Магнезий – защо е важен за здравето (част 3)


ащо магнезият е важен за здравето, част 2 Снимка на плодове и зеленчуци, бобови и други, съдържащи магнезий.

Прекрасна, както разбра от част 1 и част 2 на статията „Магнезий – защо е важен за здравето“ поддържането на добри нива на магнезий в организма е от съществено значение за цялостното здраве, тъй като магнезият играе ключова роля в различни телесни функции  – мускулна, нервна, влияе положително на здравето на сърцето и здравината на костите.

Преди да пристъпя към 3-тата последна част на статията, да знаеш, че в края ѝ те очаква супер енергизираща и ускоряваща метаболимза тренировка – не пропускай тази дневна доза здраве 🙂

Основните източници на магнезий са храните от растителен и по-малко от животински произход, напитки (вода) и различните видове магнезиеви хранителни добавки.

Признаци и симптоми за липса или недостиг на важния минерал?

Тялото изпраща своите сигнали при намалено количество или дефицит на този макроелемент в тялото. Познавайки симптомите, лесно ще разчетеш сигналите и ще можеш да предприемеш необходимите мерки за възстановяването му.

Често симптомите за недостатъчен прием на магнезий, особено в краткосрочен план, могат да останат скрити за нас. Когато запасите на магнезий в тялото са ниски, организмът помага тези нива да се запазят като ограничава отделеното количеството в урината (тази роля се поема от бъбреците) и абсорбира повече магнезий в червата.

В дългосрочен план обаче ниският прием на магнезий води до дефицита му и признаците за това стават явни.

Ранните признаци могат да включват:

 • Умора и слабост;
 • Мускулна слабост;
 • Загуба на апетит;
 • Гадене и повръщане.

С напредване на магнезивия дефицит се появяват и следните симптоми:

 • По-ниски нива на калций в кръвта, известни като хипокалциемия;
 • По-ниски нива на калий в кръвта, наречени хипокалиемия;
 • Усещане за изтръпване, мравучкане или иглички, особено в ръцете и краката;
 • Мускулни крампи и спазми;
 • Влошаване на качеството на съня (безсъние);
 • Личностни промени: В тежки случаи магнезиевият дефицит може да повлияе на настроението и поведението, като доведе до раздразнителност, тревожност и дори депресия;
 • Абнормален сърдечен ритъм (аритмия).

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат породени и от различни от магнезивия дефицит състояния, така че правилното диагностициране от медицински специалист е от съществено значение.

Ако подозираш, че иматш недостиг на магнезий или изпитваш някой от тези симптоми, най-добре е да потърсиш лекарска помощ за оценка и подходящо лечение.

Преди прилагането на каквито и да е препоръки свързани с храненето и тренировките, консултирайте се с вашия лекар. Авторът не е лекар, нито има медицинско образование и не носи никаква отговорност за каквито и да било физически или емоционални проблеми, които може да възникнат пряко или косвено от следването на препоръките в тази статия.

Добрата новина е, че когато е диагностициран недостигът или дефицитът на магнезий, може да бъде коригиран чрез промени в начина на хранене, чрез хранителни добавки или комбинация от двете.

Ето някои съвети, които ще ти помогнат да поддържаш адекватни нива на магнезий:

1. Консумирай храни, богата на магнезий

Разбира се тук се включват любимите ми зеленолистни зеленчуци, ядки и семена (бадеми, тиквени семки, чиа и други), пълнозърнести храни (кафяв ориз, киноа), бобови растения (черен боб, нахут), риба (сьомга, камбала) и други. Изчерпателен списък на храни, богати на магнезий може да видиш тук. Старай се ежедневно да включваш част от тези храни в менюто си, те могат да ти помогнат да увеличиш приема на магнезий.

2. Ограничи преработените храни

Както вече стана дума, тези храни са с по-ниско съдържание на магнезий поради процеса на рафиниране; сведи до минимум бързите въглехидрати (всички онези прималиво лъскави и шумящи пакетчета), белия хляб, преработените меса. Хапвай повече сурови зеленчуци, те могат да подобрят усвояването на магнезия в тялото.

3. Помисли за прием на магнезиеви добавки

Ако се случи да не успяваш да си набавиш необходимото количество магнезий чрез храна, тогава помисли за магнезиеви добавки. Съветвам те да си закупиш добавка, след консултация със специалист, за да определиш подходящата доза за твоите нужди.

4. Обърни внимавание, ако приемаш лекарствата

Някои лекарства могат да попречат на усвояването на магнезий или да намалят нивата му. Посъветвай се с лекаря си, ако приемаш такъв тип лекарства, дали не се налага да приемаш и магнезиеви добавки.

5. Обърни внимание на количеството кофеин и алкохол

Избягвай прекомерното количество кофеин и алкохол. И двете биха могли да попречат на усвояването на магнезия и да увеличат отделянето му с урината.

6. Управлявай стреса

Хроничният стрес влияе и върху нивата на магнезий в тялото в посока на намаляването им. Добра идея е да включиш в ежедневието си приятна за теб физическа активност за освобождаване от стреса – било то с редовни тренировки, медитация, йога и/или други .

7. Пий вода

Хидратацията е от решаващо значение за поддържане на магнезиев баланс в тялото. Старай се да пиеш минимум 1 литър дневно, ако пък са 2 л или повече още по-добре.

Прекрасна, дефицитът на магнезий може да се избегне. Обърни внимание на това, как се храниш, с какво се храниш. Магнезият е важен за здравето, успяваш ли чрез храната да си го осигуриш?

Балансираното и разнообразно хранене, включването на повече зеленчуци, особено зеленолистни такива, както и други богати на магнезий, ще ти помогнат да поддържаш добро ниво на магнезий и ще те предпазят от последствията при липсата му.

Преди прилагането на каквито и да е препоръки, свързани с добавки, консултирайте се с вашия лекар. Авторът не е лекар, нито има медицинско образование и не носи никаква отговорност за каквито и да било физически или емоционални проблеми, които може да възникнат пряко или косвено от следването на препоръките в тази статия.

Време е за тренировка 🙂

Текстово описание на упражненията в тренировка Ускори метаболизма на макс

Всяко упражнение се изпълнява по 15 пъти = 1 кръг

Изпълни общо 2-3 кръга и се наслаждавай на живота 🙂

Уреди: 2 бр. гири

 1. Бокс с изнасяне на дясна ръка напред и десен крак встрани, динамично (следва същото с ляв крак и ръка)
 2. Флайс с крака на земя (по-труден вариант с вдигнати крака)
 3. 3 подскока въже + скок баскетболен кош
 4. Гребане (15 пъти за всяка ръка)
 5. Подскок с висок ритник с пета напред ( с редуване на краката, общо 15 пъти)
 6. Гоблет клек
 7. 1-2-3 бързо бягане на място, 2 пъти скачане на въже
 8. Повдигане на ханш (от земя) с гири + 5 пулсации в горно положение
 9. Мъртва буболечка (dead bug) – 15 двойни повторения

Прекрасна, ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (включително и такива подходящи за времето, когато не си удома – на почивка, в командировка, в офиса);
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия (пица, паста, мъфини, торти, бисквити и други сладки изкушения) и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване, поддържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот;
 • Предизвикателства (свързани с начин на хранене, редовно трениране или просто желание за рестарт на организма)
 • Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!