Това меню за влизане във форма направих специално за приятелката ми, Мимоза, която тежеше 60 килограма и искаше да свали 7 килограма като крайна цел, но хич не си пада по стриктни менюта.

„Мимоза“ е подходящо, за хора, които не обичат да закусват, имат динамичен живот, нямат много време за готвене и не обичат да спазват менюта.

Така, че целта ми беше да направя меню, което не прилича точно на специално меню и в същото време е проста за правене и има разнообразни храни, за да не омръзва, това си е предизвикателство!).

Първоначалната цел беше 55 килограма, която променихме на 56 килограма след един месец на менюто – това означава да се сваля по един килограм на седмица, което е здравословната норма.

Това може да се постигне с ниско въглехидратно меню, при която се приемат основно храни съдържащи протеин, бавни въглехидрати и хубави мазнини.

Любимите храни на Мимоза са – пиле, суджук, сухари, яйца, плодове, зеленчуци, пуканки, топено сирене, сирене за мазане, лютеница, кашкавал, сирене, сосове за салати, филе от месо, грах, картофи, леща, боб, ориз, спагети, макаронени салати, пици, мляко – кисело и прясно.

За съжаление, за да отслабне Мимоза, нейното меню за влизане във форма няма да включва – сухари, топено сирене, сирене за мазане, сосове за салати, варива, макаронени салати, спагети и пици. Сухарите приличат на хляб (по хранителни съставки), но всъщност не са, защото 100 грама сухар е по-калоричен от 100 грама от хляба, от който е направен сухара. Това е така, защото сухарът съдържа по-малко влага от хляба.

Тези храни са с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, затова не е добре да се консумират докато влизаш във форма.

Храните, които ще включим в малки количества са – плодове, сирене, кашкавал, картофи и ориз, за да направим менюто по-поносимо и приятно за Мимоза. Сиренето и кашкавалът са добри източници на протеин, но са и мазни и затова ще бъдат в малки количества.

Добавям от себе си ядки – сурови орехи и тиквени семки, които Мимоза каза, че обича.

Целта е да направя едноседмично меню, като приеманата през седмицата храна е разнообразна, така че менюто да може да се прилага в продължение на месец-два без риск за здравето.

Тъй като менюто ще е дълго, ще има 1 ден от седмицата в който Мимоза може да яде каквото си иска, но да не прекалява с количествата.

Отбелязвам, че Мимоза обича да спортува и поне 2 пъти седмично ходи на аеробика, таебо или друг вид гимнастика, което усилва ефекта от менюто за влизане във форма.

И така менюто ще включва основно – месо, риба, яйца и мляко. За запълване на корема ще се ползват свежи салати, без ограничение в количеството. Добре е да се овкусяват с малко олио или зехтин, най-добре да се мери със супена лъжица. Тъй като в менюто няма много мазнини, добре е все пак да има някакви и да бъдат от „добрите“. Ако купуваш зехтин нека да е Extra virgin – това означава, че е първа обработка, защото всяка следваща намалява съдържанието на важните ненаситени мастни киселини.За подтискане на глада за въглехидрати ще се използват – ориз, картофи, по 1 плод на ден и пълнозърнест хляб в малки количества.

Ядки за междинни хранената.
Сирене и кашкавал за овкусяване на салатите и за малки сандвичи.
Храненията ще бъдат 10.30-11 (закуска), 12.30-13.30 (обяд), 15.30-16.30 (след обедна закуска), 19-20 (вечеря).
Часовете не е важно да се спазват, все пак Мимоза е работещо момиче и не винаги е удобно да се яде по часовник :). Важно правило е да не се яде след 8 вечерта (даже след 6 вечерта, но приятелката ми няма възможност да яде по това време). След този час могат да се консумират само зеленчуци, които ще нарека „занимавки за пред телевизора“.
Кафе и чай могат да се пият по всяко време, но без захар и без мед.

Понеделник
Закуска – 1 филия хляб Бонус с 30 грама сирене (100 грама сирене разделено на 3 части, няма проблем ако се яде 20 или 50 грама, защото количеството е малко и не влияе особено).

Обяд – 200-250 грама филе от месо (пиле, телешко, патешко) със свежа салата (без сос за салата, само лъжица олио и оцет).

След обедна закуска – 200 г пълномаслено кисело мляко, но не подсладено.<

Вечеря – 200-250 грама риба на скара (или консерва риба тон ФИЛЕ В СОБСТВЕН СОС, а не парченца филе в собствен сос) и свежа салата. Рибата може да бъде пъстърва, хек, сьомга, ципура, скумрия, лаврак.

За пред телевизора – вземат се 2 големи краставици, белят се бавно, после се режат на дълги ленти, по желание се посоляват и се ядат бавно. Идеята е да се занимаваш докато гледаш телевизия.

Вторник
Закуска – 5 лъжици суров ориз, вари се с вода, сол (по желание) и подправки (според вкуса – черен пипер, червен пипер, чубрица, къри …). Приготвя се от предната вечер и трябва да си го носиш в офиса. Свареният ориз става много вкусен, ако се смеси със ситно нарязан домат. Може да се добави 1 лъжица зехтин или олио.

Обяд – 200-250 грама филе от месо (пиле, телешко, патешко) със свежа салата.След обедна закуска – 1 ябълка

Вечеря – 200-250 грама риба на скара със свежа салата

За пред телевизора – 50 грама сурово тиквено семе не белено, идеята е да се занимаваш да го белиш.

Сряда
Закуска – 2 варени яйца с 50 грама сирене

Обяд – Месо на скара със салата

Следобедна закуска – 1 банан или 1 ябълка или друг плод.

Вечеря – Риба на скара със салата.

За пред телевизора – моркови.

Четвъртък
Закуска – 1 филия хляб Бонус с 50 грама кашкавал.

Обяд – Месо на скара със салата.

Следобедна закуска – 200 г кисело мляко.

Вечеря – Огромен печен картоф със 100 грама сирене. На заведение може да си поръчаш картофи соте, макар че те са много мазни и за компенсация направи 30 минути ходене. (не че може да се компенсира с толкова ходене, но все е нещо)

За пред телевизора – краставици със сол

Петък
Закуска – 1 чаша прясно мляко

Обяд – Месо на скара със салата

Следобедна закуска – 50 грама сурови орехи

Вечеря – Риба на скара със салата

За пред телевизора – 1 чаша прясно мляко

Събота
Закуска – фреш от 1 грейпфрут

Обяд – Дюнер – голям 🙂

Следобедна закуска – мляко с нес кафе или капучино (без сметана).

Вечеря – Пилешки дробчета или сърчица с чаша вино.

За пред телевизора – в събота не се гледа телевизия 🙂

Неделя – ядеш каквото искаш
В този ден се яде 3 пъти каквото искаш. Има 2 условия, да не се прекалява с количеството и да има поне 3 часа между всяко ядене. Примерно меню със „забранени храни“:

Закуска – 1 принцеса

Обяд – Пица

Вечеря – Шоколадова торта

С това меню за влизане във форма, ако имаш да сваляш повече от 5-6 килограма, би трябвало да сваляш по 1 килограм на седмица. Ако добавиш тренировки 3-4 пъти седмично, влизането във форма става по-лесно и бързо. През първите 2 седмици се отслабва по-бързо, а през вторите две темповете намаляват. Тогава е добре да се добави допълнително физическо натоварване, което може да е 30 минути разходка или ходене на пътечка.