Как да изградим навик да пием достатъчно вода


Вода, вода…пийте вода – Прекрасни, постоянно го чувате това, нали 🙂

Вероятно си казвате – Да, трябва да обърна внимание на това, май не пия достатъчно, само да свърша това и ще пия 🙂 После задачките ви понасят и вечерта се оказва, че сте изпили 1-2 чаши или няма и толкова.

Аз съм реален пример за това, случвало ми се е, споделям от опит.

Години наред съм се лишавала от вода поради ред причини. Защото ще тренирам, ще снимам или каквото и да е. Обичайното оправдание е, че няма как да изпълня тази задача и ще се спася от досадното ходене до тоалетна.

Реших, че трябва да променя това. Тялото ни е храм и ни връща това, което му даваме. Ако се грижим за него, то ни се отблагодарява.

Ако сме дехидратирани преди тренировка, силата и издръжливостта спадат. Пробвах, така е, опитайте и вие. А и науката го е доказала 🙂

Редовното пиене на вода помага за по-добрата памет, концентрация в това, което правим, по-добро настроение, помага и да си поддържаме теглото, защото не сме толкова гладни, когато сме хидратирани, за запека…Ползите са безкрайни!

Хубаво е да има баланс колко вода пием. Не е казано, че трябва да са 3-4 л на ден. Но ако някой се чувства добре с тези количества, ок, нека си ги изпива. Ако сте пили до момента до 1 чаша вода, например, за деня, започнете с реалистично количество в началото, за да се чувствате комфортно. Не трябва да се чувствате все едно всеки момент ще прелеете.

Правете нещата с удоволствие, с малки стъпки, за да изградите лесно навик 🙂

Ето как се научих да пия по 1,5 литра вода на ден, методът е простичък и доказано работи.

Определила съм си чаша от 300 мл и трябва да изпия 5 чаши за деня, за да имам 1,5 л изпита вода в края на деня. Като добавя зеленчуците, които хапвам, стават реално повече течности, защото зеленчуците съдържат много вода в тях.

Моят план е следния – след ставане на гладно – чаша вода (понякога с лимон), след тренировка – чаша вода, преди обяда и вечерята по 1 чаша вода (храня се обикновено по 2 пъти на ден) и още 1 чаша – около 1 час след обяда. Вечер не ми се пие вода, вероятно защото съм хидратирана вече добре 🙂 Тялото ми свикна с този ритъм и си търси водата. Един вид си я чака и ми казва дай си ми водата.

Т.е., като изградите навик да пиете вода, той става естествен процес 🙂 Не трябва да го мислите 🙂

И нещо много важно – самото пиене на вода не ни хидратира, в тялото ни трябва да има електроелити – тях тялото си ги набавя с храната.

Вижте тази статия, има информация за електролитите
Краставици – за спортуващи, особено лятото

Електролитите са нужни, защото ако не се храним, тялото ни изхвърля изпитата вода. В този случай, колкото повече пием вода, толкова повече талото е склонно да я изхвърля. Този метод го използват спортистите, напр, културистите, за да свалят килограми.

Ако искаш да изградиш лесно навик, прикрепи пенето на вода към нещо, което обичайно правиш, например, пий вода след тоалетна. Все ще отидеш 5 пъти до тоалетна през деня. Всеки път по една чаша – ето 5 чаши вода за деня.

Постави си в началото реалистична цел за пиенето на вода, за да свикнеш по-лесно. Започни с около 1 литър – това са около 3 чаши вода.

Смята се, че водата разрежда стомашните сокове и не е добре да се пие вода по време и веднага след хранене.
По мое мнение, ако има жажда, е добре да се пие вода по време на хранене.

Аз лично пия вода преди хранене и около час след обяда.

Ако искаш да работиш за добри навици, в онлайн Студиото ми ще намериш Курс за изграждане на добри навици, който ти помага във всяка сфера на живота. Очакват те още:

• 20+ тренировъчни програми
• 500+ здравословни и вкусни рецепти
• Затворена Фейсбук група, в която обменяме безценен опит
• Йога практики
• Неограничена подкрепа от мен – твоят личен фитнес треньор

Ела в онлайн студио „Прекрасна“ и започни грижата за себе си!

Сподели статията с приятели, които искат да се научат да пият вода 🙂

Пиеща вода,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!