Искаш ли да имаш добра фигура?


Искаш ли да имаш добра фигура? А живееш ли като човек с добра фигура? Хората, които се подлагат на временни и ограничаващи диети, по време на диетата живеят като човек, който има добра форма, а след края на диетата живеят като човек, който няма добра форма. Затова докато следваш диета получаваш каквото правиш (влизаш във форма), и след като се върнеш към старите си навици, също получаваш каквото правиш (излизаш от форма).

Очевидно е, че ако искаш супер фигура завинаги, завинаги трябва да постъпваш като човек в супер форма. И това не става, ако мислиш и чувстваш, че храната е ограничение, лишаване, забрана. Докато не промениш отношението си към храната, ще се въртиш в омагьосания кръг на йо-йо (свалям-връщам си кг-качвам и още кг). Колкото и усърдно да тренираш, няма как да изгориш храната, която ти е в повече.

А е много лесно да ядеш повече храна отколкото имаш нужда, ако тя е бедна на фибри. Ако започнеш да ядеш храна богата на фибри, ще видиш, че ще ядеш огромни количества и с лекота влизаш във форма и след това я задържаш за цял живот. Храната богата на фибри са зеленчуците. Започни с една салата на ден, след като свикнеш с нея, може и втора салата да добавиш (едната на обяд, другата на вечеря). Домати и краставици не е салата. Салата са зеленолистните и кореноплодните зеленчуци – марули, зелен лук и чесън, магданоз, копър, спанак, броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и други подобни. Пробвай всеки ден да хапваш няколко от тях и само за няколко седмици ще усетиш разлика в това как си сита за по-дълго време, не ти се яде толкова сладко, кожата ти става по-красива, редовно ходиш до тоалетната. Ако до сега храната ти не е била богата на фибри, започни с по-малко и постепенно научи корема си да ги обработва. Рязкото увеличаване на фибрите, в началото може да доведе до запек или диария, защото нямаш нужните ензими (тялото ти ще започне да ги произвежда, само му дай време) и защото червата ти не са свикнали с тях.

И на следващо място идва отношението ти към храната, ако смяташ, че от нещо се пълнее, ще пълнееш от него. Ако смяташ, че храната е гориво за живот, действия, радост, наслада, то храната ще ти действа по този начин. Но не става да кажеш „ето сега мисля за храната като гориво, и че от нея не се пълнее“ – ти го мислиш, но не го вярваш. Едва, когато повярваш и чувстваш, че храната ти дава енергия за прекрасен живот, тогава храната ще ти действа по този начин.

Тази промяна във вярванията ти рядко се случва от днес за утре. Става като пробваш, тестваш и постоянно работиш по това да премахнеш ограничаващите си схващания за храната и добрата форма. Например 99% от хората вярват, че ако ядат шоколад и пица всеки ден, ще напълнеят, и точно това им се случва. Да, шоколадът наистина дава много енергия, но ти вярваш, че тази енергия ще се складира в теб и тя се складира. Винаги получаваме това, което чувстваме, а ти чувстваш, че ще напълнееш от шоколада. Трудно е да допуснеш, че шоколадът ще ти действа по друг начин, затова ти предлагам да не да го спреш (защото го обичаш), а да го намалиш и да опиташ и други сладки изкушения (сладкишите в книгата ми са чудесни за влизане във форма и промяна на ограничаващи схващания за сладкото), които сама си приготвяш. През това време да тренираш редовно с програмите в Студиото (за начинаещи кликни тук, напреднали тук). И да добавиш по 1 салата на ден (правихме 30 дневно салатено предизвикателство и момичетата споделиха всички ползи от зеленчуците, за които по-горе писах. И ги усетиха още след първата седмица!).

Не е нужно да се подлагаш на строги диети, защото това показва в какво вярваш, а вярванията ти определят какво чувстваш за храната, т.е. вярваш и чувстваш, че само с ограничения и лишаване, ще постигнеш целите, и точно по този начин ги постигаш!

Предлагам ти да спреш да мислиш за формата си и просто да следваш рецептите в Студиото и в книгата „Сладки изкушения“(не защото се отслабва с тях, а да допуснеш детското любопитство да опитва нови неща и да се радваш какво си сготвила, да тренираш редовно по план, не защото искаш да влезеш във форма, а защото обичаш усещането след тренировка и да очакваш с нетърпение какви нови упражнения има в тренировката за деня).

