бременни

Как се чувствам като майка

Така както и като не бях майка 🙂 Не усещам някаква промяна в мен.

Има много промени в живота ми, но в личностен план не виждам промени.

Налага се да планирам много внимателно всички срещи и ангажименти извън къщи, защото кърмя на 2-3-4 часа и трябва да съм на разположение, когато бебето иска да суче. Планирането е доста трудно, защото Макс суче на поискване и няма съвсем точен ритъм, макар че най-често е на 3 часа и кърмя 8 пъти в денонощие.

Какво ми се искаше да знам преди раждането?

Кърменето отнема 8 часа на денонощие. Това беше шок за мен, че толкова време отива за кърмене. Животът ми е само кърмене 🙂 Всички ми казваха, че кърменето изисква отдаване, но имах нужда да чуя, че това са 8 часа на денонощие. Малкият сучеше около 50 минути, после оригване 10 минути, смяна на памперс 5-10 минути и минал 1 час и остават само 2 до следващото кърмене. Когато схванах това ми беше лесно да организирам работата и кърменето да вървят ръка за ръка. Макс вече суче само 20-30 минути, задобрял е много 🙂

Мога да се наспивам на части. Чувствам се наспала, ако събера 7 часа сън на денонощие, независимо, че не са последователни. Всички ми казваха, че няма да мога да се наспивам, което не е така. Ако сборно събера 2+2+2+1=7 часа сън, се чувствам добре.

При кърмене през 3 часа, няма как да спиш повече от 2 последователни часа. Радвам се, че приех новия начин на спане и не го правя на драма (освен, когато Макс реши да суче през 1 час, тогава си е драма, но е рядко). Милото много ми помага да се наспивам, като поема Мъника през 2 вечерни кърмения, за да мога да изкарам 2 смени по 2 часа сън необезпокоявано. Защото понякога Макс мрънка докато спи и аз се събуждам без той да има нужда от внимание.

Въпрос?

Какво искаше да си знаела преди раждането? Да помогнем на бъдещите майки 🙂

47 comments

 1. Dani_b 20 март, 2017 at 15:51 Отговор

  Здравей, Руми,
  Като минала през два такива чудесни периоди от живота ми, мога да ти кажа, че изглеждаш наистина много добре. Мога дори да прогнозирам, че съвсем няма да ти е нужна една година за влизане във форма, но понеже сега все още ти е рано, не можеш да го усетиш. При нормално раждане коремчето се прибира напълно, процесът не отнема много време, съвсем скоро ще си си същата.
  Благодарение на Мустела и аз почти нямам стрии, много добро попадение е.Ти го знаеш, но да напомня, не спирай да се мажеш и сега, когато смъкваш коремчето.
  Поздравления за кърменето на поискване-най-сигурният начин да кърмиш дълго и без нерви.
  Много ми допада начинът, по който разсъждаваш-без стрес, спокойно и в полза на бебчо.
  А относно изненадите: за мен всичко беше ново, бях настроена приключенски към всички емоции след раждането и в известен смисъл нямах очаквания. Може би кърменето е най-трудния период, с който се сблъсква всяка майка, защото наистина нямаш никакво лично време, но това ще се промени с регулирането на режима, което става постепенно и изисква време.Някои между другото качват килограми точно заради кърменето, други пък не,аз например ядях много,а свалях …При всеки е различно,но имай предвид и това.
  Пожелавам ти прекрасно майчинство с прекрасния Макс.Наслаждавай се на всеки миг!

