Бременност – 36 седмица


Бременност 36 седмица

Прекрасни <3 влизам в 9ти месец! Как сте? Надявам се с любопитство посрещате всеки ден и попивате всичко, което ви поднася живота, не реактивно, а наблюдавайки 🙂 На мен ми се наложи да си припомня, че наблюдението е по-ефикасно от реакцията. Споменавала съм много пъти, че ако не можем да променим нещо, можем да променим отношението си към него. Можем да изберем да сме реактивни или не. Най-хубавото тази седмица бяха, че видях Бебо и бейби шаураааааа! Много съм ентусиазирана, защото не съм ходила на такова нещо и моето парти беше върха! Така ме зареди и толкова приятно ми беше, че вече чакам следващия повод за парти, който бил Питката за 40 дни след раждането.

Чакам си снимките от бейби шаура и ще разкажа подробно как мина моят. Имайте предвид, че хич не съм по сладникавите партита и захаросаните бебешки работи и въпреки това много ми хареса. А може би вече съм по захаросаните работи 😀 И само си повтарям „It’s a boy” и се усмихвам заради балона количка, който стои в хола 😀

Как се чувствам
В началото на тази седмица все още съм под действието на запушения нос и чакам да мине време, защото само то ме лекува в такива ситуации. Уча се на търпение. Уча се да не се тормозя „Кога ще дишам пак“ и да изтърпя всичко без мрънкане. Е, помрънквам на Милото колко е неприятно и после си казвам, никакво мрънкане, дай си време, ще мине.

Към средата на тази седмица (което е уикенда) започнах да се чувствам по-добре и даже за бейби шаура бях ток и жици. После на следващия ден дадох няколко крачки назад. Но тенденцията вече е към оправяне на този нос, въпрос на време е.

Гърлото ми мина. Много ми помагат за гърло следните неща:

Силна отвара чай от джинджифил с куркума (не слагам много куркума).

Гаргара със сода бикарбонат.

На бюрото до мен стои голяма чаша с джинджифилов чай и отпивам по една малка глътка много често, направо ми прогаря гърлото и сякаш се ражда отново от пепелта.

Нощно време при всяка смяна на страната, на която спя, също отпивам от лютата отвара.

Имам и 2 чаши за гаргара, едната сода с вода, другата да се изплюе гаргарата.

И това е нон стоп. На всеки 5 минути или пия от чая или правя гаргара. Иска се посвещаване на това и определено дава резултат.

Другата гаргара, която си правя е с чай от невен, задължително да не се гълта при бременност! Да се внимава с билките по време на бременност, много от тях са противопоказни.

Вижте тази статия, която съм писала за неща, които помагат при настинка и грип и не са лекарства. Писала съм статията, когато не съм била бременна, така че всеки да си направи проучване какво може и не може да използва. Интересни са коментарите от вас, където има МНОГО ценна информация. Тази статия е много актуална в сезона на грипа.

Колко е голямо бебето
В последния ден на тази седмица имах ултразвук и видяхме Бебоооо 🙂

4 седмици преди термина Бебо тежи 2.950 кг. Добре съм го хранила 🙂 и спирам да се тегля, явно си расте. Темповете, с които расте са се забавили и вече е само 5 дни напред на килограми спрямо термина, т.е. може да се очаква 5 дни по-рано да дойде.

Докторът каза, че това е очаквал да се случи, след като спрях инжекциите с фраксипарин в 34 седмица, които помагат за по-добро хранене на бебето. Очаква темповете на растеж още леко да се забавят и Бебо да се изравни със статистиката.

Разбира се, това е теория.

Симптоми
Схващанията в ингвиналната гънка продължават, но са много редки през тази седмица. Понеже си стоя вкъщи и не излизам, съответно не ходя, а повече лежа, забелязах че има връзка. Колкото повече почивам, толкова по-рядко се случват. Не съм сигурна за връзката, но е факт, че намаляха значително.

Аз мислех, че са от разширяването на тази и може би са от това, но като лежа повече, вероятно не се натоварват мускулите и разширяването минава без симптоми. Гадая, не знам какво е.

Тегло
В края на 8ми началото на 9ти месец съм качила около 10-10.5 кг.

Тренировки
В края на седмицата направих една тренировка след 12-13 дни без никакво трениране. Около 12 минути клекове, гребане, лицеви опори на стена, повдигане на гири встрани за рамо. И после още около 5 минути бицепс, трицепс и дупе. На следващия ден имах мускулна треска, мнооого отдавна не ми се беше случвало.

Изминати стъпки
Пазих къщата и не съм ходила навън, освен кратки излизания до магазина или нещо спешно, ако се наложи.

Сън
Спрямо миналата седмица имам прогрес. В началото на седмицата успявах да спя по 4-5-6 часа на вечер. А към края имах вечери със 7 и 8 часа. Да живее оправянето на носа!

Сънувам много, но не помня сънищата.

Забравих да споделя, че преди време си взех солна лампа, която свети оранжево и която сложих в тоалетната. Свети цяла нощ с лека, оранжева светлина, която не ме събужда и помага веднага след като се върна в леглото да заспивам. Силно препоръчвам лампите от хималайска сол. Освен оранжевата светлина има и десетки други ползи от тях.

Стрии
Нямам, да да да!

Фанатично се мажа 2 пъти на ден.

Сутрин с Мустелата.

Вечер с едно от тези масла – карите, кокос и жожоба, масло от шипка.

Бележка от Руми декември 2018: През цялата бременност и няколко месеца след като родих се мажех с най-добрите масла за предпазване от стрии, които заедно с лабораторията, с която създаваме козметичната ми линия, събрахме в един продукт: Био пухкаво масло ЗАЩИТА ОТ СТРИИ.

Какво прави бебо
На прегледа се видя, че все още е с главата надолу и гледа напред към корема ми, а оптималната поза за раждане е да гледа назад към гръбнака ми. Това положение на бебето се нарича Posterior.

Налага се да започна да правя упражнения за обръщане на бебето в оптимална поза. Надявам се да спра да говоря носово и да снимам тренировка за оптимална поза за бебето. Не е много интересна, защото всяко упражнение се изпълнява между 3 и 5 минути, но пък е полезна.

Трябва да спра да спя по гръб, което за мен е много удобно, колкото и да не се препоръчва. За оптимална поза на бебето е добре да се спи на лявата страна, но така или иначе не мога да издържа цяла нощ да съм на тази страна. Максимум на 1 час трябва да сменям страната, на която спя, защото ми изтръпват рамото и ръката.

Въпрос
Искате ли отделен пост за ползите на лампите от хималайска сол? Някой използва ли такава лампа? Подходящи са и за нощно кърмене.

След раждането какви поводи има за парти и долу горе кога са 😀

Всички постове за бременооста по седмици.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!