Пролетна салатаБезвъглехидратно меню очевидно е меню, в която липсват въглехидарти. Това меню бързо понижава теглото, особено ако се съчетае с някаква тренировка (фитнес, аеробика, тенис, футбол).


 


Трудно е да спазваш безвъглехидратно меню по 2 причини.


 


1. Много малко храни не съдържат въгхлехидрати.


и


2. Тялото започва да си иска въглехидрати още към края на първия ден и е възможно да получиш главоболие, световъртеж, отпадналост – казвам това от личен опит. Всеки път, когато намаля въглехидратите получавам главоболие, но обикновено след втория, третия ден нещата се нормализират и свиквам с ниския прием на въглехидрати.


 


Като цяло няма кой знае какви страшни неща и можеш да опиташ безвъглехидратно меню. Например културистите я правят една-две седмици преди състезание, за да изчистят до максимум мазнините от тялото си, така че релефа на мускулите да се вижда по-добре под кожата.


 


Щом в храната ти няма да има въглехидрати тогава остава да ядеш белтъчени и мазнини. Ако искаш да отслабнеш (т.е. да намалиш мазнините в тялото си), тогава едва ли искаш да ядеш и мазнини. Т.е. остава да ядеш само белтъчени. Като цяло това не е близко до естественото хранене и смятам, че трябва да се прави за определен период и след това да се спре.


 


С две думи, ако искаш да свалиш килограми прави безвъглехидратно меню, но нека да не е за повече от 2-3 седмици. След това започни да приемаш и храни, които съдържат така наречените „бавни” въглехидрати, които са от „добрите” въглехидрати.


 Какво може да се яде, когато си на безвъглехидратно меню?
/с уточнението, че храните по-долу все пак съдържат въглехидрати/

 


Яйчни белтъци


Месо – пилешки гърди, риба тон, телешко и патешко филе – печени или варени (в никакъв случай пържени и панирани).


Обезмаслено кисело мляко


Соеви продукти (обезмаслени или с намалена масленост)– тофу, соево мляко, соево брашно.


Зеленчуци


Кълнове


 


Примерно безвъглехидратно меню


 Закуска – 7-8 часа
Белтъците на 6 сварени яйца, за да е по-вкусно и 20 грама краве сирене

 Преди обяд – 10 часа
1 кисело мляко (0% масленост)

 Обяд 12-13 часа
200 грама месо на скара (филе) и колкото искаш голяма свежа салата (шопска, зелена, зеле, краставици…)

 След обяд 15-16 часа
100 грама кълнове от леща (може да се овкусят като салата и може и друг вид кълнове). Съдържат 22% въглехидрати, но да кажем, че са мнооого полезни заради калия, който в 100 грама кълнове е 300 мг и също така около 170 мг фосфор. Изледвания показват, че хранения които съдържат калий повлияват благопроятно високото кръвно налягане (все пак не хуквай към аптеката за калиий преди да питаш докторите дали имаш нужда от него 😉 ).

 


Вечеря, не по-късно от 18-19 часа
Супа от тофу (обезмаслено или с ниска масленост). За 1 човек – нарязваш на кубчета 150-200 грама тофу, малко праз, няколко гъби и с малко вода и сол слагаш да поври за 5-10 минути. Ядеш горещо :).

Като цяло безвъглехидратно меню може да се каже, че не съществува, защото почти всяка храна съдържа въглехидрати и е трудно да намериш какво да ядеш. Успех :).