Прекрасниии, тази рецепта се получи маниакално вкусна! Топи се в устата и след като пробвах една хапка, изядох 2 парчета!!! Идеята беше само да опитам, че бях вечеряла доста, но този чийз кейк е неустоим. Ако отслабваш, хич не го прави. Ще го изядеш целия.

Ако имаш повод, направи 2-3 торти, че да има и за гостите.

Кремът е като маскарпоне. Толкова вкусен, че ми иде да греба с лъжица директно от формата за тортата. Мисля да го опиша като отделна рецепта за маскарпоне без млечни за хората, които не могат да ядат мляко. Ако не се използват плодове ще се промени количеството на водата и меда, трябва да го пробвам, за да имаме точни мерки.

Много обичам рецептите да са с точни грамове, мериш, забъркваш и всичко се получава. Като видя рецепта с чаши и супени лъжици, полудявам. Вкъщи имам 10 различни по вместимост чаши, коя да използвам 🙂

Чудя се дали този крем не е по-добър от маскарпоне, вярно че отдавна не съм яла маскарпоне и може да не му помня добре вкуса, но пак да кажа, кремът е маниакален!

Единствен недостатък на крема е, че след 48 часа си променя вкуса и трябва да се изяде преди това. Запазихме 1 парче с цел да видя как се държи в хладилника. Най-вкусен е крема първите 48 часа. После потъмня леко и имаше различен вкус. За протокола държах го директно в хладилника, а не в кутия, където може би по-дълго ще запази вкуса си. Но не се притеснявай, трудо е да остане повече от 48 часа от този чийз кейк 🙂

Блатът не е нищо особено на фона на крема. Не че е лош, просто е класически блат за сурова торта от ядки и фурми. Мисля, че ще се пробвам да измисля друг блат следващия път, защото кремът е МНОГО специален.

Сега е сезонът на ягодите и точно така съм замислила този чийз кейк. Но понеже ягодите са алерген, а аз кърмя, реших да ги сменя с ананас. Нооо усещам, че и с ягоди ще стане мега вкусно. Ягодите не са така сладки като ананаса, затова опитай крема и прецени дали да увеличиш меда на 50 г.

Използвах много сладък суров ананас, ако твоят не е много сладък, увеличи малко меда.

чийз кейк без глутен

Напиши ми имейл с две вълшебни думи „Искам промяна“ и ще те науча как да поглезиш сетивата си, докато работиш за перфектната си форма 🙂

Продукти за блата
(използвам форма 20 см, ако използваш по-голяма, умножи продуктите по 1.5 или по 2)
150 г бадеми
100 г фурми (става си сладко с толкова, може да се намалят на 60 г)

Продукти за крема
(ако удвоиш продуктите, ще имаш двойно количество от този съвършен крем ммм)
50 г кокосово брашно
150 г топла вода
200 г кокосов крем, леко топъл (това е смлян кокос, само това съдържа)
50 г кокосово масло, втечнено
30 г мед (може да се пропусне, ако е сладък ананасът)
200 г ананас/ягоди за смилане в крема
250 г ананас/ягоди на парченца, добавя се накрая и не се смила

Приготвяне на блата
Бадемите се смилат в кухненски робот с S образния нож. Добавят се фурмите и се мели докато „тестото“ започне да се слепва. Изсипва се на дъното на форма за торта с отделящи се стени. Притиска се силно към дъното. Добре е хубаво да се притисне и да се отделят няколко минути на тази стъпка. Може да се притиска с пръсти или с опакото на лъжица.

Приготвяне на крема
В блендер се слагат всички съставки без кокосовото брашно и ананаса на парченца. След като стане на гладка каша се добавя кокосовото брашно и кремът веднага се сгъстява. Накрая се добавя ананасът на малки парченце и се разбърква с лъжица (не се блендира). Кремът се изсипва върху блата, заравнява се и се слага в хладилника за поне 3 часа.

Предупредена си, че може да изядеш цялия чийз кейк!!!

Но аз ти предлагам да хапваш в точно за теб количество, докато влизаш във форма 🙂 Ето какви резултати постигнахме с вкусно меню, включващо подобни вкусотии 🙂

Постигането на топ форма може да е така вкусноооо, започва с две думи „Искам промяна“ :))

чийз кейк без мляко