Чудо Е за кожата


Прекрасни, имам си любим мастно разтворим витамин и той се казва Е 🙂 (водноразторимият ми любим витамин се казва C 😀 )

Витамин Е ми е любим по няколко причини:

  • Важен е за здравето;
  • Прави чудеса с косата и кожата;
  • Разрежда кръвта, а аз съм генетично предразположена към тромбози, носител съм на мутация 4G в PAI-1 gen (Инхибитор на плазминогенния активатор), витамин Е е натурален антикоагулант.
  • Мощен антиоксидант, което в моя случай с генна мутация MTHFR 677 MTHFR 1298 е важно. Когато имаш и MTHFR мутация се увеличава вероятността за болести свързани с натрупване на оксидативен стрес. Открих генетичните си мутации докато търсех причината за 2 спонтанни аборта.

Затова и здравословният начин на живот ми е толкова важен, не е каприз, а необходимост при мен!

Ако ви интересува повече за генетични мутации и тестове, може да прочетете тук. За мои читатели, съм договорила специална отстъпка, пишете ми на мейла и ще ви кажа как да се възползвате 🙂

Аз прекарвам огромна част от времето си в четене на проучвания, клинични опити, търся информация навсякъде! Често търся диалог и с лекари и дерматолози, но рядко се случва да попадна на човек, който хем разбира много от професията си, хем не е със закостенели разбирания и непрекъснато търси начин да се усъвършенства. Но аз вярвам, че когато много искам нещо, Вселената намира начин да ми го достави 🙂 Шегата настрана, но вярвам, че попаднах (при това съвсем случайно) на невероятен човек и специалист в областта на дерматологията – д-р Вяра Димова. И веднага я поканих да ни разкаже за любимия ми витамин Е.

Д-р Димова има две специалности: обща медицина от Медицинския Университет в София и Практическа Дерматология от Университета в Кардиф, Великобритания. В момента се занимава с естетична медицина и дерматология. Особено се интересува от подобряване на външния вид на белези от операции, акне, изгаряне, келоиди, стрии. Завършила е курсове по естетична медицина, лазерна терапия, anti-age медицина и трихология.

Руми: Д-р Димова, изключително ми е приятно да те приветствам с добре дошла в моето онлайн пространство 🙂

Буквално обожавам витамин Е. И като хранителна добавка, и в козметични продукти, сякаш тялото ми крещи „Дай още“. Има ли логична причина толкова да съм обсебена от него? Заради моите генни мутации ли е или има друга логична причина?

Д-р Димова: Руми, искам първо да ти благодаря за поканата за това интервю! За мен е удоволствие да споделя с теб знанията си, а и специално за случая направих детайлно проучване (Бележка от Руми: в края на интервюто се намира индекс на всички използвани от д-р Димова източници, уау, направо забележително колко усилия е положила, за да ни е максимално полезна!).

В последно време науката обръща особено внимание на въздействието на свободните радикали и антиоксидантите върху човешкия организъм.
Свободните радикали са видоизменени молекули (най-често съединения на кислорода и азота), които съдържат единичен електрон и затова са изключително реактивни и лесно взаимодействат с други молекули. Най-често те атакуват важните макромолекули в ядрото и клетъчните мембрани и увреждат клетките.

Свободните радикали се образуват при различни нормални и патологични процеси в организма, например при работата на митохондриите, при спортуване и при различни възпалителни заболявания. Някои външни фактори като цигарения дим, замърсителите от околната среда, озона и пестицидите също въздействат посредством образуването на свободни радикали.

Руми: Това е причината да искам да се храня чисто и да използвам чиста козметика, защото в моя конкретен случай това намалява вероятността за болести свързани с оксидативния стрес. Всъщност, намалява ги при всеки, просто с моите мутации антиоксидантите са ми задължителни. Много съм проучвала тази тема, даже споделих, тук в сайта, за свободните радикали и антиоксидантите. Това ми е супер интересна тема. А какво е твоето виждане за антиоксидантите?

Д-р Димова: Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали, затова поддържането на баланс между тяхното количество определя нормалното функциониране на организма. Ако свободните радикали надделеят се получава оксидативен стрес – увреждат се липидите, белтъците и ДНК и се създават условия за развитие на различни заболявания. Оксидативния стрес е отговорен за стареенето, атеросклерозата, възпалителните заболявания и рака. За борба с оксидативния стрес се използват различни антиоксиданти. Оказва се, че някои от синтетичните антиоксиданти, използвани с храната, козметиката и терапията могат да навредят на здравето, затова напоследък усилено се проучват различни натурални молекули с антиоксидантна активност(1).

Руми: Витамин Е ли имаш предвид? Усещам накъде отиваме 🙂

Д-р Димова: Да, Витамин Е е един от тези натурални оксиданти, който е чудесна алтернатива на синтетичните. Той е най-важният мастно-разтворим антиоксидант и се използва повече от 50 години в медицината. Витамин Е предпазва кожата от вредни въздействия и УВ-радиация като неутрализира образуваните свободни радикали. Според някои проучвания има противотуморни и фотопротективни свойства.

Витамин Е е генен регулатор и влияе на активността на някои ензими. Използва се при лечението и профилактиката на заболяванията причинени от оксидативен стрес, като атеросклероза, сърдечносъдова болест, рак(2). Адекватното количество на витамин Е осигурява нормалния имунитет в организма(4).

Руми: Обикновено, когато избирам добавки, гледам на тях да пише “mixed tocopherols”, а не само dl- α-tocopherol. Това добър подход ли е?

