Отслабване в Корема

„Искам да отслабна в корема, всичко друго ми е наред, само шкембето ми виси над панталона и паласките ми са ужасни …”

В тази статия ще ви покажа как да се храните и какви упражнения да правите, така че да имате плосък корем.

Най-честата заблуда е, че ако се правят упражнения за определена част на тялото, то се отслабва точно в тази част. Например, когато някой иска да отслабне в корема, започва да прави коремни преси.

Или като иска да отслабне в ръцете, започва да прави упражнения за ръце.

Горните два примера водят до едно и също – заякване на мускулите на корема/ръцете. Заякването на мускулите не означава, че топите мазнини в тези области.

Разглеждайте тялото си като едно цяло, а не като съвкупност от части. Когато се храните набавяте енергия за цялото тялото (а не за отделните му части) и ако не изразходите тази енергия тя се трупа в запас като подкожни мазнини.

За да е по-образно представете си, че тялото ви има централен източник на енергия, от който то харчи за всички дейности. Например като тичате харчите енергия от централния източник на енергия.

Когато правите упражнения за корем отново харчите енергия от общия (централен) източник на енергия.

Когато правите каквото и да било упражнение/движение вие харчите от общата енергия на тялото си.

Т.е. правейки упражнения за корема, вие не горите мазнините по корема, а черпите от общата енергия на тялото ви.
/продължете да четете, за да разберете как да горите мазнините по корема/

Трупане на мазнини
Когато приемате повече енергия/храна, от колкото харчите, тогава тя се натрупва като подкожни мазнини. Различните хора, трупат по различен начин мазнини. Т.е. ако двама души ядат повече калории, от колкото горят, те ги трупат като мазнини в различни части на тялото – това е така заради различните гени, които носят.

Най-често мъжете трупат мазнини по корема (известно като бирено коремче и паласки, макар много от мъжете с бирено коремче, да не пият бира).

Най-често жените трупат манзини по бедрата (особено вътрешната и задната част) и дупето.

Горните два примера за трупане на мазнини са в зависимост от хормоните.

Давам тези примери, за да ви покажа, че е извън ваш контрол къде ще трупате мазнини, ако приемате повече калории, от колкото харчите.

Горене на мазнини
Когато има недостиг на енергия/калории тялото се обръща към запасите си и започва да черпи от тях: при мъж с мазнини по корема, ще черпи от корема; при жена с мазнини по бедрата, ще дърпа енергия от мазнините по бедрата.

Давам този пример, за да покажа, че обикновено горите мазнини от местата, където имате мазнини, т.е. ако искате да отслабнете в корема, защото имате мазнини само по корема, най-вероятно точно това ще се случи, само трябва да ядете по-малко калории от колкото харчите.

Кои са най-ефективните упражнения за отслабване на корема?
Стана ясно, че независимо за кои части на тялото правите упражнения, то черпите от общия енергиен източник. Тогава логично е най-ефективните упражнения за горене на мазнини да са тези, които харчат най-много енергия, а това са упражненията за най-големите мускулни групи:

– дупе

– гръб

– бедра

– гърди

Т.е. тренирайки дупе, гръб, бедра и гърди увеличавате скоростта, с която горите мазнините по корема (или там, където имате мазнини). Т.е. независимо къде имате мазнини, трябва да тренирате горните 4 групи.

Затова тренировка с упражнения, които ангажират цялото тяло е най-ефективна за горене на мазнини не само по корема, а мазнините като цяло.

Друг пример: ако искате да свалите мазнините по ръцете, отново трябва да тренирате големите мускулни групи, а докато тренирате гърба и гърдите сте включили и бицепса и трицепса, т.е. трябва ви повече енергия отколкото, ако тренирате само бицепс или трицепс.

Какво да правите, така че отслабнете в корема?
(смешно ми е да пиша „отслабване в корема”, „отслабване в дупето”, „отслабване в ръцете” … , но това са думите, които читателите ми използват и реших да говоря на техния език)

Най-често при желание за отслабване, човек започва да мисли за упражнения, за да харчи повече енергия. Ролята на упражненията за харчене на енергия е силно надценена (не говоря за професионални спортисти).

В общия случай тренировка от 1 час гори 300-500 калории, като по-вероятно е да е към 300, а не към 500. Говоря за тренировка във фитнеса, в която се правят упражнения с под и около 50% от възможностите на човек.

Парче торта е 300-400 калории.

Чаша натурален сок е 100 калории.

Опаковка брускети Марети е 300 калории.

Т.е. 1 час тренировка може би ще изгори това, което сте изяли в повече (а ако сте изяли повече от 300 калории, ще тренирате и пак ще дебелеете), но няма да ви създаде калориен дефицит, от който имате нужда, за да започне тялото ви да топи манзините и така да си набави липсващата енергия.

Казвам ви, че е по-лесно ДА НЕ изядете 300 калории, отколкото да ги изгорите с упражнения. По-добре си наложете да не пиете 2 чаши сок и да не ядете брускети и ще сте минус 500 калории, а ако искате да изгорите 500 калории с тренировка ще трябва да тренирате или мнооооого интензивно и тежко около час или по-леко няколко часа.

