Положителните страни на карантината


Прекрасни, тази статия е написана от админа на сайта Пламен, познавате го отдавна 🙂 Той е баща на ученик и не говори наизуст това, което е написал, всичко е пречупено през неговия опит.

Не искам да ви убеждавам, че това, което ни се случва е за добро, че утре ще се преродим и ще станем по-добри хора. Аз вярвам, че сме добри. И също вярвам, че преди 2 месеца никой от нас не си е представял, че ще се озовем в това положение, което не бих нарекла добро.

Но, с годините научих нещо, което винаги в тежък момент, ми носи спокойствие: Ако не мога да променя нещо, то променям отношението си към него!

Ако зависеше от нас, едва ли доброволно щяхме да си седим вкъщи нон стоп. Имаме къде по-приятни неща за правене, особено в навечерието на един от най-светлите ни празници.

Но, обстоятелствата са такива и единственото, което зависи от нас е да погледнем ситуацията от друг ъгъл и да намерим положителните страни 🙂

С любов,
Руми

–––––––––––––––

Последните месеци слушаме и четем само ужасяващи новини за жертви и различни анализи, кой от кой по-апокалиптичен. Не казвам, че не са верни или че не трябва да ги има, но ние сме хора и имаме нужда и малко доза позитивизъм. Затова реших да дам порция оптимизъм на всички, които са затворени вкъщи.

1. Карантината на хората доведе до глътка свеж въздух за природата. Още преди епидемията да се разпространи в Европа, се появиха новини за значително подобряване на качеството на въздуха в Китай, където вече беше въведена карантина. След като в Италия беше наложена карантина, добрите новини последваха – водата в каналите на Венеция се избистри. Разбира се, не закъсняха и фалшивите новини за появили се лебеди и делфини, но да бъдем благосклонни – човекът по природа е позитивен и обича да чува добри новини.

2. В момента имаме уникалния шанс да бъдем заедно с нашите семейства без да е планирано, както е при отпуски и през уикендите. Неслучайно вицът “Вече трети ден съм с жената. Вчера седнахме, хапнахме, пийнахме. Че, тя не била лош човек, бе!” стана толкова популярен. Тъй като не е ясно, дали ще имаме възожности за отпуски през лятото и изобщо до края на годината, нека не пропиляваме шанса да бъдем с любимите си хора повече време. Ако случайно започнете да скучаете тук има няколко отлични съвета за запълване на времето.

3. Работата и ученето вкъщи имат своите недостатъци, но сега няма да говорим за тях. Може би най-хубавото нещо е, че не се налага да пътуваме до работното (учебното) място, да попадаме в задръствания, в които най-честото пожелание е към роднините от женски пол. Имаме невероятната възможност да си откраднем някоя друга минута за повече сън. Едва ли е нужно да споменавам, че кога друг път ще ви се отдаде възможността да работите по пижама, бельо, а защо не й гол, стига да не се разхождате зад камерата на вашето дете, докато е “в клас” онлайн заедно с учителя и суъчениците си.

4. Като баща на ученик винаги съм се дразнел, че детето ми си купува бoклуци от лафката. Вярно е, че според една наредба джънк фудът трябваше да изчезне от училищата, но е факт, че всякави чипсове, снаксове, захаросани напитки, близалки и прочее запълват рафтовете на училищните лафки. Вкъщи имаме уникалния шанс да сготвим и да даваме на детето си вкусна, задравословна и прясно приготвена храна.
Разбира се, тази благинка е и за нас – родителите.

5. Моя позната учителка твърди, че благодарение на новия тип обучение, част от децата показват по-добри резултати, тъй като не се разсейват от съучениците си, които не ги свърта на едно място. Според нея учениците се учат на по-голяма самостоятелност и отговорност. Дали това е така, ще покаже единствено времето. Все пак, ако вашето дете изпитва затруднение с обучението онлайн, тук сме приготвили няколко съвета за тях.

6. Удивително е колко бързо учители и ученици се ориентираха в десетките платформи за достанционно обучение и в крайна сметка за нула време организираха (не без помощта и на родителите) обучение от разстояние. Надяваме се, че в бъдеще време няма да има повече “дървени”, грипни и всякакви други нерегламентирани ваканции, което ще е в полза на всички страни на обучителния процес.

7. Принудителният престой вкъщи има и положителни здравни аспекти. Краят на зимата и началото на пролетта е времето, когато вируси от различен тип си търсят свой приемник. Когато сме вкъщи шансът да прихванем грип или друго вирусно заболяване намалява значително.

8. Народът е казал – смехът е здраве. През последните двадесет дни интернет се наводни с шаржове (или както са по-популярни след по-младите – memes), свързани с кризата. Ще цитирам моя фаворит:

Щурците: “Аз те чакам за среща, аз те чакам, но моля те – ти да минеш по другия бряг.”
Ген. Мутафчийски: “Много добро решение!”

Ако се сещате за други ползи, непременно ги споделете с нас, а ние ще допълним списъка.

Искрено Ваш и преливащ от позитивизъм
Пламен админ

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!