Румяна Илиева за шоколада

От много време не ям купешки шоколад, защото почти не консумирам захар, а и не знам какво съдържат шоколадите, които се продават. Ако има едно нещо, което значително ще се отрази на начина, по който изглеждате – това е захарта. Спрете я за 1 месец и оценете разликата. Имайте предвид, че трябва да четете етикетите на храните, защото захар има там, където не можете да предположите – в ролцата от раци (които не са от раци, а от риба треска и други съставки), соев сос, горчица, кетчуп …

Хората се делят на два типа – такива, които обичат шоколад, и такива, които мноогооо обичат шоколад:) От които и да си ти, ако искаш да хапваш вкусно и да бъдеш в топ форма, пиши ми имейл с две думи „Искам промяна“ и започваме:)

Продукти за шоколад
250 гр. какаово масло
80 гр. кокосово масло
100 гр. какао
50 гр. мед (2.5 с.л.), става като черен, не сладък шоколад, пробвайте преди да сложите какаото и ако искате добавете още мед
*най-долу ще дам връзки към магазините, от които купувам продуктите

Приготвяне на шоколада
Какаовото масло е твърдо като сапун и трябва да се разтопи.

какаово масло

какаово масло

какаово масло на парчета

Слагам го на водна баня като този път го нарязах на парчета да се разтопи по-бързо (20 минути), а предишния път сложих целия блок и отне 1 час. Слагам купата с какаовото масло в тенджера с топла вода (около 60 градуса) и чакам да стане течно. При какаовото масло слагам и кокосовото заедно да се разтопяват, макар че моето кокосово масло стои течно (в кухнята е 26 градуса) и без да го нагрявам допълнително.

какаово масло на водна баня

разтопено какаово масло

Nutiva кокосово масло

В кухненски робот (може и в купа с миксер) се разбиват двете масла и меда, накрая добавям какаото. Цялото смесване е бързо, може би 1-2 минути. Докато маслата са топли, шоколадът е в течен вид и тогава може да го налеете в каквито искате форми.

домашен шоколад

С малка лъжичка сипах във формички за лед във формата на сърце, а остатъка във форма за кекс от фолио. Половината поръсих с орехи, другата половина с кашу.

шоколад

Сложих в камерата (може и в хладилника) за 1 час и след това извадих бонбоните от формата за лед, а шоколадър ще начупя на парчета и раздам.

>домашни шоколадови бонбони

Това е голямо количество шоколад – 480 гр., но ще раздавам на приятели и роднини, та дано да ги откажа от купешкия шоколад.

Домашният шоколад не е никак нискокалоричен, но поне знам какво съдържа.

домашни шоколадови бонбони

Много хора питат как си поддържам килограмите. Ям сладко много рядко и гледам да е домашно приготвено, или сушени и пресни плодове или тортите на Слънце и Луна. Не използвам захар от години (освен, когато съм в Бургас и правя сладкиш за родата, които все още не са ми последователи на беззахарното хранене).

Не е проблем от време на време да се яде захар, още повече, ако тренирате редовно, но е проблем да я ядете всекидневно и то в почти всяко хранене без даже да го съзнавате.

Калориите в 480 гр. шоколад приблизително са 3300.

Откъде да си набавите продуктите

Най-често пазарувам онлайн от iherb.com, защото, дори след като платя 20% ДДС и пощенски разходи, пак идва по-изгодно. Ако до сега не сте пазарували от там, накрая преди да платите има място за код за отстъпка, въведете NEV498, за да получите 5$ отстъпка от първата си поръчка.

Използвам какао на Nutiva

Кокосово масло на Nutiva (има едно немско с жълт етикет в българските био магазини, само 10 лв. е, обаче не е вкусно, на мен ми миреше на мас.).

Какаово масло още не съм купувала от iherb, а от Балев био маркет (но от My organic market го купих).

