Може ли да се тренира по време на месечен цикъл?


Ще си говорим за менструация (месечен цикъл, мензис) и може ли да се тренира тогава? Много ми е интересно да чета за личния опит на всеки и ще се радвам да споделиш какво не/правиш през този период 🙂

Краткият отговор е: ако се чувстваш добре – тренираш. Ако не се чувстваш добре – не тренираш.

Менструацията не е болест, а нормално ежемесечно състояние на жената, така че няма никаква пречка да се тренира. Ако обаче има болки, където и да са, тогава не се тренира, защото не се чувстваш добре, а не защото си в цикъл. Може да се направи разтягане/стречинг, ако това не води до по-голяма болка или дискомфорт.

Личен опит: аз тренирам по време на месечен цикъл. През първите 2 дни на месечния цикъл го давам малко по-леко. Първия ден е възможно да ме заболи корема, ако използвам коремните мускулите. Затова този ден правя по-малко лицеви опори и не подскачам, тренирам само със собствено тегло. Също, ако първия ден на цикъла е подходящ ден за почивка (тренирала съм доста дни без) броя го за знак да почивам. От третия ден мога да тренирам нормално.

ПМС (предменструален синдром)
Наблюдения над клиенти: около 30% от клиентите ме питат дали може да тренират по време на менструация, което ми показва, че те смятат това за специален момент и очакват да има някаква разлика. Според мен това идва от рекламите, които ни внушават, че има ПМС (аз също мислех, че имам ужасно силен ПМС!!!). В момента, в който спреш да мислиш за цикъла си, че е нещо специално, че се повишава глада за сладко и храна, в този момент нищо няма да ти се яде в повече. След два-три месеца редовни тренировки почти всички клиенти споделят, че вече цикълът им минава много по-леко (даже и мъжете :D!). Изчезва и подуването, ПМС намалява (може да е от това, че ги облъчвам, че няма ПМС 😉 ). Гладът за сладко преди цикъл – голям мит! Знам, че го усещаш и мислиш за нещо реално, но всъщност си позволила да ти го внушат!

Месечен цикъл и гъвкавост

мензисИзточник на снимката Wikipedia.

В спортния колеж Био фит, по Културизъм (разбирай тренировки за покачване на мускули и сила) ни преподаваше доцент Боянов (може да е професор вече, готвеше се да защити професура), който ни предупреди да внимаваме със силовите тренировки при жени през втората половина на месечния цикъл. Според него покачването не прогестерона след овулацията прави жената по-гъвкава и трябва да се внимава с големите тежести в този период. Но става въпрос за наистина големи тежести каквито в моите домашни тренировки не използвам. Например да клякаш с +40 кг – през втория период на цикъла не е време за лични рекорди!

Не искам да се спирам на хормони, само ще спомена, че през първата половина на месечния цикъл доминира естрогена, а след овулацията прогестерона. Виж снимката как се промянят хормоните през целия период.

Повишената гъвкавост след овулация може да се използва за работа за гъвкавост, но да се внимава да не се прекали и да стане предпоставка за травми. На същия принцип професионалните атлети използваст допинг доста преди състезание – натрупват мускули, подобряват представянето си, тялото им се адаптира към новите постижения и след като спрат допинга се връщат малко назад в постиженията, но са на по-добро ниво от преди и има време допингът да се изчисти от тялото. Така че, да използваме естествения допинг – прогестерона, за да развием гъвкавост 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!