И след като ти обърнах голямо внимание на това как твоите мисли, предизвикват съответните чувства, а чувствата те карат да постъпваш по съответен начин (този процес не е осъзнат докато започнеш да се наблюдаваш и видиш схемата, в която си попаднала), ще ти дам и няколко изключително ценни техники, които ще озаптят глада ти, но моля да ги пробваш с любопитство, а не защото трябва или защото ще ти помогнат да отслабнеш. Бъди дете, експериментирай, гарантирам, че от тези техники няма да качиш и грам 🙂

Преди всяка техника, малко въведение, за да видиш връзката. Защото, когато осъзнаваш защо правиш нещата, ще ги правиш мотивирано и с желание!

Когато си била бебе, твоите удоволствия са идвали през устата – кърмене, храна, смучене, сучене, пъхане на предмети в устата (детето до 1 година така опознава света, чрез устата си). Освен запълване на корема, задоволяват нуждата си от топлина, защита, успокоение, грижа, любов. Ние се храним и с чувства, емоции и преживявания. Има един експеримент с маймунчета, поставени в клетка с 2 изкуствени майки-маймуни, едната метална и дава мляко, другата пухкава, топла, мека, нежна. Маймунчетата ходят при студената метална майка-маймуна само да хапнат мляко набързо и през останалото време се гушкат в топлата и мека майка-маймуна. Т.е. потребността ни от топла ласка е много голяма. Ако потребността ни за любов не е задоволена, тогава компенсираме с удоволствия през устата – храна (и най-вече сладко, сладко=любов). И това е подсъзнателно и неосъзнато докато не си зададеш следните въпроси и след това се наблюдаваш няколко дни, за да получиш отговорите:

♡ Кое нещо днес ми донесе наслада (не полза, а радост и наслада)? Ако нямаш такова нещо, ще си доставиш повече наслада с храната. Нормално е храната да е наслада, но ако е единствената ни за деня, ще ядем повече. Примери, с които да започнеш, ако нямаш идеи:

1. Гледай небето, слънцето облаците, картини … и положи усилие да не мислиш през това време. Ако се замислиш, не се укорявай, просто се върни към гледането на небето.
2. Рисувай, бродирай, оцветявай, гримирай се … отново, ако се замислиш се връщай към сегашния момент и това, което правиш.
3. Слушай музика и насочи вниманието си към радостта, вдъхновението и ентусиазма, който те залива. Танцувай или се движи с музиката. Ако се замислиш за нещо друго, връщай се към чувството, което изпитваш в този момент и остани колкото можеш без мисли, това е вид медитация.
4. Може да е всяко друго нещо, което те радва и това е единствената полза от него. Избери си нещо, от което нямаш полза, а само радост и наслада.

Само няколко минути на ден, 2-3, ще нахранят чувствата ти и ще ядеш по-малко храна. За тежки случаи на преяждане, навий си аларма на всеки час по 1-2 минути от тази практика, 4-5 пъти на ден се храни с радост и наслада.

♡ Днес изпитах ли любов? В днешния свят трябва да си навиваме аларма, за да вкараме в графика си и това чувство. Кое те кара да изпитваш любов – направи го, в началото по график, за да свикнеш да го правиш, а след като усетиш ползата, ще го правиш, защото искаш, гарантирам ти, защото съм го пробвала, и не, не е бла-бла, а работеща техника да започнеш да ядеш по-малко!

1. Ако имаш дете/домашен любимец, съзерцавай ги как спят, как играят, как се движат – отново не мисли по време на съзерцанието, осъзнато прави само това. Ако се замислиш, спокойно се върни към съзерцанието. Стой неподвижна докато правиш това, все едно си застинала в този момент.

2. Гушкането, човешкият допир ни е вроден, от времето, в което мама ни е гушкала при всяко кърмене. Гушкай при всяка възможност, задръж момента, остани неподвижно в него, вдъхвай аромата на човека, бъди в този момент и не мисли за нищо.

