Упражнения с ластик за цялостно стягане: Румитка #33

упражнения с ластик

Прекрасниии, как сте? Как беше уикенда? Моят беше страхотен, изпълнен с много бебешки смях и разходки. Уикендите хапваме навън през деня и на Макс определено му харесва, ресторантско бебе 🙂

Срещнахме се с наши приятели с 3 деца и Макс се захласна по едното момиченце. Като започна да се смее с глас и така няколко минути. Изключително сладко!

Хората с 3 деца са нечовеци! Имаме няколко приятели с по 3 деца и се възхищавам как се спраят с всичко. Добре че са усмивките на децата, защото точно, когато си най-изморен, идва детската усмивка, за да те вдигне и да ти даде нови сили. Не съм предполагала, че ще живея за усмивката на Макс.

С Макс ми се откри цял нов свят на бебетата. Като видя количка със зимен кош, значи вътре има малко бебе и ходя да го гледам. Видя ли бебе под 2 месеца и нещо в мен започва да трепти. Голям фен съм на новородени. Напомнят ми каква сладка, малка мишонка беше Макс.

Най-странното е, че преди Макс не забелязвах бебетата. А сега видя ли бебе и отивам при майката веднага да си говорим как се казва и колко е голямо. Аз съм интроверт и не заговарям хората. А сега, когато става въпрос за Макс и бебета съм екстроверт. Как се променя човек! И то от днес за утре 🙂

Другото сладурско нещо е, че захранихме Макс. Поръчах от Хранкоопа моркови и картофи, взех и авокадо и му дадохме да си избере какво иска да яде.
Първо хвана авокадото и бързо го изтърва, защото е хлъзгаво. После хвана моркова и дръпнах чинията с другите педложения, защото детето е добре да яде само една храна 3-7 дни и чак след това да се предложи следващата. Елиминационно хранене – ядеш едно нещо и наблюдаваш за симптоми за непоносимост.

Морковът не вървеше. Пробвах го, ами той недозрял, вярно био, но не беше вкусен.

Затова на третия ден минахме на картофи.

Аз съм фен на захранване водено от бебето, което означава, че той сам избира какво и колко да яде. Храните не се пюрират. Макс сам хваща картофа и го пъха в устата. Е, не успява винаги да уцели устата и аз пъхвам малко парченце картоф, но той си мисли, че сам се храни 😉

Идеята е детето първо да се научи да дъвче, а след това да гълта. Макс е шампион по дъвчене. Така сладко върти картофа в устата си и го ослюнчва добре, докато стане на каша. Така и вроденият им истинкт да се задавят и плюят, когато нещо премине зад средата на езика, изчезва по естествен начин. Този инстинкт ги предпазва да не гълтат всичко, което слагат в устата си.

Ако методът парченца, а не пюрета, не сработеше, щях да пасирам на Макс храна, не съм фанатик. Но исках да дадем на Макс шанс да дъвче и той го използва на макс 😉

Следващата седмица ще му дадем жълтък на яйце, а след това ще продължим с авокадото, което сам си избра.

захранване водено от бебето

За първа храна много се чудех какво да избера, като имах следните критерии – да е зеленчук (или по-скоро да не е сладко), да е българска храна, да може да се мачка между пръстите, което означава, че и венците ще могат да го смачкат.

Сварени картоф и морков отговаряха на това условие. Авокадото е плод, не е българска храна, но влезе в списъка ми, защото е вкусно, меко и може да се хапва и сурово.

Малко и за мен. За себе си реших да тренирам леко до пълно затваряне на малката диастаза, която имам. По-малка от 1 пръст е. Снимам Румитката за седмицата, а другите ми тренировки са ресторативни движения и упражнения, които не влияят на диастазата. Например, правя 3 серии по 50 клека, ритници назад и встрани за дупе, повдигане на гири встрани за рамо (но под хоризонталата, защото близо до нея и над нея яко се включва корема, а аз го пазя), кофички.

Интересно, че след ресторативните движения, като проверя за диастаза и тя се е затворила! Но после пак се отваря. Много е важно какво и как се прави през целия ден. Защото тренировката за диастаза е 20 минути, а през цялото останало време можем да съсипем всичко, като ходим неправилно, като стоим неправилно, като повдигаме детето неправилно. Много е трудно нон стоп да мисля, кое как да правя.

