Бебо е една седмица по-голям 🙂

Как се чувствам
Прекрасно! Все едно не съм бременна, като изключим посещенията в тоалетната и отесняването на корема след хранене. #бременноклише.

Колко е голямо бебето
Тази седмица имах посещение* при лекар по здравната каса и измериха главата на бебо, точно като за 18 седмица беше.

Според статистика бебето трябва да е 14 см дълго от главата до дупето, реално не може да се измери, но аз си чета колко е голямо долу горе, интересно ми е. 150-200 грама. През тази седмица се оформят гениталиите на бебето, развива се нервната система и чува по-осезаемо.


*Посещението беше силно разочароващо, пародия на преглед (и консултация казаха, че съм получила). Записах лекар по здравната каса на случаен принцип и не попаднах на човек. Няма да се спирам на това в детайли. Само ще спомена, че с моите генетични спицифики, при този лекар не може да се очаква да реагира адекватно. Няма идея за какво става дума. Не ме познава, не пита, освен ултразвука за 1 минута, не е направил друго. Сестрата ми задава въпроси колко кг съм, мери ми кръвно (супер важни неща ми правят!).. а доктора си щрака на телефона. Чудя се, ако ми стане клиент и докато ми разказва как иска да отслабне, а аз си щракам на телефона, какво ще си мисли за мен и ще смята ли, че е честно спрямо него?!
Толкоз, няма да мрънкам повече 🙂

Симптоми
Все едно не съм бременна. Нямам симптоми. #бременноклише втори триместър 😀

Храни, които не понасям
Чушките не ми понасят 🙁 А ги обичам много. Често се случва след ароматна храна да усещам сякаш ароматите се надигат от корема, към стомаха и сякаш ще излязат през гърлото. Затова избягвам силни подправки, лук и чушки. Макар, че мога да ги ям, не като през първия триместър да ми се гади от мисълта за дадена храна, но след това не ми е добре.

Храни, които обичам
Предпочитам солено пред сладко. Салатите се върнаха с бясна сила и вече им се наслаждавам 🙂 Една вечер ми се ядеше сладко и изядох 13 фурми (преброих ги заради този пост). Не мисля, че е нещо различно и без да съм бременна се е случвало да ми се доядат фурми (1 път на 2 месеца).

За съжаление не се сещам да снимам какво ям. Бременността ми съвпада с много зает период, в който всичко ми е разчетено по минути и постоянно бързам

Ето една закуска: 3 бъркани яйца, малко краве масло, 2 огромни нектарини.

bremennost-18-sedmica-zakuska

Тренировки
Имам доста сила и енергия за трениране. Въпреки това тренирам много внимателно и постоянно следя за симптоми, които налагат да прекъсна тренировката. Мисля, че съм твърде внимателна, чак малко излишно, но имам едно на ум с моите генетични предизвикателства и внимавам няколко идеи повече.

bremennost-18-sedmica2

Снимах 2 тренировки от програмата за бременни. Снимам я на български и английски, така че бяха вече разработени тренировки. Разработих и една нова с много упражнения, без да се повтарят, защото такива са любими на читателите на сайта. НО не ме изкефи, не усетих добро натоварване. Друго си е да повториш едно упражнение няколко пъти и тогава да минеш на следващото, мускулът гори и пари на макс 🙂

Има и друго, върнах си силата и имам повече енергия. Понеже снимам първо на бг, после на английски (в различни дни), второто снимане на една и съща тренировка ми беше лесно, можех още веднъж да я снимам 🙂 А снимах ниво 3, т.е. трудния вариант.

Програмата за бременни е в 3 нива:
начинаещи (ниво 1)
напреднали (ниво 2) и супер напреднали (ниво 3) са в едно видео, като аз изпълнявам в ниво 3 и в същото време до мен има прозорец, който показва упражнението за напреднали.

Общото за седмицата имам 4 тренировки.

Изминати стъпки

Тегло
Не съм се теглила. Коремът ми расте с осезаеми темпове и все по-голям става.

