Бременност – 19 седмица


Най-интересното тази седмица беше регулярният преглед и ултразвукът 😀 Видяхме бебо и беше супер готино, искам всеки ден да го гледам.

Бебо вече е с главата надолу. Краката му са точно на пъпа ми, седнал в поза Лотус и познай какво видяхме първо да стърчи между краката 🙂 .

бебо 19 седмица

Сложил е ръчички на лицето си. Разгледахме го подробно и бавно, можеше още да го погледаме 🙂

бебо 19 седмици лице

Ултразвукът трябва да е поне 1 час, като могат да ми дадат накрайника на мен и да си лежа и да си го движа и разглеждам. Иска се фантазия и обемно виждане, за да си представиш някои неща, особено като са в различни равнини. Затова е нужен поне 1 час 🙂

bremennost-19-sedmica-9

Как се чувствам
Супер, супер, супер! Настроението ми е много позитивно. По-романтична съм и заливам Милото с любов 🙂 Много съм спокойна. Приемам всичко толкова спокойно, чак не мога да се позная. Имам мега силен инстинкт за самосъхранение. От километри идентифицирам дали нещо ще мине близо покрай корема ми и за милисекунди имам тактика как да го избегна. И в същото време срещам плота в кухнята с корема, защото забравям, че вече съм с различни габарити, но и в кухнята не съм нащрек и не анализирам кое ме застраша 🙂

Колко е голямо бебето
Според главата на бебето, статистически се изчислява големината му. Прегледът беше на 18 седмици и 5 дни, а бебо е голям като за 20 седмици, което статистически означава 347 г. Проверих статистика и в 20та седмица бебето е около 300 грама и 25 см дълго от главата до петите.

На половината от бременността (20 седмица, аз съм 19та) бебето е ½ от дължината, която ще се роди и само 1/10 от теглото си. Т.е. от тук натам бебо предимно ще дебелее 🙂 Милото се е родил над 4 кг и се чудя дали нося бебе гигантче 🙂

Симптоми
Забелязах, че една голяма брадавица е станала огромна! За сега не й обръщам внимание, но след като родя ще се занимая с нея. Чудя се дали не е от инжекциите, които си слагам всяка вечер, в следствие, на което тази брадавица да се храни по-добре и да расте. Тя е от този тип, които са неравни и тъмни, а не гладки топчета.

Пъпчето ми е различно. Не мога да кажа какво точно, но е различно.

Веждите ми се къдрят и са буйни, да очаквам ли скоро и мустаци, ха!

Задъхвам се от дейности, които преди не усещах. Това е нормално. С нарастване на матката се избутват всички органи нагоре и за белите дробове остава по-малко място.

Храни, които не понасям
Няма нещо конкретно. Каквото преди бременността не обичах и сега не обичам.

Храни, които обичам
Салата, салата, салата! Добре дошли обратно, зелени салати 🙂 През първия триместър не можех да ям зелении, защото много ми се гадеше от мисълта за тях, макар инцидентно някоя салата да успяваше да се прокрадне и то с желание. Така и не разбрах как тогава мразех салати и примерно 1 път на 10 дни исках салата?!

зелена салата

Сега любима салата ми е някакъв вид зелена маруля, бейби спанак, магданоз, розови домати, краставици Гергана, малка глава стар лук, нарязана на едро, всичко овкусено със зехтин, повечко ябълков оцет и малко хималайска сол. Лук не мога да ям и го деля в салатата, но ми харесва да го има, така бях и преди да забременея, макар тогава да хапвах и малко зелен лук (сега не слагам зелен, защото не го виждам сред марулите и не мога да го деля).

Нектарините са голямата ми любов това лято. Майтапя се, че бебо ще се казва Нектарин 🙂

Ябълки ми се ядяха и едва преди няколко дни намерих такива, които да ми харесват, хем сладки, хем кисели.

Все още всичко кисело ми е любимо. Но спрях с по 1 буркан на ден естествено ферментирали кисели краставички. Как си ги ядях без нищо, ммм, вкуснооо.

Ето един мой обяд, нося си го в пластмасова кутия за храна (не съдържа Bisphenol A (BPA)) с охладител, супер удобна, лека и с възможност да запази храната свежа дълго време. Охладителят се слага в камера за през нощта, а на сутринта се слага в кутията. Всичко, без охладителя, може да се мие в съдомиялна.

