7 причини за ежедневно вариране на теглото


7 причини за ежедневното вариране на теглото. Снимка на гири, шивашки метър и зелена ябълка

Прекрасна ❣️ ако често се качваш на кантара, със сигурност си забелязала всекидневното вариране на теглото ти. Когато полагаш усилия да намалиш теглото си, тези колебания могат да бъдат доста разочароващи.

Искам да те успокоя, като ти кажа, че дневните колебания в теглото с 2-3 кг се считат за нещо напълно нормално.

Те до голяма степен зависят от храната и напитките, които консумираш.

Понякога бързо се досещаш коя може да е причината за промяната в теглото.

Например: имала си гости за вечеря, хапнала си повечко храна от обикновеното, пила си едно, две питиета и на другия ден виждаш плащещата цифра на кантара, със стрелка сочеща нагоре 😊

Или пък правиш една интензивна кардио тренировка (или тичаш в парка, а времето е доста топло), при която доста пот се е изляла от теб, съответно си загубила доста вода и кантарът показва надолу.

Напълняла ли си? Отслабнала ли си? Реално и в двата случая не се е случило нито едно от двете. Няма как за такъв кратък период от време да се напълняла или отслабне.

В единия случай влияние върху теглото е оказало количеството храна и задържаната вода в организма от алкохола. В другия случай организмът се е дехидратирал вследствие от потенето. Приемайки адекватно количество вода след тренировката, теглото ти отново ще възвърне обичайната си цифра.

Други фактори, който оказват влияние върху всекидневното вариране на теглото, са: прием на сол, въглехидрати, храна, изпразване на червата, менстурален цикъл, интензивни тренировки, прием на лекарства, алкохол.

 1. Прием на сол

Солта, известна още като натриев хлорид съдържа 40% натрий и 60% хлор. В тялото натрият се свързва с водата и помага да се поддържа балансът на течности както вътре, така и извън клетките.

Ако често посягаш към солницата или към богати на сол храни (преработени храни, полуфабрикати), това ще доведе до задържането на вода в организма и стрелките на кантара ще тръгнат нагоре.

Умереното използване на солта като подправка и избягването на купуването на хранителни продукти, богати на сол, е единствения начин да следиш колко сол приемаш дневно. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.

Ако по принцип се храниш по-безсолно, ненадвишаването на количеството от 5 грама дневно едва ли е проблем. Хранейки се удома имаш поглед над количеството сол, с което овкусяваш храната си.

Не така обаче стои въпроса, когато се храниш навън в ресторант, заведение за бързо хранене, закусвални и други. Там солта често присъства в по-голямо количество, добавят се и богати на натрий съставки, целящи подобряване вкуса на храната. Реално няма как да знаеш колко точно сол си приела с храната.

Съществува и една „скрита“ сол, за които някои хора дори не подозират. Това са храни с високо съдържание на сол, добавена при тяхното производство:

 • Хляб и тестени продукти: хляб, баници, тутманици, милинки, соленки и други;
 • Месни продукти: колбаси, пастърма, пушени филета, месни консерви и други;
 • Сирена;
 • Готови за консумация ястия и салати, продавани в магазините;
 • Сухи супи и бульони;
 • Рибни продукти: осолена пушена риба, рибни консерви и други;
 • Пикантни закуски: солети, крекери, екструдирани зърнени продукти, пуканки, солени ядки и други;
 • Консервирани зеленчуци: туршии, стерилизирани зеленчукови консерви, зеленчукови сокове;
 • Сосове и подправки: сосове за ястия и салати, доматено пюре, кетчуп, майонеза, горчица, соев сос, подправки, съдържащи изсушени зеленчуци и други;
 • Картофени продукти: картофен чипс, инстантно картофено брашно и други.

Единствения начин на следиш солта и натрия в тази продукти е като: внимателно четеш етикетите; избираш такива с ниско съдържание или без; изобщо не ги купуваш; стремиш се да се храниш предимно с домашно приготвена храна 😊

 1. Прием на въглехидрати

Храните богати на въглехидрати допринасят за задържането на вода в организма. За всеки грам въглехидрат тялото натрупва 3-4 г вода, за да помогне за съхраняването на енергията (гликогена).

Ако в някои дни си хапнала по-голямо количество въглехидрати, не се учудвай, че кантара ти показва нагоре. Това обаче не означава, че си надебеляла (натрупала мазнини), просто си задържала вода. След 1-2 дни нещата ще се върнат постарому.

Придържай се към балансирано хранене, не е необходимо да изключваш основният източник на енергия (въглехидратите) от менюто си.