Сън
Спя супер. Много сънувам. След всяко ставане до тоалетната започва нов сън 🙂

Стрии
Няма промяна на този фронт. Мажа се всеки ден с масло от карите и кокос, като вече имам задължителни 2 мазания на ден. След сутрешния душ и преди сън. Мазането с масло отнема малко повече време от мазането с крема на Mustela. Когато ми се спи се мажа с Мустелата. А и в моя случай е слагане на инжекция, изчакване малко и мазане. И ако ми се спи, всяка секунда ми е важна. Все си казвам ще си сложа инжекцията още докато не ми се спи, но си го казвам докато лежа и чета и не ми се става. Та, винаги едва гледам докато слагам инжекцията. Което малко ме разсънва.

масла против стрии

Първото ми мазане е с масло от карите и кокос (съдържа и масло от жожоба). Твърдо е на стайна температура и всяко вземане на масло е съпровеодено със стопляне между дланите, за да стане меко и удобно за размвазване. Затова отнема и повече време. Освен това не попива бързо и се разхождам известно време гола, защото ако се облека попива в дрехите. Тази комбинация от масла не вмирисва дрехите на масла и гранясало.

А второто с едно от тези, според това колко бързам:

Мустела (най-бърз вариант), и е като крем

Масло от шипка, с най-висока степен на абсорбция от маслата е. Страхотно против бръчки и може да се маже на лицето и около очите.

Масло за бременни. Също бързо се нанася. Понеже е комбинация от масла, има и ший, което се втвърдява на стайна температура, трябва да се задържи малко между дланите, да стабе изцяло течно.

Какво прави бебо
Мисля, че се движи. На последния видеозон беше успоредно легнал, главата до десния яйчник. Вчера бродеше около черния ми дроб. А днес може пак да е с главата нагоре, защото усещам горе да ми подпира. Конкретни движения не усещам и не се виждат още отпечатъци на ръце и крака, но явно нямам търпение да се случи, защото снощи сънувах супер странен сън.

Отивам на лекар и коремът ми започва да се движи. Отвътре напъват ръце, крака и се отпечатват по кожата на корема ми. И изведнъж, без кръв и болка, се подава ръка и после главата на бебо. Много се изплаших и казвам на лекаря, „вижте бебето излиза, рано е още върнете го вътре“. Обаче мъника няма никакво намерение да се връща. Докторите не са притеснени. А аз повтарям „върнете го вътре, рано му е“. Не знам как свърши съня, може да съм ходила до тоалетната и да е свършил. Но видях бебо и днес се усмихвам като се сетя 🙂

Интересно, че през деня не го мисля много, защото умът ми е зает нон стоп с друго. Вечер като легна да чета, тогава се свързвам с бебо и може би това настройва сънищата ми.

Настроение
Весело и оптимистично 🙂

Липсва ли ми нещо
Да мога да ям рядко в големи количества.

В очакване на
Следващата седмица имам ултразвук с моя Док (не по здравната каса) и ще видя бебо <3. Дано да е застанал, така че и снимка да му направим. Трябва да запиша час за фетална морфология. Прави се на 3 места в София и не съм проучила никое от тях все още. Късната фетална морфология се прави между 19 и 23 седмица. Обмислям, дали да не отида и в трите центъра по 1 път. Защото това ми е ЛЮБИМОТО от бременността, а и ще мога да ви дам обратна връзка къде какво ми харесва :)

Покупки
Купих си един клин за бременни. Не мисля че става за тренировка, защото има колан на целия корем, който като навия надолу стои странно на гърба и дупето. Но пък е удобен с фланелка или туника.

клин за бременни

В H&M мерих дрехи за бременни, защото ходя само с едни дънки и сменям фланелки. Не мисля да си купувам много дрехи за този период, но ми се иска да знам какви възможности има, ако изникне някое събитие и трябва да облека нещо различно от дънки.

рокля за бременни
Забавлявам си се в съблекалнята 😀

Въпрос
От кои колички за бебета сте доволни? Искам да се сгъва като чадър. (публикувам постовете със закъснение, този е за 18та седмица, но вече съм в 25та)