3. Ако нямаш хора около теб, седни удобно, може и легнала, затвори очи. Насочи вниманието/съзнанието си към гръдната кост, където е сърцето ти. Започни да вдишаш през сърцето си и да издишаш през него. Не мисли, прави само това, ако се замислиш, спокойно, без укоряване, се върни към вдишане/издишане през сърцето. Дишай бавно. Усети около себе си сфера от енергия, която се зарежда от пространството около теб. Всичко около теб е енергия и тя влиза и излиза през теб, разтваряш се в пространството. Това е вид медитация, виж колко е просто и достъпно, всеки човек може да го прави на всяко място и по всяко време. Започни с 2-3 минути и след това го прави колкото искаш.

♡ Заземена ли съм? Ако не сме заземени имаме порив да хрупаме нещо. Заземяването (Grounding) ни позволява да се върнем обратно в тялото си като се свържем със Земята. Най-добрият начин, за да протече енергията е да сме боси на тревата, пясъка, камъните или просто да сме сред природата. Когато сме свръх тревожни и стресирани също не сме добре заземени, защото носим болезнен спомен от миналото или притеснение за бъдещето. И в двата случая не сме тук и сега. Заземяването ни връща в тялото ни тук и сега. В това видео съм снимала няколко техники за заземяване, които може да правиш по всяко време, особено, ако изпитваш безпокойство или притеснение. Аз самата ги практикувам редовно.

♡ Зареди храната си с това, което искаш от нея! Навремето хората са отделяли време за молитва и благодарност към храната на трапезата. Така са я зареждали. Направи го и ти! Знам, че е трудно в свят, в който да имаш хляб на масата е достатъчно да отидеш до магазина и реално, не знаем какво коства това. Но можеш да почетеш Майката Природа. Например вземи една ябълка и си представи крехкия нежен цвят, който е била, танца на насекомите спомогнали да се опрашат, гальовните, но и щадящи слънчеви лъчи, богатите на витамини и минерали сокове извлечени от дълбоките подводни води. Ти държиш това богатство в ръцете си. Отхапи я и усети цялата тази сила и енергия. Така наречената Прана се смята, че се усвоява от небцето ни, затова дъвчи по-продължително всяка хапка. Така ще получиш засищането, удовлетворението и енергията, от която се нуждаеш ❤ Освен това, докато изживяваш как цветчето се е превърнало в ябълка, ще се нахраниш с възхищение и това намалява глада.

♡ Пий поне 1 литър вода на ден! Не съм фен на това да се наливаш с литри вода всеки ден и да висиш в тоалетната по цял ден заради това. Но изпивай 1-1.5 литър на ден и ще си по-малко гладна. Ако имаш нужда да пиеш повече, пий, но не се наливай с вода, за да си по-малко гладна, защото това означава, че вече мислиш, че ще си гладна, което води да се чувстваш гладна. Каквото мислим го чувстваме и след това го правим. Просто си създай навик да пиеш минимума вода, около 1 литър, а за повече само, ако наистина ти се пие! Ако не сме добре хидратирани, изпитваме глад. Тялото често изпраща погрешни сигнали за нужда от храна, когато реално се нуждае от вода. Ние сме в по-голямата си част вода и липсата ѝ води до дисбаланс на всички функции на организма. Налей си чаша вода и я изпий бавно на малки глътки, като изпитваш удовлетворение от процеса на утоляване на жаждата 😊 Ето, виж, отново ти говоря за насладата от това, което правим, не защото трябва обаче. Трябва не е наслада! Нека грижата, която си даваме да е през „искам“, а не през „трябва“!

Нека храненето се превърне в прекрасен ритуал за теб. Не защото трябва, а защото желая и заслужавам да се насладя на храната си. Не забравяй, че човек е това, което чувства. Ако си „позволиш“ парче пица и после се самоизяждаш отвътре, ти тровиш с мислите си погълнатото и всъщност то ще ти навреди много повече заради заряда, който получава от теб и твоето негодувание. Бъди щедра и мила със себе си! Любовта и грижата започват от теб към теб ❤

Повече по темата за храната и по-специално зависимостта от сладкото дискутирам тук с моята гостенка Александра Алгафари – психолог и психотелесен терапевт.

Храни себе си и душата си съ-знателно – със знанието, че правиш най-доброто за себе си – защото го заслужаваш ❤

С обич,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!