Има кутия за храна в овален вариант, с различно разпределение.

кутия за храна с охладител

3 бъркани яйца с малко зехтин и 100 г спанак
2 огромни ябълки, като едната я изядох докато се готвеха яйцата, защото не се побра в кутията, много големи ябълки бяха
1 авокадо, като не ми се побра в едната малка кутийка и сложих остатъка върху яйцата.

bremennost-19-sedmica-kutia2

Най-долу, под охладителя сложих ябълката.

bremennost-19-sedmica-kutia3

След това се слага охладителя. Ако няма нужда да охлажда се използва като разделител и държи горните кутии да не падат върху храната отдолу.

bremennost-19-sedmica-kutia4

В горните 2 кутийки сложих, в едната яйцата, в другата авокадото.

bremennost-19-sedmica-kutia5

Тренировки
Тренировките ми са много добри. Все още тренирам с 5 кг гири. Някои тренировки са с 3 кг, защото включвам упражнения за малки мускулни групи като бицепс и трицепс. В другите ми тренировъчни програми не тренираме изолирано бицепс и трицепс, защото се тренират заедно с гърба и гърдите. Но в програмата за бременни имам предвид това, че ни чака да носим бебе, а това става предимно на ръце и затова подготвям мускулите на майките да са силни и издръжливи.

фитнес 19 седмица бременност

От друга страна от втория триместър няма лицеви опори в програмата, и за да не изостава трицепса, включвам и изолирани упражнения. Доста кофички има в програмата за бременни, защото с едно упражнение натоварваме гърдите, гърба, рамото, трицепса, че и дупето, ако се комбинира с повдигане на ханша.

Снимам 4 пъти седмично 2 тренировки на български и 2 на английски. Отделно разработвам тренировки, като една изигравам цялата, а другите само ги разписвам и опитвам отделни упражнения, а за кардиото си водя видео записки 🙂

Измислям кардио движения, които после не помня и затова снимам с камерата 10 секунди и после си ги гледам и избирам какво да използвам 🙂

Спрях с подскоците и интезивните тренировки още като разбрах, че съм бременна, така че не си представяй бясно кардио 🙂

Изминати стъпки
Тази седмица* ходих по-малко, защото имах доста работа на компютъра и доста срещи, за които се придвижвах с транспорт. Обикновено съм над 100 000 крачки за седмицата. Засичам крачките с fitbit гривна, като целта е 15 000 крачки на ден минимум. Имам дни с под 10 000 и обикновено наваксавам уикенда с по 20 000 крачки на ден. Тогава ходя до Южния парк, до там е 3000 крачки, в самия парк се разхождам, връщането и то е 3000 и през деня като ходя насам натам и станали 20 000. Обаче след толкова ходене си усещам стъпалата уморени и тогава си мечтая за масажа на Милото. Велик е!

разходка по време на бременност

*Седмиците на бременността ми текат от сряда до вторник, а fitbit седмиците се засичат от неделя до събота, така че има малко разминаване между това какво е седмица, но не мисля че е от значение. Споменавам го информативно.

Тегло
Специално за вас се претеглих вчера и днес 🙂 Качила съм около 4.5 кг.

За покачването на тегло по време на бременността искам да споделя нещо. Към мен имаше очаквания, като „О, ти почти нищо няма да качиш“ (защо пък да не кача, бременна съм, да свалям ли?!) или „Ще качиш само на корем“…

Качвам си навсякъде 🙂 Още от 7ма седмица започнах да замазнявам и това ме радваше, защото знаех, че това е симптом, че всичко този път е наред. Имам си бричове, които преди нямах, целулит по дупето (целулитът е мазнини, които стоят на дупки, зависи как кожата държи мазнините), бедрата и ръцете не са така релефни. Качвам мазнини предимно по женските зони – дупе и бедра. Което е супер! Счита се за здравословно за бебето, майката да качи между 3 и 5 кг мазнини по време на бременността. Отделно има покачване на килограми заради увеличеното количество кръв, околоплодни води, плацента, гърди, и самото бебе и др.

