Бременност – 18 седмица


бременност 18 седмица

Бебо е една седмица по-голям 🙂

Как се чувствам
Прекрасно! Все едно не съм бременна, като изключим посещенията в тоалетната и отесняването на корема след хранене. #бременноклише.

Колко е голямо бебето
Тази седмица имах посещение* при лекар по здравната каса и измериха главата на бебо, точно като за 18 седмица беше.

Според статистика бебето трябва да е 14 см дълго от главата до дупето, реално не може да се измери, но аз си чета колко е голямо долу горе, интересно ми е. 150-200 грама. През тази седмица се оформят гениталиите на бебето, развива се нервната система и чува по-осезаемо.


*Посещението беше силно разочароващо, пародия на преглед (и консултация казаха, че съм получила). Записах лекар по здравната каса на случаен принцип и не попаднах на човек. Няма да се спирам на това в детайли. Само ще спомена, че с моите генетични спицифики, при този лекар не може да се очаква да реагира адекватно. Няма идея за какво става дума. Не ме познава, не пита, освен ултразвука за 1 минута, не е направил друго. Сестрата ми задава въпроси колко кг съм, мери ми кръвно (супер важни неща ми правят!).. а доктора си щрака на телефона. Чудя се, ако ми стане клиент и докато ми разказва как иска да отслабне, а аз си щракам на телефона, какво ще си мисли за мен и ще смята ли, че е честно спрямо него?!
Толкоз, няма да мрънкам повече 🙂

Симптоми
Все едно не съм бременна. Нямам симптоми. #бременноклише втори триместър 😀

Храни, които не понасям
Чушките не ми понасят 🙁 А ги обичам много. Често се случва след ароматна храна да усещам сякаш ароматите се надигат от корема, към стомаха и сякаш ще излязат през гърлото. Затова избягвам силни подправки, лук и чушки. Макар, че мога да ги ям, не като през първия триместър да ми се гади от мисълта за дадена храна, но след това не ми е добре.

Храни, които обичам
Предпочитам солено пред сладко. Салатите се върнаха с бясна сила и вече им се наслаждавам 🙂 Една вечер ми се ядеше сладко и изядох 13 фурми (преброих ги заради този пост). Не мисля, че е нещо различно и без да съм бременна се е случвало да ми се доядат фурми (1 път на 2 месеца).

За съжаление не се сещам да снимам какво ям. Бременността ми съвпада с много зает период, в който всичко ми е разчетено по минути и постоянно бързам

Ето една закуска: 3 бъркани яйца, малко краве масло, 2 огромни нектарини.

bremennost-18-sedmica-zakuska

Тренировки
Имам доста сила и енергия за трениране. Въпреки това тренирам много внимателно и постоянно следя за симптоми, които налагат да прекъсна тренировката. Мисля, че съм твърде внимателна, чак малко излишно, но имам едно на ум с моите генетични предизвикателства и внимавам няколко идеи повече.

bremennost-18-sedmica2

Снимах 2 тренировки от програмата за бременни. Снимам я на български и английски, така че бяха вече разработени тренировки. Разработих и една нова с много упражнения, без да се повтарят, защото такива са любими на читателите на сайта. НО не ме изкефи, не усетих добро натоварване. Друго си е да повториш едно упражнение няколко пъти и тогава да минеш на следващото, мускулът гори и пари на макс 🙂

Има и друго, върнах си силата и имам повече енергия. Понеже снимам първо на бг, после на английски (в различни дни), второто снимане на една и съща тренировка ми беше лесно, можех още веднъж да я снимам 🙂 А снимах ниво 3, т.е. трудния вариант.

Програмата за бременни е в 3 нива:
начинаещи (ниво 1)
напреднали (ниво 2) и супер напреднали (ниво 3) са в едно видео, като аз изпълнявам в ниво 3 и в същото време до мен има прозорец, който показва упражнението за напреднали.

Общото за седмицата имам 4 тренировки.

Изминати стъпки

Тегло
Не съм се теглила. Коремът ми расте с осезаеми темпове и все по-голям става.