 2. Катя Антонова 20 март, 2017 at 16:35 Отговор

  Ооо, колко мило и хубаво написано! Напомни ми едни мои трепети. А друго си е сега, от първо лице, да усетиш Онзи глад на кърмещите майки 🙂 Така и забравих да попитам колко калории си заложила в моя кърмачески режим.
  Ето нещо любопитно за „наместването на чарковете“ в тялото – след първото ми раждане дълго време не ми ставаше халката, заради подутите стави. Когато попитах познат доктор кога ще се оправят, той каза „До 1 година“. Действително напълно в старата си форма (в детайли, които само аз си виждах) бях точно след година.
  А за кърменето – след още месец и нещо ще отнема удивително малко време. А Макс ще иска все повече да играе 🙂
  Иваше достатъчно неща, които никой не ми беше казал преди да родя. Вече не ги помня обаче 🙂

 3. Диляна 20 март, 2017 at 16:54 Отговор

  Искаше ми се да бях чувала за диастаза и начините да я избегна, защото вече година не мога да се възстановя заради нея… Дори ти бях писала за режим и го оставихме за по-натам, защото още беше рано, но така и не идва време 🙁

 4. Ваня 20 март, 2017 at 20:09 Отговор

  Много точно казано е за кърменето че отнема много време. И аз не го знаех, но и не ми пречеше. Интересно беше като ме питат какво правя по цял ден…кърмя по 10-12 часа на денонощие 😀
  Аз не бях подготвена за начина, по който усещам корема си начина, по който изглежда също така, но външния вид не ми беше голям проблем. Имах усещането че нямам коремни мускули, а не знаех че ще е така. Аз за по-малко от година бях на минус 2 килограма от преди за забременя, но мазнинките по корема останаха и чак сега (2 години след раждането) започнах да тенирам по-усилено вкъщи и се стопиха.
  Друго, за което не бях подготвена беше че гърдите станаха видимо различни от кърменето, защото бебето предпочита едната. За съжаление така си и останаха след кърменето.
  Мисля че би било много интересно да напишеш повече за възстановяването на коремните мускули и след секцио също.
  Чакам с нетърпение да напишеш за раждането с хипнобебетата.
  Пожелавам ти прекрасни моменти с Макс и да расте здрав, щастлив и да спортува, разбира се 🙂

  • Rumiana Ilieva 20 март, 2017 at 20:30 Отговор

   И моят корем изглежда и го чувствам сякаш е пихтия, странно мек е всеки път като го пипна. А преди беше твърд и с видими мускули. С интерес наблюдавам тази промяна и предстоящата такава.

 5. Радина 20 март, 2017 at 22:01 Отговор

  Здравей Руми, кога спря да тренираш и възможна ли е тренировка през първите няколко месеца?

  • Rumiana Ilieva 21 март, 2017 at 09:58 Отговор

   Виж постовете ми за бременни, там споделям кога спирам да тренирам. По спомен около месец преди термина спрях да тренирам, но не съм сигурна 🙂 За всеки това е индивидуално, кога започва и кога спира, зависи как се чувстваш.

 6. Юлия 20 март, 2017 at 22:35 Отговор

  Здравейте. Родих на 27.01.2017, момченце – Максим 🙂. С операция. Кърмя бебче. Вече и аз стигнах момента, когато ми се поиска да почвам да спортувам. Имам въпрос: възможно ли активно спортувне да повлияе на кърменето, например, да намали млякото или да промени вкуса му? Кърменето ми изтощава, нужлая се от почивки и имам опасение, че няма да успее да дойде „ново“ мляко за следващо кърмене, ако спортувам, а не почивам… ще съм благодарна, ако споделите Вашите усещания.
  Извинявайте за правописните ми грешки- рускиня съм.

  • Rumiana Ilieva 21 март, 2017 at 09:59 Отговор

   Всеки стрес може да се отрази на кърмата негативно, затова започни с по-леки тренировки и плавно увеличавай натоварването. А за вкуса – опитай кърмата преди и след тренировка и ще имаш инфо от първа ръка 🙂 Аз тренирам сега и имам кърма. Тренировките са ми леки, защото сега започвам след около над 2 месеца без тренировки.

