Храна Лавина и храна Комфорт

20

Храна Лавина и храна Комфорт са любими твои храни, но ти влияят по различен начин.

Храна Комфорт е тази, която прави следването на здравословното хранене лесно и приятно.

Храна Лавина е такава храна, която отключва апетита ти не само за нея, но и за други храни. Храната Лавина е трудна за овладяване и балансиране.

Докато четеш по-надолу, дай си сметка кои любими храни са Комфортни и кои Лавина.

Давам пример с мен. За мен виното е храна Комфорт (за други хора може да е храна Лавина). Ако с вечерята изпия чаша вино се чувствам доволна и щастлива и нямам нужда от десерт или много храна.

За мен е важно да се чувствам доволна след вечеря. Важно е да не се чувствам ограничена. Чаша вино добавя лукс към вечерята ми и си лягам доволна (и луксозна ха ха).

Храната Комфорт е храна, която с лекото те кара да се придържаш към здравословното хранене.

Когато приемаш храна Комфорт е малко вероятно да прекалиш с друга храна.

Когато за вечеря имам храна Комфорт, лягам си доволна и сита.

Твоята цел е да откриеш кои са тези храни Комфорт и да включиш в менюто си колкото може повече от тях (по-често, а не в по-големи количества).

Имам приятелка, за която виното е храна Лавина. След като изпие една чаша, иска и втора и трета. Отваря й се апетита и яде повече от обикновено, че и десерт иска.

За различните хора, различни храни са Комфорт и Лавина.

След като идентифицираш кои са твоите храни Лавина – избягвай ги. Изобщо не ги докосвай.

Имай предвид, че храните Комфорт също са ти любими, не е нужно да са броколи и спанак. Храните комфорт може да са пица и спагети, шоколад, може да са всичко. Те са такива храни, след които като хапнеш малко се чувстваш добре и си доволна. Не се чувстваш лишена или все едно си на диета.

Храните Лавина също са ти любими, но от тях не можеш да хапнеш малко или пък отключват прищявката ти за други храни (използвам Приюявка за cravings, ако има по-добър превод, моля сподели). Храните Лавина са „без едно мога, с едно не мога“ и те карат да копнееш за Прищявки.

Много често виждам как слаби хора се хранят всъщност с пица, баничка и солети. Обаче като ги наблюдавам известно време виждам, че те не си ядат цялата пица, а само половината. Вероятно се хранят интуитивно, като избират каквото обичат. И понеже винаги избират каквото обичат, чувстват се доволни и нямат нужда да прекаляват с храната.

Пицата обикновено се смята за нездравословна храна, но зависи как е направена. И да, има варианти, които са с качествени продукти и допринасят за добрата форма целогодишно. Освен това, ако сле парче пица се чувстваш доволна и това ще те държи в 80% здравословно хранене, то често включвай парче пица, защото тя е твоя храна Комфорт и с нея влизаш в перфектна форма, защото не копнееш за Прищявки.

Когато работя с клиенти, първото което правя е да ги разпитам подробно какво обичат да хапват, защото искам да се чувстват като на пиршество, а не като на диета. Не харесвам диетите от времето, когато следвах всяка глупава диета дочута от уста на уста (тогава нямаше интернет ха!).

Менюто, което изготвям за клиентите, трябва да може да се следва цял живот. Не включвам в менютата само захар и хидрогенирани мазнини.

Ако обичаш пица, показвам ти как да я приготвиш така че да е вкусна, насищаща и любима и да храна Комфорт за теб.

Преди години не позволявах на клиентите да ядат шоколад, докато не разбрах, че има два вида хора. Такива, които хапват 20 грама и са щастливи и после си следват менюто с радост (шоколадът е храна Комфорт за тях). И втори вид, които след като опитат шоколад изяждат го целия, че и втори си вземат (шоколадът е храна Лавина за тях).

Не е виновен шоколада, а различното ни отношение към него. Дай си сметка дали за теб той е храна Комфорт или храна Лавина.

За да е полезна статията, в коментарите изброй храните, които те правят щастлива и ти създавам комфорт и храните, които те повличат като като лавина да ядеш и пиеш неконтролирано. Направи си това кратко упражнение 🙂

20 comments

 1. Николина 3 декември, 2017 at 21:44 Отговор

  Полезна статия, първото за което се сетих, са газираните, за щастие успях да ги откажа, и от мн други неща се отказах. При мен проблема е друг, че след всяка приета храна, се чувствам виновна и по скоро, при мен има някакво хранително разтройство, но е момента съм е някаква емоционална дупка, и чакам да събера сили, за да изляза от нея

 2. Станислава 4 декември, 2017 at 07:03 Отговор

  За съжаление май при мен всички храни са Лавина. Количеството ми е проблем-дали салата или пица всичко трябва да е повече. Но с воля се справям, макар и трудно. 🙂

