Как по-лесно да се храним здравословно


Прекрасна,

Искаш ли да започнеш да се храниш здравословно – насреща съм да ти помогна. Предлагам ти 5 стъпки, които да направят процеса лесен. Искаме да сме здрави, да ни е леко, да сме във форма, а това се постига, като даваме най-доброто на тялото си, това, на което сме способни в днешния ден. Споделям ви от опита си какви трикове да използвате. На мен ми помогнаха.

В миналото имах зависимости – към шоколад, кока-кола и други храни, но постепенно през годините успях да ги преборя. В момента 80-90 % от времето се храня здравословно, защото и аз съм човек. Не се стремя да съм перфектна.

1-ва стъпка:
Направи плавен преход да намалиш зависимостта към твоето изкушение. Давам ти пример – хапвах по 1 шоколад на ден от 100 г, а понякога по 2 шоколада и пиех по 1 л кока-кола. Сериозно количество. Кока-колата развива зависимост към кофеина и е трудно да се спре изведнъж, причинява главоболие, дискомфорт, затова е добре да е постепенно. Реших да намаля шоколада – хапвах в началото до 70 г шоколад на ден, за да ми е по-лесно, защото са само 30 г шоколад по-малко. Настройката ми беше, че това си е почти цял шоколад. След известно време намалих още малко количеството. Започнах да ям до 50 г шоколад на ден и накрая стигнах само до няколко малки парченца шоколад. Това беше огрооомен напредък за мен. В един момент настройката ми беше все тая дали да ям или да не ям шоколад. Аз владеех шоколада, а не той мен.

2ра стъпка:
Имам си един трик, който работи супер яко 🙂 Нямам нищо забранено какво да ям 🙂 Ако някой ден искам да изям цял шоколад, ще го направя. Мисленето ми беше – днес наистина ли искам да изям цял шоколад – не, не ми се яде толкова много, отлагам го за утре. Утре се питам същото. Така свикнах с мисълта, че мога да си позволя да хапна цял шоколад, стига да реша. На този принцип се отказах от всички нездравословни храни, макар да не обичам да ги наричам така. Целта ми беше да хапвам само жива, здравословна храна. Целият процес ми доста време, около 2-3 години, но важното е, че успях. Няма забранени храни, само отлагаме във времето да ги хапваме.

3-та стъпка:
Много е важно да имаш план какво да ядеш днес. Защото, ако си супер изгладняла, ще ядеш всичко, което е пред очите ти. Независимо дали пазаруваш или готвиш, преценката ти се пречупва през това, че си гладна. В единия случай купуваш каквото видиш, в другия – хапваш, докато готвиш. Ако предварително решиш какво да ядеш на закуска, обяд, вечеря, следваш плана си и е лесно, не се отклоняваш. Планувай!

В сайта ми има много рецепти със супер вкусни снимки, които те карат да преглъщаш, докато ги гледаш.

4-та стъпка:
Добре е като готвиш, да е за цялото семейство. Ако готвиш само за теб, а за останалите – изкушаващи за теб неща, нормално е да се изкушиш. Готвиш за всички ястията, които обичате вкъщи.

5-та стъпка:
Включваш само любими храни в храненето си, не ядеш нещо, което не обичаш, защото е здравословно. Ако ще се храниш, не защото обичаш нещо, а е здравословно, колко време ще издържиш…със сигурност няма да е задълго. Удоволствието от храненето е важно.

Вкусът се възпитава много лесно. Ако не обичаш спанак, например, вземи едно листенце, пасирай го добре и го добави в ястието. Няма да се усети, но рецепторите ти го усещат. След време сложи 2 листенца спанак и постепенно се свиква с вкуса. С този подход може да възпиташ лесно вкуса на цялото семейство с каквато храна решиш, за да можеш да готвиш едно ястие за всички. Заедно можем да се храним здравословно, ако променяме с малки стъпки вкуса на семейството. Тествала съм рецептите си на много злояди деца и мъже и са си „облизвали пръстите“ 🙂 Здравословната храна е знание кое как да се комбинира, за да е мега вкусно.

Ако искаме да влезем във форма, се храним с точни за целта си калории, за да свикнем с количествата на продуктите. Давам пример със салата как може да бъде мега калорична. Наливаме от бутилката мазнина и докато се усетим, сме добавили около 50 мл мазнина. Само с едно сипване на мазнина, стават уау калории в салатата. В главата ни е, че се храним със салата, но тя е с много калории. Като свикнем с количествата на продуктите, вече няма нужда от везната и се храним по усет. Теглим на везната само в началото и после с един замах режем 100 г кашкавал, например. Храненето трябва да е удоволствие, а не смятане.

Често казвам – слушай тялото си 🙂 Но ако не сме свикнали да го слушаме, няма как да го чуем. За това първо се учим да го слушаме, за да можем да чуваме какво ни казва. Учила съм се с години как да го правя и споделям опита си, работила съм и хиляди прекрасни дами, които превърнаха менютата, изготвени от мен за тях, в начин на живот.

1 година е много добро начало да се научиш как да се храниш здравословно. И да знаеш, здравето отвътре личи отвън. Обикновено клиентите споделят – кожата ми светва. Отразява се на кожата най-често, това е да слушаме тялото си 🙂 Казва ни какво е добре за него и правим най-доброто, на което сме способни в този момент.

Ако искаш да работиш за добри навици, в онлайн Студиото ми ще намериш Курс за изграждане на добри навици. Очакват те още:

• 20+ тренировъчни програми
• 500+ здравословни и вкусни калкулирани рецепти
• Затворена Фейсбук група, в която обменяме безценен опит
• Срещи на живо
• Неограничена подкрепа от мен – твоят личен фитнес треньор

Ела в онлайн студио „Прекрасна“ и се погрижи за себе си!

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!