Т.е. отслабване без диета с калориен дефицит е ТРУДНО.

Тогава защо да тренирам, след като толкова малко калории се харчат?
Тренировката има различна роля от тази, която повечето хора й вменяват. При калориен дефицит има 2 източника на енергия – мазнини и мускули. Ако сте само на диета ще сваляте мазнини и мускули; а ако сте на диета и тренирате по-вероятно е да сваляте само (или повече) мазнини.

Казвам по-вероятно, защото вариантите са много и хората са различни, но в повечето случаи, когато човек тренира и едновременно с това е на диета, сваля предимно мазнини (пак зависи каква е диетата, но да приемем, че приема достатъчно протеин и въглехидрати).

Тренировката покачва и мускулната маса, което е чудесно и за двата пола. Да, и за жените е добре да качат мускули и обикновено, когато са начинаещи в началото качат малко мускули, но поради ниските нива на тестостерон не е възможно да покачат голяма мускулна маса.

За поддръжката на мускулите тялото харчи енергия, така че е добре да имате някой й друг мускул в повече, за да горите енергия докато просто си седите (макар да не е кой знае колко много, капка по капка вир става).

Какво да правя, за да отслабна в ……………………….. (сложете, която искате част на тялото)?
Спазвайте някоя от тези диети

И

Тренирайте 5 пъти седничмо с тези упражнения за отслабване.

Вижте колко е просто, но не е лесно 😉

24 comments

 1. nikol 25 януари, 2011 at 19:28

  тоест.. колкото и кремчета и гелове и глупости да си мажем …заедно с дупето отиват и гърдите ??? 🙁 🙁 :[

  • Руми 25 януари, 2011 at 19:30

   nikol, женските гърди основно са мастна тъкан и при отслабване и те отслабват.

 2. cheti.me 26 януари, 2011 at 11:29

  страхотна си! и упражненията са ти с убийствен ефект… имам мускулна треска 5 мин след като приключа :DDDDD

  • Руми 26 януари, 2011 at 15:05

   cheti.me, е чак мускулна треска толкоз скоро е невъзможно 😉

   Диди, благодаря 🙂

 3. silviya 20 февруари, 2011 at 23:35

  здравей Руми
  прочетох статията ти „отслабване в корема„,гледах клипчетата,но само не разбрах когато започна с упражненията,всяко упражнение трябва да го направя няколко пъти един след друг . Антицелулитни Упражнения-2 пъти след това Упражнения с Тава за Готвене-4 пъти повторение на това упражнение и така всички 6 упражнения.

  • Руми 20 февруари, 2011 at 23:39

   Silviya, това не са упражнения, а тренировки, т.е. съдържат няколко упражнения. Т.е. правиш видеото 3 пъти, а не упражнението. И правиш по 1 видео на ден.

 4. Ивана 21 февруари, 2011 at 15:20

  Здравейтее всичкии.Искам да пипитам един въпрос..Може ли някой да ми отговори колко г/д калории има в една тестена миленка от 200 грама?Важно е за мен много.благодаря ви предварително

  • Руми 21 февруари, 2011 at 19:28

   Ивана, стига с тази милинка, препдолагам, че е около 400 калории. Има толкова много диети в този сайт, ти точно на диета с милинки ли реши да бъдеш 🙂

 5. Гергана 22 февруари, 2011 at 21:30

  Здравей Руми,
  прочетох няколко твои статии и започвам все повече да мисля, че няма да се справя. Аз съм на 15 години, висока съм около 1,70м. и тежа 55-56кг. Не ми личи толкова, че съм пълна, но ме е срам от тялото ми.
  От доста време мисля да започна диета, но винаги се отказвам. До скоро мислех да почакам докато се стопли времето и няма сняг, за да бягам в парка. Имам желание да отслабна, но просто нямам представа как ще стане при положение, че аз непрекъснато ям!
  Сега ще започна тези упражнения от видеото и дано имат ефект.

  • Руми 22 февруари, 2011 at 21:49

   Гергана, упражненията са едно добро начало, като напреднеш и започнеш да виждаш как тялото ти се стяга, ще усетиш желание и да не ядеш нон стоп 😉

 6. Rumyana 23 февруари, 2011 at 21:34

  Здравей Руми,
  имам нужда от съвета ти. Състоянието ми е критично.Родих 2 деца и качих повече от 40 кг. От хубавица станах слоница 🙂 Нямах време за отслабване,децата си родих едно след друго.И двете се родиха по почти 5кг. Резултата сега е 121 кг и увиснал корем. На ръба съм на диабет. Вече спрях да кърмя и мога да се погрижа за себе си. Можеш ли да ме насочиш към най-здравословната диета за сваляне на МНОГО килограми. Знам че килцата са доста и ще ми е трудно,но като за начало ми се иска да смъкна поне 15 килограма. Разбира се без спорт няма да се размина, но второто си дете родих със секцио и още ме е страх да се напрягам понеже седмица след раждането избързах и разпънах операцията. Получих и 2 хематома. Сега съм по-добре но ми се иска да започна с по-леки упражнения. Убедена съм че много жени имат подобен проблем. :-)))

  • Руми 23 февруари, 2011 at 21:37

   Rumyana, започни с диета с бюджет 120 лв и докато не свалиш 15 кг. не прави друго освен разходки.

