Бременност – 23 седмица


бременност 23 седмица

През тази седмица имах доста срещи, като най-ярки бяха тези с Наталия Кобилкина и Инес Субашка, за които ще ви разкажа най-долу. Бебо си има ритъм на ритане и спане 🙂

Как се чувствам
Пълна с енергия и в добро здраве. Усещам ограниченията на бременността, като по-бавно ходене, по-плавни движения, без резки ставания и хуквания. Свикнах да съм плавна, мека и да се движа като лебед. Вече ми идва отвътре да стана или да седна плавно.

Какво ново
Предпочитам някой друг да ми събуе дънките 😀 Все забравям като обувам и събувам да завъртам коляното настрани. Първо винаги опитвам по начина за небременни и като не стане, завъртам коляното настрани и действам 🙂

Колко е голямо бебето
По статистически данни в 23та седмица бебето е дълго над 28 сантиметра и тежи около 500 г. Започва да разпознава повтарящи се звуци като прахосмукачка, или ако има животни в дома, лаене и мяучене. Бебето има по-ясни усещания за движенията на майката. Не знам дали има някаква връзка, но много ми се танцува и си представям, че танцуваме заедно с Бебо. Избирам танци с плавни движения на ханша ляво дясно.

Симптоми
Носът ми се запушва. За сега не е драма, защото се редуват двете ноздри и мога да дишам. Още от 6-7ма седмица започна това запушване. Налага се да чистя носа си по много пъти на ден, защото произвежда огромни количества твърд материал, направо не мога да повярвам какво производство върви! Не са сополи, а някакви твърди образувания, които даже не са в носа, а идват някъде от дълбините на веждите 😀

Храни, които не понасям
С храната съм на 6, ям всичко, все едно не съм бременна.

Храни, които обичам
Нищо, за което да копнея. Често ям тиква, защото й е сезон и много я обичам. Ето една закуска – печена тиква, лимонов сок, канела и орехи. Така на снимка изглежда малко количество, но е в голяма купа, а и често си правя втора доза. Много е вкусно с лимоновия сок. Яко витамин А ям през бременността!

тиква с лимон, орехи и канела

Тренировки
Тренировките ми са супер. Продължавам работа по програмата за бременни. Една и съща тренировка я снимам на български и след това в друг ден на английски. Имам сила. По-бавна и плавна съм в тренировките. Няма я високата интензивност от преди.

Изминати стъпки
Измервам стъпките с fitbit гривна. Информация за нея има на сайта на fitbit. Не мисля, че измерва точно и смятам, че надписва малко броя стъпки. Но това, което е важно, че надписва по един и същ алгоритъм всеки ден, т.е. мога да следя тенденция. През лятото се целех в средно 15 000 крачки на ден. Сега вече не правя дълги разходки, основно заради това, че ходя в магазина и нямам време за това. Но гледам да ходя с метрото и имам ходене до и от метростанцията. Новата ми цел е 10-12 000 крачки на ден. Намалих целта си, защото в момента ми е невъзможно да правя разходки по 1.5-2 часа, както правех лятото. Няма смисъл да се травмирам с невъзможно цели.

Поставила съм си цел, която леко ме изважда от зоната на комфорта и ме принуждава да правя малко усилие, за да я достигна.

Е, тази седмица, нямах време да положа усилие и имам средно по 9 689 крачки на ден 🙁

bremennost-sedmica-23-fitbit

Тегло
Не съм се теглила.

Сън
Супер спя, макар и на части, заради завъртанията от една страна на друга и ходенето до тоалетната. Но след това заспивам дълбоко и всеки път сънувам. Вече не мога да си спомням сънищата. Само знам, че съм сънувала много.

Стрии
Няма стрии. Продължавам с фанатичното мазане. Предразположена съм към стрии и не знам дали мазането помага, но ще разберем накрая.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Бебо рита, спи, рита, спи. Има си цикъл 30-40 минути рита, 30-40 минути спи. Когато съм права или ходя, обикновено не рита толкова, даже може да пропусне цикъла. Но седна ли, яко ритане започва. Разбира се винаги трябва да седя с прав гръб. Ако съм наведена напред започва да рита повече, може би му отеснява или нещо го притискам. Толкова прав гръб не съм поддържала, колкото през бременността.

