Защо започнах да приемам йод като добавка, а съм с Хашимото


Имам диагностицирано автоимунно заболяване, Хашимото, от 2007 година. Въпреки че при Хашимото се забранява прием на йод, взех решение, че ще го приемам.
Най-долу има линкове към добавките, които приемам.

Имах сериозни симптоми на недостиг на йод, изброявам само моите, а всеки да си направи проучване какви са всички симптоми – суха кожа, особено на лактите, които са като шкурка. Цял живот ме болят гърдите, като на тийнейджърка, а преди цикъл ставаха много болезнени. Знаех, че като ме заболят силно гърдите имам 7 дни до цикъл, като календар ми бяха.

По левия ми крак имах хиляди малки червени точки (cherry angiomas, не знам как се казват на български), което е симптом за излишък на бром в тялото, който пък се получава, ако има недостиг на йод, йодът чисти брома от тялото. Имам една огромна cherry ангиома на подбедрицата, която с годините бавно си расте.

cherry-angioma

Избягвах йод и храни богати на йод от 2007 година, когато ми откриха Хашимото, и ендокриноложката ми даде само тази препоръка, никакъв йод!

Преди да започна да приемам йод направих няколко месеца проучване и се запознах с това, че йод може и да вреди при Хашимото.

Навсякъде се препоръчва да се започне поне 3-4 седмици с прием на селен, преди да се започне с прием на йод. Аз приемах 2 месеца селен преди да приемам йод, реших да направя всичко супер постепенно и с бебешки дози.

След 2 месеца прием на селен по 100 мкг (в момента приемам по 200 мкг), започнах да приемам йод под формата на келп, равняващ се на 75 мкг, което е бебешка доза йод (За 5% отстъпка в bb-team.org използвай код: iskam5). Отхапвах си половината от таблетката келп, която е 150 мкг. В началото ги режех с нож, но после за по-бързо и лесно си отхапвах, имат вкус на водорасли.

След 1 месец увеличих на 150 мкг йод, т.е. приемах по цяла таблетка.

След 2 месеца прием на йод забелязах, че:
– гърдите не ме болят, даже и преди цикъл

– за пръв път в живота ми, лактите ми не бяха бели като шкурка, а мекички!!! Винаги съм имала напукани лакти, твърди, бели, сухи, лющещи се. И да ги мажа с крем, не попива и е все тая. А сега без да ги мажа, бяха меки. Чудо!!!

– имах по-малко червени точки (cherry angiomas) по краката. Като казвам по-малко не знам точно колко, защото бяха стотици или хиляди и няма как да ги преброя, но са намалели повече от наполовина.

– можех да изляза от къщи без да си сложа крем на лицето и ръцете. Винаги си слагах крем! Иначе ми опъваше, а кожата на дланите се лющеше. Забелязах, че пропускам крема от време на време, което беше новост.

– цялостно се чувствах по-добре

– повече сила и издръжливост докато тренирам

Имах твърди доказателства, че за мен йод е полезен в този момент.

Не знам как ще е в бъдеще, но сега имам нужда от него.

Предупреждения:
Аз не съм лекар и не приемай нищо написано от мен като препоръка да приемаш йод.

Имам Хашимото с хипо функция на щитовидната жлеза. Йодът кара щитовидната жлеза да работи повече.

Йодът е противопоказен при хипер функция на щитовидната жлеза, при Базедова болест, при наличие на възли на щитовидната жлеза. Има и други състояния, при които не се препоръчва.

Направи си проучване и вземи информирано решение дали да приемаш йод.

Приемам йод на своя глава, ендокринолизите са ми забранили.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!