 7. Дими 7 март, 2011 at 09:36

  Здравей,
  искам да попитам как да смъкна поне 7-8 кг. за около 1 месец без адско гладуване след което следва йо-йо ефект.
  Сега съм 174 см на 65 кг. и естествено не се чувстам комфортно в тялото си.
  Освен това в следствие от раждане ми се отпусна доста кожата в областа на корема. 🙁

  • Руми 7 март, 2011 at 10:00

   Дими, прочети статията, под която си коментирала, както и коментарите под нея и ще разбереш как 🙂

 8. Станислава 13 март, 2011 at 18:35

  Здравей,Руми
  прочетох в интернет почти всички диети.От 6 год съм постоянно на диета и досега винаги след това – йо-йо ефекта е налице.Ходих на народни танци, в работата ми съм почти винаги на крак, но свалени колограми няма.Имам и проблеми със стомаха – язва и вече незнам какво да правя. От утре съм решила да тичам по около 2 км.Но ми е ясно, че само с това не става.Омръзна ми от ограничения в храненето, макар че сладко и тестяно консомирам много рядко, но обожавам сирене…Храня се нормално, в нормални количества, а постоянно качвам кг, особено сега когато не съм на диета…?????

  • Руми 13 март, 2011 at 18:46

   Станислава, явно не се храниш правилно или имаш проблем с обмяната на веществата (шитовидна жлеза?). Не знам какво значи нормално хранене, много е относително, може да ядеш малко, но ако е 3 пъти на ден ядеш по 100 гр. някакво френско сирене, това са около 1500 калории и като хапнеш и някоя филия хляб и си минала 1800 калории, което са много калории за повечето хора, а като количество е минимално. Опитвам се да обесня, че е важно какво се яде, а не колко, защото може да е малко като количество, но много калорично. Не знам какви диети си спазвала, опитай моите, имам прекрасни отзиви.Тренирай 5 пъти на ден с моите тренировки, спазвай диетата ми и ще видиш, че всичко ще е ок.

 9. mimi 29 март, 2011 at 09:37

  of as imam samo malko koremche i pravq ot vreme na vreme koremni presi shoto nqmam mn vreme postoqnno imam rabota za vurshene na 19 sum i ne znam kakvi po tochno dieti da pravq vegetarqnka sum meso ne qm sirene mlqko shoto ne moga ot mlqkoto mi se gadi i t.n. teja 46 ponqkoga 47 i sum 161 visoka debela li sum? nz no iskam da mi se mahne koremcheto i as iskam plosko.. kak? ne izglejda taka lesno kakto go pishete da ne qdem tova onova koremni presi ….

  • Руми 29 март, 2011 at 10:07

   mimi, не съм писала да се маха корема с коремни преси. Напротив смятам, че коремните преси са неподходящи, когато искате да стопите корема. Не сте дебела, явно трупате само на корем. Препоръчвам ви моите тренировки, които са за цяо тяло и съдържат комплексни упражнения, защото с упржанения з акорем смао правите мускули на корема.

 10. ivona 10 април, 2011 at 18:31

  здравей Руми,
  имам проблем на 11 години и половина съм а съм 70 кг корема дупето и бадрата са ми ужасни и наближава лято как ще излизам с къси панталонки и потник като всичко ми виси посътвай ме какво да правя за да отслабна искам да отслабна по-скоро благодаря ти предварително

 11. vstar 10 май, 2011 at 23:24

  zdravei Rumi, haresva mi tova, koeto si pisala, dobre e horata da znaqt, 4e s trenirovki se topi navsqkude, a ne samo v opredelena grupa muskuli. Vse pak, ne znam kakvo smqta6, dali mogat da se topqt pove4e maznini na nejelanite mesta, otkolkoto na drugi, kogato se polzva kolan, koito pri uprajneniqta za zagravq konkretnoto mqsto?

  • Руми 11 май, 2011 at 08:09

   vstar, не мисля че коланите помагат освен плацебо, но ако вярваш в тях ползвай ги. Само внимавай, защото така може да се получи прегряване и в този случай сауна екипите не са добри. Локално колана на кръста едва ли ще доведе да прегряване, ако останалата част на тялото е открита.

 12. Santra 16 май, 2011 at 17:54

  Абсолютно вярно е всичко в статията.Аз лично свалих 8 килограма в рамките на месец и половина основна част от които бяха в коремната област и дупето.Сега съм 62 което за височина 1.70 е доста добре. Но за свалянето на килограми (независимо в коя част от тялото те са в повече) е нужно приемът на калории да бъде значително намален.Аз например хапвах (в последно време) около 1000-1200 kcal на ден , като не съм се лишавала от нищо (дори от шоколад-признавам си :D).А упражненията по-скоро за стягане момичета и така.Успех с отслабването на всички и все пак не прекалявайте и с него.Умереност във всичко и лишение от нищо е ключът към успеха.

Коментарите са заключени