Бременност – 35 седмица


бременност 35 седмица

Прекрасни <3 какво е настроението 🙂 Как сте? При мен водещото е носа ми, който искам да отрежа 😀 Как се чувствам
Не добре заради глупост, която направих. Излязохме с Милото на обичайната ни уикенд разходка, какво като навън е -16 градуса. Не се разхождахме дълго, защото усетих че замръзвам и влязохме на топло в кафе.

Обаче не забелязах, че поради бременно запушения ми нос дишах през устата. Носът ми се запушва от бременността и въпреки че го отпушвам с масла, все пак не е на 100% отпушен, а примерно на 80%. Отделно няма място за белите дробове, заради растящото бебе, и като правя физическо усилие се задъхвам и компенсирам с дишане през устата.

Което на -16 градуса ми се отрази не добре. Хванах простуда и изцяло запушен нос и стържещо гърло. Бременно запушения нос ми се видя цветя и рози и все едно съм дишала на 200%.

На мен носът ми е слабо място и така се запуши, както не ми се беше случвало от 6 години. В съчетание с яко сополи (понеже имаха цвят им викам „зелени човечета“), направо ми се разказа играта от напъване да ги чистя.

Дано не съм получила диастаза (разделяне на коремните мускули) от толкова напъване да си изчистя носа. Направо ме заболяваше корема да напъвам, но не можех да спра, защото пък след като го изчистех, дишах за кратко.

Спирам с мрънкането 🙂

Яд ме е, че сама си го направих, но пък урокът научен!

Колко е голямо бебето
Не знам, след 1 седмица имам преглед и ще разбера. Бях на запис на тонове, всичко е както трябва. Бебо има пулс +130 удара в минута.

Симптоми
Схващанията в ингвиналната гънка продължават, но са много редки през тази седмица. Понеже си стоя вкъщи и не излизам, съответно не ходя, а повече лежа, забелязах че има връзка. Колкото повече почивам, толкова по-рядко се случват. Не съм сигурна за връзката, но е факт, че намаляха значително.

Аз мислех, че са от разширяването на тази и може би са от това, но като лежа повече, вероятно не се натоварват мускулите и разширяването минава без симптоми. Гадая, не знам какво е.

Тегло
Следя си теглото изкъсо заради загубата на апетит. Към края на тази седмица започна да ми се връща предишния апетит на змей 🙂 който си имах и преди бременността. Т.е. не мисля, че ям повече докато съм бременна или съвсем малко повече.

Като че ли започвам да качвам някой и друг грам, но докато не стане твърдо 1 кг, не го броя. Теглото е много непостоянна величина и сега докато го следя всеки ден, се убеждавам в това. Един ден съм качила цял килограм. През следващите 2 дни започвам да го свалям, а на 4тия ден съм отслабнала спрямо деня, в който съм качила 1 кг, т.е. повече от -1 кг съм.

Споделям го за всички, които ревностно следят теглото си всеки ден и не са бременни. Ако го правите, нанасяйте го в таблица и чертайте графика. Гледайте графиката за месец. Кривата, която чертае графиката трябва да има разлика в началото и в края, да се вижда тенденция за наклон. А не всеки ден да гледате колко са стойностите. Гледайте за тенденция на месечна база.

Тренировки и бременност

Тренировки
Не съм тренирала. Няма как със запушен нос. Усещах главата си надута, сякаш е 2 размера по-голяма. Със запушен нос и температура не се тренира – важи за бременни и небременни. Нямах температура. Вдигнах само една вечер за 4 часа, стигна до 37.9 и не се наложи да вземам лекарства.

Температурата ми мистериозно спадна след като Милото се прибра вкъщи и го помолих да ми гали гърба. Докосването му ме отпуска и ми е лечебно. 1 час по-късно нямах темп, много луда работа! Затова искам да присъства и на раждането (е, не само заради това, все някой трябва да среже пъпната връв 😀 ). Дава ми сила и ме успокоява. А ако ми гали кръста, когато имам нужда, ще е суперррр 🙂

Изминати стъпки
Не съм излизала цяла седмица и съответно почти не съм ходила.

Сън
Оооо, сън! Нощите бяха най-нежеланото ми време. Гледах филми, четох книги и се чудех как да не спя. Доста се изтощих с 3-4 часа сън на вечер. Спеше ми се, но с този нос беше невъзможно.

Стрии
Нямаммммм, супер, дано така се задържи, защото мисля, че лесно ми стават стрии. Имам едни малки на бричовете от преди много години, които нямам идея защо са се появили. Преди бремеността никога не съм варирала в теглото повече от 2-3 кг. И затова си мисля, че лесно ми се образуват стрии. Много е важно не само с какво се мажа, но и дали имам липса на витамини и минерали. Например цинк и витамин C са важни за кожата, както и много други неща. Споменавам цинка, защото преди няколко години открих, че при мен има недостиг, който се попълва само, ако приемам всекидневно цинк. Това е повод на друга статия, защото и мед трявба да се приема с цинка, за да не стане пък недостиг на мед, ако е твърде много цинка.

Фанатично се мажа 2 пъти на ден.

Сутрин с Мустелата.

Вечер с едно от тези масла – карите, кокос и жожоба, масло от шипка.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
Бебо е доста спокоен, което означава, че рита без да ми прави дискомфорт, намества се от време на време и вече връхчетата, които ми прави по корема са остри и твърди като стъпало или коляно 🙂 . Мисля, че му разказах играта с напъването и чистенето на носа. Коремът се стяга като се чисти носа. И мъникът кротко си седеше. Дано му е било добре въпреки мен!

Въпрос
Има ли интерес към програма за възстановяване и затваряне на диастаза? Това е разделяне на коремните мускули, вследствие на което коремът е изпъкнал и даже и година след раждане изглежда като в 4-5-6 месец?

Няколко години преди бременността ми започнах да проучвам какво предизвиква диастазата и как да се възстановиш след нея. Бременността е повод за диастазата, но не е причината. Причините са много преди бременността, а растящият корем е поводът, който я отключва.

По време на моята бременност правих всичко свързано с правилна стойка и избягвах всичко, което знам, че отключва диастаза и ме яд, че това духане на носа твърде много натовари корема. Стискам си палци да нямам диастаза.

Ако пък имам ще се възстановявам след това, но доста време няма да мога да тренирам като преди. Възстановяващите упражнения за диастаза не приличат тренировка, даже човек може да си мисли, че нищо не прави, докато не започне да се свързва с тялото си и да усеща фини движения и активация на мускули, за които не е подозирал.

Много обширна тема е и много интересна. Може да стане като с моето Хашимото, сега казвам „Имах щастието да ми открият Хашимото“ и да започна да се интересувам от хранене и холистичен подход към тялото, живота и целия свят.

Има ли дами с диастаза, да си кажат 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!