Какво представлява стресът – видове и техники за справяне


Снимка на жена. Повече за стреса и как да се справиш.

Стресът, Прекрасна, за него ще стане дума днес💗

▪ С какво свързваш тази дума?
▪ Какво е стресът за теб?
▪ Положително или отрицателно ти е отношението към него?
▪ Непременно ли е лош, а има ли и добър?
▪ Как да разпознаем, че сме в хроничен стрес?
▪ Има ли връзка между стреса и храната?
▪ А между стреса и напълняването?
▪ Как да регулираме нивата му?

На тези и други въпроси ще намериш отговор в статията.

Какво е стрес

Стресът е естествена, адаптивна, вградена реакция, която ни подготвя за действие, както физически, така и психически. Тази реакция на стрес е там, за да увеличи временно нашата енергия и фокус, така че да можем да се справим с всяко предизвикателство, което е пред нас.

Добър и Лош стрес

Положителният, здравословен стрес трябва да се чувства като: „Добре, това може би ще бъде трудно, но мога да го направя!“
Може да си се почувствала така, когато са те приели в университета, когато си взела шофьорския си изпит или когато детето ти е направило първата си крачка.

Като цяло стресът е добър, когато отговаря на два основни критерия:

1. Това, което се иска от нас, изглежда изпълнимо.
2. Знаем, че стресът е временен.

Помисли за това по следния начин: когато стресът води до действие и знаеш, че действието води до евентуално удовлетворение, вероятно това е добър стрес.

Положителният стрес може да те накара да се почувстваш нервна или напрегната, но също така трябва да те направи фокусирана и заредена с енергия и мотивация.

Кратките и интензивни тренировки са супер добър стрес. Те зареждат със сила и увереност, че можеш да се справяш и така дават на тялото ти ресурс, за преминаване през по-големи и сериозни ситуации. Опитай начинаещи или напреднали. Не забравяй разгряването за да се предпазиш от контузии 🙂

Когато ситуацията вече не изглежда осъществима, а също така не е и временна – това вече е хроничен или „лош стрес“. Значи, че твърде дълго сме се задържали в състояние на напрежение и тревожност.

Хората често вярват, че дълготрайният стрес е нормален – да нямаш добър сън, да пропускаш хранения, да имаш главоболие в продължение на години. Често срещан – да. Нормален – не.

Хроничният стрес засяга почти всяка система в телата ни: стомашно-чревната, сърдечно-съдовата, имунната и нервна системи.

Какви са симптомите

Можеш да разпознаеш, че си в хроничен стрес, когато започнеш да правиш грешки в неща, които са рутинни; ако си будна в 2 през нощта и не можеш да заспиш; ако спреш да се грижиш за себе си (преяждаш, пропускаш тренировките и разходките си); изгубваш супер много време за дребни неща (често правим това, когато се опитваме да си възвърнем чувството за контрол, защото сме стресирани от неща, които не можем да контролираме); чувстваш се парализирана – малките неща изглеждат невъзможни; изолираш се.

Или когато имаш:
▪ Намалена енергия и безсъние
▪ Промени в либидото
▪ Депресия
▪ Физическите ефекти на стреса върху тялото (акне, главоболие, хронични болки, чести разболявания, стомашно-чревни неразположения)
▪ Промени в апетита, напълняване
▪ Учестен пулс
▪ Потене

Стресът и храненето

Стресът, хормоните, които той отприщва и ефектите от богатите на мазнини и захар „комфортни храни“ тласкат хората към преяждане. Стресът определено влияе върху хранителните предпочитания.

Храната успокоява и заземява, защото е първото нещо, което ни е карало да се чувстваме сити, защитени, доволни като бебета! И като възрастни запазваме този инстинкт да се храним, когато искаме да се успокоим и да почувстваме уют и топлина. И тъй като сме подложени на стрес ежедневно, ето какво е най-бързото средство за успокояване – храната. Да хапнем нещо любимо, сладко, хрупкаво, което ни напомня на някакъв мил момент и така се успокояваме.

Когато сме тревожни и напрегнати не хрупаме марули и броколи, а ни влекат храни с високо съдържание на мазнини, захар или и двете.

