Бременност – 20 седмица


бременност седмица 20

Прекрасни, стигнах до ½ от бременността. То не останало 😀

В момента съм в 25та седмица и публикувам дневника, който си водех, докато тайно бременеех и нямах търпение да ви споделя, но чаках бебо да стане по-голям.

Как се чувствам
Супер, все още супер, мупер, дупер 🙂 Тази седмица имах чувството, че коремът ми изведнъж дръпна напред, ама много. Слагам снимки за сравнения с предната седмица, но не виждам кой знае каква разлика, макар да усещам друго.

Настроението ми е позитивно, като стена съм за всичко негативно. Представям си как нищо и никой не може да ми навреди, отблъсквам всякакви зарази, негативни мисли и влияния. Сякаш имам щит около мен, направо си го представям понякога цветен, понякога невидим и безцветен. Визуализациите ми са много силни 🙂

Какво ново
С бебо нищо ново. Под пара сме за старт на магазина (отворихме на 1.10.2016) и основно за това мисля. Все още не съм резервирала час за фетална морфология, макар да опитах и точно в този ден от център Марковс не вдигаха телефона?! Писах на Док дали е нормално 1.5 часа никой да не вдига, а той звъннал на собственика и ми върна обратно инфо, че били на конференция. Е, как да не си харесвам Док!

Колко е голямо бебето
Според инфо от интернет около 25 см на дължина (от главата до петите) и тежи около 300 г, но бебо тия грамажи ги мина още в 19 седмица (пак според статистика), а за дължината не може да се измери понеже не седи изпънат. Ще си следя статистиката поради липса на по-точни данни.

Симптоми
Нищо ново. Но все забравям да споделя, че носът ми се пълни с материал много често. Чистя го по 4-5 пъти на ден, като не са течни сополи, всъщност изобщо не са сополи, а твърди образования. Има и малки частици засъхнала кръв.

Също така венците ми са по-пухкави и обемни и при чистене с конец лесно се разкървавяват. Преди бременността можех доста интензивно да ги чистя с конец и никаква кръв, а сега от съвсем леки докосвания и кървят. Но му намерих цаката, много нежно използвам конеца и всичко е точно.

bremennost-sedmica-20-2

Храни, които не понасям
Нищо конкретно. Подправки в по-големи количества не харесвам и избягвам, защото понякога ми понасят, понякога не. Като че ли имам киселини от подправки. Не е нещо силно и нетърпимо, само леко неприятно.

Храни, които обичам
Отново зелени салати и плодове. Но нищо, за което да копнея или без което да не мога. Апетитът ми си е същият. Все още не ям повече от преди. Имам 3 хранения, като двете са по-големи, едното по-малко. Всъщност има разлика, преди бременността ядях 2 огромни хранения на ден. Сега мисля, че е същото количество храна, но на 3 пъти.

Но не мога да съм съвсем сигурна дали е така, защото не съм го засичала и не съм броила калории. А в същото време си наддавам и раста, може би ям повече? Или както му казвам – коремея 🙂

Вече мога да не закусвам, а да мина директно на обяда, като в този случай ям повече на обяд, определено компенсирам закуската. Но ми е по-добре с 3 хранения от гледна точка на място в корема и комфорт.

Тренировки
Тази седмица тренирах по-малко, защото ходих до Бургас. Племенницата ми стана на 7 години и бях на детски рожден ден.

bremennost-sedmica-20-5

Имах тренировки за поддържане на формата, тренирам по 8-10 минути, колкото да не е без нищо. Някаква тренировка е по-добре от нищо 🙂 Успях и да снимам 2 тренировки от програмата за бременни.

bremennost-sedmica-20-4

Изминати стъпки
Заради магазина и пътуването ми до Бургас ходих по-малко. Но все пак не е като да не съм ходила.
На картинката по-долу изглежда като да съм ходила много. Това е така защото бременните ми седмици са от сряда до вторник, а fitbit седмиците се засичат от неделя до събота. Предполагам ще се отрази на следващата картинка.

bremennost-sedmica-20-fitbit

Тегло
Не съм се теглила и нямам представа, но не само коремът расте, и дупето го следва 🙂

Сън
Спя супер. Макар, като бях в Бургас да не ми беше удобно леглото, на което съм спала през първите 19 години от живота ми. Явно все пак има нещо различно в позите за сън.