Д-р Димова: Витамин Е се синтезира от растенията. Витамин Е не е самостоятелна молекула, а представлява група от осем подобни съединения, включващи α-,β-, γ- и δ- токоферол и α-,β-, γ- и δ-токотриенол. Счита се, че с храната в организма постъпват и осемте форми на витамин Е. Всяка една от тези молекули има различен биологичен ефект и в съвкупност оказват възможно най-благотворен ефект върху организма. Повечето синтетични версии съдържат само една от формите – dl- α-tocopherol(5).

Именно затова, е добре да използваме хранителни добавки, които съдържат различни форми на витамин Е -“mixed tocopherols”. А най-добрия вариант е да си ги осигурим с правилно хранене. Богати източници на витамин Е са ядките, спанака, пълнозърнестите продукти, зехтина и слънчогледовото масло.

Руми: Витамин Е е причината да попадна на моето любимо масло от семена на кактус бодлива круша. Понеже обичам нещата да са възможно най-натурални, се питах може ли, вместо да добавям витамин Е към козметиката си, да го намеря в натуралния му вид. Търсейки кое масло съдържа най-много витамин Е попаднах на кактус бодлива круша. Маслото от семената на кактуса съдържа 150% повече витамин Е от аргановото масло, например.

Д-р Димова: Мисля, че това е чудесна идея! По ефективност 100 IU от натурален витамин Е се равняват на 150 IU от синтетичната му форма(14). Поради изразената си аниоксидантна активност витамин Е е идеално средство за стабилизиране на маслата и мазнините, съдържащи се в козметичните продукти. Освен това има и редица благоприятни ефекти върху кожата.

Руми: Достатъчно ли е да приемаме витамин Е с храната или трябва да си го набавяме и като хранителна добавка/козметика, за да стига той и до кожата? След като минах 40, темата за кожата изведнъж ми стана приоритет 🙂 Искаше ми се още на 30 да ми беше била важна, но тогава въобще не мислех за бръчки… 🙂

Д-р Димова: Витамин Е постъпва в кожата и по двата начина – с храната и посредством козметичните продукти. Около 7 дни след приема на Витамин Е с храната, той акумулира в мастните жлези и достига кожната повърхност посредством секретирания от тях себум. Поради своята липофилност той прониква и в долните слоеве на кожата.

Ако се храним рационално и сме здрави, не е необходимо да използваме добавки с витамин Е. Когато кожата боледува, например при атопичен дерматит, псориазис, мелазма, акне, използването на добавки с витамин Е е задължителна част от лечението. Трябва да знаем още, че при всяко излагане на слънце и с напредването на възрастта количеството му в организма и кожата намалява.

Затова, винаги е добре да използваме козметика в която има витамин Е. Тъй-като е мастно разтворим, той добре прониква в дермата, където около 5% се трансформират в активната му форма(15).

В естетичната индустрия неслучайно го наричат “витамин на мадостта”. Витамин Е намалява видимите признаци на стареене и предотвратява образуването на бръчки. Смята се, че свръхреактивните радикали нарушават образуването на колаген и глюкозоаминогликани в кожата.9 Именно затова много от козметичните средства, които се борят със стареенето на кожата съдържат витамин Е, в качеството си на антиоксидант и подмладяващ агент. Витамин Е има увлажняващо и успокояващо действие. Той обогатява клетките с кислород, повишава тургора и хидратацията на кожата.10 Витамин Е подпомага регенерацията и обновлението на клетките.

Руми : Д-р Димова, много благодаря за това интервю! Убедена съм, че то ще бъде интересно и на моите прекрасни съмишленички :)Надявам се да можем да се свързваме с теб и по други теми, които ни интересуват!

Д-р Димова: Разбира се, Руми, за мен ще бъде удоволствие!


Източници
1. Lobo, V., Patil, A., Phatak, A., & Chandra, N. (2010). Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacognosy reviews, 4(8), 118-26.
2. Brigelius-Flohé R, Kelly FJ, Salonen JT, Neuzil J, Zingg JM, Azzi A. The European perspective on vitamin E: Current knowledge and future research. Am J Clin Nutr. 2002;76:703–16.
3. Fuller CJ, Huet BA, Jialal I. Effects of increasing doses of alpha-tocopherol in providing protection of low-density lipoprotein from oxidation. Am J Cardiol. 1998 Jan 15. 81(2):231-3.
4. Pekmezci D. Vitamin E and immunity. Vitam Horm. 2011. 86:179-215. [Medline]
5. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
6. https://emedicine.medscape.com/article/126187-medication
7 . https://www.medscape.com/viewarticle/876662#vp_1
8. Ellinger S, Stehle P. Efficacy of vitamin supplementation insituations with wound healing disorders: Results from clinical intervention studies. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009;12:588–95.
9. Tanaka H, Okada T, Konishi H, Tsuji T. The effects of reactive oxygen species on the biosynthesis of collagen and glycosaminoglycans in cultured human dermal fibroblasts. Arch Dermatol Res. 1993;285:352–5.
10. https://skin.ru/ingredient/vitamin-e/
11. Chiu A, Kimball AB. Topical vitamins, minerals and botanical ingredients as modulators of environmental and chronological skin damage. Br J Dermatol. 2003;149:681–91.
12. Mitsuishi T, Shimoda T, Mitsui Y, Kuriyama Y, Kawana S. The effects of topical application of phytonadione, retinol and vitamins C and E on infraorbital dark circles and wrinkles of the lower eyelids. J Cosmet Dermatol. 2004;3:73–5.
13. Yoshida E, Watanabe T, Takata J, Yamazaki A, Karube Y, Kobayashi S. Topical application of a novel, hydrophilic gamma-tocopherol derivative reduces photo- inflammation in mice skin. J Invest Dermatol. 2006;126:1633–40.
14. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE%20-Consumer/
15. https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!