Може ли да ям сладко и да отслабвам + как всъщност се отслабва


Здравей, аз съм Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор. Помагам на жените да влязат във форма с кратки тренировки и вкусни, здравословни рецепти. Имам над 20 000 успешни клиенти, които живеят щастливо, наслаждавайки се на храната и в мир със себе си.

Много обичам червените бонбони Lindt опаковани поединично. Харесва ми колко бързо се разтапят в устата и са перфектната комбинация на сладко, мазно, кремообразно и какаово за моя вкус. Мога да изям цяла кутия без да ми стане тежко и понякога го правя без чувство на вина. Но … не винаги е било така …

Когато бях студентка, живеех на общежитие и всеки ден ядях по 1 шоколад, а понякога 2. Спомням си, че веднъж, за да пием кафе, върнахме всички стъклени еднолитрови бутилки от Кока-кола, бира и други, които се приемаха в магазина и даваха стотинки за всяка бутилка.

Със събраната сума с приятелката ми си купихме кафе и по един шоколад. Тогава съм била около 20 годишна и харчех основно за кока-кола, кафе, шоколад, дрехи и козметика. Както се казва, първо важните неща и ако станат пари за друго. Храната не ми беше приоритет.

Бях кльощава, дооста подвижна (работех на няколко места и ходех на лекции) и това, че ядях по шоколад на ден не се отразяваше на фигурата ми, но винаги изпитвах вина. Понеже работех през цялото време докато учех, рядко оставах без пари, но се случваше поради импулсивни покупки.

В продължение на един месец с приятелката ми ядохме варени спагети със сол и подправки, защото бяхме изхарчили парите за дрехи и козметика (още тогава ми бяха страст кремовете, а вече имам и моя козметична линия, която се продава в над 40 страни). Започна много да ме сърби скалпа и да се лющи на огромни бели люспи колкото нокът.

Ходих на лекар и той не знаеше какво е това, тогава мен ме осени, че от месец ям варени спагети със сол и сминдух (още тогава го обожавах, без да знам, че е толкова полезен, преди 25 години нямаше информация за всичко в интернет) и вероятно липсата на разнообразна храна ми се отразява.

Започнах да ям различни от спагети с подправки неща и за една седмица сърбежът и лющенето на скалпа изчезнаха. Тогава си отбелязах, че храната е важна не само за това, как изглеждам.

Сега, от позицията ми на човек, който помага на хората да се хранят по-добре, ми изглежда абсурдно да не съм го знаела, но на 20 години ме вълнуваха други неща.

Ще съкратя историята, защото е повод за много статии с моите грешки (от които научих много), и ще ти кажа, че с годините развих сериозна зависимост към сладкото, която преодолях около 32-33 годишна възраст.

Тук може да видиш как спрях сладкото да ме управлява и сега го ям за удоволствие, когато искам, без чувство за вина и без да се отразява на фигурата ми.

Дали е възможно всеки човек да постигне сладка нирвана?
Да, мисля, че ако ти е важно и го искаш, можеш да приключиш тази зависимост и да изградиш здрава връзка със сладките изкушения, без да се налага да ги спираш изцяло.

По-горе ти дадох линк към статия за спиране и намаляване на сладкото, прочети я, защото сега няма да обяснявам тази техника, а ще ти кажа още нови начини, които измислих за клиентите, с които работя.
Как всъщност се отслабва и къде е сладкото в този процес?
Отслабваш, когато ядеш по-малко храна, отколкото гориш. Например имаш нужда от 2000 ккал храна на ден, а ядеш само 1500 ккал. Разликата от 500 ккал енергия трябва да се набави от някъде, и тогава гориш подкожни мазнини или мускули. Т.е. може да ядеш 1500 ккал само от бонбони и ще отслабваш (ако имаш нужда от 2000 ккал).

Числата в статията са примерни. Всеки човек има нужда от индивидуално количество калории според възрастта си, килограмите, височината, пола, физическото и ментално натоварване.