Доставката от iherb е 4$ за 4 паунда тегло или 6$ за 6 паунда тегло. Като прибавяте продукти в кошницата, изписва какво е теглото до момента и какви са опциите за доставка. Ако надвишите 6 паунда тегло, тогава единствената опция е доставка с DHL, която е по-скъпа и не съм ползвала до сега (идва за 2 дни, но не знам каква е процедурата за ДДС при DHL).

Продуктите идват за 10 дни (стига да не е декември месец, тогава идват по-бавно). Спазете следното, за да стане бързо и без проблеми (поне в София процедурата работи идеално).

1. След поръчката получавате писмо от iherb с потвърждение, разпечатайте го, защото в него има цените на продуктите и върху общата стойност ще платите 20% ДДС на митницата.

2. След около 10 дни ще дойде известие да отидете на митница. Известието се получава лично и ако не сте на адреса, от пощата ще ви оставят бележка, че са идвали и да отидете да си го вземете от вашия пощенски клон.

3. Заедно с митническото известие и разпечатката от iherb отивате на митница (на известието пише адрес и номер на гише), където плащате 20% ДДС и 3.50 лв пощенска такса. От друго гише си вземата пратката (поне в София е така). Хубавото е, че на Софийската митница процедурата е отработена и не се налага нищо да се попълва, само плащате ДДС и си тръгвате. Обикновено има още 3-4-5 души, които получават пратки по същото време, става бързо, няма голямо чакане.

Трик: Обикновено си поръчвам 3-4 пратки наведнъж, за да ги взема заедно от митницата и да не ходя за всяка по отделно. Поръчвам няколко пратки, за да се възползвам от ниската цена за доставка до 6 паунда тегло, а и под 150 евро (не съм сигурна за точното число) не се плаща мито.

Консумирам супер храни ежедневно (не са хранителни добавки, а храни) и усещам ползата от тях (или поне плацебо ефекта от тях…. 😉

Забележка: по–долу са изброени храни на прах, не са капсули с извлек на активните съставки..

Всеки ден 1 с.л. какао

3 седмици в месеца всеки ден по 1 с.л. мака, после почивам 10 дни и пак вземам мака 3 седмици…. Маката се взема с почивка. Регулира жлезите, имах хипо функция на щитовидната жлеза и Хашимото (все още антителата ми са високи, но се чувствам супер и нямам стягане в гърлото).

Почти всеки ден 1 чаена лъжичка спирулина. Гледам да набавям и растителен протеин. Спирулината съдържа 60-70% протеин, но не може да я приемате в големи дози, а и не е особено вкусна. Има вкус на водорасло.

Почти всеки ден 1 чаена лъжичка хлорела. Отново протеин от морски произход, с вкус на водорасло.

Почти всеки ден 1 кафена лъжичка келп. Набавям си йод с морските храни.

От време на време ½ доза конопен протеин (този с повече фибри, има вариант и с по-малко фибри), а напоследък ям обелен коноп (2-3 с.л. в овесените ядки) – предимството е, че е храна, а не хранителна добавка, недостатъкът е, че има около 40% мазнини, за разлика от конопения протеин, който няма мазнини. Макар че в последното време съм фен да консумирам храната такава каквато е с мазнини, въглехидрат, протеин, фибри както са създадени от природата.

Почти всеки ден ½ с.л. мед

Почти всеки ден 1 кафена лъжичка пчелно млечице (това е безумно вкусно и ми иде да го изям цялото).

Искаш ли да влизаш във форма, докато хапваш шоколад? О, дааа, възможно е само ми пиши имейл с 2 думи „искам промяна“ и ще ти изготвя вкусен хранителен план, ще тренираш по 20-30 минути на ден и ще бъдеш в най-добрата си форма.

Виж какво постигнаха други читатели на сайта с меню, изготвено от Руми. Тук може да видиш описание как работя с клиенти и какво включва програмата за промяна на начина на живот.