Бременност – 17 седмица


Прекрасниии, бебо стана на 17 седмици (4 месеца) в корема 🙂

Как се чувствам

Чувствам се суперрр, та чак не мога да повярвам каква огромна разлика има с първия триместър, когато всеки ден си мислех „И днес да мине“. Имам много енергия и сила. В добро настроение и с позитивна нагласа към всичко предстоящо. През повечето време забравям, че съм бременна, защото имам доста задачи свързани с магазина, който правим с Боби; работа с клиенти и снимане на тренировъчна програма за бременни. Вечер усещам умора и желание да прекарам известно време в легнало положение. Все още да лежа е любимата ми поза и вечер диванът е най-притегателното нещо. Обичам да легна, да се завия и да се почувствам уютно с книжка.

Какво ново

От тази седмица опитвам да се свържа с бебо и да го почувствам. Докато лежа насочвам съзнанието си към него и чакам да усетя сигнал. Нищо не усещам, но последните 2 дни има някакво бълбукане в корема, мехурчета, които тръгват от срамната кост нагоре към пъпа. Дали са движения на бебо? Или имам газове 😀 (доста странни газове, не съм имала такива, а и си седят в корема, не излизат 😀 )

Колко е голямо бебето

Колкото голяма круша, около 13 см от главата до дупето и около 150 грама. Душичка, малка, ню ню 🙂 Защо тогава имам такъв голям корем като за 10 круши 😀

17 седмица бременна

Симптоми

Когато съм седнала, при изправяне е добре да съм леко наведена напред и постепенно да се изправя, защото от дясно на корема усещам разтягане, което ако се изправя плавно, го няма. Може да се дължи на *мостчето в матката, което имам, а може и да е нещо съвсем различно. Разбрах, че ако съм седяла дълго, трябва да дам няколко секунди за постепенно разтягане и после съм супер, нищо ми няма. Като изключим това, нямам други симптоми.

*Док видя някакво образование в матката ми, което беше напречно, седи като втора пъпна връв. Аз се майтапя, че бебето си има лост за набирания 😀 Док каза, че не са ясни причините за появата на подобни израстъци. Не беше притеснен и аз не съм притеснена, каза че няма кръвоносни съдове в мостчето, което звучеше да е точно както трябва да е. Аз не се шашкам от нищо, каквото такова. Мостче, окей мостче 🙂

Храни, които не понасям

Няма нещо, което да ме отвращава като през първия триместър. Не ме влекат сладкиши и сладко. Плодовете все още са предпочитаното сладко и ако трябва да избирам между торта и тях, винаги печелят плодовете.

Все още силните подправки не ми понасят. Предпочитам да готвя само със сол.

Често се случва, когато ядем навън след това да ми се надигат разни аромати от стомаха към гърлото. Не е приятно усещане, но не е драма, като през първия триместър.

Храни, които обичам

Няма нещо, конкретно, което много да ми се яде. Апетитът ми се нормализира и през тази седмица вече мога да издържам на глад (не че гладувам) и да ям като нормален човек и да изчакам другите нормални хора да седнат на масата (а не да кажа „гладна съм“ и да ТРЯБВА да ям ВЕДНАГА, защото иначе ще колабирам, ще се разтреперя, изпотя и ще се почувствам като болна).

Вече имам предишната здрава връзка с храната, НО има нов проблем 😀 Върнах се към предишните 2-3 хранения и изненада, няма място за тях. Като се наям здраво и ми става тясно. Храната стои горе, малко под слънчевия сплит и е видимо издуто, трябва й време да слезе надолу. Мисля, че 4-5-6 по-малки хранения на ден ще са ми по-удобни от гледна точка на теснотия в корема 😀 За сега не е кой знае какво, но се подготвям за момента, когато няма да имам угощения, а ще мезя по цял ден.