 7. Катерина 21 март, 2017 at 06:41 Отговор

  Ами Руми сега като казваш, че не си можела да седиш заради шевовете ми е съвестно, че не се сетих да споделя една малка тайна…в аптеките продават възглавници за след раждане/гинекологична операция, представлява нещо като детски пояс и за мен това беше животоспасяващо направо, две седмици я мъкнех из целия апартамент, супер удобна е. Повечето майки не са чували, може би някоя бъдеща майка ще прочете поста ми и ще й бъде полезно. Иначе поздравления изглеждаш супер, сигурна съм че ще бъдеш страхотна майка! 🙂

  • Rumiana Ilieva 21 март, 2017 at 10:00 Отговор

   Благодаря за инфото. Аз знаех за тези възглавнички, но не знаех че се продават в аптеките и не се сетих да проверя там. Правех си импровизирани пояси 🙂

 8. Vania 21 март, 2017 at 09:08 Отговор

  Здравей Руми, в твои клипове с упражнения съм виждала, че имаш котки може ли да кажеш как съчета бременността и малкото бебе с гледането на котки?
  Поздрави
  Ваня

  • Rumiana Ilieva 21 март, 2017 at 10:01 Отговор

   Нямам котки от 1 година, отидоха си … Иначе щяха да си живеят заедно с бебето, не планирах да правя нещо специално.

 9. Дени 21 март, 2017 at 10:02 Отговор

  Поздравления за бебчето, Руми!
  Да, кърменето наистина изисква много време, което ме завари неподготвена с първото ми дете. Но с второто вече имах опит и използвах това време за почивка и за себе си. Гушвах си бебчо и тъй като бях задобряла с позите за кърмене, можех да чета книжка, докато кърмя. Гледах филми или сериали на таблета или просто си почивах. Нощем си гушвах бебчето и той си сучеше, а аз си спинках. По някое време като се прибудя го оригвам, люшна го и той пак си заспи. Искаше ми се при първото бебче да ми бяха казали да го давам по спокойно с кърменето и да използвам времето за почивка за мен и бебето. Мислех си, че живота ми ще бъде както преди, ако добре го планирам, но не беше така. Първите 2-3месеца са само за теб и бебето. Бъдете заедно. Почивайте си! Светът ще почака!
  Поздрави!

  • Весела Димитрова 21 март, 2017 at 12:52 Отговор

   Точно по същия начин е при мен. Първият път ми беше доста трудно , отнемаше ми много време, но успях да кърмя почти 3год. Сега го давам много по-спокойно вече 1 1/2год и е значително по-лесно и подредено.
   Поздравления, бъдете здрави!

 10. Ваня 21 март, 2017 at 10:09 Отговор

  Ох, животът ми беше кърмене .. имах чувството, че бях прикована за леглото гола от кръста нагоре и само чаках някак да ми подаде бебето.. Така си откарвахме над час в началото, докато стана, да сменя памперса, да се раздвижа малко и то пак гладно.. Ако не ми течаха гърдите, сигурно нямаше да се обличам хаххаа
  Руми, а ти изглеждаш страхотно за такъв кратък период след раждането 🙂 Сигурна съм, че всичко ще си дойде на място много много скоро 🙂 Направо си представям следващото ти клипче, което ще е от трениращите майки с бебчета вместо гири 🙂

 11. Николина 21 март, 2017 at 10:46 Отговор

  Руми, ще споделиш ли в коя болница и при какъв лекарски екип си родила? Питам, защото обикновено, когато лекарите чуят, че майката е над 35 г, да не говорим над 40 г., винаги отсичат – само секцио! Та ще ми бъде полезно да знам за тези, които дават шанс на естественото раждане и са склонни да се вгледат и да преценят спецификата на всеки отделен човек, а не само и единствено поради възрастта да те причисляват към всички останали в конвейра.
  Предварително ти благодаря за споделянето.

 12. Христина 21 март, 2017 at 14:17 Отговор

  Руми, искам да те поздравя за рожбата! Да сте живи и здрави, много щастливи и спокойни!
  А ти изглеждаш сияйно чудесно!

