Страхотни, ароматни, лесни и бързи бисквити. Получават се меки, а не хрупкави. Аромът на фъстъците е много силен и вкусен, за който обича. Фъстъченото масло/тахан* се заменя 1:1 с бадемово, лешниково или масло/тахан от тиквени семки – с всяко от тези масла/тахани ще се получат съвсем различни вкусове, все едно различни рецепти.

*Под масло имам предвид смлени до гъста паста/тахан фъстъци/бадеми/лешници/сусам, а не олио от тях.

фъстъчени бисквити без захар

Вкусни бисквитки за цялото семейство 🙂 Хайпвай и ти, ще ти кажа кои са „твоите“ количества, ако ми напишеш имейл с вълшебните думи „Искам промяна“ 🙂

Продукти
200 г фъстъчено масло/сусамов тахан (фъстъци, от които направих масло)
2 яйца
250 г фурми (стават доста сладки, може да се намалят)
100 г брашно** (използвах оризово, но може да е лимец, спелта или друго)
Ванилия или друг аромат по избор (какао, канела, портокалови/лимонови корички)

**Мисля, че ще се изпекат и без брашно и може да се пропусне. Вместо брашно може да се сложат около 50 г кококосови стърготини.

Приготвяне
Фъстъците се смилат до масло/тахан в кухненски робот, каната с S образен нож. В зависимост от робота това може да отнеме 1-2 или 20 минути. След това се прехвърлят в купа. Без да се мие каната на робота в нея се разбиват яйцата и фурмите, след което се добавят към фъстъченото масло. Добавя се ванилията или какъвто аромат предпочитате. Разбърква се с вилица и се прибавя брашното. Отново се разбърква с вилица.

С лъжица се загребва от тестото и с мокри ръце се овалват топчета, които после се сплескват на бисквити. Всяка бисквита се украсява с отпечатък от вилица (потопена във вода преди това). Отпечатъкът се слага 2 пъти, на кръст – знакът за фъстъчени бисквити 🙂

Пекат се 8 минути на 180 градуса, предварително загрята фурна. Стават меки бисквити, не са хрупкави. Така изглеждат бързо изпечените:

бисквити без захар

Опитах да изпека няколко на 150 градуса, 20 минути, за да изсъхнат и да станат хрупкави. Стават по-твърди, но не хрупкави. Ето така изглеждат:

fastacheni-biskviti-4

Повече ми харесват тези, които се пекат по-кратко на по-силна фурна.

Понеже не ги правих за мен, сложих доста фурми и стават сладки бисквити.

fastacheni-biskviti-5

Искаш ли хранителен план с подобни вкусотии и с любимите ти рецепти, адаптирани от Руми? Пиши на Руми и тя ще ти изготви меню само с храните, които обичаш. Можеш да хапваш вкусно и да си в перфектна форма! Виж какво включва пргорамата за промяна на начина на живот, с която хиляди хора са в перфектна форма.