Зарадва ли се, че ще ядеш само бонбони и можеш да отслабваш 😊 Да, може, обаче, когато човек не си набавя необходимите му вещества, които не са само калории, а и витамини, минерали, полифеноли, антиоксиданти и др. започват да му се случват нездравословни неща, както аз получих сърбеж и лющене на скалпа.

Това е причината навсякъде да се говори за добри мазнини, добри въглехидрати, защото не е важно да ядем калории, а и да са калории от храна, която е богата на вещества важни за здравето.

Как да хапвам сладко и да отслабвам?
Трябва да изчислиш от колко храна имаш нужда за твоите години, височина, килограми, пол и физическа активност. Имам специален калкулатор, с който правя това за моите клиенти, за да имам отправна точка от колко храна имат нужда, за да отслабват, и за да поддържат тегло. Вземам под внимание и колко пъти седмично ще тренират.

Калкулаторът е на разположение за всички в онлайн студио „Прекрасна“, в което има всичко за влизане във форма и задържането й завинаги. Този калкулатор е безценен за определяне на колко храна ти е необходима, за да отслабваш.

След като знаеш, че можеш да хапваш, например 1500 ккал за отслабване, просто ще си позволиш по един десерт на ден от 500 ккал и още 2 основни хранения по 500 ккал. В студиото има над 350 рецепти, като 70 от тях са за сладки изкушения като тирамису, шоколадово суфле, торти Сахер и Рафаело, мраморен кеск и още много вкусотии.

Всички десерти в Студиото са калкулирани за 400, 500 и 600 ккал, така че само с един поглед да си ги приготвиш. Рецептите са адаптирани да се приготвят мнооого бързо, лесно и да са безумно вкуси. Всички сладки изкушения в студиото са богати на витамини, минерали, полифеноли и антиоксиданти, така че да ти набавят не само калории, но и ценни вещества.

Ако много обичаш да ядеш сладко, изцяло да го откажеш, означава че ще искаш да го ядеш все повече и повече. Моят изпитан метод е да няма нищо забранено, и да хапваш сладко, когато наистина ти се яде.

Няколко правила за хапване на сладко
1. Не си го забранявай, хапвай винаги когато много ти се яде, но съобрази другата си храна също, за да си в калориите за отслабване. Рецептите в студиото ще са ти от огромна полза, защото има варианти на всякакви изкушаващи десерти, адаптирани не само в здравословен, но и в неустоимо вкусен вариант.

2. Яж много зеленчуци, защото те са богати на фибри, което ти помага по няколко начина. Първо зеленчуците придават обем на храната, а в същото време са мнооого ниско калорични. Второ зеленчуците съдържат фибри, които забавят усвояването на храната и така по-дълго време си сита, което означава, че няма да искаш да се тъпчеш с храна и по-лесно ще отслабваш. Трето зеленчуците са изключително богати на витамини и минерали, което означава, че ще отслабваш по здравословен начин. Фибрите помагат за редовен стомах. Рецептите в Студиото са с много зеленчуци, и хиляди хора се научиха да хапват повече зеленчуци чрез тях.

3. Най-доброто време за сладко изкушение е след тренировка, когато мускулите имат нужда от възстановяване и храната (стига да е в съобразено количество) няма да се натрупа като подкожни мазнини. Ето ти чудесна мотивация за тренировка. В Студиото има над 250 тренировки, кратки само по 7 минути, или дълги по 50 минути, или „нормални“ по 20 минути, ти избираш колко дълго да тренираш, според настроението или времето, с което разполагаш. След като постигнеш желаното тегло, яж десерти по всяко време на деня, но по 1 път на ден и съобразени с другата храна.

Чакам те в Студиото, Прекрасна, не само да тренираме, но и да ти споделя всичко най-ново, което научавам. Моята работа е да правя живота ти по-лек и щастлив, като ти предоставям лесен начин да си във форма целогодишно.

Твой треньор,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!