 13. Силви 21 март, 2017 at 14:47 Отговор

  Руми, повече от прекрасна си!
  Относно кърменето имам различен опит с двете си деца! С първото кърмех 6 месеца на 3-4 часа и го чувствах като ангажимент. Второто дете го кърмех на поискване ( По 7-8 пъти в денонощие) година и половина. И въпреки че всички ме съжаляваха кога спя и си почивам… се чувствах страхотно!
  Да, кърменето е грижа и отнема от съня, времето и енергията ни – но е временно явление и прекрасни изживяване, ако ти имаш нужда от това!
  Успех и се наслаждавайте на всеки безценен миг заедно ❤️

 14. Силвия 21 март, 2017 at 16:25 Отговор

  Здравей Руми,

  Радвам се, че си в отлично настроение и добро здраве. Надявам се малкият юнак да расте бързо и все повече и повече да те радва. Най-вече да е жив и здрав, както и нека Бог да го пази. Също и теб, както и таткото на младежа и цялото ви семейство.

  Относно коремчето ти: Не се ужасявай, защото наистина е временно. То ще се прибере в първоначалната си форма, ако става дума за мускулите само. При раждане със секцио може би процесът ще е по-бавен, но това е толкова индивидуално, че няма как да се предскаже колко време ще отнеме. При нормалното раждане е по-бързо, просто защото природата си знае работата. При мен дори предвид наднорменото тегло, коремът ми и след двете деца се сви в рамките на месец. Мазнината си остана, но това е друга тема. При първото ми дете, веднага след като родих, изпаднах в ужас. Мислех си, че така и ще си остане да виси плътта. Направо не можеш да си представиш какъв кошмар изживях, докато майка не се намеси и ми забрани категорично да го стягам с каквото и да е. Послушах я и се оказа права. Нямаше смисъл да се шашкам така. Затова и ти не го вземай навътре. Тялото ти знае как да работи за възстановяване. Всичко ще бъде наред. Вярвам, че е така, а е видно и от снимките ти!

  Кърменето: Да, наистина е много ограничително откъм планиране на времето, излизанията и т.н., но пък нито за миг не съжалих за него. Трудно ми беше и с двете деца. С второто нямаше достатъчно мляко и започнах да му давам адаптирани млека към 3 мес., както и да го захранвам с „човешка“ храна, защото постоянно си беше гладно. На мен специално кърменето ми беше много по-трудно и изтощаващо от бременността, защото постоянно трябваше да внимавам с кафетата и лютото. Другото много важно нещо е да бъдеш спокойна. Стресът и истериите веднага отиват в млякото, ако мога да се изразя така, а оттук насетне се сдобиваш с неспокойно и ревящо бебе. Просто трябва да не се тормозиш и натоварваш психически от нищо и за нищо. Всичко останало може да почака. Другото, което ми хрумна е, че всяко детенце е различно и няма правила за кърменето. Просто когато почувства, че е гладно, то ти дава знак. Ако и да е през 3 часа. Аз никога не съм правила режим на децата. Когато са поискали, са получавали. После с нормалната храна установихме часовете, а не докато кърмех. Според мен първата половин година ще ти е по-ограничена, но после всичко ще си влезе в нормален ритъм. Аз не съм фен на кърменето пред публика, пък за навън, на обществени места – абсурд, така че ми беше наистина трудно, но пък си струваше, слава Богу.

  Ако ме попиташ обаче, какво ми е било най-трудното нещо, то това е безсънието. Няма да разказвам подробности, защото са лични, а и прекалено стресиращи за млади и бъдещи майки. Просто всяко детенце си е различно и само по себе си цяла вселена.