Тренировки

Тренировките са ми супер! След като не тренирах от 6та до 11та седмица, от 12та започнах с леки тренировки и постепенно върнах силата си. Вече се чувствам в добра форма и тази седмица снимах 2 тренировки за 1ви триместър от програмата за бременни и разработих още 2 нови тренировки, които ще снимам другата седмица + направих още 1 с базови упражнения (клек, напади, лицеви опори и гребане – това е тренировката ми без фантазия, когато бързам, но пък много ефективна). Разработване на тренировки означава, че ги измислям, записвам на хартия и след това изигравам, засичам си време, преценявам как се чувствам и ако трябва променям нещо в тренировката преди да я снимам. От гледна точка на натоварване нямат нужда от промяна, но от работа ми с хора, научих, че в края на тренировката хората търсят едно специфично усещане на удовлетвореност, което се постига, ако някоя мускулна група пари в края на тренировката, леко потреперва и е на ръба на възможностите си. Но не е добре цялото тяло да се чувства по този начин, защото усещането е за претрениране. Така че и това усещане вече следя да го има в края на тренировката 🙂

Изминати стъпки

ходене по време на бременност
Засичам стъпките с Fitbit гривна, която всяка седмица ми изпраща имейл колко съм ходила, колко етажа съм изкачила, колко калории съм изгорила и колко съм спала.
Стремя се да имам поне 15 000 крачки на ден. За бременните е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно да ходят всеки ден, за да се подготвят за раждането. Това е страхотно упражнение за тазовото дъно. Ще пусна отделен пост как е правилно да се ходи, защото и на това се учих. 40 години съм ходила неправилно!

За калориите, които горя според Fitbit бих казала, че са ориентировъчни. Забелязах, че без да полагам усилие горя между 1700 и 1800 калории на ден. Поставих си цел да съм над 2000 калории на ден, което постигам с повече ходене. Точното число 2000 или 1800 калории няма значение, важно е да е повече от това, което постигам без да полагам усилие. Т.е. да е повече от 1800 и понеже 2000 е доста близо, поставих си тази цел.

Бележка: не мисля, че гривната отчита точно калориите, но използвам това, че има един алгоритъм на изчисляването им и спрямо него правя леко усилие да съм над определено число, като не го приемам за точно число, а само за мерна единица, че съм положила допълнително усилие от това, което правя без усилие.

Тегло

напълняване бременност
Качила съм 3 кг от началото (за 4 месеца, сега съм в началото на 5ти месец), като не се тегля всеки ден. 1 път месечно се тегля 4 поредни дни и така виждам колко съм качила. Теглото ми варира с 1-1.5 кг заради многото зеленчуци и плодове, които ям. Затова трябва да го следя няколко поредни дни, обикновено се стабилизира на едно число и махам дните, в които има сериозни отклонения.

Бележка: тегленето е най-точно сутрин, на гладно, след ходене до тоалетната. Често клиенти се теглят след хранене и следва „Ама защо съм качила“. Защото си сложила 0.5-1 кг храна в корема и кантарът го отчита. Ако не искаш да теглиш колко си изяла, тегли се сутрин на гладно 🙂

Сън

Спя доста добре, въпреки 3-6 ставания на вечер до тоалетната. Имам си трик: ходя до тоалетната със затворени очи. Ако трябва да видя нещо, леееко ги отварям, колкото да не се блъсна. Не мисля за нищо, не обмислям нищо и бързо се връщам в леглото. Ако мисълта тръгне на някъде, ще се събудя. Затова имам цел, най-бързо връщане в леглото.

Спя на една страна. Док каза да спя на ляво, заради мостчето вдясно, но не мога да спя само на едната страна, защото ми изтръпват ръцете и раменете. Трябва постоянно да сменям страните. Понякога спя и по гръб. За съжаление не мога да спя по корем, заради болката в гърдите, иначе до 20та седмица е ок да се спи по корем, ако ти е комфортно.

Болката в гърдите почти изчезна, усеща се само ако ги притисна, но ми остана навика да спя настрана, а и по-добре да не развалям този навик, тъй като наближавам 20та седмица и така или иначе няма да мога да спя по корем (както обичам).

Стрии

масла против стрии за бременни
Кожата ми много лесно образува стрии, въпреки че нямам кой знае каква промяна в теглото. Още преди време имах няколко на брича и страничната част на бедрата. Но са супер леки и станаха незабележими (изчезнаха) след като последните години поддържах релеф.

Сега тези стрии са се появили, но само аз ги виждам, много са леки. Т.е. не мисля, че са нови, а че си ги имах и преди, но поради отслабването ми бяха изчезнали.

Фанатично се мажа след всяко къпане с комбинация от масла карите (ший) и кокосово.

