Бърза, лека, вкусна торта Сахер. Вероятно е далече от оригиналния вкус на Сахер, който скоро е ял оригинала да сподели. Много отдавна не ям купешки торти, глутен и бяла захар и съм забравила вкуса им. Проверих в блога на Йоана дали е правила Сахер, за да видя какви са продуктите. Това е нейната Сахер и красиви снимки 🙂

Тортата се получи с много мек и пухкав блат. Малко прекалих с кайсиите и препоръчвам да се намалят на ½ или 1/3, за да не е толкова кисело. Но пък блендерът няма как да смели такова малко количество кайсии, така че направете кайсиев крем с продуктите по-долу и след това използвайте по-малко.

торта сахер

За тази торта използвах 3 уреда, което не е типично за мои рецепти. За жълтъците – кухненски робот, защото смила и фурмите. За белтъците – обикновен миксер, роботът не може да ги разбие на сняг. Блендер – за пасиране на кайсиите.

Твърде хубаво, и е истина, хапваш и слабееш 🙂 Не ти обещавам чудеса, защото тортата ще е в съобразени за теб количества 🙂 Напиши ми имейл с две думи „Искам промяна“, за да изчисля твоите 🙂

Продукти за блата
6 яйца (моите бяха размер М, но и с L ще се получи)
180 г фурми (това са около 18 бр. от иранските в кутия от 400 г. Получи се доста сладко, може да се намалят)
50 г какао на прах

Продукти за крема
100 г сушени кайсии, накисват се във вода за 4-12 часа
10 г какао
20 г фурми
70 г (а не мл) вода от накиснатите кайсии

1. Накисват се кайсиите във вода, така че да ги покрие, моите за цяла вечер.

2. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

3. Жълтъците се разбиват в кухненски робот, заедно с фурмите, докато започнат да бухват. Накрая се добавя какаото и става доста гъсто тесто.

4. Белтъците се разбиват с обикновен миксер докато станат на гъст сняг.

торта сахер без брашно

5. Белтъците се добавят към жълтъците с какаото. Но аз направих обратното, защото в каната на кухненския робот не ми беше удобно. Затова наруших правилото и добавих гъстото кафяво тесто към белтъците, които разбих в удобна за смесване купа. С шпатула се разбърква леко и внимателно, като се загребва малко от долу и се обръща горе. Малко повече движения се изискват, за да се смесят белтъците и жълтъците и сместа спада на половина (в моя случай).

торта без захар

6. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна, долен и горен реотан, с вентилатор (ще се получи и без), за 15 минути. Използвах форма за малка торта, диаметър 19 см. Ако се използва традиционна форма, трябва да се удвоят продуктите.

7. Готовият блат се оставя да изстине напълно.

8. Кайсиите се слагат в блендер с част от водата от накисването им, какаото и фурмите. Блендира се до хомогенна смес.

9. Охладеният блат се намазва отгоре с ½ или 1/3 от кайсиевия крем. Аз намазах с целия крем и се губи шоколадовият вкус на блата, защото кайсиите са кисели. И много кисело е безумно вкусно, но с балансирани аромати е още по-вкусно. Например на второто парче, като му махна част от крема и вкусът е много балансиран. Първото парче изядох с целия крем и доминира киселото.

Тортата е много вкусна! Да ти е сладко 🙂

торта сахер без глутен

Искаш ли да си в перфектна форма, докато хапваш подобни вкусотии? Пиши на Руми само „искам вкусно меню“ и започваш своето обучение за промяна на начина на живот. В което се учиш как да се храниш с подходящата храна за теб. В същото време отслабваш, стягаш се и се радваш на живота вкусно 🙂 Виж какво постигнаха други читатели с вкусно меню изготвено от Руми, в комбинация с 20 минути домашни тренировки.