  Сигурно си забелязала и друго. Вече спиш като диво животно. Т.е, не спиш, а си в дрямка. При най-малкия странен звук подскачаш и веднага поглеждаш към малкия. Аз и до ден днешен останах така. В състояние съм да чуя дори как си променят ритъма на дишане, докато уж спя. Сигурна съм и че всички останали майки са в това състояние (нито сън, нито будност), инстинктът работи на пълни обороти, за да можем да реагираме веднага. Така и трябва да бъде. Просто, почивай си винаги когато и както можеш. Дори да е само за десетина минути. От все сърце се надявам Макс да е спокойно и нощно-спящо бебе, ала дори и да не е, това няма значение, защото един ден, когато се обърнеш назад, ще ти липсва беззъбата усмивка, но за сметка на това до теб ще стои един красив млад мъж, нали?

  Пожелавам ти всичко най-добро, още много прекрасни емоции и преживявания, както и щастливо безоблачно детство на малкия. Бог да ви пази!

 15. Деси 21 март, 2017 at 18:05 Отговор

  Здравей Руми, изглеждаш страхотнo. Сигурна съм, че много скоро ще станеш стегната в корема както преди :-). При мен най-голямата драма е този корем, след 3 години след раждане. Аз родих секцио, но предполагам, че с подходящи упражнения корема може да се прибере напълно. Иначе, за мен най-важното, което всяка една бъдеща майка трябва да знае предварително е как се кърми, да има на кой да се опре, при нужда. Аз не можах, но се радвам от все от сърце, който се е справил с най-важната мисия. За мен сестра ми е най-големия боец, и при нея беше неуспешно при първото дете, но при второто се получи макар да беше много трудно. Така, че наслаждавай се на кърменето, само незнам защо толкова се увеличава апетита…:-).

  • Rumiana Ilieva 21 март, 2017 at 18:56 Отговор

   100 Мл кърма са 70 калории, които тялото трябва да произведе. Отделно трябва енергия (калории) за самото производство. И ако произвеждам 1000 мл кърма, педполагам ми трябват +1000 калории 🙂

 16. Надежда Спасова 23 март, 2017 at 09:55 Отговор

  Руми и аз кърмех така, по едно време започнах да спя на дивана с бебето върху мен „на цица “ 🙂 така си откраднах малко повече време за сън .. 🙂

 17. Ивелина Янакиева 23 март, 2017 at 13:47 Отговор

  Съчетаването на режима на мама и бебе, time-management-a, умората от разпокъсания сън и непридвимостта на това дали детето още иска да суче на 1-2-3 часа – наистина следродилният период не е лесен, но със всеки изминал ден и двамата ще се напасвате все повече към режимите си. 🙂 За мен голяма негативна страна на кърменето е стоенето на едно място за дълго време – не предполагах, че ще стоя по 2-3 часа с дете на ръце седнала. … Успех Руми! – Кърменето е наистина най-доброто за бебенцата – без съмнение! Моята дъщеричка я кърмих 1 година и 2 м., но ако можех да върна времето назад, бих я кърмила повече, защото след отбиването започна да се разболява. 100 пъти предпочитам ангажираността на кърменето до 2-3 г възраст пред безсънните нощи над болно дете. Ако позволиш бих ти дала идея за нова статия – амо може били дала информация за хранителните добавки, които си пила по време на бременност. Само фолат и рибено масло ли са? Благодаря ! Поздрави!

  • Rumiana Ilieva 23 март, 2017 at 13:59 Отговор

   Благодаря за споделеното! Пиех и още пия доста добавки. В момента работя по моя линия добавки, подходящи за бременни с моята генетична мутация (MTHFR). Пия мултивитамини и минерали, билки и екстракти от полезни храни, рибено масло и пробиотици.