За разнообразие използвам и тези продукти:
Масла от карите (ший) и шипка (смениха му опаковката). Изисква няколко минути да се втрива в кожата. Не попива. Попива в дрехите, но не оставя след това миризма на гранясало масло, както се случва с други масла. Някои масла след като са попили в дрехите, след това оставят миризма на престояло масло и задължително трябва да се изпере дрехата след това. С тази комбинация на масла, няма този проблем.

Смес от масла специално за бременни

Крем на мустела, когато не искам да се мажа с нещо мазно, също пести време, защото маслата изискват втриване и масажиране.

Масло от шипка, което има най-висока степен на попиваемост от всички масла, страхотно е против бръчки, мажа си го и на лицето и около очите. Също се нанася бързо.

Как се мажа: целите гърди и надолу стомаха, корема, до пубиса. След това от кръста надолу цялото дупе, под дупето, бричовете и целите бедра. От кръста надолу мажа целите краката – и бедрата и подбедриците. Виждала съм жени със стрии на всевъзможни места, затова превантивно мажа отпред от ключиците надолу до пръстите на краката, и отзад от кръста до петите.

Най-много ми допада комбинацията карите с кокос (първата кутийка на снимката), но това е личен избор, трябва всеки да опита какво му понася. В началото, когато МНОГО ме сърбеше корема, от тази комбинация най-малко ме сърбеше. Маслото е подходящо и за не бременни 🙂

масло от шипка против бръчки и стрии

Маслото от шипка винаги ми е любим избор и преди бременността, още повече че може да се маже и на лицето. Изчаквам 10тина минути и ако не е попило, леко с хавлия потупвам да попия каквото е останало. Стархотно е против бръчки, но трябва редовно да се използва!

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо

Нямам идея 🙂 На първия ехограф беше като кухненски робот. Мята ръце, крака, шпагати, бях онемяла каква дейност тече в корема ми. Не се спря това дете 🙂 На втория и третия видеозон спеше. Не мърда изобщо, само се вижда сърцето му как бие и леко плува наляво надясно, но без да мърда крайници. Много скучно ми се видя да спи, докато го гледам 🙂 Исках да мръдне, да направи нещо. На първия ехограф си пипаше главата, краката, носа, пъпната връв, мъжки шпагат, пълна циркова програма 🙂

Настроение

В супер настроение съм. Имам толкова задачи, че нямам време да мисля за бременност и да се втелявам за глупости. Нямам страхове и очаквания. Отворена съм да приема каквото има да се случва. Няма смисъл да се притеснявам за неща, които не мога да контролирам. Затова се концентрирам само над това, което мога да променя – хранене, тренировки, моето отношение към всичко, което предстои 🙂

Липсва ли ми нещо

Липсва ми да съм по-силна, по-мобилна, по-хард. Липсва ми да не внимавам за себе си. Например всяко ставане от стола, водеше до световъртеж, получавах го по 30 пъти на ден и измислих стабилната поза, която практикуваме в тренировките при всяко изправяне от земя. Виенето на свят изчезна. Но пък се появи нещо отдясно в корема, което не ми дава да ставам рязко, защото усещам опъване. Трябва да се разгъвам от седнало в изправено положение бавно, леко и постепенно. Ако бързам – хуквам приведена (с прав гръб) и в следващите 10 крачки бавно разгъвам торса нагоре.

Съвети, които получавам

Почти всеки ден получавам непоискани съвети, някои от които доста смешни и противоречиви. Точно в момента не се сещам за нищо, обаче 🙂

В очакване на

Следващия ултра звук. Това ми е най-любимото и всеки път преговарям с Док да дойда пак след 2 седмици, той казва „няма нужда“, аз казвам „знам, но ми е интересно“, той „след 4 седмици“ … 🙂

Покупки

дънки за бременни
Тази седмица си взех дънки за бременни от H&M. Супер са удобни. Обуват се като клин, а копчето е бутафорно, за да прилича на дънки, а не клин. Коланът добре покрива корема, което ме притесняваше, да не получа сърбеж, както до 13-14 седмица ме сърбеше от всичко и можех да ходя само с рокли.

Първия път като обух дънките, ги вдигнах нагоре все едно дънки обувам, но там, където е копчето започна да ми се забива и след час усетих, че ми притиска корема. Затова отпред смъквам копчето ниско надолу, точно над срамната кост.
Мисля, че тия дънки са секси и ще се носят много 🙂

Споделено от вас

Ще се радвам да прочета от читатели бременни истории и добри практики в различни ситуации 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!