ягодова торта без захар и глутен

Тортата е страхотна! Вечерях с 3 парчета от нея 🙂 Лесна и бърза е, няма начин да не се получи. Снимките не ми се получават, по-вкусна е отколкото изглежда 🙂


Използвах малка форма за торта с диаметър 19 см и се получи 5 см висока. За стандартна, голяма форма увеличете продуктите с 50%.

ягодова торта без брашно

Перфектната форма може да върви ръка за ръка с тази торта (и подобни вкусотии 🙂 Изпрати ми имейл с 2 думи „Искам промяна“, за да ти дам формулата 🙂

Продукти

За блата
2 яйца
100 г брашно (използвах равни части елда и оризово)
120 г обезкостени фурми (става си сладък с толкова)

За крема
500 г кисело мляко
50 г мед (не става сладко с толкова)
80 г чиа семена (може да се замени с желатин)
Ягоди – около 200 г или колкото сложите
50 г орехи

Приготвяне

ягодова торта без глутен

Първо направете крема, за да има време да се накиснат семената от чиа. Смесете меда, млякото и чиа семената. С толкова мед не става сладко, опитайте и ако прецените увеличете меда. За моя вкус е добре на сладост, харесва ми да усещам киселата нотка на млякото. Използвах домашно мляко, което е с кисел вкус.

Блат
В кухненски робот се слагат яйцата и фурмите и се смилат докато станат на пяна. Накрая се добавя брашното. Става гъста каша. Пече се 25 минути на 150 г в предварително загрята фурна, горен и долен реотан, с вентилатор (но и без ще се изпече).

ягодова торта

Сглобяване
След като блатът изстине върху него се нареждат ягодите. Аз ги нарязах, но може да се сложат и цели. Сложете ягоди да покрият целия блат. Не успях плътно да покрия целия блат, защото ягодите са нетрайни и от 1 кг ягоди успях да подбера много малко количество напълно здрави. Много лесно ферментират и ако тортата ще престои повече от 1 ден е добре да са напълно здрави ягоди. Поръсих с орехите, начупих ги с пръсти. Накрая се изсипва млечния крем. Слага се в хладилник за 2-3 часа или повече.

торта с ягоди

Не сиропирах блата, харесва ми да е по-сух, за тази торта. Но ако искате по-сиропиран блат, намалете семената чиа с 10-15 г, така ще има повече влага в млечния крем, която ще сиропира блата. Също може да намачкате ягодите и блатът да се сиропира и от техния сок.

Според мен няма нужда да се сиропира блата, но вкусове разни 🙂

Да ви е сладко!

Ако искаш да влезеш в перфектна форма, докато хапваш подобни вкусотии, пиши ми. Виж какво постигнаха читатели с хранителен план и 20 минути тренировки с Руми.

торта с ягоди

Пишете дали домашните са харесали тортата и най-вече децата.