 3. Juju 4 декември, 2017 at 09:41 Отговор

  Искам да кажа,че и аз преди ако имах шоколад го изяждах целия,за мен беше лавина ,сега взимам шоколад изяйдам 2 парченца и го оставам и за друг път да имам. Осъзнах ,че колкото повече отричам дадени храни ,толкова по зле се получава,защото моите хранителни навици от малка са лоши и да промениш коренно храненето е доста трудно имайки предвит,че си ги опитвал и ти харесват . Отричах храни и после им се нахвърлях като луда ,затова сега когато ми се яде нещо си го хапвам на момента ,може да не съм в перфектна форма ,но се чувствам по щастлива . Все още за мен лавина е хляба,обичам го и всичко мога да ям с хляб,само ,че подбирам по-добрия вид е пак нещо ,но си е огромна лавина :Д Торти ,шоколади,солети ,чипсове за мен са комфорт и да хапна съвсем малко ми стига,често ми се случва да ги хвърля ,понеже не се изяйдат дълго време. Соковете също са комфорт,не ги обичам особено много,фрешовете са ми по вкусни :Д

 4. Dilber 4 декември, 2017 at 10:44 Отговор

  Много интересна статия.
  Със сигурност имам храни лавина и мисля, че точно с виното съм така и пастата..ох паста…
  Аз себе си открих ключа в следното – Примерно решавам, че след като съм се наобядвала искам шоколад, но си вземам 1 парче и си казвам, ако сега изядеш още едно парче..довечера ще тренираш само за да го изгориш..и факт, че с повечето вредни храни при мен това работи най- добре, поне засега.

 5. Мария 4 декември, 2017 at 13:08 Отговор

  Виното ОПРЕДЕЛЕНО за мен е Лавина от най-помитащите. Ако изпия чаша дъс сигурност ще си сипя втора, със сигурност ще замезя със сиренце, че и с цялата си наглист ще го подправя със зехтин, ще загриза някоя луканчица, брускетки, крекери или каквото и да е там. Затова и не пия вино. Вече!
  Но вижте бирата ми е голям Комфорт. След вечеря или по време на, след чаша бира съм доволна, удовлетворена и нямам нужда от десерт или други храни, които ме правят виновна.

 6. Яни 4 декември, 2017 at 13:08 Отговор

  Мноого много трудно е да се опишат, поне за мен. Мисля, че всичко което обичам е храна Лавина 😀 това са пици, пасти, палачинки, баници общо взето тестото и сладкото, което ми е тотално забранено от лекар иначе се задоволявах с мед и ми беше добре, имах нужда само от 2-3 лъжички на седмица за да се справя с необходимоста от сладко, но уви и това ми е вече тема табу.
  Като храна Комфорт бих определила днешната ми закуска – 200 гр. кисело мляко с 5 бр. орехи и малко кокосови стърготини и канела, със сигурност няма да огладня до 17 часа.

 7. Ева 4 декември, 2017 at 15:35 Отговор

  Чета и се радвам на навиците, които съм изградила във времето. Хапвам винаги, когато съм гладна. Всеки път като чета статиите на Руми за изготвяне на меню с любими храни, се питам кои са моите и нямам отговор. Различно е според сезона, освен това съм привърженик на разнообразното хранене. Интересно ми е да опитвам различни вкусове и да се храня разнообразно. Наскоро за първи път опитах патешки гърди и се удивих колко лека и проста за приготвяне храна е това. А мислех, че е мазно, че ще стане тежко, че няма да се дъвче и какво ли още не. Просто трябва да се опитва, това е моята идея.
  Храна Комфорт за мен е разнообразната храна. Може би алкохолът според ситуацияа е ту Комфорт, ту Лавина. Най-ценното е да се намери баланса.

 8. Desi 4 декември, 2017 at 16:20 Отговор

  Моята храна лавина са картофите, колкото и странно да звучи! Обожавам картофи във всякакъв вид и така им се нахвърлям, че ми е трудно да ги оставя! 😀 Но гледам да се стопирам, защото съм забелязала едно нещо: Проблема не е толкова в храната, колкото в количеството, което сме изяли от нея! (Мисля, че това е и изводът от тази твоя статия, Руми 🙂 ) Тоест по-добре ще се чувствам, ако изям малка порция с картофи и след 3 часа примерно изям още една такава, отколкото да изям двойна порция и после да ми е тежко и да се чувствам като прегрешила! Затова те са ми лавината, но гледам да ги „преобразя“ в комфорт 🙂 Сладкото понякога и то ми е лавина, но тук по-добре контролирам нещата! Всъщност всичко е в мозъка според мен, т.е. ако си достатъчно силен и имаш воля и не се оставяш да те победи големият апетит и желанието за още, то тогава всички храни биха могли да бъдат комфорт! 🙂

 9. Liliya 5 декември, 2017 at 14:11 Отговор

  Храна Лавина: паста, сиропирани десерти, картофи и всичко картофено, ориз
  Храна Комфорт: кисело мляко, бобени храни, всички пресни зеленчуци

 10. Мариана 6 декември, 2017 at 20:17 Отговор

  Привет, Руми. Колко време имаме за въпроси под дадена статия преди коментарите да бъдат заключени ? И, ако позволиш да попитам тук по повод ферментиралите овесени ядки – какъв вид и вкус би трябвало да имат на сутринта ? Да имат шупли, леко да киселеят ? Няколко пъти правя и не усещам никаква разлика с предишната вечер, съмнявам се в качеството на партидата пробиотик, макар да е добра марка https://lifestore.bg/pro10biotik-60-kaps.-pro10biotics60caps.

