Да хапваме вкусно през октомври


Прекрасни, всеки сезон ни дарява с богатството си на вкусове, цветове и ухания 🧡 А есента е изобилна в това отношение! Много често се смята, че през студените месеци от годината, нямаме достъп до свежи плодове и зеленчуци, знаеш в България туршиите са на почит и ако са естествено ферментирали зеленчуци, те приканвам да ги хапваш спокойно и то целогодишно, но ако са от туршиите приготвени с много мазнина, оцет, те съветвам да ги пропускаш.

Предизвиквам те да хапваш вкусно, разнообразно и цветно през цялата есен, за да продължиш да приемаш много витамини и минерали и през този сезон. В България имаме огромно разнообразие от плодове и зеленчуци през октомври, наслади им се.

Подбрала съм за вас няколко много вкусни, полезни и лесни есенни рецпети. Може да приготвиш и двойна, тройна порция, за да имаш ястие за няколко дни. Или пък да я споделиш със семейството си.

Пригответе ги с Любов и Благодарност! ❤️

Закуски

1. Бърза пица с тиква и чиа
Октомври е известен с тиквите 😃 Няма да те карам да правиш фенери, а да ги хапваш приготвени по различен начин. Уникални са тиквите според мен, може да станат и като закуска и като основно ястие, като десерт, ммм. Доста ниско калорични са, което ги прави близки до зеленчуците, може да ги хапваме в по-големи количества, а в същото време, някои сортове са тооолкова сладки, че добре изпечени за 1-2 часа във фурната, се превръщат в перфектния десерт.
100 г сурова тиква има само 26 ккал. Богата е на калций (а тиквеното семе още повече), магнезий, фосфор, калий, има защо да хапваш тиква.

2. Пастички от тесто с круши и тиквен крем

3. Сладък крем от цвекло

Основни
1. Пръчици от картофи и тиква със сминдух
Ах, сминдуът! Любимата ми подправка-лек. Неизменно присъства в ястията ми и особено по време на детокс. Сминдухът e едногодишно растение от семейство Бобови (познат у нас още като чимен или тилчец). Семената и листата му се използват като подправка и това в България е широко известно, защото е основна съставка на любимата на много българи шарено сол. Ето тук може да прочетеш повече за сминдуха и неговите ползи.

2. Ризото с тиква и песто

3. Супа с броколи, червено цвекло и семена (веган)
Червеното цвекло е вълшебно ❤️! Цвеклото е изключителна храна за трениращи. Червеното цвекло е много богато на нитрати (спокойно, не са тези с лоша слава), които повишават издръжливостта по време на тренировка. Повече информация за цвеклото и неговите плози при тренировка, като антиоксидант, като защита на черен дроб и бъбреци, подобряващ когнитивната функция и други ползи, може да видиш тук.

4. Крем супа с праз, гъби и броколи
Празът е един от любимите ми продукти през студените месеци. Влюбих се в праза, когато разбрах, че освен вкусен, е невероятно добър да си завъдим от добрата чревна микрофлора. Нали знаете, че колкото и пробиотици да приемаме, те имат нужда от ПРЕбиотици, за да си направят колония. Празът съдържа фибри, които са ПРЕбиотици. Пребиотиците са храна за пробиотиците. А пробиотиците, като видят праз в корема, викат „home, sweet, home” 🙂 и заживели щастливо 🙂

Виж тази статия и съм сигурна, че ти също ще заобичаш праза завинаги.

С любов,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!