Високите нива на кортизол в комбинация с високи нива на инсулин (основни стресови хормони) са отговорни. Други изследвания показват, че грелинът, „хормон на глада“, също има има отношение (повишава се по време на стрес).

Веднъж погълнати, пълните с мазнини и захар храни изглежда имат „успокоителен“ ефект. И когато при следващ стрес се повтори и потрети същият модел, кръгът се затваря и човек започва да се върти в него.

Преяждането не е единственото поведение, свързано със стреса, което може да добави килограми.

Интересно е, че има разлика между половете в поведението за справяне със стреса. Жените сме по-склонни да се обърнем към храната, а мъжете към алкохола или пушенето.

Как да намалиш стреса

✅ Дай почивки от новините, социалните мрежи, устройствата (компютър, телефон)
✅ Прави упражнения, движи се
✅ Доставяй си качествен сън
✅ Почивай
✅ Храни се с качествена, жива храна, с храни източници
✅ Намали/премахни готовите храни
✅ Практикувай дълбоко дишане
✅ Медитирай
✅ Избягвай прекомерната употреба на алкохол, кофеин
✅ Срещай се с приятели
✅ Весели се
✅ Стани част от общност
✅ Посети терапевт, ако почувстваш нужда

В курса BEST обръщаме сериозно внимание на стреса. Виж тук какво споделиха завършилите вече курса BEST момичета.

Рецепта за справяне със стреса – Песто Дженовезе

Рецептата косвено помага за отслабване, защото босилекът действа като адаптоген и намалява стреса. А когато сме стресирани, се отделят хормони, които пречат на отслабването. За да намалим хроничния стрес можем да направим поне 2 неща: да хапваме домашно песто Дженовезе и да се наспиваме.

Продукти
100 г листа от пресен босилек
60 г зехтин, използвам студено пресован и мътен
40 г слънчоглед (в оригинал е с кедрови ядки)
40 г кашкавал (в оригинал е с пекорино и пармезан) или ако не консумираш млечни храни със Delishu
15 г прясно изцеден лимонов сок
Хималайска сол на вкус

Всички продукти се слагат в блендер и се блендират до консистенция, която ти харесва. Много лесно, бързо, вкусно и полезно 🙂

Пестото не е много трайно, защото няма консерванти. До 3 дни в хладилник е ок да се държи в буркан с капачка. От досега с въздуха се променя цвета и потъмнява.

Продуктите по-горе са за възможно най-минимално количество. Зависи от блендера, може и с по-малко да успее да завърти.

Идеи как да се хапва това песто:
▪ Със салата с домати
▪ На филийка
▪ Към спагети
▪ Към яйца
▪ Към салата с нахут

Хранителни стойности:
В 100 г има приблизително около 340 ккал.

Преди прилагането на каквито и да е препоръки свързани с храненето и тренировките, консултирайте се с вашия лекар. Авторът не е лекар, нито има медицинско образование и не носи никаква отговорност за каквито и да било физически или емоционални проблеми, които може да възникнат пряко или косвено от следването на препоръките в тази статия.

Ако искаш вкусни и здравословни рецепти, а също и супер ефективни и кратки тренировки за намаляване на стреса, ела в Онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:
• 20+ тренировъчни програми, с нарастващо натоварване, за да се развиваш постоянно и да няма плато
• 500 + изключително вкусни рецепти, подходящи за всеки вкус, включително пица, паста, десерти, българска и интернационална кухня. Може и трябва да ядеш любимите си ястия, за да се настроиш, че това е промяна на начина на живот, а не нещо временно.
• Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма).
• Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот, работим за всякакви добри навици в него.
• Йога практики.
• Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.
• Предизвикателства, в които получаваш мотивация и съвети.
• Възможност за личен треньор 😊

Източници:
https://www.healthline.com/nutrition/symptoms-of-stress#symptoms-of-stress
https://www.verywellmind.com/what-kind-of-stress-is-good-for-you-3145055
https://www.verywellmind.com/what-kind-of-stress-is-good-for-you-3145055
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-stress-causes-people-to-overeat

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!