Бременност седмици 28-31


Прекрасниии <3 как сте? Настроението на макс ли е? Моето супер 🙂 Само съм малко изморена, но това е нормално. Този пост е обобщаващ за 4 седмици бременност от 28ма до 31ва. Прекъснах воденето на дневника в този период поради това, че трябваше в магазина да решаваме постоянно изникващи предизвикателства. Как се чувствам
До към 30та седмица изпитвах доста умора, дали от бременността или от това, че много часове бях на крак. 30та и 31ва седмица усетих прилив на енергия, но и може би това, че започнах да си поспивам повече няколко дни в седмицата даде отражение.

Въпреки умората и предизвикателствата успявам да задържа позитивизма си, при това без усилие. Имах няколко дни, в които позитивизмът ме беше напуснал и ми бяха потънали гемиите, но може би е нормално, когато има криза в бизнеса да има момент на катарзис и след това отново да гледам напред.

В магазина се сблъскахме с проблеми, за които не бяхме подготвени и нямахме представа. Трябваше в движение да ги решаваме. Справихме се, но беше трудно!

Физически се чувствам добре. Понякога вечер имам напрежение в таза, но ако се наспя, на сутринта нищо ми няма. Мисля, че е от по-дългото стоене права, взех си бележка да не го правя повече!

Какво ново
Хрумна ми да си измеря гръдната обиколка и ханша. Брей, качила съм по 9 см и на двете места, вече съм с ханш и бюст 97 см!!! Секси мама 😀 Талия не мерих, къде ми е талията 😀

На бедрата съм качила +4 см и не е мускул 😉

Симптоми
Пъпът ми излезе навън, стърчи като бутонче.
Имам тен на горната част на тялото. Гърдите и корема са по-тъмни от другите части на тялото. Не знам кога се е случило това.

Тегло
В края на 7ми месец и началото на 8ми съм качила между 9 и 10 килограма.

Тренировки
Тренирам, че и снимам програма за бременни. Обикновено правя 4 тренировки на седмица. Понякога 5, ако съм много заета 3. Тренировките са кратки и винаги мога да вместя една за 10 минути, но ако изтърва да е сутрин или през деня, вечер просто не мога. Вечер искам само да лежа 🙂

Чакам да вляза в 8ми месец, за да доснимам програмата за бременни. Искам да снимам тренировките за определен месец, когато и аз съм в този месец.

Изминати стъпки
Минавам минимум по 10 000 крачки на ден. Има дни, когато минавам по-малко, но и дни когато минавам повече, така че за седмицата имам средно 10 000 на ден.

Сън
Ако не е запушеният нос и ставането до тоалетната, може да определя съня си като чудесен. В началото на бременността много сънувах, мисля че и сега е така, но не помня сънищата. Виж какво решение за запушен нос намерих.

Решението работи, проблемът е, че смянам на коя страна лежа и след всяка смяна отнема няколко минути да ми се пренастрои носи, а през това време не мога да спя.

Веднъж получих силна крампа на прасеца докато спя и да видиш как се изправих бързо в леглото през коремна преса. От началото на втория триместър се изправям само странично от легнало положение, това е правилният начин.

Направих си анализ и се сетих че 2 дни не съм приемала калций. Понякога забравям да си пия добавките или се сещам късно вечер, когато не можеш да ме вдигнеш от леглото, освен ако не е нещо живото застрашаващо.

За крампи е чудесна комбинацията магнезий + калций, макар лекарите да твърдят, че калцият няма нищо общо с крампите.

Не съм привърженик да се пият добавки и по време на бременността въвеждам нова добавка, само ако се налага. За съжаление ми се наложи да пия доста добавки и при това, докато ги пия има огромна разлика в начина, по който се чувствам. С добавки се чувствам в пъти по-добре.

Калций започнах да пия, когато започнаха усещанията за крампи и схващания и получих първата сериозна крампа на прасеца. Беше в началото на втори триместър. Интересно, че 2 дни след прием на калций (само това бях променила), крампите спряха. При това започнах с малка доза калций, винаги започвам с минимума с добавките и постепенно увеличавам с малко, но само ако се налага.

Искам да напиша отделен пост за добавките, но честно казано хич не ми се пише, защото са много 🙁 и ми се щеше да мина без тях.

Но, ако някой има крампи, приемам магнезиев цитрат 134 мг – 2 капсули (дозата е 3, но с 2 се чувствам добре).

Този калций – започнах с 1 капсула, дозата е 3. Съдържа и витамин D, но само 1000 IU в доза, така че приемам само 333 IU витамин D с калция. Витамин D е много важен за усвояването на калция и е супер, че го има в тази добавка. Споменавам го в случай, че приемаш отделно витамин D, да коригираш седмичната си доза. Виж ето тук писах какво е важно за усвояването на калция (с две думи наличие на магнезий, витамини D и K2).

Понеже си следя витамин D с изследвания, знам че все още няма нужда да добавя 15 000 IU на седмица, за да е в добри граници.

В 31ва седмица започнах да приемам и витамин D отделно. От преди бременността знам, че имам нужда от 15 000 IU на седмица, за да поддържам добро ниво на витамин D.

Стрии
Нямам 🙂 Мажа се по 2 пъти на ден.
Сутрин с Мустелата.

Вечер с едно от тези масла – карите, кокос и жожоба, масло от шипка, масло за бременни.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави Бебо
Какво прави – побойник е 😀 Голям бой отнасям! С Милото като гледаме сериал и съм го гушнала и той отнася бой 🙂 Това е хубав начин бащите да усетят бебетата, защото мисля, че докато жената е бременна, бащата не усеща връзка с бебето, но с ритниците нещата си идват на мястото 😉

Настроение
Весело. Мисля, че хипнобебетата много ми помагат да приемам всичко, което ми се случва. Живея си в щастливия балон и не допускам нищо и никой да ме притеснява.

Липсва ли ми нещо
Липсва ми предишната подвижност.

Покупки
Нищо не съм купила, освен тези буийки, които ми проговориха, като ги видях.

топли буйки

Въпрос
Искате ли да споделя за тъмната страна на бременността? В постовете ми споделям предимно веселите неща, тъмните ги спестявам, защото много бременни четат този дневник и не искам да ги сугестирам с тъмни неща. За бременността най-често се говори като за нещо трудно, тежко, но това е част от живота. Ако искате ще споделя, но ще съм завоалирана и ще използвам позитивен изказ, без думи, които се свързват с нещо тъмно 🙂

Въпросът ми е продиктуван от това, че искам да предавам нещата каквито са. Усещам, че може би звуча захаросано, защото не всичко е цветя и рози. Но пък смятам, че бременните трябва да живеят захаросано, за да неутрализират всичко, което са чували за раждането до момента.

Спестила съм ви някои предизвикателства, през които минах 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!