Сън
Спя супер. Много сънувам. След всяко ставане до тоалетната започва нов сън 🙂

Стрии
Няма промяна на този фронт. Мажа се всеки ден с масло от карите и кокос, като вече имам задължителни 2 мазания на ден. След сутрешния душ и преди сън. Мазането с масло отнема малко повече време от мазането с крема на Mustela. Когато ми се спи се мажа с Мустелата. А и в моя случай е слагане на инжекция, изчакване малко и мазане. И ако ми се спи, всяка секунда ми е важна. Все си казвам ще си сложа инжекцията още докато не ми се спи, но си го казвам докато лежа и чета и не ми се става. Та, винаги едва гледам докато слагам инжекцията. Което малко ме разсънва.

масла против стрии

Първото ми мазане е с масло от карите и кокос (съдържа и масло от жожоба). Твърдо е на стайна температура и всяко вземане на масло е съпровеодено със стопляне между дланите, за да стане меко и удобно за размвазване. Затова отнема и повече време. Освен това не попива бързо и се разхождам известно време гола, защото ако се облека попива в дрехите. Тази комбинация от масла не вмирисва дрехите на масла и гранясало.

А второто с едно от тези, според това колко бързам:

Мустела (най-бърз вариант), и е като крем

Масло от шипка, с най-висока степен на абсорбция от маслата е. Страхотно против бръчки и може да се маже на лицето и около очите.

Масло за бременни. Също бързо се нанася. Понеже е комбинация от масла, има и ший, което се втвърдява на стайна температура, трябва да се задържи малко между дланите, да стабе изцяло течно.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Мисля, че се движи. На последния видеозон беше успоредно легнал, главата до десния яйчник. Вчера бродеше около черния ми дроб. А днес може пак да е с главата нагоре, защото усещам горе да ми подпира. Конкретни движения не усещам и не се виждат още отпечатъци на ръце и крака, но явно нямам търпение да се случи, защото снощи сънувах супер странен сън.

Отивам на лекар и коремът ми започва да се движи. Отвътре напъват ръце, крака и се отпечатват по кожата на корема ми. И изведнъж, без кръв и болка, се подава ръка и после главата на бебо. Много се изплаших и казвам на лекаря, „вижте бебето излиза, рано е още върнете го вътре“. Обаче мъника няма никакво намерение да се връща. Докторите не са притеснени. А аз повтарям „върнете го вътре, рано му е“. Не знам как свърши съня, може да съм ходила до тоалетната и да е свършил. Но видях бебо и днес се усмихвам като се сетя 🙂

Интересно, че през деня не го мисля много, защото умът ми е зает нон стоп с друго. Вечер като легна да чета, тогава се свързвам с бебо и може би това настройва сънищата ми.

Настроение
Весело и оптимистично 🙂

Липсва ли ми нещо
Да мога да ям рядко в големи количества.

В очакване на
Следващата седмица имам ултразвук с моя Док (не по здравната каса) и ще видя бебо <3. Дано да е застанал, така че и снимка да му направим. Трябва да запиша час за фетална морфология. Прави се на 3 места в София и не съм проучила никое от тях все още. Късната фетална морфология се прави между 19 и 23 седмица. Обмислям, дали да не отида и в трите центъра по 1 път. Защото това ми е ЛЮБИМОТО от бременността, а и ще мога да ви дам обратна връзка къде какво ми харесва 🙂 Покупки
Купих си един клин за бременни. Не мисля че става за тренировка, защото има колан на целия корем, който като навия надолу стои странно на гърба и дупето. Но пък е удобен с фланелка или туника.

клин за бременни

В H&M мерих дрехи за бременни, защото ходя само с едни дънки и сменям фланелки. Не мисля да си купувам много дрехи за този период, но ми се иска да знам какви възможности има, ако изникне някое събитие и трябва да облека нещо различно от дънки.

рокля за бременни
Забавлявам си се в съблекалнята 😀

Въпрос
От кои колички за бебета сте доволни? Искам да се сгъва като чадър. (публикувам постовете със закъснение, този е за 18та седмица, но вече съм в 25та)

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!