30 дневно РумФит предизвикателство: за и против


На 25-ти май 2015 стартираме с 30 дневно предизвикателство с кратки и интензивни тренировки.

РумФит е фитнес програма с постоянно променящи се тренировки с функционални упражнения, изпълнявани с висока интензивност. РумФит тренировките включват упражнения за сила, мощност, силова издръжливост, аеробна издръжливост, мобилност.

Поставих си следното условие на задачата: кратки, интензивни тренировки, които да могат да се изпълняват навсякъде, защото идва сезонът на отпуските. Което лимитира използването на уреди и по-конкретно тежести. Много варианти обмислих, но не исках да отстъпя от условието да се изпълняват навсякъде, защото искам това лято всеки да може да тренира в хотелска стая, на плажа, на стадиона, навсякъде!

Решението: тренировките са в 2 части.

Първата част е само собствено тегло. Около 15 минути.
Втората част е коригираща тренировка на първа част. Коригира „недостатъците“ на първата част. Недостатък е, че гръб без тежест/съпротивление не се тренира достатъчно. Втората част обикновено е гръб, дупе и каквото виждам като недостатък в първата. Втората част е около 5-7 минути.

Когато нямаш уреди правиш само първата част – това е по време на отпуска, например. А когато имаш достъп до уреди, правиш и двете части на тренировката. Не е добре да се пропускат мускулни групи постоянно, но от време на време е ок.

Снимам тренировките само за ниво супер напреднали, т.е. ниво 3. Виж по-долу защо.

Всяка тренировка на деня (WOD, workout of the day) си има име, измислила съм много красиви женски имена 🙂

За кондиционните тренировки
Какво харесвам
Харесва ми, че се използват многоставни упражнения. Не съм привърженик на изолирани упражнения, защото нямат пренос в ежедневието. Много рядко ни се случва да правим сгъване за бицепс или кик бек за трицепс. Обикновено носим пазарски торби, не правим бицепсово сгъване с тях. Но и не съм виждала хора да правят лицеви опори по улиците 😀 Aко ме срещнеш на улицата направи 1 лицева опора, ще ти отговоря със същото. Много би ми харесал такъв поздрав 🙂

Жените не се третират като хилави създания, които вдигат най-много гирички от 1 кг. Този тип тренировките дават възможност на жените да развият силата си. Кондиционните тренировки не подценяват жените.

Харесва ми и начина, по който бързо набират последователи и как ставаш част от общност. Това запалва хората да тренират.

Откакто обух последните си Reebok Nano маратонки, не съм слагала повече старите си Nike. Разликата е огромна. Маратонките са с равна подметка, замених също и всичките си ежедневни обувки с такива с равна подметка. Имам много натегнати (в смисъл не гъвкави) прасци и задно бедро. Подобри ми се гъвкавостта откакто ходя и тренирам на равна подметка. Преди трудно докосвах пода с цяла длан при навеждане напред и надолу, сега мога да задържа, докато докосвам пода с цяла длан. За мен това е огромен напредък, тъй като по природа не съм никак гъвкава.

Какво не харесвам
Не е за начинаещи. Обикновено комплексите се правят бързо. Преди да се заемеш с подобни тренировки, трябва техниката на изпълнение да е станала първа природа 😀 и да не мислиш за нея. Разбира се, техниката винаги е по-важна от скоростта, но се гони висока интензивност. Начинаещите по-добре да тренират по-бавно, с единствен акцент върху техниката. За качествени тренировки се иска развит аеробен капацитет и издръжливост, които начинаещите все още нямат.

Вероятността за травми е голяма, защото се изпълняват интензивно упражнения с тежести за време. Колкото и добра да е техниката, ако е бързо и с тежест, която е предизвикателство, техниката бързо деградира. Т.е. не е добре да се тренира на всяка цена в тези тренировки, ако не се чувстваш, че си ти – ако не си на 100% във форма, не тренирай по този начин.

Изтощението и трудното възстановяване. Ако винаги тренираш на макс, с много повторения на доста трудни упражнения, идва момент на изтощение. Според мен добър тренировъчен план включва следните упражнения: силови, аеробни, изометрия, за мобилност и гъвкавост. Не в един ден всички видове, а в тренировъчния план. При тази система на трениране често обемът на тренировките е над разумното ниво. Ако винаги се тренира до изтощение, трябва да е толкова кратко, така че след това да можеш да живееш пълноценно. Понякога, когато снимам 2-3 тренировки в 1 ден, след това не искам нищо да правя, само да лежа. Следващите 2 дни нямам желание да тренирам. Което обезсмисля правенето на няколко тренировки в 1 ден, след това имам нужда от по-дълго възстановяване. Защо го правя? Понякога искам до определена дата да са готови няколко тренировките, свързано е с време за производство на видеото, няма общо с тренирането и здравето.

За вас
Питайте и предлагайте в коментарите. Снимала съм само 1 тренировка, пробвала съм няколко, така че има време да променя нещата, според вашите нужди.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!