Най-трудно ми е да ходя с успоредни стъпала. Естествената ми походка е като на Чарли Чаплин с пръсти на стъпалата завъртяни навън. А пръстите трябва да сочат точно напред. Така се активират и мускулите на дупето. Стъпва пета, с пръсти се отблъскваме от земята, обтягаме коляното – това е правилната походка. Ръцете се движат напред назад свободно.

Доста нося Макс. Фен съм на това децата да бъдат носени, гушкани, полюшквани, така че да усещат много любов и грижа. В същото време да бъдат насърчавани да са самостоятелни, като с храненето, той се храни сам. Следвам детето, то ми казва кога какво да правим. Примерно къпя го 20-21.30 часа, според когато е спал последно. Ако се е събудил в 20 часа от следобеден сън, няма смисъл да го къпя и да започваме вечерните ритуали, защото му трябват 2-3 часа да е бодър преди да заспи отново.

Все още го кърмя на 3 часа, като няколко пъти тази седмица през нощта спа по 4 часа. Пораства 🙂 Преди не можеше да издържи повече от 3 часа между кърменията. Следвам детето и не му налагам нищо. Макс расте много позитивен, щастлив и с благ характер, знам го от достоверен източник – майка му 😀 Уж за мен щях да споделям и пак за Макс ме влече 🙂

Хайде да тренираме 🙂

Тренировката да се изпълни 3 пъти за общо 24 минути упражнения.

Използвам този комплект ластици.

Интервална тренировка, 4 интервала 60/60
1. На ЛЯВ крак, ДЕСЕН крак ритник напред и назад до везна, срещуположна ръка напред-назад
2. Като 1 на другия крак
3. Скок Махало с ластик + ръце разгъване за трицепс
4. Ластик зад гръб, лява ръка държи ластика, ДЯСНА ръка обтяга напред + ЛЯВ крак повдигане встрани
5. Като 4 другата страна
6. Гребане ЛЯВА страна, повдигане на ДЕСЕН крак, ластик застъпен с ЛЯВ крак
7. Като 6 другата страна
8. Сумо клек с ластик и пружиниране долу.

17 comments

 1. Katerina Naumova 15 август, 2017 at 11:10

  Hi Rumi, it’s been a while since I’ve written. I was traveling a lot and did a lot of walking through big European cities 🙂 I wanted to ask you, do you plan to publish a full program for pregnant women, and if you do when can we expect it? I’ve seen so many offers on the internet but they are pretty expensive for us form the Balkans 🙁 I follow your English site more, so I’m sorry if you’ve already written about this and you have to repeat yourself.
  Best wishes to you and your lovely family, I am so happy for you 🙂

 2. Teo 15 август, 2017 at 13:26

  Руми, здравей!! Редовно тренирам с теб и мн би ми било интересно, ако имаш време да споделиш какво мислиш за следното видео на тази девойка: https://youtu.be/B6Ncc6Kdpwk (става дума за домашните тренировки)

  Поздрави:)

  • Rumiana Ilieva 15 август, 2017 at 21:36

   Мисля, че не е вярно и че е индивидуално кой как реагира на различни видове тренировки. Съветът ми е да тренираш възможно най-малко така че да постигнеш резултата, който искаш, а да се движиш възможно най-много по начина, който обичаш (планина, танци, шопинг, игра с децата). Може да видиш как се променя тялото ми през годините само с домашни трнеировки. Качих най-много мускули точно с домашни тренировки, но имай предвид че тренирам по-различно от Зузана, която е дадена за пример във видеото, колкото и на хората да им се струва, че правим едно и също. Имам принципи при създаването на всяка трнеировка, които Зузана и много други треньори не следват, макар на пръв поглед да правим всички лицеви опори и клекове.

   • Дани_Б 19 октомври, 2017 at 10:26

    О, аз сега видях клипчето и се разпалих. Мацката дори се съмнява, че тренираш само с нас! 🙂

    • Rumiana Ilieva 19 октомври, 2017 at 10:32

     Не знам защо някой се съмнява, давам ли повод, че тренирам по друг начин?

     • Дани_Б 19 октомври, 2017 at 10:43

      Хаха, не, тя просто се съмнява, че спортните фитнесинструктори, които се опитват да тренират през екрана, всъщност постигат тази спортна структура само с такива упражнения.Тоест, лъжат ни,тренират си тайно от нас и казват, че с техните тренировки ще постигнем същите резултати.Всъщност може би тя е попадала на такива.Това, с което не съм съгласна / и й го казах/ е, че е прекалено крайна-домашните тренировки били леко раздвижване с елементи на горене на калории…

     • Rumiana Ilieva 19 октомври, 2017 at 10:59

      Зависи за кои домашни тренировки страва дума, защото като гледам във фитнеса правят много от упражненията, които включвам в тренировките – клек (на 1 крак си е много силово упражнение), лицеви опори, гребане, напади – все основни упражнения.