Замазняването не ме притеснява и не смятам да му отделям повече внимание. Радвайте се на новите ми бузи 🙂

Сън
Спя супер, въпреки многото ставания до тоалетната. След всяко ставане започвам нов сън. Сънувам мнооооого и големи странности. Имах нов сън за раждането.
Раждането е да следиш креватче, в което има пашкулче. Един ден пашкулчето беше станало одеалце и от него се подаваха глава и ръчики. Бебето се беше родило 😀

Не знам как в сънищата ми има темата за конкретно раждане, при положение, че не си го представям. Когато ми мине мисъл за раждането си казвам, че ще е страхотно и каквото има да се случва, ще го посрещна спокойна и позитивна. Т.е. не си представям нищо конкретно, а се настройвам позитивно.

Започнах да уча по програма за естествено безболезнено хипнораждане, но съм направила едва 2 сесии и това е нещо, за което трябва да заделя време и да правя всеки ден. Практикува се самохипноза, релаксация и медитация. Методът е на Jerry Kein. Ще пиша повече, като напредна, за сега само съм го разгледала и леко пробвала. Предварителната информация казва, че са достатъчни 4 седмици практика за този метод и май затова се подмотвам 🙂

Стрии
Нямам стрии, освен малките леки чертички, които и преди имах. Фанатично се мажа по 2 пъти на ден. Стискайте ми палци да нямам стрии!

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Все още не го усещам, но Док обеща следващата седмица вече да има някакви осезаеми движения. Усещам го цялостно. Мисля, че усетих като се завърта от главата нагоре, до главата надолу, като завъртането беше надясно. Т.е. усещах опъване отдясно в продължение на 2 седмици. Вече опъването спря. Понякога усещам по-голямо напрежение някъде, но не е движение. Така че, с нетърпение чакам конкретни движения 🙂

На прегледа видяхме, че е спокоен и спи с нос в шепи. Седи със свити крака пред него (нещо като поза Лотус).

Интересни неща
Върнах си страстта към готвенето, о, йе! През първия триместър се насилвах 1 седмица да готвя и разбрах, че няма да го бъде. А сега искам да готвя, да мисля рецепти, да творя …

bremennost-19-sedmica-v-magazina

Настроение
Миличко, позитивно, романтично, женско, грижовно. Песни и филми ме разплакват повече от преди.

Липсва ли ми нещо
Подскача ми се в тренировките, но от съображения за сигурност не скачам*.

*Има жени, които могат да скачат и да бягат докато са бременни, но за себе си усещам, че не е моето нещо в този момент. Скачането и бягането не са противопоказни по време на бременност. Скачането и бягането са индивидуални за всяка бременна. Зависи дали е скачала и бягала преди да забременее и от това, как се развива конкретната бременност.

Съвети, които получавам
Хора, които рядко ме виждат, ми казват „Умната“, „По-спокойно го давай“, „Разумната“ … и от този сорт … Добре, че хората, които най-често са около мен не се отнасят различно или все едно съм болна.

Едва ли съм единствената бременна, която се дразни, когато я третират по този начин.

В очакване на
(феталната морфология вече е направена, разказвам за нея в поста за 22 седмица)
Феталната морфология. Все още не съм проучила къде, но очаквам да е дълъг ултразвук, което значи любимото миии 🙂 Док каза да не правя 3 различни фетални морфологии (както споделих в седмица 17), защото ще получа 3 различни гледни точки, което не е добре за менталното ми здраве 🙂 . Освен това толкова чест ултразвук не е ясно дали е здравословно*.

*Ако има майки, които им се налага да правят често ултразвук, моля да не изпадате в паника, правите най-доброто за ситуацията, в която се намирате! Мисля, че моят Док искаше да ме разубеди да не ходя на 3 фетални морфологии.

Покупки
Взех си още мазила против стрии на:

Mustela

Масло от кокос и карите (ший), съдържа и масло от жожоба.

Още едни дънки за бременни. Мислех с 1 чифт да карам, но след като една сутрин беше още мокър и се чудех какво да облека, взех решение за втори чифт. Както имам 2 фланелки за бременни, да има и 2 чифта дънки. Вторите са леко изтъркани, щеше да е хубаво да са скъсани, така и нямам скъсани дънки (не съм попадала на модел, който да ми стои добре).

дънки за бременни

Този черен потник е официалният ми. Ако съм седнала на маса не се вижда, че съм по дънки и минавам за официално облечена. Взех го да се намира, ако ми се наложи да облека нещо неспортно. А и ще мога да го нося и след бременността, харесва ми.

bremennost-19-sedmica-potnik

Въпроси
Сънувахте ли докато бяхте бременни?
Идеи към мен? От какво ще имам нужда?

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!