Изхвърли кантара, купи си метър!


izhvarli-kantara

Срещаш приятели, които отдавна не си виждала „Уоу, изглеждаш страхотно, много си отслабнала!“ Знаят ли колко си отслабнала? Не знаят, но виждат, че талията ти е по-тънка, дупето е по-малко, бедрата са елегантни. Виждат обиколките ти. Нямат представа колко тежиш.

Събуждаш се. Теглиш се. Ужас +1.5 кг спрямо вчера! Напълняла си! С 1.5 кг за 1 ден! Целият ти свят се срива. Спазваш режим, тренираш и накрая си напълняла. Е, ами поне да беше яла, каквото си искаш, като ще напълняваш, да знаеш от какво е. Обуваш си панталона, не забелязваш, че не ти стяга. Днес нищо няма да ядеш и много ще тренираш или по-добре да се натъпчеш здраво, и без това няма смисъл. Не знаеш кое от двете, много си разстроена от кантара.

Из писмо на клиентка:“Здравей Руми, днес сутринта се премерих и теглото беше 61 кг. Във вторник тежах 57.9 кг. Вярно, че в сряда и четвъртък бях на Крисмас динърс от работата и си похапнах, но може ли това да даде такова отражение? Коремът ми е леко подут, а пия непрекъснато вода както ми написа преди време.“

Моят отговор: „Здравей, да, може да се случи. Когато увеличиш храната се увеличава и водата в тялото. Мери си бедрата и ханша с метър, за да видиш дали си напълняла. Талията може да е по-голяма без да си напълняла от подуването на корема.“

След 1 ден: „Здравей Руми, премерих се и мерките на бедрата и ханша са същите 🙂 Предполагам е било заради водата, защото днес коремът ми не е вече подут. Не съм си мерила обаче теглото.“

Алелуя! Научих още един човек да не вярва на кантара! Как така се случва за 1 ден 3 кг. разлика в теглото? Да, възможно е. Ако сте били на хранене с енергиен недостиг и заради партита хапнете малко повече (без да сте прекалявали, просто не спазвате плана) веднага се увеличава водата в тяло. И понеже знам, че така ще се случи, за да се изхвърли по-бързо давам съвет да се пие повече вода, за да не се задържа. Но има период, в който все пак водата се задържа, подувате се и ако тогава се изтеглите идва края на света! 24 часа по-късно водата се изхвърля, защото пиете вода и тялото няма причина да я задържа.

Какво се прави, когато кантарът показва повече? Мерят си бедрата и ханша и ако са толкова колкото трябва, значи всичко е наред.

Кога кантарът може да излъже?

При жени, които искат само да се „стегнат“ кантарът е безмислен, защото докато тренират изграждат мускули, т.е. наддават на килограми. В същото време намаляват мазнините, т.е. намаляват килограми и резултатът е танто за кукуригу или плато. Теглото не мърда. Даже може да се случи вариант, в който обиколките спадат, видимо изглеждате по-слаби, но килограмите са повече. Това е така заради тренировките и изграждането на мускули. Няма начин да тренирате и да не качите малко мускули.

Ако искате да се „стегнете“ – не следете кантара, а обиколките си. Запишете си обиколките на талия, ханш, бедро (ляво и дясно), прасец (ляв и десен), ръка (бицепс в отпуснато състояние). Ако имате изразена талия – измерете най-малката обиколка. Има хора, които нямат точно изразена талия и тогава това не е най-малката обиколка (обикновено при мъже с бирено коремче, среща се и при жени с наднормено тегло). Ханш, бедра, прасец, ръка измерете няколко пъти и запишете най-голямото измерено число – идеята е, че от тук натам ще спадат, затова търсите най-голямата обиколка и не се стремите да мерите на едно и също място всеки път, защото е субективно. Може да следите и само едното бедро, защото ако отслабва едното, отслабва и другото. Нормално е да имате разлика в обиколките на ляв и десен крак.

Мерете се с шивашки метър 1 път седмично, сутрин, на гладно, след тоалет, преди тренировка. След тренировка мускулите се изпълват с кръв и обиколките са по-големи за няколко часа. Нормално е след тренировка да ви стягат дънките на бедрата. Нормално е като се наядете също да ви стягат дънките на бедрата. Хванете дънките си за копчето, дръпнете ги напред и ще усетите стягане в бедрата. Т.е. като се наядете и напиете с вода, коремът се подува и опъва дънките и на бедрата – не се напълнява, просто коремът прави панталона по-тесен.

Ако имате да сваляте над 10 кг. кантарът може да помага, но не се теглете всеки ден, а на по-голям период от време (веднъж на седмица). Но като цяло имайте предвид, че е нормално теглото да варира с няколко килограма, което не знам дали върши работа. Случаите, в които върши работа е при хора с наднормено тегло, примерно при жени над 80 кг., ръст около 160, не препоръчвам подскоци докато не намалят теглото си, защото ще го отнесат ставите и връзките. Тъй като мускулите на начинаещите все още са слаби, нервната система не е тренирана, аеробният капацитет е малък – ще компенсират с всичко, с което могат и вероятността за травми е голяма. Т.е. при наднормено тегло, кантарът ми помага да дам правилния съвет кога да се започне с определен вид тренировки, как да се подходи с натоварването, защото едно е да се кляка със собствено тегло 55 кг, друго е с 80 или 90.

Но ако искате да се „стегнете“: Изхвърлете кантара и си купете шивашки метър!

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.

Запиши се за нюзлетъра и ще получаваш първа специални предложения, полезна информация, нови рецепти, статии и тренировки 🙂


Всичко за добрата форма на едно място!