Колко Калории се Горят с Тренировките на Руми


Колко калории се горят с ттренировките на Руми. Снимка на фитнес треньор Руми Илиева, хип тръст на един крак върху диван.

Руми, колко калории се горят с твоите тренировки? Може ли с тренировка от 20-30 минути да се изразходят толкова калории, че човек да отслабне?

Прекрасна, често ми се задава този въпрос.

Истината е, че ако целта ти е отслабване, трябва да обърнеш внимание не толкова на това колко калории ще изгориш с една тренировка, а колко калории поемаш всеки ден.

Често хората си мислят, че могат да ядат колкото и каквото си пожелаят, а после ще направят една тренировка и ще изгорят поетите калории с храната и няма да им се „залепи“. Това обаче не така. Ето един прост пример. Един шоколад (100 г) съдържа около 540-560 ккал. Средно 1 час тренировка харчи 300-600 калории в зависимост от интензивността и индивидуалното тегло.

Моите тренировки са доста интензивни и ще приема, че горят 600 калории на час (не знам дали е вярно). Тогава за 30 минути тренировка, горя 300 калории, а за 20 минути горя 200 калории. Тук може да видиш данни  за изгорени калории за 30 минути за хора с различни килограми.

Както и сама виждаш, ще е необходимо да тренираш около 1 час, за изразходиш този шоколад. Очаква се обаче, че шоколадът няма да бъде единственото ти хранене за деня.

Например, ако сутрин на кафето сложиш бита сметана и хоп – 100-200 калории от сметана си добавила към енергийния си фонд. На обяд хапваш салата с майонезен сос, хоп още 100-200 калории от майонеза. През деня някой колега е имал повод и е почерпил и пак си си взела нещо малко (едни 100-200 калории). За вечеря изпиваш 1-2 питиета и хоп още 100-200 калории.

До тук само от сметана, майонезен сос и почерпка си с 300-600 калории напред (отделно си закусвала, обядвала и вечеряла още 2-3000 калории). С тази дългааа едночасова тренировка, ти ще успееш да изразходиш само една минимална част (шоколада🙂) от всичко хапнато.

Ето и един друг пример. Известно е, че ако пробягаш 1 километър ще изгориш толкова калории, колкото килограма тежиш. Например човек, който тежи 80 килограма изгаря 80 калории пробягвайки 1 километър.

Във фитнес залата повечето хора бягат на пътечката със скорост между 6 и 8 километра в час, което означава, че 10 км. се пробягват за повече от 1 час. Т.е. 80 килограмовият човек ще изгори 800 калории, ако пробяга 10 км, но ще бяга повече от 1 час!

Колко са хората, които прекарват повече от 1 час на пътеката? Това е доста времеемко, за някои дори и досадно, а и едва ли може да отделяш всекидневно по толкова време.

С тренировките няма как да изгориш всички поети калории, така че на дневен ред не би трябвало да стои въпросът колко калории се горят с тренировките, а колко приемаш по време на хранене.

По-добре преразгледай внимателно дневното си меню, като:

 • премахни „скритите калории” (сметана, сосове, ядки с алкохол, почерпки …);
 • внимавай с количеството и обърни вниманание на качеството на храната като използваш храни източници. Това са непреработени храни, които са съставени само от себе си – зеленчуци, плодове, ядки, семена, зърнени, бобови, мляко, месо, риба, яйца, подправки;
 • избери сама своя вид хранене;
 • тренирай за здраве, тонус и стегнато тяло;

Ще ме попиташ: Какъв е смисълът тогава изобщо да се мъча да горя калории с тренировка, като не съм в състояние да изгоря каквото съм изяла? Ако тренировките не са ефективни за горене на мазнини, защо да тренирам?

Ако само спазваш меню с енергиен дефицит, ще отслабнеш. Тялото ти ще си набавя енергия от мазнини и мускули. Т.е. ще сваляш едновременно мазнини и мускули, и след като спреш да следваш съответното меню, ще имаш по-малки обиколки, но няма да си стегната, а напротив. Мускулите са тези, които придават стегнатия вид на тялото.

Тренировките имат за цел да покажат на тялото ти, че то се нуждае от мускулите си, а тялото е умно и не разгражда нещо, което му трябва. След като няма да разгражда мускули, остава да разгражда мазнини, за да си набави енергията, от която се нуждае. Така от от една страна отслабваш за сметка на мазнините, а от друга поддържаш скелетната си мускулатура в кондиция – работиш за едно здраво и стегнато тяло. 20-30 минути, дори 10 минути понякога (ако нямаш време), са достатъчни за поддържане на форма, както и за отслабване. Може да видиш ето тук и видеоклип по въпроса.

Така че, Прекрасна, не е важно колко калории ще изгориш, а колко и какви ще приемаш спрямо целите си. Едва ли има дама, която да не желая стегнато и секси тяло 🙂

Затова слагай маратонките и да покажем на тялото си, че имаме нужда от мускулите си и те са ни ценни.

Текстово описание на упражненията в Тренировка за цяло тяло със стол. Всяко упражнение се изпълнява 20 пъти. Изпълни 2-3 кръга и се усмихни.

Уреди: стол

 1. Сядане на стол, повдигане на крака напред (стегни корема), изправяне със скок;
 2. Кофички на стол + в горно положения стягане на дупе

Бележка: по-лесен вариант е от земя.

 1. Страничен планк на десен лакът, ляв крак (свит в коляно) върху стол, десен (свит в коляно) крак към ляв;
 2. Страничен планк на ляв лакът, десен крак (свит в коляно) върху стол, ляв (свит в коляно) крак към десен;
 3. Български клек на ляв крак, навеждане напред + десен крак назад и нагоре;
 4. Български клек на десен крак, навеждане напред + ляв крак назад и нагоре;

Бележка: по-лесен вариант без стол.

 1. Гребане със стол от стоеж (с прав гръб);
 2. Хип тръст (с 2 крака върху стол) + разтваряне на крака в горна позиция (стягане на корем и дупе)

Бележка: по-лесен вариант на земя, без стол.

 

 

Прекрасна, ако искаш тренировки, с които да:

 • държиш мускулите си в тонус с тренриовки по 7, 10,20, 30 минути на ден – според колкото време разполагаш;
 • да имаш възможност да тренираш въпреки здравословни предизвикателства;
 • да намалиш обиколките и размера на дънките;
 • да подобриш настроението си и да намалиш стреса;
 • да се храниш вкусно и с точните за теб количества храна,

ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (тренировки за цяло тяло, както и тренировки с наблягане на най-проблемните за всички дами зони – дупе, корем, бедра )
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот;
 • Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме

 

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!