Бременност – 22 седмица


Прекрасни <3 в последния ден на тази седмица бях на така очакваната фетална морфология. Много е интересно, чак ми се иска още няколко пъти! Бебо расте с бързи темпове 🙂 Сега съм 26та седмица, с още по-голям корем. Публикувам със закъснение дневника, който си водех, защото чаках бебо да порасне и тогава да споделя. Как се чувствам
Прекрасно и дано е така по-дълго.


Какво ново

Знам как ще изглежда бебето!!!

На феталната морфология, в център Марковс, видях профила на бебо и беше едно към едно с този на Милото!!! Направо онемях. Не очаквах да видя нещо конкретно, но когато видях като негатив на снимка носа, брадичката и направооооо се умилих. Толкова малък, а вече да прилича на Милото, възможно ли е?

Като сложим и това, че ще е къдрав и рус заради мен (нали съм руса 😀 и къдрава ) и Милото е бил рус до 2 годишна възраст, имам образ на Бебо в главата си!

После цял ден бях отвеяна и мислено се връщах на момента, в който видях профила на Бебо. Търсих си тази снимка да си я гледам, но на профила не ми бяха дали снимка. Няма значение, запечатала се е в мен 🙂

Колко е голямо бебето
На феталната морфология измериха бебо 500 г. Отново е малко по-голям за възрастта си. Питаха ме как искам да раждам. Искам естествено раждане, когато ми дойде времето. Намекнаха ми, че предвид възрастта ми (41 години) и може би тесен таз, и голямото бебе, може да се наложи секцио.

Но аз не се връзвам на такива неща. Има толкова много неизвестни, като това, че тазът се разширява много последните 4 седмици. Тогава е добре да се направи вътрешен преглед с опипване и да се прецени тесен ли е или не. Това, че видимо имам по-тесен ханш, не означава автоматично, че имам тесен таз за раждане, това са две различни неща.

Може и по спешност да се наложи секцио. Каквото такова. Приемам всичко, което има да се случи, така че накрая с бебо и двамата да сме добре 🙂 С Док сме на едно мнени, като му дойде времето ще решаваме кое как, като и двамата сме за естествено раждане, но ако се налага друго, сменяме плана 🙂

На феталната морфология се гледа ВСИЧКО на бебето. Орган по орган, броихме всеки пръст на ръка и крак и интересното, че се вижда!!! Не бях гледала снимки в интернет и не знаех какво да очаквам и какво ще се прави на този преглед. Исках да е изненада 🙂

Бебо не беше застанал оптимално за преглед, та по някое време станах и правих напади, танцувах, за да го накарам да се премести, но без резултат. И така го разгледахме, но можело и по-добре да застане за още по-добър изглед.

Феталната морфология е много мил момент, който ми докарва страшно много чувства и емоции, но повече от това не искам да споделя. Чувствам го интимно и мое си, обръща ме навътре към мен и бебето, сякаш си имам мой свят, за който нямам нужда да споделям 🙂

Симптоми
Бебо рита, ама яко и не е гот 🙂 Последните 3 дни на тази седмица мислех, че имам крампи в корема, ниско долу над пубисната кост, супер странно място за крампи. Но на феталната морфология се видя, че бебо е с краката надолу и си рита, даже ритна и ултразвука. Така че, крампите били ритане 🙂 Плацентата ме е разположена предно и странично, не е нещо притеснително, а особеност.

Бях много изненадана, че не усещам бебо, определено мислех, че рано ще усетя движенията, предвид това, че знаех на 6тия час, че сме направили бебе и супер познаването на моето тяло и невероятната сенсетивност (и съм скромна 😀 ), която имам за себе си.

Появи се линеа негра. Все още е бледа, но ясно се вижда как се оформя.

Храни, които не понасям
С храната сме приятели и хапвам както преди бременността. Без особености.

Храни, които обичам
Нищо, което много да ми се яде и да умирам за него.

Тренировки
Тази седмица снимах само 1 път, защото малко се разболях. Около мен имаше само болни и въпреки визуализациите ми колко съм силна и как има щит около мен, накрая прихванах нещо. Болеше ме малко гърло, имах сополи и ми се запуши носа, но не чак да не мога да дишам. Мина ми за около 4 дни и го карах на крак. Само 1 ден си стоях вкъщи, защото от многото чистене на носа започна да ми тече кръв. Имам си тази слабост от малка.

При хрема и често чистене на носа, започва кръвотечение. Понеже слагам и инжекции с Фраксипарин (антикоагулант), реших да си остана вкъщи и много внимателно да си чистя носа, така че да няма кървене.

Късния следобед вече не ми течеше кръв и усетих, че обръщам мача в моя полза.

Лекувах се, като стоя на топло, пиех 3 пъти на ден по 1 г витамин C, чай от пресен джинджифил с куркума и черен пипер. За да се активират полезните свойства на куркумата, трябва да се комбинира с черен пипер.

Препоръчвам чай от джинджифил при първи симптоми на разболяване. Пресен джинджифил се нарязва на ситно (настъргва) и се залива с вряла вода, престоява 5 минути и се пие на малки глътки цял ден. Аз слагам и куркума и черен пипер в чая. Правя си литър и го пия цял ден. Идеята е да задържам в устата и след това преглъщам на малка глътка.

Изминати стъпки
Не съм кой знае каква отличничка на този фронт. Отново заради престоя ми в магазина. Като всеки старт на нещо ново, магазинът иска много време. Уж е готов, а постоянно има много неща за довършване. (Магазинът отвори на 1.10 2016, но когато писах това, още го правехме). На сайта на fitbit, ще намериш инфо за гривната, която изпозлвам за следене на крачки. Не измерва точно, според мен. Но е ориентир, тъй като всеки ден мери по един и същ начин. Понеже по имейл ме питате за гривната 🙂

изминати крачки

Сън
Спя добре, макар че като че ли една идея не толкова добре както преди. Спя малко. Може би защото сутрин ставам около 5 часа да пиша. После снимам и следобед ходя в магазина. Може би подсъзнателно ставам рано, за да успея да свърша всичко. Един ден спах 8.5 часа, предния ден доста поработих и след това компенсирах с повече сън по естествен начин. Обикновено спя около 6-6.5, макс 7 часа.

Стрии
Нямам стрии от бременността. Мажа се много стриктно, макар да ми е досадно. Трябва да поработя върху нагласата си за мазането.
Например с ижекциите, които слагам всяка вечер, в началото бяхме приятели и не им обръщах внимание, знаех, че трябва и ги слагах. После започнаха да ме болят и ги слагах с нежелание и насила, въпреки, че не беше кой знае каква болка.

Докато един ден започнах да им викам „хубавите инжекцийки“ и да се майтапя, че сега ще си сложа една красива, готина инжекцийка. И така инжекциите станаха повод за майтап и шеги и спрях да им се съпротивлявам.

Убедена съм, че с подходяща нагласа, човек може да направи живота си по-хубав.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Рита здраво и снощи май се е обърнал с главата надолу, защото сега ме рита горе. Мисля, че усещам, когато се обръща, защото започва едно опъване, а вече и ритането сменя мястото си.

Настроение
Весела съм, позитивна, обграждам се с хора, които ми харесват. Избягвам енергийни вампири и мрънкала 🙂

Въпрос
Който е минавал през фетална морфология, беше ли запленен след това?

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!