Как да изградя навик да тренирам?


Изграждането на полезни навици се смята за много трудно нещо, но има много лесен и ефикасен начин да изградиш навик. Използвала съм този метод много пъти, за да направя навик неща, които подобряват живота ми 🙂

При това методът изисква много по-малко време, отколкото очакваш!
Методът е по-успешен, колкото по-малко време на ден го прилагаш!

Какво прави навикът да тренираш толкова труден за постигане?

Повечето хора си поставят много амбициозни цели, например да тренират 5 пъти седмично по 1 час. Един час на ден, при това почти всеки ден, е сериозна инвестиция на време. След няколко дни вече не си толкова мотивирана. Колкото по-голямо усилие трябва да приложиш за нещо, толкова по-голяма съпротива срещу него имаш. И толкова по-големи оправдания си измисляш.

А като се добави и ходенето до залата, събличане, обличане, къпане след тренировка, желанието ди тренираш един час на ден е вече двучасова инвестиция. И това го разбираш след като тренираш 1 път и не си отделила един, а цели два часа. На следващия ден имаш ужасяваща мускулна треска, защото 1 час тренировка за начинаещ е твърде много. Всичко те боли и въпреки това, отново трябва да отделиш 2 часа време, докато всъщност искаш да правиш нещо съвсем различно. И даже си мислиш „по-добре да си седя каквато съм, отколкото да се подлагам 5 пъти седмично на това“ …

И те разбирам, на твое място аз също не бих направила подобен опит навик. Хем ме боли всичко, хем губя ужасно много време, хем не виждам резултати веднага ииии няма едно хубаво нещо, което да усещаш. Може би някъде в бъдещето ще видиш резултати, но няма нищо сигурно и затова се отказваш да инвестираш 2 часа в резултати, които не са ясни какви ще са…

Как да направиш навика за трениране лесен?

Постави си цел да тренираш 5-10 минути на ден. Даааа, знам, че звучи много малко. Но колкото и да не ти се тренира, като знаеш, че са само 5-10 минути, скачаш и го правиш. При това тренирай вкъщи, за да не губиш време в ходене до залата.

Точно ходенето до залата беше това, което ме караше да пропускам тренировки преди много години. Само като си представех, че ще бързам след работа и после ще чакам за всеки уред … и се отказвах да ходя преди да съм тръгнала. Да е ясно, че не съм против тренировките във фитнеса зала, просто не са моето нещо. Предпочитам да чета 1 час, вместо да го губя в път и чакане за уреди. При това домашните тренировки са толкова ефективни за мен и още хиляди Прекрасни, с които тренираме заедно.

Колкото по-малка промяна в ежедневието си правиш, толкова по-малка съпротива срещу нея имаш. Къде не си отделила 5-10 минути?! Само в инстаграм да влезеш (моят е @rumfit) и са минали 30 минути, докато видиш няколко сторита и харесаш 4-5 снимки.

За да изградиш навик трябва да подлъжеш подсъзнанието си да не го отрази като пречка или като нещо изморително и продължително.

Колкото по-малка цел си поставиш, толкова по-лесно ти е. Това е първата съставка за изграждането на навик – малка, неусетна промяна, срещу която няма да се противиш.

Опитай програмата „И днес тренирах“, която е със 7 минутни тренировки на ден. Пускаш видеото и от началото до края заедно изпълняваме всички упражнения, като през цялото време ти напомням коя е правилната техника на всяко упражнение. Прекрасни ми споделиха, че виждат чудесни резултати само след 2 седмици, при това без да усещат, че тренират.

Второто важно нещо за изграждането на навик е повторението

Трябва редовно, всеки ден, да практикуваш това, което искаш да направиш навик. Много е важно да го правиш редовно, докато ти стане втора същност и започне да ти харесва. Да, идва такъв момент, в който започва да ти харесва 🙂

Покрай тренировките имам хиляди писма от Прекрасни, които ми пишат, че не са обичали да тренират. Но са опитали моите кратки и супер интензивни тренировки и не само, че им е станало навик, а им харесва. Усещането след тренировка е невероятно! Изморена, доволна, усещаш тялото си по различен начин, мускулите ти пулсират и разбираш, че си способна на много! Ако до момента не си тренирала, ти завиждам мъничко, че ти предстои да откриеш физическото опиянение след тренировка 🙂 Толкова е хубаво да си изморена и доволна от себе си. Да знаеш, че тази умора е символ на здраве и супер форма.

Тренировки и отслабване

Повечето хора искат да започнат да тренират, не за да изградят навик, а за да влязат във форма. И се чудиш можеш ли да влезеш във форма с 5-10 минути тренировки на ден? Въпросът ти е съвсем основателен. Защо да изграждаш навик за трениране, ако това няма да ти носи ползи?!

Да, тренирането само по 7 минути на ден, ускорява метаболизма и в дългосрочен план това дава резултат. Няма да имаш кой знае каква промяна за месец с 5-10 минути тренировки ден. Но за няколко месеца промяната е огромна.

Първото, което се случва е, че ускорен метаболизъм означава, че гориш повече енергия докато просто си седиш пред компютъра или лежиш на леглото и четеш книга. Колкото по-редовно и дълго (от много месеци, не дълги тренировки) време тренираш, толкова повече печелиш от ускорения метаболизъм.

Другото, което се случва, е че повечето хора, след като изградят навик за трениране, искат да са максимално ефективни и обръщат внимание на храненето. Храненето е изключително важно за здравето и добрата форма. Но нека това е друг навик, който искаш да изградиш.

Започни с тренировките, като тренираш всеки ден, по 5-10 минути, нека това стане навик, и след 1-2 месеца направи отново малка промяна в храненето. Всички промени трябва да са малки, неусетни, така че да нямаш вътрешна съпротива и да ги правиш с желание или поне да не е без желание 🙂

Колкото по-малка цел си поставиш, толкова по-лесно ти е. Постигаш тази цел в кратък срок и продължаваш напред към следващата.

Нека бъдем честни, големите мечти не се постигат за 3-4 седмици. Ако искаш например да стопиш 10 кг, не е реалистично да стане за 4 седмици. И след като мине това време, ти ще си разочарована, че не си постигнала целта си 🙁 а тя още от самото начало не е била постижима.

Има теория, която казва, че щастливите хора непрекъснато си поставят малки, реалистични цели. Постигат ги и продължават към следващата цел. Удовлетворението от постигнатата цел е огромно и ти дава сила и вдъхновение да продължиш напред 🙂

Силно адмирирам хората, които мечтаят смело! Следвай мечтата си с цялото си сърце, но си начертай път от малки, постижими цели до върха!

Формулата за изграждане на навик

Лесно изпълнима цел + повтаряне + редовност + повторение = нов навик

За финал

Започни да тренираш с моята програма „И днес тренирах“ (има вариант със 7 и с 13 минути тренировки) и го прави всеки ден в продължение на 1 месец.

Повечето хора след този месец са изключително доволни, че са започнали. Виждат не само физически, но и ментални промени. Започваш да вярваш, че си способна на промяна. А вярата и нагласата за успех са уникални двигатели + вече изпитваш удоволствие от тренировките + след това искаш да промениш храненето си по естествен начин, убедена си, че го искаш.

Запали огъня в теб с първи изграден навик и след това никой не може да те спре да промениш всичко, което винаги си искала. Защото имаш формулата – малка неусетна промяна + повторение всеки ден 😊

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.