Лечение на диабет

Лечението на диабета не е нещо, което се случва от днес за утре, но хората с диабет значително могат да подобрят качеството си на живот, ако:

1. Внимавате с какво се храните.

2. Тренирате редовно.

3. Приемате хранителни добавки, които увеличават инсулиновата чувствителност.

При диабет тип 2, горните 3 стъпки могат да доведат до пълно лечение (но само ако се правят и трите стъпки в комбинация), при диабет тип 1 ще се повиши качеството на живот.

За да се разбере лечението на диабета трябва да се проследи с какво той се характеризира.

Диабетът е хронично повишаване на нивото на кръвната захар (глюкоза) в следствие на проблеми с инсулина – невъзможност за произвеждане на инсулин при тип 1, или резистентност на клетките към инсулина при тип 2. Глюкозата е най-важното гориво на тялото, а инсулинът се грижи за предвижването й в клетките, където тя се изгаря за енергия.

Високите нива на глюкоза са токсични за бъбреците, водят до риск от сърдечни заболявания, рак, слепота и други болести.

Диабетът засилва процеса на стареене, което води до появата на старчески болести при хора на средна възраст.

Причини за диабета
Въпреки, че глюкозата е обвинявана за много от усложненията на диабета, все повече доказателства сочат, че виновник също е инсулинът. Например хора с диабет, които получават големи количества инсулинови инжекции развиват съдови заболявания по-бързо от колкото хората, които използват по-малко инсулин.

Инсулинът е един от най-старите човешки хормони. Неговата роля е много по-фундаментална отколкото просто да регулира нивото на кръвната захар. Инсулинът активира и деактивира различни гени и увеличава производството на мазнини и мускули в тялото.

Кое обърква нещата?
В по-стари времена хората са се хранили с ниско въглехидратни храни, които умерено повишават нивата на глюкозата и инсулина. Консумацията на пречистени/прости въглехидрати рязко покачва нивата на глюкозата и тялото реагира като търси голямо количество инсулин, за да придвижи захарта от кръвта в клетките. Обаче след години справяне с високи нива на глюкоза, клетките стават нечувствителни (резистентни) на действието на инсулина, което води до хронично повишаване едновременно на нивата на глюкозата и инсулина.

Инсулиновата резистентност/нечувствителност е главната характеристика на диабета.

Високите нива на глюкозата автооксидират – т.е. започват верижна реакция, която произвежда големи количества свободни радикали и производни от гликацията, които увреждат тялото. Високите нива на глюкоза водят до голямо количество свободни радикали в тялото, което намалява защитните сили на организма и това е причината хора на средна възраст, които са болни от диабет да развиват болести характерни за по-възрастни хора. Необходимо е прием на антиоксиданти, за да се неутрализират свободните радикали.

Хранителни добавки при диабет
Намаляване на нивата на глюкозата и подобряване на инсулиновата чувствителност се постига с комбинация от хранителни добавки за диабет:

1. Алфа липоева киселина – това е естествена съставка, която се произвежда от тялото и също така се намира в телешкото и спанака. При хора с диабет допълнителният прием на алфа липоева ксиелина подобрява инсулиновата функция и намалява нивата на глюкозата. Ако искате да сте сигурни, че извличате максималните резултати от приема на алфа липоева киселина, тo приемайте само R-изомера на алфа липоевата киселина, който практически дава всичките й положителни ефекти, за разлика от S-изомера, който е нестабилен.

2. Хром пиколинат – най-ефективната добавка за диабет. Доказано е, че подобрява инсулиновата чувствителност. Ефектът от приема му не се усеща веднага, понякога е нужно месец или повече. Добре е да се приема заедно с биотин (B витамин), така още повече подобрява контрола върху глюкозата.

3. Витамин Е и С.

4. Silymarin е наименованието на активната съставка на екстракта от млечен магарешки бодил. Има значителен ефект върху намаляването на нивата на глюкоза при хора с диабет.

Най-важното за лечението на диабета
Ако не се храните правилно (без въглехидрати, яжте основно месо и зеленчуци) и не се движите (спортуването е най-бързия начин да подобрите инсулиновата си чувствителност) хранителните добавки за лечение на диабет няма да са толкова ефективни.

Можете значително да подобрите качеството си на живот като промените начина си на хранене, спортувате редовно и приемате горните хранителни добавки.

5 comments

 1. sukru pasalov 1 декември, 2009 at 21:06

  daabetik sam no ne sam na insulin vse o6te,horesterola mi sa6to e visoko,moga li da uptrebyavam ,lekarstvoto-ENERGY-KOETO E V KATALOG A VI

 2. Руми 4 декември, 2009 at 08:34

  Sukru, Energy съдържа кофеин, който влияе на кръвната захар и не е добре да се взема от диабетици. Иначе за холестерола е ок, но щом имаш диабет, не си купувай Energy.

 3. Холестерол 21 януари, 2010 at 22:15

  […] повишава холестерола. При започване на лечение на диабета холестеролът се […]

 4. валентин 30 март, 2011 at 19:10

  Холестерола ти е висок защото имаш недастиг на инсулин ,лекувай диабета първо.Щом си на хапчета имаш възможност да подобриш състоянието на диабета.

 5. Росица 12 юни, 2011 at 11:11

  Руми, статията е страхотна. Аз съм на инсулин. Пробвала съм тези добавки, само да допълня, че много важни за обмяната на въглехидратите са витамините от Б-групата. Поздрави 🙂

Коментарите са заключени