Наблюдавам и други бременни по улицата, всички ходят с прави гърбове, като кралици. Може би бебето ни кара да се изправяме?!

Настроение
Позитивно, с мелодраматични моменти, ако видя нещо мило (филм, книга, хора).

bremennost-23-sedmica-smeshki
Майтапим се на гърба на Бебо, после той на наш гръб 😉

Липсва ли ми нещо
Да си обувам чорапите без да казвам „Опа“ 😀 Забелязах, че като си повдигам крака и го сгъвам, бедрото се опира в корема и ми става дискомфортно и полагам усилие, което преди не съм правила. И казвам „Опа“ 🙂

Въпрос
Обичахте ли някой да ви обува и събува? И кога започнаха да ви тежат тези дейности?

За срещата ми с Инес Субашка

руми с инес субашка

Много харесвам Инес и работата й! Завиждам за продуктивността, с която пише 🙂

Инес Субашка е фитнес треньор, занимавала се е професионално с баскетбол, а от 2011 година списва блога inspiredfitstrong.com, където увлекателно разказва за своите експерименти с тренировките и храненето.

Инес се открои веднага с появата си. С дългите си статии, подкрепени с факти и наука, и с личните си експерименти. Радвам се на личните и професионалните й предизвикателства, за които пише откровено.

Видях се с Инес на представянето на първата й книга и разбира се, взех си автограф и снимка 🙂 Все още не съм прочела цялата книга. Първоначалното ми впечатление е, че има МНОГО какво да се научи и препоръчвам всеки да си я вземе.

Има ли вече прочели цялата книга? Да споделят мнение, моля 🙂

За срещата ми с Наталия Кобилкина

руми с наталия кобилкина

Наталия Кобилкина е клиничен психолог, семеен терапевт, сексолог, консултира за психология на бизнеса, мастър по НЛП, Ериксонов хипнотерапевт и водеща на семейни констелации на френската школа на Идрис Лаор.

Харесвам Наталия от времето, когато се появи в шоуто на Слави Трифонов, преди това не бях чувала за нея. Хареса ми как откровено говори на теми, които са притеснителни за повечето хора, предмет на мълчание, шушукане или мръсни вицове.

След време случайно разбрах, че Наталия води семинари за личностно развитие, които са много силни и вдъхновяват цялата публика. Стана ми интересно, отидох на сайта й и се абонирах за имейл листа й.

В един момент избрах за себе си семинар и се записах. Срещата с Наталия се оказа преобразяваща за мен. Бях започнала промяна, на която тя се оказа катализаторът.

С Наталия явно трептяхме на една вълна. Разказах й с какво се занимавам и тя предложи да направим заедно програма за личностно развитие за жени. Наталия има тайна академия за жени, в която онлайн работи за душата и сърцето, така че жените да са щастливи в работата, любовта и семейството. Сподели, че й липсва аспекта работа с тялото и предложи това да е моята част в програмата. Разбира се, че приех 🙂

Обаче съм бременна, така че се отлага, докато се появи Бебо. Имам време да го помисля как да стане по най-хубавия начин, за щастието на всяка жена 🙂

Въпрос
По време на бременността имахте ли необходимост да разчистите и подредите ангажиментите си и усещахте ли, че имате силата да се справите с притеснения и блокажи?
При мен тази необходимост се появи заедно с увереност, че това задължително ще се случи с позитивен край и сякаш във всяко едно отношение трябва да мина на следващо ниво, за да посрещна предизвикателството Бебо.

Усещам спокойствие, увереност и желание да се отърва от страхове. Даже си повтарям „Аз от нищо не се страхувам“, чух тези думи от Деси Николова, която написа книгата „Щастлива бременност, като моята„.

Деси написа книгата, за да мотивира бременните да очакват най-доброто и да не се страхуват. Бременността е нормална част от живота на жената. Събитие, което е повод за радост и уважение.

Средствата от продажбите от книгата, отиват за закупуване на кувьози за недоносени бебета. Аз подкрепям нейната книга, като дарих част от средствата, необходими за отпечатването и помагам да стигне до повече хора, като я подарявам на бременни приятелки. Книгата е много позитивна и полезна. Важно е да се обграждаме с щастливи истории докато сме бременни, особено в България, където основно се разказват страхотии 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!