Защо да влезеш във форма е толкова трудно + 2 неща, които правят промяната лесна и завинаги


Когато започвах работата си с клиенти мислех, че просто трябва да им кажа какво да правят, а те ще следват всичко дословно и резултатът ще е щастливи и във форма хора. Много бързо разбрах, че можеш да кажеш на някого какво да прави, но не можеш да го накараш да го направи.

Недоумявах защо някой ще иска да отслабне, ще ме търси за помощ, а след това ще прави всичко друго, но не и това, което съм му казала. Което обричаше програмата, която съм изготвила на провал, съответно клиентът не си постигаше целите, и накрая аз се чувствах неуспешен треньор.

Имах просветляващ момент, че аз се държа по същия начин, както някои от моите клиенти, когато искам да направя промяна в област, която ми е трудна. Например, да бъда подредена и организирана за мен е трудно и ако някой ми обясни колко добре ще се почувствам след като си оправя леглото и подредя вещите, въпреки че е очевидно, аз ще се съпротивлявам, защото трябва да се променя.

Именно промяната е трудна. Не програмата, която трябва да следваме, а идеята за промяна е трудна за приемане и е свързана с толкова много емоции, които не се управляват от рационалната ни страна.

Хората сме така устроени, че имаме рационална и емоционална страна. Интуитивно разбрах, че трябва да говоря на емоционалната страна на своите клиенти, за да мога да стигна до това да вземат решение за промяна.

Когато сме щастливи и не ни казват, че грешим, ние много по-лесно приемаме идеи и препоръки. Затова много бързо смених формалната комуникация, с която започнах преди 10 години, с приятелско, ведро и отношение, в което не консултирам, а говоря с приятелка. Може би си виждала мои постове, в които винаги започвам със „Здравей, Прекрасна“ и пиша в жив, разговорен, достъпен и приятелски стил.

И ако сега четеш тези редове, вероятно ти също срещаш трудности да се промениш и не е, защото нямаш воля или силно желание. Позволи ми да ти покажа нов начин, с който да влезеш във форма и да я задържиш завинаги. Защото ти заслужаваш да си щастлива и в мир със себе си.

През годините разбрах, че най-важната ми работа не е да дам най-добрите упражнения и рецепти (въпреки че, продължавам да чета тонове книги за хранене и да карам десетки курсове за тренировки, защото искам да предоставям на читателите си само най-доброто!), а да намеря начин клиентите ми да приложат нещо в действие, било то и съвсем малко. Защото и най-добрата програма няма да даде резултат, ако не се следва. И обратно нещо наглед лесно, малко, дава голям резултат след време, защото се прилага редовно. И тогава промяната е станала начин на живот.

Разбрах, че колкото повече някой се съпротивлява на препоръките ми, толкова повече се задълбочава нежеланието му за промяна. За да променя това (умишлена игра на думи 😊 ) отделям много време да изслушвам и да питам за начина на живот на клиента.

Колкото повече усещаш, че имаш избор и контрол върху програмата, която ще ти изготвя, толкова по-силна връзка се изгражда между емоциите ти и това, което трябва да направиш, за да се промениш. Моята работа е не само да ти давам препоръки, но и да намеря начин да ги следваш.

Постигам това, като ти подсказвам да започнеш с един малък навик, такъв, който е подходящ за теб. Повечето хора искат да променят всичко и наведнъж, и аз чудесно ги разбирам, защото често съм подхождала по същия начин (не за отслабване, но за други навици).

Например. Или чета по 1 книга на седмица или изобщо не чета. Докато започнах да си слагам лесно изпълнима цел да чета по 20 страници на ден и в крайна сметка много често чета няколко пъти повече (за книги, които са полезни, но не са увлекателни). Но идеята, че целта ми е лесно постижима, сваляше менталната бариера, че трябва да отделя няколко часа за четене.

Колкото повече неща се опитваш да промениш наведнъж, толкова по-трудно е да се придържаш към плана си. И след това се чувстваш като провал и започваш да се убеждаваш, че тренировките и здравословното хранене са трудни, а ти нямаш воля за трудни неща.

Колкото и странно да звучи, да започнеш с малки, но точните промени за теб, е много по-ефективен начин за промяна, отколкото много промени наведнъж. Да, влизането във форма може да е по-бавно по този начин, но промяната ще е завинаги. С всяка малка победа увереността ти се покачва и всички малки промени се натрупат докато постигнеш целите си. А най-хубавото е, че голямата промяната ще ти се струва лесна. И това е тайната на успеха – лесно и ефективно.

Ако пък точно сега си в настроение и готова да покориш Еверест, ще бъда до теб да ти помогна да напредваш бързо към целта. Идеята е да не спираш и да следваш себе си. Когато си в настроение за яки тренировки и стриктно хранене, използвай тази енергия и действай смело. Когато усещаш, че ти трябва многооо воля за тренировки, ето тук идват моите изпитани начини да не се отказваш, да продължиш спокойно, леко НАПРЕД, но да не спираш.

На 1ви февруари 2021 започваме предизвикателство за изграждане на навици за влизане във форма. Всеки ден в продължение на няколко седмици ще ти давам 5-минутно видео, в което ти преподавам методиката за изграждане на навици + лесно домашно, което трябва да направиш този ден. Спокойно, курсът е така направен, че да ти отнема много малко време, да е лесно и ефективно, защото това е в основата на изграждането на навици за промяна. Методът е приложим за всякакви навици, не само за влизане във форма и е разработен от Brian Jeffrey Fogg, учен, който изследва дизайна на поведение.

Курсът за изграждане на навици ще се провежда в моето онлайн студио „Прекрасна“. В студиото има всичко необходимо за перфектна форма, да я постигнеш и задържиш – над 250 тренировки и йога, над 350 рецепти и затворена Фейсбук група, в която се подкрепяме с другите Прекрасни, които са в студиото.

Може да тестваш студиото безплатно за 7 дни и след това да избереш подходящия план за теб.
Всички, които вече са в Студиото не трябва да правят нищо, за да учасват в предизвикателсвото. На 1.02 ще ви изпратя имейл с линк към курса за изграждане на навици, както и ще публикувам задачите и в затворената Фейсбук група.

Прекрасна, позволи ми да ти покажа как да си във форма целогодишно по лесен и ефективен начин. Навиците са ежедневните ни ритуали, които правим механично. Тези ритуали може да работят за нас или против нас. Ела в студиото и заедно ще създадем лесни, бързи навици, които правят живота ни по-добър 🙂

Твой треньор,
Руми

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!