Разгряване преди тренировка


Разгряването представлява комплекс от физически упражнения близки до тези в тренировъчното занимание, чиято цел е да подготви тялото за по-добро вработване.

Правилният термин е разгряване, а не загряване.

Забележка: за да получавате имейл с новите тренировки, абонирайте се за Yotube канала ми, (кликнете на бутона Абониране/Subscribe).

Може да използвате видеото по-долу за вработване преди тренировка.

Продължителността на разгряването е индивидуална и зависи от нивота на тренираност, от вида на предстоящата тренировка, от заобикалящата среда (температура, влажност ..) и др.

Разгряването е съставено от 2 части: обща и специална

Общото разгряване включва ротационни движения, кардио упражнения с умерено натоварване, динамичен стречинг. Целта е да се повиши пулсовата честота, да се мобилизира дихателната и кръвносната системи, разширява се капилярната мрежа и се повишава кръвноснабдяването на тъканите, подобрява се възбудимостта на нервните центрове, увеличава се работоспособността на мускулите.

Специално разгряване – използват се физически упражнения близки до тези в тренировката. Например, ако в тренировката има лицеви опори, по време на специфичното разгряване се изпъляняват в по-лек вариант (от колене или на стена). Или ако следват упражнения за долни крайници, изпълняват се по-леки варианти на упражненията. Ако ще се използва работна тежест, примерно 20 кг., разгрява се с по-лека тежест (10 кг.).

Вработването е постепенното увеличаване на работоспособността на организма. Засилва се работата на някои жлези с вътрешна секреция и се повишава адреналина и норадреналина. Може би сте забелязали, че първата серия на дадено упражнение е „по-трудна“ и не с толкова добри постижения като втората. По време на втората серия мускулите и нервната система вече са вработени и постиженията са по-добри.

Ползи от разгряването
Намалява риска от контузии.

По-добри постижения по време на тренировката. Прагът на отказ се отдалечава и може да направите повече повторения с по-голяма тежест и интензивност.

Подобрява координацията и контролирате по-добре мускулите си след като нервната система се вработи.

Ментално се фокусирате върху физическото натоварване.

Намалява възможността от преждевремнно прекратяване на тренировката заради чувство на прекалена трудност.

Тренировката е „по-лесна“ ( в началото 🙂 ).

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!