  • Rumiana Ilieva 7 декември, 2017 at 08:12 Отговор

   Коментарите автоматично се заключват 2 меседа след публикуване. На сутринта имат балончета, когато ги разбъркаш. Не киселеят изобщо, няма промяна във вкуса. Да, добър е този пробиотик.

 11. Мария 7 декември, 2017 at 16:37 Отговор

  Вчера беше Никулден и се замислих, че за мен храна-комфорт май е рибата. Много обичам риба, много ми е вкусна и нямам нужда от друго, ако съм хапнала добре приготвена риба със салата. В същото време не прекалявам с количеството. Също и някои сезонни храни имат този ефект – като например домати (но в сезон и градински, сочни, червени и сладки), карфиол, тиквички… Шоколадът може да бъде за мен и лавина, и комфорт, зависи дали съм се наспала. Ако съм се наспала, то може и да не се сетя за нищо сладко цял ден. Ако обаче не съм, тогава едно парче не ми стига. Все пак имам напредък – преди години не можех да спра, преди да изям цяло блокче шоколад, а сега дори в най-недоспалите си състояния не мога да изям повече от 1/3 от шоколада.

 12. ralitsa_1999@yahoo.com 8 декември, 2017 at 06:49 Отговор

  За мен всичко е храна лавина, Руми. Без едно мога, с едно не мога. Много съм се опитвала да го променя, но това е положението. Добре, че че метаболизмът ми е добър.

 13. Симона 10 декември, 2017 at 12:20 Отговор

  Руми отказах се от хляб даже ям супа без него ,обичам домашна баница и питка,домашна пица- лавина,не пия безалкохолни никакви,свикнах кафето да е без захар, но обичам всичко сладко- бонбони,шоколад,торти, сладолед те са за мен голямата лавина. Комфорт са плодовете и салатите, млечни продукти,и по рядко месо.

 14. Александра 11 декември, 2017 at 09:54 Отговор

  Много добра статия. Сега си дадох сметка защо, когато ограничавам любимите храни нещата стават по-зле и постоянно съм гладна. Обожавам шоколад, спагети и пица. Мисля, че моята храна лавина са всякакъв вид безалкохолни напитки, ако изпия една не мога да се спра и съм способна да изпия няколко литра инв добавка да изям всичко, което виждам около себе си.

 15. Стеф 14 декември, 2017 at 12:26 Отговор

  Четох и се почувствах, тъпо….мисля, че нямам храна комфорт…. Шоколадът и сладкото не ме оставят безразлична, ако има шоколад ще изям колкото ми се предлага, докато на 5тия бонбон не се почувствам като прасе, тогава все пак ще си го изям кротко и ще се обвинявам, че нямам воля и съм свиня. С плодовете е същото, сетих се и за сирената и кашкавалите, които обожавам и всички прекрасни солени и сладки изкушения, които ти ме научи да правя, ами аз от всичко мога да ям в неограничени количества. А зеленчуците, или ги обичам или не, а ако ги обичам мога да ям до пръсване, което веднага ще ме прехвърли към кашкавалчето и маслинките и пак ядене, ядене, ядене. Дала си за пример виното, там хората са ми лавината, ако съм сама и чаша не мога да изпия, ако съм в компания може и цяла бутилка да отиде…Та исках да попитам, все пак възможно ли е човек да си няма храна комфорт, защото е лакомо създание? Може би някои хора трябва постоянно да се чувстваме като на диета, може би нещо в нас е счупено и трябва да разчитаме само и единствено на волята си…

 16. Татяна Битар 14 декември, 2017 at 15:00 Отговор

  Да, всичко е толкова индивидуално! За мен всяка храна може да бъде и комфорт и лавина. Без да съм страстен любител на шоколада, например, определени шоколадови изделия ме побъркват и трудно се ограничавам! Въпросът е в това, че с времето някак си спрях да посягам, без да чувствам липсата им. Балансирането е на първо място емоционално, а после се пренася и по отношение на храненето. При всеки е различно и няма място за тревога и самообвинения, наистина! Осъзнаване, себеопознаване и милост към себе си – при евентуално „прегрешаване“ 🙂 И трениране ! Постоянството в тренирането, рано или късно надмогва постоянството в преяждането (и препиването) 😀

Добави коментар

Ден 29 ниво 2

Прекрасни, започваме 5та седмица!!!! Времето изтича така бързо. Сякаш вчера ми дойде идеята, споделих я и започнах да снимам. И на вас ли ви се ...