 18. Nikolina 29 март, 2017 at 11:28 Отговор

  Руми, изглеждаш страхотно. Аз 3 месеца след раждането имам 4 кг, за сваляне, но благодарение на теб, се научих да гледам образа в огледалото, а не цифрите на кантара, а образа определено не ми харесва. През бременността спрях да тренирам рано, а след 40 ден от раждането започнах да тренирам и сега се чувствам добре. Не ми се иска да използвам и кърменето за оправдание да не тренирам, че за 2 години ще стана огромна. За сега имам проблем с храненето, наблягам много на сладкито, може би заради липсата на сън. Иначе идеята за статия за приема на добавки докато кърмим много ми допада. Успех на теб и малкия сладур и с нетърпение очаквам програма за възстановяване след раждане. Със здраве

 19. Мария 30 март, 2017 at 07:23 Отговор

  Руми, моля те напиши пост и за раждането ти – с теб бяхме от самото начало, седмица по седмица те следяхме в очакване на щастливия край…сега някак ни изостави на финала и прескочи направо на 6 седмици след раждането. Мисля, че не е само мое желание 🙂

  • Rumiana Ilieva 30 март, 2017 at 18:35 Отговор

   Минимум 2 месеца след операцията. Зависи как се чувстваш. Аз съм нормално раждане и започнах на 6та седмица само с клекове и махове с крака за дупе. Тренирам, но много леко.

  • Rumiana Ilieva 5 април, 2017 at 17:12 Отговор

   Индивидуално е. На една приятелка след година. Моят избледня наполовина 8 седмици след, но пак доста се вижда.

 20. Jana 6 април, 2017 at 20:31 Отговор

  И аз искам да знам повече за самото раждане, а също така и по-подробно за витамините и пробиотиците, които приемате. Моето момче е на 6 месеца и все още ми е трудно да свикна с новият си график, чувствам се недоспала, през деня все гледам да свърша нещо, после съм уморена да тренирам, та в тази връзка ще ми е много интересно да науча как минава един ваш ден сега, сама ли гледате вашето момче или някой ви помага, уморояавте ли се лесно през деня, как намирате време и за работа, бебето по колко часа спи и т.н. 🙂

  • Rumiana Ilieva 7 април, 2017 at 07:56 Отговор

   Ще пиша по тези теми и аз се организирам още. Работя, гледам малкия, имам помощник за неговото гледане и смятам, че всеки трябва да има. Не се изморявам много лесно, ако съм спала сборно 7 часа на денонощие. Понякога спя само 5 часа и тогава ми е като в мъгла 🙂 Ще пиша и за добавките, които приемам, доста са и затоа разбработвам собствена линия с добавки, че ми беше трудно да ги събирам от 100 места и шишета. Хубаво е да има 1-2-3 добавки, които да се пият, а не като мен 10 шишета.

 21. Maria 6 май, 2017 at 14:39 Отговор

  Здраве Руми! Бих искала да те попитам на коя марка Folate си пила по време на бременност? Тази активна форма на фолиевата киселина нали е може да се пие при нормална бременност без мутации? Благодаря ти предварително! Желая ти слънчеви дни с твоето малко съкровище! 🙂

  • Rumiana Ilieva 9 май, 2017 at 19:34 Отговор

   Метилираната форма на фолата може да се приема от всички. Витамините ми за бременни бяха с такава. Солгар имат също.

 22. Dит 16 май, 2017 at 08:38 Отговор

  Привет,
  Аз също като теб нямах никакви стрии, бях изключително доволна.
  Когато започна кърменето обаче, гърдите ми доста се нацепиха. Поне по 5-6 стрии на гърда, което е доста неприятно. Въпреки мазането не можах да се спася. При теб получи ли се нещо подобно и как успя да се опазиш?

  • Rumiana Ilieva 16 май, 2017 at 11:00 Отговор

   Не, нямам стрии. Важно е да се приема с добавки или да ядеш достатъчно витамин C и цинк. Ако се приема цинк е важно да е с мед, иначе меда много спада.

Добави коментар

Стига мрънка

В популярния виц за човека, който цял живот се молел да спечели от тотото, но никога не пуснал фиш, има много истина. Всеки ден получавам ...