Боб – Хранителни Стойности


Бобът е изключително подходяща храна по време на отслабване, заради баланса от хранителни вещества и най-вече заради типа въглехидрати (сложни/бавни) в него. Вижте по-долу осреднени стойности (различните сортове може да варират):

В 100 гр. СВАРЕН боб (без сол) се съдържат 142 калории, разпределени така:

Протеин – 9 гр.
Въглехидрати – 26 гр.
Мазнини – <1 гр. Фибри – 10 гр. Съдържание на минерали в 100 гр. сварен боб (осреднени стойности):
Калций – 73 мг.
Желязо – 2.84 мг.
Магнезий – 68 мг.
Фосфор – 169 мг.
Калий – 463 мг.
Натрий – 2 мг.
Цинк – 1.09 мг
Мед – 0.149 мг
Манган – 0.510 мг
Селен – 1.3 микро грама

Съдържание на витамини в 100 гр. сварен боб (осреднени стойности):
C – 0
B1 (Thiamin) – 0.236 мг.
B2 – 0.059
B3 – 0.272
B5 – 0.251
B6 – 0.127
Folate (естествена фолиева киселина) – 137 микро грама (уоу доста висока стойност! Желаещите за забременяване да хапват здраво боб 🙂 )

Когато искате да отслабнете е добре да изключите бързите/прости въглехидрати (сладкиши, брашно) и да включите в менюто си въглехидрати от семейство бобови.

Друго хубаво на боба е, че той съдържа фибри, а фибрите забавят процеса на усвояване на въглехидратите. Когато въглехидратите се усвояват бавно, тогава получавате по-малко енергия за по-дълъг период. Ако получите много енергия за кратък период (примерно след яденето на шоколад или друг сладкиш) нямате възможност да я изразходите и тя се натрупва като мазнини.

Ако след яденето на шоколада започнете тренировка, тогава той няма да се натрупа като мазнини, защото ще ви трябва допълнителна енергия за тренировката. Проблема на шоколада е, че в 100 гр. шоколад има над 600 калории, които могат да бъдат изразходени с много яка тренировка, каквато повечето хора не правят. Също така вие ще изразходите шоколада, но няма да изгорите подкожни мазнини.

Затова по време на отслабване се консумират храни, които съдържат бавни въглехидрати, за да може да имате по малко (равномерно) енергия, която може да бъде изхарчена с ежедневни дейности (работа, ходене и др.).

Храните, които съдържат бавни въглехидрати са боб, леща, грах, нахут, овесени ядки.

Ако искате да отслабнете все пак и бавните въглехидрати трябва да се консумират по схема. Например 3 пъти седмично на обяд яжте по 1 купа варива, без хляб, само със салата.

Бобът е много подходящ за отслабване, така че яжте го с удоволствие 🙂 Ето един от любимите ми сортове, червен боб на яхния.

Червен боб яхния

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!