Емоционалното хранене


Прекрасна,

Днес искам да си поговорим по една тема, която през годините стотици пъти е излизала като въпрос към мен, но едва сега мога да говоря свободно и по-задълбочено по нея.

Като уточнявам, че не съм напълно изчерпателна, но мисля, че ще ти помогна да поставиш добри основи.

Дори много пъти да си чела по темата, проучвала, дори да мислиш, че знаеш всички решения, прочети тази статия.

Много често хората казваме “Аз това го знам”, но пропускаме факта, че може да го знаем от друг ъгъл или от друго ниво на осъзнаване. Да не сме имали уши да го чуем по-рано.

Напоследък, когато слушам книги (така основно “чета” в днешни дни) се изненадвам от неща, които уж ги знам 😊 Знам ги, но ето, днес имат друго значение за мен, успявам да ги чуя по различен начин, имат различно отражение в моя живот, помагат ми днес, за разлика от всички други пъти, когато съм ги чувала.

Затова, съветът ми е никога да не отхвърляш с лека ръка информация, която знаеш 😊

Емоционално хранене – познато ли ти е?

Дали нон стоп не се случва да си във въртележката – спазваш стриктен режим на хранене, тренираш редовно цял месец и след това изведнъж ей така от нищото се озоваваш в една ръка с цял шоколад, в другата отваряш чипс, изяждаш всичко в рамките на 10 минути и след това следва цунамито, наречено чувствам се виновна…

Аз самата нямам личен опит с емоционалното хранене, защото не ми се е случвало, но през годините съм отговаряла на хиляди запитвания как да се справя с емоционалното хранене.

Отговорът ми през всичкото това време беше “Виж какво запълваш, каква нужда, потребност, емоция с храната”.

Днес минавам една крачка напред и споделям с теб всичко научено през последните близо 2 години, в които уча за психотелесен терапевт.

Препоръчвам да се запознаеш с тази книга, ако емоционалното хранене е част от твоя живот.

Знаеш ли, че връзката с храната си прилича на връзката с майката.

Ако имаш добра връзка с майка си, вероятността да си изпитвала емоционално хранене е по-малка.

Ако обаче, когато видиш, че майка ти звъни по телефона или всеки път, когато се сещаш за нея, идват негативни емоции, то връзката ти с храната вероятно не е никак добра.

Майката е тази, която ни храни пряко (кърмене) и преносно с ласки, внимание, любов, разбиране, храни ни емоционално.

Аз самата имам изключително добра връзка с майка ми, чувствам се безусловно обичана, приета, подкрепяна, мога да съм аз самата! Моята майка е богиня, чувствам и вярвам в това 💗💗💗

Вероятно затова и никога не съм минавала през въртележката емоционално хранене…

Връзката с майката = връзката с храната.

Съветвам те да обмислиш да поработиш върху връзката с майка си.

По-долу ти давам съвети как да намалиш емоционалното хранене.

Не очаквай изведнъж емоционалното хранене да спре, така че виж стъпките, през които минава всяка осъзната промяна.

Първо осъзнаване, през което преминаваш е след като вече се е случило емоционалното хранене – натъпкване с храна и признаване пред себе си, ядеш без да си гладна и не се чувстваш добре = емоционално хранене.

Емоционално хранене е да ядеш без да си гладна, без да мислиш какво и колко и да се чувстваш виновна след това.

Всеки път, когато се храниш емоционално и се хванеш, разпознаеш го – поздрави се, че си разпознала. Даже и да се хванеш, след като вече си го направила.

Осъзнаването е огромна стъпка напред!

Второ осъзнаване е, когато се хващаш, докато го правиш – храниш се емоционално и се хващаш в този момент, докато ядеш. Може вече да си към края, може да си в средата на емоционалното хранене, но го разбираш в момента, в който се случва.

Поздрави се, че вече си една стъпка напред, хващаш се докато се случва.

Трето осъзнаване – започваш да се храниш, но осъзнаваш, че не си гладна и спираш. Случва се в началото на храненето, все още не си изяла кой знае какво, просто усещаш, че не си гладна и се храниш по други причини, а не защото ти се яде. Спираш, намираш друг начин да се “нахраниш” с позитивни емоции.

Четвърто осъзнаване – имаш огромно желание точно сега в този момент да изядеш нещо, но не просто да си похапнеш, а да ядеш много. Знаеш, че не си гладна, но имаш огромното желание да ядеш. Няма да се храниш емоционално, макар да искаш да го направиш. Осъзнаваш че с храненето искаш да запълниш друга празнина.

Прекрасна, това са осъзнаванията, през които минават повечто хора, които се справят с емоционалното хранене. Ти къде си в този процес?

Все още не осъзнаваш въобще, че има емоционално хранене или пък си в първо осъзнаване?

Може би ти самата не разбираш защо се храниш емоционално? Това е въпрос, който вероятно ще се реши на лична терапия.

Сега споделям с теб 2 примера от приятелка, която се справи с емоционалното хранене. Тя откри защо се храни емоционално, защо все не може да влезе във формата, която желае, а все е на диета и тренира редовно. Месеци след като разбра коя е нейната кукичка, която я завърта във въртележката емоционално хранене, вече отслабва с лекота и всеки път, когато има порив за емоционално хранене, тя знае, че всъщност въобще не е гладна, а причината за нейното желание за хранене е друга.

Ето и нейните 2 причини за емоционално хранене:

1. Когато има конфликт с човек – майка си, приятелка, любим, дете, колега. Тя се ядосва, че срещата, комуникацията не е протекла по начина, който е очаквала, чувства се зле, започва да обмисля още и още за конфликта, чувства се още по-зле и се нахвърля на храната.

2. Когато е затрупана от хиляди задачи, не знае от къде да започне, притеснява се, че ще закъснее с всички срокове и нищо не е под неин контрол. В такъв момент започва да яде, защото това е, което тя може да контролира. Тя може да контролира какво и колко да изяде, но не може да контролира валящите задачи. Прави нещо, което й дава спокойствие и чувство на контрол.

Прекрасна, подобри начина, по който се свързваш с майка си и ще се справиш с емоционалното хранене 😊

Може би знаеш, че аз съм чревоугодник! На сайта ми има много рецепти, с които да се храниш супер вкусно.

Най-естественото нещо е да искаме да ни е вкусно и да не ядем каквото и да е.

Разковничето за супер формата е да се храним, когато сме гладни и с количествата, които са съобразени с целите ни.

Когато премахнеш емоционалното хранене от живота си, винаги ще се храниш балансирано и вкусно.

Ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

• 20+ тренировъчни програми, с нарастващо натоварване, за да се развиваш постоянно и да няма плато
• 500 + изключително вкусни рецепти, подходящи за всеки вкус, включително пица, паста, десерти, българска и интернационална кухня. Може и трябва да ядеш любимите си ястия, за да се настроиш, че това е промяна на начина на живот, а не нещо временно.
• Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма)
• Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот
• Йога практики
• Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме
• Предизвикателства, в които получаваш мотивация и съвети от мен

С любов,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!