Стрии
Нямам нови. Само леките бели чертички, които и преди имах. Мажа се фанатично по 2 пъти на ден. Единия път със смес от масла карите, кокос и жожоба, втория път с едно от трите: крема на Мустела против стрии (може да се използва от първия ден на бременността, за разлика от други подобни кремове), масло от шипка или масло за бременни.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Все още не го усещам, а Док обеща. Усещам го цялостно в някоя част на корема започва да става напрегнато и опънато, но без движение. Така, че не знам какво прави. Предполагам, че е добре, защото като си пипна гърдите, болят ме, това е знак, че всичко е наред 🙂

Поне не ме болят като не ги пипам, или като слизам по стълбите. Все още не нося сутиен, а само от ония безшевните и то главно, за да не ми прозират зърната и да не ме заглеждат хората.

Спомням си много забавна случка от първите седмици на бременността. Гърдите ми порастват, стоят кръгли, като изкуствени, лекарят по здравната каса ме опипва за бучки и пита дали са мои, изгледах го изненадано, чии да са, а той имал предвид дали имам силикон. Приех го за комплимент, бременните имат нужда от всеки намек за повдигане на самочувствието 🙂

И си ходя без сутиен и когато говоря с мъже, милите се чудят как да не ме гледат в гърдите. Опитват се да вдигнат поглед и пак, бам, надолу гледат, като хипнотизирани 😀 А гърдите ми се люшкат необуздани и стърчат. И мъжете под хипноза ха ха ха.

Взех си безшевни бюстиета да се преведа в нехипнотизиращ вид 😀

Настроение
Позитивно с мелодраматични моменти, ако видя нещо мило (филм, книга, хора).

Липсва ли ми нещо
Да си обувам чорапите без да казвам „Опа“ 😀 Забелязах, че като си повдигам крака и го сгъвам, бедрото се опира в корема и ми става дискомфортно и полагам усилие, което преди не съм правила. И казвам „Опа“ 🙂

В очакване на
Феталната морфология и да отворим магазина 🙂

Покупки
Нищо не съм си купила, НО ще ми дадат яке за бременни 🙂 В Бургас споделих със сестра ми и нейната приятелка, Сиса, че трябва да си купя яке, защото нищо не ми става (на ти сега вталени якета). И Сиса каза „Ще ти дам яке за бременни, аз съм го носила, Ани (сестра ми) и още няколко бременни“. Че било и хубаво и модно, така че чакам да ми го пратят и да не ходя с единствената жилетка, тип одеяло, която ми става.
Много е хубаво да носиш яке, което са носили много бременни, звучи ми като хубава енергия 🙂

Приятелката ми, Ками, ми даде полата, с която изкара нейната бременност, много удобна!

bremennost-sedmica-20-3

Прекрасни, ако имате полезни съвети, давайте, че да се подготвям 🙂

Търся някой да ми помага с домакинството и с бебето. Малко е рано, но искам да свикна с човека, който ще избера. Приятели ми казват, че повечето хора не се навивали, хем дете да гледат, хем домакинство да въртят, но не искам 100 души да се блъскаме вкъщи. А и не очаквам двете неща да се вършат едновременно. Докато аз съм с бебо или докато спи, може да се пусне прахосмукачка, пералня, да се измие пода, банята, тоалетната … Вярвам, че ще намеря такъв човек, може и да е мъж. Проявилите интерес да ми пишат на fitnesinstruktor@gmail.com .

Изисквания
– опит в гледането на бебета и въртенето на домакинство
– шофьорска книжка
– точно следване на инструкции
– да може да готви по моя рецепта
– пълен работен ден, моля, не ми пишете, ако можете само почасово (вече ми се е случвало много пъти да водя интервю за пълен работен ден и след 2 интервюта, човекът да ми каже, че може само почасово, при положение, че пише пълен работен ден в изискванията)
– трябва да си паснем при лична среща

Предлагам
– трудов договор

Ще пиша само на избрани кандидати.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!