 3. Цвети 17 август, 2017 at 15:39

  Здравей Руми,
  Моето бебче е на 5 месеца и аз се опитвам да започна с тренировките, защотот не мога да възприема това отпуснато целулитно тяло. Преди да забременея правих FIT30 и бях в супер форма. Лошото е че в момента, в който се опитам да започна с Румитките след това чувствам ужасен дискомфорт навсякъде, а трябва да се грижа за бебчето си и още куп други неща. Ще ти бъда благодарна, ако можеш да ме посъветваш с какви упражнения да започна.

  • Rumiana Ilieva 17 август, 2017 at 15:41

   Ходене, изкачване на стълби. Ако живееш в блок, пробвай с 5-10 минути стълби на ден. Аз също не се чувствам в супер форма сега, коренна разлика с преди да забременея. Тренирам колкото мога 🙂

 4. Павлина Георгиева 17 август, 2017 at 17:38

  Планирам да направя тази тренировка (с ластичетаааа, урааа :D) утре.
  Преди малко направих част от една тренировка за напреднали. Може би около една четвърт от нея, примерно първите пет упражнения. Толкова можах и се чувствам супер, защото за пореден път победих перфекционизма си. Само преди година изобщо не бих я започнала при мисълта, че няма да мога да я направя цялата, както и че няма да мога да изпълня всяко едно повторение в отделните упражнения.
  Руми, много ти благодаря, че ме лекуваш от перфекционизъм, както и за вдъхновяващото ти мото „Тренираме за напредък, а не за съвършенство“. <3
  Благодаря ти и за това, че така си построяваш тренировките, че дори и 5 минути от 35/40-минутна тренировка да направи човек, пак ще е натоварил балансирано цялото тяло.

  • Rumiana Ilieva 17 август, 2017 at 20:04

   Честито за перфекционизма! И аз я свърших таз работа преди няколко години. Не познавам щастливи перфекционисти. Предпочитам да съм щастлива, а не перфектна 🙂

   • Павлина Георгиева 17 август, 2017 at 20:35

    Значи и на теб честито за перфекционизма. 😀 А да не говорим, че идеята за „перфектно“ е изкривена през призмата на твърде ограничените възможности на човешкия мозък! А пък щастието идва тогава, когато спрем да търсим външни причини за него. 🙂
    И не че има връзка с предното, обаче да знаеш (и останалите прекрасници също), че много добре се тренира корем с… пеене! Само трябва да е диафрагвено. Е, ако искате, може и да уцелите някой и друг тон. 😀

     • Павлина Георгиева 18 август, 2017 at 22:15

      То пък при мен едни знания по пеене. ? Пеех впечатляващо фалшиво преди години. Обаче в един момент осъзнах, че си ЧУВАМ фалшивите тонове. И си казах, добре, де, след като ги чувам, значи ще мога да изкарам и верните. Заинатих се и се получи, без никакви вокални педагози. Не че не се случва пак да пея фалшиво, хаха! Всъщност по това доколко ми я вярно пеенето и ми е отворен гласът познавам в какво състояние съм – физически, емоционално, ментално, всякак. Пеенето е терапия. 🙂

      И за да прекъсна този певчески спам, да си кажа, че по план днес си направих Румитка33. Много ми хареса! Доволна съм, че успях да пазя равновесие на първото упражнение, на махалото постелката ми се въртеше като стрелка на часовник под краката ми, а това с гребането е зверско! :))

     • Rumiana Ilieva 18 август, 2017 at 22:17

      Това с гребането и мен ме изненада колко е трудно всъщност!

 5. Диди 27 септември, 2017 at 17:26

  Привет Руми! През януари тази година и аз родих прекрасно момиченце. Преди тренирах ежедневно с теб.сега отново опитвам да вляза във форма но ще съм много благодарна ако споделиш как да тренираме за справяне с диастаза.

Коментарите са заключени

Брауни здравословно

Поводът за днешната рецепта е гости, нали трябва да се посрещнат и реших да направя брауни, което стана безумно вкусно, но за да го докарам ...