 1. Прием на храна и изхвърляне на отпадъчните продукти

Хранейки се по 2-3-4 пъти на ден е напълно нормално теглото ти да се повиши, докато храната се преработи в организма и отпадните продукти се изхвърлят. Не само количеството храна, но и водата в нея, допринася за покачване на теглото.

Сигурно си забелязала, че през различни части от деня в зависимост от броя хранения към момента на теглене, кантарът ти показва и различни цифри.

Това не трябва да те притеснява. Приетите с храната калории се използват от организма за поддържане жизнените функции. Разбира се, ако калориите са повече от необходимите за организма, ще се натрупат мазнини, но това не става за един ден.

Отпадъчните продукти се преработват и отделят от тялото под формата на урина и изпражнения. Ако страдаш от констипация (запек) и не си редовна в тоалетната, това също може да доведе (макар и в по-малка степен) вариране в теглото. Обърни внимание на храните богати на фибри.

 1. Менстуралният цикъл

Подуването на корема и задържането на вода са типични за периода преди и по време на менстурацията. Често апетит за сладко (въглехидрати) е силно повишен и не можем да му устоим, понякога се случва същото и със солените храни.

Изобщо нищо в този период на „хормонална вихрушка“ не благоприятства за това теглото ни да не варива с 2-3 кг.

Добрата новина е, че след него нещата се връщат по местата си, освен ако много не си прекалила с шоколада 😉

Опитай в тези периоди от годината да хапваш повече зеленчуци и плодове. Доколкото е възможно, да избягваш сладката и много солената храна. Не забравяй да пиеш достатъчно вода, за да намалиш подуването.

 1. Интензивни тренировки

Аеробните тренировки могат да доведат до изхвърляне на 700 г до над 1 кг вода чрез потта. Техните ползи са свързани не само с подобряване работата на сърдечно-дихателната система и кръвообращението, но и ти помагат да се отървеш от задържаната в организма вода. Теглото ще спадне, но след като се хидратираш, ще възвърне обичайните си стойности.

 1. Прием на лекарства

Някои лекарства причинят задържане на вода, повишават апетита и теглото.

 1. Прием на алкохол

Алкохолът не се обработва от организма както другите храни и напитки. На тялото му отнема повече време да го елиминира. Забавя се храносимилането на другите вещества, а това може да доведе до задържането на вода.

Ежедневното вариране на теглото не трябва да е повод за притеснение, защото е свързано с промени във водното тегло и нормалните телесни функции.

Моят съвет е да се теглиш 1 път седмично, сутрин (желателно е по едно и също време), след като минеш през тоалетната и да не му се връзваш толкова на кантара 😃

А можеш и да избереш други начини за измерване, в случай че следиш теглото си с цел отслабване.

Например може да следиш мерките си (обиколки на прасец, бедро, ханш, талия, гръдна обиколка, бицепс). Или пък прецениш по дрехите си. Как се чувстваш в тях, по широки ли са ти.

Какъвто и метод да избереш, запомни, теглото е непостоянна величина, а кантарът показва само едно число. Прекрасна, ти си много повече от едно число ❤️

Ред е на една кратка тренировка за цялото тяло, скачай с маратонките 😀

Текстово описание на упражненията в тренировка цяло тяло

Всяко упражнение се изпълнява по 1 минута

Уреди: гири

 1. Клек + изнасяне на гира над глава
 2. Хип тръст на земя + задържане в горна позиция с усукване
 3. Хип тръст на един крак + коляно към противополжна ръка
 4. Ренегадско гребане
 5. Флайс с повдигнати крака от земя
 6. Малки стъпки с подскок, с редуване на краката + смяна позицията на тялото право (вертикално) и с наклон напред

Прекрасна, ако искаш тренировки, с които да:

 • да разкараш излишната вода от организма;
 • да имаш възможност да тренираш, където и да се намираш;
 • да подобриш настроението си и да намалиш стреса;
 • да се храниш вкусно и с точните за теб количества храна,

ела в онлайн студио „Прекрасна“, където те очакват:

 • 20+ тренировъчни програми (включително и такива подходящи за времето, когато не си удома );
 • 500 + изключително вкусни рецепти – продължаваш да хапваш любимите си ястия и поддържаш топ форма;
 • Калкулатор, с който изчисляваш точно колко да ядеш от всяка рецепта за твоите цели (отслабване или задържане на форма);
 • Курс за изграждане на добри навици, който ти помага да превърнеш тренировките и храненето в начин на живот;
 • Йога практики;
 • Достъп до затворена Фейсбук група с членовете на Студиото, с които ежедневно си помагаме и се мотивираме.

 

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!